Welkom bij Zuinigaan

Dit weblog gaat over bezuinigen, consuminderen en nog meer, want een mens is tenslotte meer dan alleen een consuminderaar, of zo je wilt een vrek. In '07 kocht ik mijn huis, in december 2018 word ik 66 jaar en mag ik met pensioen, want dan krijg ik mijn AOW. Ik heb een pensioengat van 20 jaar. Ik verkeek mij op de kosten van een koophuis en constateerde dat ik financieel vanaf mijn 66e jaar nogal krap zou komen zitten, vooral vanwege het pensioengat. Dus daar ging ik wat aan doen en op deze weblog vind je mijn berichten hierover.

dinsdag 12 juli 2016

Een maandelijkse energienota stroom en gas, wat is dat eigenlijk?

Pas geleden hoorde ik een verhaal waar ik heel verbaasd over was. Het ging over een jonge man, HBO-opgeleid, die geen idee had hoe een contract voor stroom en gas werkte.
Hij had gebroken met zijn vriendin en die had kort voordat ze uit elkaar gingen een nieuwe energieleverancier geregeld, zodat ze na een jaar weer konden profiteren van een overstapbonus.
En potverdrie, nu kreeg hij iedere keer een rekening van 150 euro, in plaats van de gebruikelijke 80 euro die hij eerst betaalde! Wat een slechte deal had die stomme ex-vriendin van hem gesloten! Nu was hij veel méér geld kwijt dan vóór de overstap!
Hem moest uitgelegd worden dat het niet ging om een vaste rekening, het ging om een maandelijkse voorschotbetaling.
Het energiebedrijf maakt op basis van het gebruik van omwonenden een schatting van het verbruik en dat bedrag betaal je. Achteraf wordt bepaald wat je werkelijk aan stroom en gas verbruikt hebt en dat wordt verrekend. Dat betekent dat je soms geld terug krijgt en als je steeds te weinig betaald hebt, dan moet je bijbetalen.
Bij ieder energiebedrijf is het mogelijk om het voorschot aan te passen. Als je bang bent dat het voorschot te laag is, dan verhoog je het. Omgekeerd kun je het voorschot ook verlagen.
Vaak kan dat voorschot on line aangepast worden.

Diezelfde jongeman dacht dat het zuiniger was om de thermostaat op 0 te zetten in plaats van op 10. Dat zou volgens hem helpen bij het besparen op gas. In een woonkamer met buren links en rechts en beneden wordt het bijna nooit kouder dan 10 graden, alleen in héél erg strenge winters. Die tien graden lager heeft geen nut, de ketel slaat toch niet aan. Bovendien is het de vraag of het zin heeft om de temperatuur van de woonkamer lager dan 10 graden te laten worden. Dan wordt de opwarm tijd wel erg lang.

Waarschijnlijk heeft de jongeman in bovenstaand verhaal zich nooit geïnteresseerd voor de rekening voor stroom en licht  en wist hij niet wat het contract feitelijk inhield, anderen regelden het wel voor hem. Ik weet dat zijn ouders hem administratie uit handen namen door zijn belastingaangifte door hun accountant te laten doen. Dat was voor de zoon heel prettig, maar dat belette hem wel om enig inzicht te krijgen in financiële zaken. Uit het oogpunt van financiële opvoeding een slechte keus!

Door dit verhaal vraag ik me af hoe mensen dat doen die weinig opleiding en een laag inkomen hebben.  Ik neem aan dat de meeste mensen met een laag inkomen zich veel meer bewust zijn van de kosten van het energieverbruik. Veel stoken en veel stroom verbruiken is een hoge eindafrekening, zuinig energieverbruik is minder geld betalen. En natuurlijk vragen mensen wel eens bewust een te laag voorschot aan, zodat ze iedere maand meer te besteden hebben, elk tientje is er één en dat dan met het idee: die afrekening, die komt later en dat zien we dan wel weer.

Heb jij helder wat je verbruikt en of je energienota daar mee in overeenstemming is?

10 opmerkingen:

 1. Ik weet het wel ja, en ik weet ook waar ik op moet letten als ik goedkoper wil. Maar ik denk dat ongeveer 80% van de mannen in mijn leven (incl. familie) het niet weten. Gewoon omdat het voor ze gedaan wordt of dat ze er helemaal niet bij stilstaan dat een energiebedrijf óók gewoon een commercieel bedrijf is dat geld wil verdienen.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik moet bekennen dat op dat gebied bij mij ook nog wel wat te verbeteren valt. Ik vind het lastige materie om te onthouden.

  Huisvlijt

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ik vind sowieso dat jonge mensen weinig besef van "hoe het werkt" hebben. Mijn stiefkinderen moest ik echt bijscholen. Van hoe je een bandje plakt, tot je verhuizing melden bij GBA(gemeente) en dat je een reis kan plannen ipv zomaar op een trein stappen. Dat je een zorgverzekering nodig hebt vanaf je achttiende, tot verzekeringen als WA afsluiten en hoe de wasmachine werkt. Waarschijnlijk zou zij toen ook niet geweten hebben dat je een energieleverancier nodig hebt en dat dat energie geld kost.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ik heb een eigen praktijk voor sociale rechtshulp en het valt mij op dat laag opgeleiden en kansarmen vrijwel allemaal een contract bij de N.UON hebben. Dat is de opvolger van het gemeentelijke energiebedrijf en de mensen hebben dat gewoon laten doorlopen zonder prijzen te vergelijken. Ook zijn ze voor de zorgverzekering vrijwel allemaal verzekerd bij Z.ilveren Kruis want dat is de opvolger van het Amsterdamse ziekenfonds. Ik bedoel hier overigens niets arrogants mee, het valt me gewoon op. Als ik suggereer dat het ook beter en goedkoper zou kunnen, krijg ik een vermoeide blik te zien en hoor ik iets over 'toch allemaal zakkenvullers'.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dat herken ik ook. Hier in de stad Groningen zijn veel mensen bij Menzis, Essent en Ziggo, gewoon omdat ze nooit overgestapt zijn. Dat geldt ook voor veel collega's van mij.

   Verwijderen
 5. Ik neem elke week de meterstanden op en bekijk hoeveel stroom onze panelen opgewekt hebben. Daaruit bereken ik ons verbruik van die week. Ons contract loopt in augustus af en manlief (hij is de administrateur van ons twee :-) heeft zich verdiept in het voordeligste contract in ons geval. Daarna heb ik de lijsten erbij gepakt van ons verbruik. Ons elektra is omhoog gegaan. Dat was te verwachten met drie thuiswerkers en PC's zijn echte stroomvreters, en ik heb sinds kort weer een oven die ik graag gebruik. We hebben nog steeds overcapaciteit en die willen we tzt inzetten voor een inductiefornuis.
  Qua gas hadden we vorig jaar te hoog gegokt. We wonen nu in een vrij groot, vrijstaand huis en de winter 2014/2015 was niet zo koud, afgelopen winter nog zachter maar wel kouder voorjaar. We verbruiken hier in de wintermaanden twee keer zoveel gas, maar zodra de zon weer wat kracht krijgt kan die het huis al snel weer verwarmen. Plus dat we nu gordijnen in het kantoor hebben en het luik op de open zolder in de koude maanden dicht gaat. We verbruiken dit jaar waarschijnlijk rond de 1500 kub gas, wat voor zo'n groot huis weinig is. Qua elektra denk ik rond de 2700 uit te komen. We wonen met vier volwassenen en zijn veel thuis.
  Die kennis over energierekeningen, verzekeringen etc die krijgen kinderen niet zomaar mee. Ik heb twee volwassen zoons en als ik zie wat ze aan techniek beheersen en hoe snel ze dat leren, dan vind ik dat heel knap.
  Tegelijk hadden ze moeite met praktische dingen zoals een adres op een brief schrijven, hoe vraag je iets aan etc. Dat voelde onzeker voor ze. We hebben altijd gezegd dat domme vragen niet bestaan en dat ook wij alles hebben moeten leren. Zo zijn we ook open over financien. Ze weten wat manlief verdiend, wat we gespaard hebben, ze weten over onze uitgaven.
  Oudste zoon wil graag het huis uit, maar moet het dan financieel wel ruimer hebben dan nu. Dat is toch echt een groot verschil met toen manlief en ik twintigers waren. We konden een huis kopen op basis van een inkomen van een administratief medewerker en de inbreng van 20.000 gulden. Toegegeven, we leenden 10.000 gulden van onze ouders. Mijn inkomen uit een vaste voltijdsbaan mocht niet meegeteld worden ondat ik toen nog niet meerderjarig was. Dat geld hadden we binnen een jaar terug betaald.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Ik weet ongeveer het gebruik. De energieleveraar niet. Die verlaagde het voorschot na plaatsing van zonnepanelen met 5 euro p.m.. Dat moest ik zelf rechtzetten.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Het kan altijd beter maar met 6 personen en 60 euro per maand vindt ik netjes :)

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Ik betaal €61,00 per maand en dat zal zeker wel voldoende zijn. Ik kijk ongeveer 4 keer per jaar of het 'op schema' ligt. Ik wissel ieder jaar maar dat kan ook best wel eens 1 of 2 maanden te laat zijn. Huidige leverancier betaalde welkomspremie vooraf. €190,00. Dus als ik met €61,00 uit kom en na 1 jaar over stap heb ik per saldo €46,00 per maand gebruikt. Ik verwacht eigenlijk geld terug te krijgen. Heb ik oktober nieuwe voorgevel/achtergevel laten plaatsen. Plus daarbij alle ramen en deuren voorzien van kunstof kozijnen. De overstap was eind september. Dus afgelopen niet strenge winter was de eerste sinds de verbouwing. Mascha.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Heb me de laatste jaren verdiept in energiebesparing (wel technisch geschoold). Circa 90% van alle - betaalbare - verbeteringen uitgevoerd.
  Zelf zonnestroompanelen geplaatst enz. Geschatte kosten elektriciteit en gas over de huidige periode mei 2016 tot mei 2017 na aftrek van bonus is € 40,- (veertig euro). Dit is dus geen maand- maar het jaarbedrag!

  BeantwoordenVerwijderen