Welkom bij Zuinigaan

Dit weblog gaat over bezuinigen, consuminderen en nog meer, want een mens is tenslotte meer dan alleen een consuminderaar, of zo je wilt een vrek. In '07 kocht ik mijn huis, in december 2018 word ik 66 jaar en mag ik met pensioen, want dan krijg ik mijn AOW. Ik heb een pensioengat van 20 jaar. Ik verkeek mij op de kosten van een koophuis en constateerde dat ik financieel vanaf mijn 66e jaar nogal krap zou komen zitten, vooral vanwege het pensioengat. Dus daar ging ik wat aan doen en op deze weblog vind je mijn berichten hierover.

woensdag 20 juli 2016

Een kapotte externe harde schijf

Op mijn externe schijf sloeg ik foto's op, veel foto's, verder ook nog wel wat andere bestanden, maar die waren oud en achterhaald en niet meer nodig.
De externe harde schijf had ik al heel lang, zeker wel 10 jaar. Ik gebruikte hem nauwelijks, totdat oudste dochter vroeg naar foto's van onze Spanje vakantie in 2011. Ze had die foto's niet (meer?) en ze vroeg of ik ze wel had. Jazeker, die staan op de externe harde schijf.
Ik heb alle 134 foto's bekeken (een leuke vakantie!) en verder bekeek ik wat er eigenlijk verder op deze schijf stond. Dat bleek een goed idee, want een paar dagen later, afgelopen zondag om precies te zijn, kreeg ik deze harde schijf niet meer aan de praat. Er was iets met de stroomvoorziening.
Dochter was al boos, want ik had de bestanden op meer dan 1 plaats moeten bewaren. Als de harde schijf gecrasht is, kun je misschien helemaal niets meer terughalen! Ze had volkomen gelijk, het was dom van mij om zo slordig om te gaan met deze digitale bestanden.
Fijn dat mijn schoonzoon in de ICT werkt, hij bleek mij te kunnen helpen. Hij heeft de harde schijf mee naar huis genomen en alle foto's er af gehaald.
Ze staan nu op 1 van de harde schijven van mijn computer, dat was dus eerst niet het geval. Vandaag werd er een mega-usb stick geleverd, zodat ik backups kan maken van alle aanwezige foto's.
Deze foto's worden nu dubbel opgeslagen. De kans dat tegelijkertijd mijn computer en deze USB-stick met 10 jaar garantie crasht, lijkt me heel klein. Ik ga ook regelmatig een backup maken van al mijn financiële bestanden die ik in deze blog noemde.
Ganzen op een binnenplein van het klooster bij de Kathedraal van Barcelona - Catedral de la Santa Cruz y Santa Eulalia
Er worden 13 ganzen gehouden, dit aantal verwijst naar de marteldood van sint Eulalia op 13 jarige leeftijd.
Heel leuk dat we deze foto's nog steeds hebben!

4 opmerkingen:

 1. Ik was van plan om morgen de back-up weer eens te doen. En dan ook maar weer eens op de USB stick.
  Dank voor de waarschuwing.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik herkende onmiddelijk de plek in Barcelona. Ook het dansen op het plein ervoor vonden we special.

   Verwijderen
 2. Het is inderdaad altijd verstandig om digitale bestanden op diverse fysieke plekken te bewaren (pc, externe harde schijf). Ook is het handig om een kopie van je bestanden niet alleen thuis, maar ook in een kluisje op het werk of bij familie te bewaren. Mocht je huis afbranden, dan heb je altijd nog een backup. Helaas komen mensen daar vaak achter als het te laat is. Doet mij er aan denken dat ik ook weer eens een backup moet maken, naast de opslag in de cloud :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 3. ik zet alle belangrijke bestanden in dropbox, daar kan ik dan altijd bij, ook als mijn laptop het begeeft, of mijn telefoon, of mijn tablet. Wel afgeschermd met een wachtwoord, zodat daar ook geen onbekenden bij kunnen

  BeantwoordenVerwijderen