Welkom bij Zuinigaan

Dit weblog gaat over bezuinigen, consuminderen en nog meer, want een mens is tenslotte meer dan alleen een consuminderaar, of zo je wilt een vrek. In '07 kocht ik mijn huis, in december 2018 word ik 66 jaar en mag ik met pensioen, want dan krijg ik mijn AOW. Ik heb een pensioengat van 20 jaar. Ik verkeek mij op de kosten van een koophuis en constateerde dat ik financieel vanaf mijn 66e jaar nogal krap zou komen zitten, vooral vanwege het pensioengat. Dus daar ging ik wat aan doen en op deze weblog vind je mijn berichten hierover.

zaterdag 25 juni 2016

Brexit en mijn beleggingen

De Britten stappen uit de EU!  Dat komt voor mij nogal onverwacht.
De berichten zijn nu dat de beurzen een flinke duik gaan nemen.
Dat zou betekenen dat het geld op mijn beleggingsrekening misschien wel slinkt in plaats van groeit. De 992,66 euro die ik in de afgelopen maanden op mijn beleggingsrekening gezet had was, toen de uitslag bekend werd, 1014 euro waard.
Hoe zou het mijn beleggingen vergaan?

Die bijna 1000 euro is een deel van mijn opgespaarde zakgeld. Eind september 2015 legde ik 332,66 euro in en eind mei dit jaar nog een keer 660 euro, in totaal 992,66 euro.
Ik ben nogal groen op beleggingsgebied. Deze beleggingen zijn een experiment en die duizend euro, die niet voor andere doelen of als buffer moet fungeren, is daar heel geschikt voor. Op zich is de opbrengst tot aan Brexit helemaal niet slecht, namelijk ruim 48 euro.
Ik ben heel benieuwd hoe het verder gaat. Misschien zijn de beleggingen over 2 weken nog maar 900 euro of minder waard.
Het is toch héél anders dan een spaarrekening!

14 opmerkingen:

 1. Het valt nogal mee met de beurs. Een maand terug was de koers lager dan gisteren aan het einde van de dag.

  De bank of England heeft een reserve van 260 miljard. Dat lijkt veel, maar is een schijntje als je het afzet wat de ECB in de economie gepompt heeft en nog steeds pompt.
  Dat wist je waarschijnlijk al. Jouw blog je gaat dus alleen over 1000 euro aan beleggingen in een beleggingsfonds van de ASN bank. Niet echt om je over op te winden.

  Gisteren een gesprek gehad met een man die op de Stena Line vaart en gisteren met zijn eigen boot. Hij vond het invullen van de formulieren voor in- en export lastig, hij had het gijn gevonden zonder formulieren. Het aantal vrachtauto's op de Stena line was enorm gegroeid.
  Mogelijk dat dat af gaat nemen door de Brexit.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Het beleggingsgeld zit inderdaad allemaal in relatief veilige ASN fondsen. Een fonds met een klein risico en een fonds met een middelgroot risico.

   Verwijderen
 2. Ik las laatst een boek en daarin stond dat je beleggen echt voor de hele lange termijn moest doen en je dus niet druk moest maken over dit soort 'incidenten'. Je maakt immers pas echt verlies, op het moment dat je uit laat betalen/verkoopt. Makkelijker gezegd, dan gedaan, maar ik vond er ook wel een kern van waarheid in zitten.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik ben het hier mee eens. En met de waarde van huizen is het net zo: zolang je er in woont maakt het niet veel uit wat het bij een verkoop zou opbrengen. Pas wanneer je echt verkoopt maak je winst of verlies.

   Katrien

   Katrien

   Verwijderen
 3. Mijn man heeft waarschijnlijk flink verdiend aan de beursval. Een paar dagen geleden had hij zijn aandelen verkocht, gisterenochtend flink goedkoper weer gekocht en nu geeft hij het de tijd weer om te laten groeien. Hij verkoopt ze pas weer als ze zeker een euro meer waard zijn.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Beleggen blijft uiteindelijk gokken met geld...

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Gokken vind ik toch iets anders, zeker als je belegt in de duurzame fondsen zoals ik dat doe. Ik beleg via de bank in ondernemingen, overheden en projecten die mensen- en arbeidsrechten, natuur en klimaat respecteren.

   Verwijderen
 5. Ik vind het wel grappig dat Brexit voor jou onverwachts kwam? Er is voldoende media-aandacht gegeven, toch?

  ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Als ik het nieuws lees, dan moet ik toch concluderen dat ik zeker niet de enige ben waarvoor het onverwachts kwam!

   Verwijderen
 6. Voor mij was het ook volkomen onverwacht. Ik daghandel op de beurs en hield donderdag dus nauwlettend mijn posities in de gaten. Eind van de dag alles afgesloten op een paar short posities S&P na , die ik al anderhalve maand (veel te lang voor mij) in bezit had. Om twaalf uur 's nachts stonden de polls duidelijk voor remain en de beurs torenhoog, 's morgens kon ik eindelijk met een leuke winst van mijn posities af. Was erg lekker wakker worden moet ik zeggen.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Ik kreeg gisteravond warempel al een mail van het ABP waarin werd aangekondigd dat Brexit mogelijk consequenties zal hebben voor de premie e.d.
  Die laten er ook geen gras over groeien!
  Merel

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Ik maak mij over mijn ASN beleggingen ook geen zorgen, die beleggen in hele andere fondsen.
  Voordat alles werkelijk rond is kan het 2020 worden of zelfs wel 2025, las ik. De Brexit-stemmers hadden/hebben volgens mij er geen idee van wat ze zichzelf aandoen en wat ze over zich heen krijgen met allerlei nieuwe regels en wetten die veranderd zullen moeten worden. Ik denk zelf van de regen in de drup.( From bad to worse)

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Voor mij kwam het ook compleet onverwachts hoor ;) Maargoed, ik volg het nieuws ook totaal niet, dus dat is ook niet vreemd dan.

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Mij verbaasde het niet dat er voor een Brexit werd gekozen. Ik denk dat de beurzen voorlopig erg volatiel blijven. Kun je investeren in zonnepanelen of heb je ze al. Of andere groene investeringen in je huis die zichzelf terug verdienen?

  BeantwoordenVerwijderen