Welkom bij Zuinigaan

Dit weblog gaat over bezuinigen, consuminderen en nog meer, want een mens is tenslotte meer dan alleen een consuminderaar, of zo je wilt een vrek. In '07 kocht ik mijn huis, in december 2018 word ik 66 jaar en mag ik met pensioen, want dan krijg ik mijn AOW. Ik heb een pensioengat van 20 jaar. Ik verkeek mij op de kosten van een koophuis en constateerde dat ik financieel vanaf mijn 66e jaar nogal krap zou komen zitten, vooral vanwege het pensioengat. Dus daar ging ik wat aan doen en op deze weblog vind je mijn berichten hierover.

woensdag 27 juli 2016

Boodschappenlijstjes

Het algemene advies als je zuinig wilt of moet zijn: maak een boodschappenlijstje voordat je naar de winkel gaat en houd je daaraan. Dat lijstje is vooral om je zelf voor uitglijders te behoeden. Je koopt alleen de dingen die je echt kunt gebruiken, die je nodig hebt en niet die lekkere (dure) fles wijn of dat lekkere kaasje dat daar "koop mij" ligt te roepen. Een heel goede manier om de hand op de knip te houden!
Tot voor kort deed ik dat nooit, dat boodschappenlijstjes maken. In de tijd dat ik in de bijstand zat was ik voldoende getraind om alleen dat te kopen dat nodig was en ik paste er wel voor op om extra dingen te kopen die niet noodzakelijk waren. Als ik overbodige dingen zou kopen, dan was er aan het einde van de maand niet genoeg geld meer om eten te kopen. Dat stond mij helder genoeg voor ogen en het lukte ook ook altijd prima om het huishoudgeld goed te verdelen over de maand.

Tegenwoordig merk ik, dat ik belangrijke boodschappen begin te vergeten: ik vergeet het brood, of de eieren, of de yoghurt of de margarine en dan moet ik nòg een keer boodschappen doen!
Zo was ik laatst ook de vitamine D vergeten! De basis voor mijn blogje van gisteren.
Het wordt tijd voor een lijstje. Daar schrijf ik ook de aanbiedingen die ik wil kopen op en dan heb ik in 1 keer alles in huis!

14 opmerkingen:

 1. Aan de hand van de folders maak ik boodschappenlijstjes. Alleen als ik maar een paar dingen nodig heb schrijf ik het niet op. Ik heb ook de neiging om brood te vergeten te kopen. Het gewone brood dan, want ik vergeet het glutenvrije niet.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik heb in de keuken een schoolbord hangen en alles wat op dreigt te raken wordt daar op genoteerd. Voor ik boodschappen ga doen maak ik een lijstje van de steeds terugkerende dingen als melk, smeerboter e.d. (even een rondje langs de koelkast enz.) Met als aanvulling wat er op het schoolbord staat.
  Aanbiedingen die ik in de winkel tegenkom neem ik alleen mee als ik zeker weet dat het echte aanbiedingen zijn en als ik ze altijd al gebruik (zoals bijvoorbeeld een bepaald soort toiletpapier of maltbier o.i.d.)
  Voor brood ga ik naar de bakker dus dat vergeet ik nooit (voor heel de week)

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ik heb thuis kladpapiertjes liggen op een vaste plaats en gedurende de week noteer ik daarop de artikelen die ik nodig heb. Tenminste de niet-standaard artikelen. Dan maak ik een boodschappenlijstje en schrijf alles op in de supermarkt-loopvolgorde. Bekijk dan via internet de reclamefolder van de Plus en ga op pad, 1x per week. De overige zaken noteer ik ook en ga 1x per ? weken naar de stad voor die artikelen. Deze week is zo'n week om de andere winkels te bezoeken. Brood halen we 1x per 14 dagen bij de warme bakker en bij de Plus koop ik Somabrood ( Duits brood) en mijn man gaat 's maandags naar de markt voor aardbeien en kersen, zolang die er zijn. Zo probeer ik onzin-aankopen te vermijden. Heel goed,Zuinigaan dat je lijstjes maakt, ik heb mensen gekend die daar te eigenwijs voor waren.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ik maak ook altijd een boodschappenlijstje... want sinds de laatste zwangerschap vergeet ik ook veel meer! En zelfs met een lijstje heb ik regelmatig dat ik thuis weer iets bedenk wat ik mee had moeten nemen, haha!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ik hou van lijstjes maken.
  Boodschappenlijstjes
  Morgen of deze week niet vergeten te bellen of te doen.
  En ik heb lijsten wat er in mijn vriezer (10 lades totaal) per la ligt.

  Het is alleen lastig als ik in de winkel sta en ben vergeten het lijstje mee te nemen!

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Ik maak een weekmenu en aan de hand daarvan een boodschappenlijstje. Ideaal, meestal hoef ik dan niet nog een keer. Maar dat gebeurd natuurlijk wel eens. Ik moet zo nog even met zoon op de fiets, iets te weinig melk gekocht. ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik maak een weekmenu aan de hand van de aanbiedingen :-) vooral de groentes en de aardappelen. Dierlijke producten eten we weinig. En nu de aardappelen zo duur zijn, eten we vaker rijst of pasta.

   Verwijderen
 7. Hier een trouwe gebruiker van de Appie-app (smartphone). Als ik iets nodig heb zet ik het er gelijk in. Ik doe 2x per week boodschappen voor een aantal dagen tegelijk. Ook de aanbiedingen kan ik hier gelijk bij zoeken en daarna kan ik het sorteren op volgorde van de winkel. Heel handig, vind ik.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Trouwens, je bent een zeer ervaren blogger, misschien kun je de term 'blogje' schrappen? :)

   Verwijderen
 8. ik maak altijd een boodschappenlijst. En sinds kort maakt onze (inwonende)4-jarige kleindochter ook boodschappenlijstjes als we de deur uit gaan. Meestal zet ze erop; van alles 1

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Ik heb eigenlijk een vast aantal producten die ik wekelijks moet halen. Daar heb ik geen lijstje voor nodig. Ik loop voordat ik naar de winkel ga wel nog even de voorraadkast Door om te kijken of ik niets vergeet:)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Eet je dan elke week hetzelfde? Vers en houdbaar?

   Verwijderen
 10. Boodschappenlijstjes maak ik wel, maar omdat er elke keer zo'n beetje hetzelfde op staat kijk ik er niet op. Ben ik klaar dan controleer ik of ik alles in mijn wagentje heb liggen. Spullen die ik minder vaak koop, waspoeder of shampoo bv. kan ik dan alsnog pakken.

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Ik maak standaard een lijstje. Zonder lijstje ga ik geen boodschappen doen. En ik heb heel veel standaardartikelen. En ik maak geen weekmenu, maar koop gewoon scherp geprijsde artikelen en daar maak ik dan een lekker maaltje van.

  BeantwoordenVerwijderen