Welkom bij Zuinigaan

Dit weblog gaat over bezuinigen, consuminderen en nog meer, want een mens is tenslotte meer dan alleen een consuminderaar, of zo je wilt een vrek. In '07 kocht ik mijn huis, in december 2018 word ik 66 jaar en mag ik met pensioen, want dan krijg ik mijn AOW. Ik heb een pensioengat van 20 jaar. Ik verkeek mij op de kosten van een koophuis en constateerde dat ik financieel vanaf mijn 66e jaar nogal krap zou komen zitten, vooral vanwege het pensioengat. Dus daar ging ik wat aan doen en op deze weblog vind je mijn berichten hierover.

donderdag 21 juli 2016

Eat well for less - gezond eten voor minder geld

Op de BBC loopt een programma-serie Eat well for less, over mensen die enorm veel geld uitgeven aan boodschappen. In het programma leren ze goedkopere en gezondere keuzes te maken en om zelf eten te koken, in plaats van afhaal-maaltijden of snel-klaar-maaltijden te gebruiken. Helaas heeft de BBC de programma-gemist- functie voor belangstellenden in het buitenland afgeschaft. Daardoor is het niet meer mogelijk om uitzendingen terug te kijken en vaak weet ik niet wanneer het programma uitgezonden wordt en mis ik alles. Maar de recepten staan nog wel op de site. En gelukkig hebben ze behalve de Engelse maten ook de maten van ons metrieke stelsel toegevoegd.

Bijvoorbeeld een vegetarisch recept: egg-fried rice:

Ingredients

Ik zou gaan kijken, maar was druk in een boek bezig, wéér vergeten!

7 opmerkingen:

 1. Als je stopt met kant en klaar bespaar je op afval en win je aan gezondheid

  Basmati rijst at ik vroeger ivm lage glycemische waarde. Goed voor het gewicht. Er zit geen vlees in het recept.

  Voor mij werkt dit recept niet.
  Zilvervliesrijst. En qua groenten voor twee personen. Uien zijn een goedkope voedzame groente.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. ik weet niet wat voor abonnement je hebt, maar kun je het programma niet opzoeken in de gids en dan een opname plannen voor de hele serie?

  Ik doe dat heel vaak, als ik dan een keer vergeet te kijken kan ik het later alsnog doen. Wel af en toe wat weggooien natuurlijk want de schijf raakt wel een keer vol.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Leuk dat je dit programma aanbeveelt ! Ik heb gisteravond wel gekeken en (zeker als consuminderaar) je valt gewoon van je stoel van verbazing. Volgens mij wordt zondag de herhaling uitgezonden, van 17.00 tot 18.00 op BBC1. Mijn eigen tv-gids laat me hierbij in de steek maar ik heb even gezocht op de BBCsite.
  De BBC is mijn favoriete omroep: ik kijk al zeker 30 jaar naar Gardeners' World en meer recent Escape to the Country.
  Ook een aanrader: Hugh Fearnley Wittingstall's War on Waste begint volgende week weer.
  Groet, Greetje54

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ook vanavond weer mooie programma's op BBC2 om 20.00 uur de Tatton Flower Show en om 21.00 uur begint een nieuw programma Welsh Railways- Full Steam Ahead. Deze serie is weer met de historici die ook andere geschiedenisprogramma;s deden over het plattelandsleven in de victoriaanse tijd en nog een aantal van dit soort tijden, van leven in 1500 tot leven op het platteland in de 2e W.O.Vast weer boeiend.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ik kijk dit programma ook graag! Jammer dat het natuurlijk op de Engelse markt is gericht - zou graag een Nederlandse versie zien, met Nederlandse merken en winkels!

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Misschien is Great depression cooking with Clara en Clara's kitchen dan ook wel wat voor jou. Alle afleveringen staan op YouTube en er is ook een boekje van.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Die ken ik, die heb ik jaren geleden al gezien! Erg leuk!

   Verwijderen