Welkom bij Zuinigaan

Dit weblog gaat over bezuinigen, consuminderen en nog meer, want een mens is tenslotte meer dan alleen een consuminderaar, of zo je wilt een vrek. In '07 kocht ik mijn huis, in december 2018 word ik 66 jaar en mag ik met pensioen, want dan krijg ik mijn AOW. Ik heb een pensioengat van 20 jaar. Ik verkeek mij op de kosten van een koophuis en constateerde dat ik financieel vanaf mijn 66e jaar nogal krap zou komen zitten, vooral vanwege het pensioengat. Dus daar ging ik wat aan doen en op deze weblog vind je mijn berichten hierover.

vrijdag 24 juni 2016

Uit eten met het werk!

Ken je Foodlog? Het is een interessante site, er worden discussies gevoerd over gezonde voeding.
Eén van de discussies: ook Nederlands restauranteten ongezonder dan fastfoodmaal.

Voor het etentje met mijn werk ging dit zeker op.
We waren met ons elven en de hoeveelheid groenten die geserveerd werd, was ongeveer 2x zo veel als dat ik normaal in mijn eentje eet.
We kregen allemaal hetzelfde en het eten werd opgediend in schalen waaruit je kon kiezen en opscheppen.
Het eten was heel vet, bijvoorbeeld vette sauzen en van het vet druipende bruchetta.
Verder waren er verschillende soorten vlees, kip en vis in diverse soorten.
De hoeveelheid gebakken aardappeltjes was niet groot, die hadden mijn beide schoonzoons samen wel op gekund.
Was het lekker?
Ja dat wel, maar ik ben zulke hoeveelheden vlees/vis en kip helemaal niet gewend.
Misschien had ik moeten vragen om meer groenten. Dat durfde ik eigenlijk niet zo goed, iedereen zat zo smakelijk te eten en mijn collega's leken zeer tevreden te zijn.
Misschien had ik toch mijn mond open moeten trekken?

17 opmerkingen:

 1. Je had op zich denk ik best kunnen vragen of er nog een portie groenten was. Maar ik had het ook niet snel gedaan. In een restaurant is het vaak zo dat het eten draait om het vlees en de rest erbij is. Thuis is dat bij mij juist helemaal niet zo. Sterker nog; ik eet heel vaak zonder vlees en mis dat dan totaal niet.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Als vegetariër en ook zo bekend staand, houden ze rekening met mij. Privé ga ik graag naar biologische restaurants.
  Volgende week een BBQ. Vorig jaar overgeslagen, maar nu wel en er is vervanging,

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Het was wel biologisch, maar toch voornamelijk vlees, vis en kip. Dat bestaat kennelijk ook bij biologische restaurants.

   Verwijderen
 3. Je zou hebben kunnen vragen om extra groenten, waarom niet. Maar ik had dat niet gedaan. In de meeste restaurants is het eten nou eenmaal anders dan wat je thuis eet. Dan maar een avondje minder gezond eten. Als je zelf buiten de deur gaat eten kies je waarschijnlijk een ander restaurant uit, eentje meer in de lijn van jouw eetgewoontes . Maar het was een , hopelijk wel gezellig, bedrijfsuitje.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Natuurlijk kun je om meer groenten vragen, maar zeker in een grote groep is dat niet zo makkelijk. Ik ontdekte deze winter een restaurant waar ze uitgingen van groenten, en daar een klein stukje vlees of vis bij serveerden. Heerlijk eten! Ik vond dit restaurant een ontdekking, en ik schrok ervan dat het blijkbaar zo normaal is om uit te gaan van het vlees in restaurants....

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. In een restaurant gaat men altijd uit van vlees of vis, ook bij biologische restaurants. Vaak staan er ook een aantsl vegetarische keuzes op het menu.En wil je dat niet, eet je lever in een veganistisch restaurant, of ben je dol op Thais eten ? Dan google je toch, menu's staan meestal online. Hoef je ook niet meer zo te schrikken 'Hanneke'......

   Verwijderen
 5. Mijn ervaring is ook dat je heel veel vlees geserveerd krijgt. Groente is meestal een miniem bakje sla en/of een armetierig geroosterd worteltje of spruitje. Ik ga daarom niet meer zo vaak uit eten. Ik houd niet van die "neanderthaler" hoeveelheden vlees omdat ik voornamelijk vegetarisch eet. Vegetarisch eten is kennelijk ook helemaal "uit". Hier in het oosten van het land zijn het veelal fantasieloze gerechtjes en vaak veel te weinig. Hoewel ik de vleesgerechten ook vaak heel fantasieloos vind. Heel veel "ossehaaspuntjes" Oh men, ik kan het niet meer horen.... :-) groet, Joanne

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Wij gingen zondag uit eten en het viel mij ook op dat het allemaal wel erg vet was. En inderdaad altijd heel weinig groenten. Wij eten thuis vooral groenten en een klein beetje vlees, of helemaal geen vlees. Maar die ene keer in de maand dat we uit eten gaan geniet ik van het grote stuk vlees en eet de dag daarna wel weer een extra salade met de lunch ofzo ;)

  BeantwoordenVerwijderen
 7. De meeste menus gaan om het "hoofdgerecht", en dat is meestal een feestelijke vlees of visschotel, bereid op een manier die je thuis minder snel doet want dan te bewerkelijk of te overdadig. De groente vind ik vaak ontoereikend, maar voor ik bijbestel kijk ik eerst naar de kwaliteit van de groente en de salade op tafel. Vind ik die erg standaard of voorspelbaar, dan laat ik het maar zo. Ik vraag wel vaak om olijven als voorafje,en niet bijv stokbrood met roomboter of zo.
  Wanneer je door je werk veel buiten de deur eet, is het vermoedelijk aan te raden regulier naar hetzelfde restaurant te gaan en daar in geode verstandhouding wat "gewonere" maaltijden te vragen.
  Ik vind de warme maaltijd in bedrijfsrestaurants overigens ook geen 1:1 vervanging voor de maaltijden die ik thuis zelf kook en daar vraag ik regelmatig om het kleinste stukje vlees en dubbel groente.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Ik vraag altijd gewoon om wat erbij als ik dat wil. Mijn zoon (2) eet graag groente, dus bestel ik die altijd bij :) en zolang je niet schreeuwt stoort het ze eigenlijk niet geloof ik

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Dat klinkt inderdaad niet zo gezond. Jammer. Zeker van de groentes!

  Huisvlijt

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Ik zou er wel om hebben gevraagd. De laatste keer dat ik uit eten ging was er veel groente bij. 4 volwassenen en 2 kinderen. Ik had asperges met Zalm als hoofdgerecht. 8 grote asperges. Daarnaast voor ons allemaal samen een grote schaal met wortels bloemkool broccoli. Extra schaaltje met spinazie. Plus nog een schaal salade. Wij zijn allen (inclusief kinderen) groenteeters. Dus alles was schoon op. Mascha.

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Als-ie op de kaart staat, neem ik graag een groene salade als voorgerecht. Ik ga ook weleens naar een Grieks en een Italiaans restaurant waar ze een saladebar hebben. Kun je zelf je salade, incl. evt. dressing/saus/olijfolie, samenstellen.
  Zo heb ik toch nog de illusie dat ik gezond eet! ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Ik eet al heel eel jaren niet meer in restaurants vanwege de grote hoeveelheden vet en al die verschillende ingredienten. Ik werd er altijd misselijk van. Een Chinees restaurant ging vaak het best, zoalng ik de gefrituurde hapjes liet staan. Ik eet nu ook alwee jaren glutenvrij en ik neem daar geen risico's mee. Dat gaat zo gemakkelijk verkeerd als je daar niet aan gewend bent.
  Is het een idee om volgende keer van te voren op te bellen en je dieetwensen kenbaar te maken?
  Ik hoop dat je er geen pijn in je buik aan over hebt gehouden.

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Ik vind dat artikel wel weer mooi om te lezen. Veel mensen geven af op de mac, terwijl 'gewoon' uit eten gaan heel gewoon wordt gevonden. Grappig dat dat eigenlijk nog slechter is, er vanuit gegaan dat ze inderdaad de genoemde hoeveelheden eten. Het kan natuurlijk ook veel gezonder (lees: kleinere hoeveelheden) zijn als bij de mac, maar dat is vaak niet zo!

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Ik vraag altijd op extra groenten als er te weinig is. Wordt nooit een punt van gemaakt. Omdat ik geen vlees eet ben ik. eet ik meestal meer groenten en salades!

  BeantwoordenVerwijderen