Welkom bij Zuinigaan

Dit weblog gaat over bezuinigen, consuminderen en nog meer, want een mens is tenslotte meer dan alleen een consuminderaar, of zo je wilt een vrek. In '07 kocht ik mijn huis, in december 2018 word ik 66 jaar en mag ik met pensioen, want dan krijg ik mijn AOW. Ik heb een pensioengat van 20 jaar. Ik verkeek mij op de kosten van een koophuis en constateerde dat ik financieel vanaf mijn 66e jaar nogal krap zou komen zitten, vooral vanwege het pensioengat. Dus daar ging ik wat aan doen en op deze weblog vind je mijn berichten hierover.

woensdag 13 juli 2016

Overstappen naar een andere energieleverancier. Hoe doe je dat en wat levert het op?

Belangrijk bij overstappen: weten wat je per jaar verbruikt. Je hoeft niet iedere dag of iedere week te noteren wat je verbruikt, maar het is wel heel handig om op vaste tijden je verbruik te noteren.
Ik verbruikte in het afgelopen jaar 491 m3 gas en 1158 kWh stroom.

Met die verbruiksgegevens kun je op een vergelijkingssite vinden welke aanbieder voor jou de voordeligste is. Je moet aanvinken wat je wilt. Omdat ik graag ieder jaar een overstapbonus ontvang, vink ik altijd een contract-looptijd aan van 1 jaar. Verder kies ik voor groene stroom, dus vink ik ook dat aan.

De laatste tijd gebruik ik altijd de website van de Consumentenbond om over te stappen, maar er zijn een heleboel vergelijkingssites, google er maar eens op!
Voer je gegevens in en natuurlijk je verbruik van het afgelopen jaar.
Voor mij komt er het volgende resultaat uit: inclusief welkomstbonus zijn de kosten bij gelijkblijvend verbruik bij bedrijf X €378,30. Dat is €31,53 per maand. Als je nu veel meer betaalt en je bent niet meer gebonden aan een contract, dan is het voordelig om over te stappen naar dit bedrijf.
Het duurste energiebedrijf zou voor mij €55,11 per maand kosten, bij gelijk verbruik! Verschil op jaarbasis €282,96.
Dat is verdiend in een handomdraai.
Let wel op! Het bedrijf met de hoogste bonus is niet altijd het voordeligste. Dat hangt af van de kosten die ze berekenen voor levering van gas en stroom. Zeker als je veel verbruikt is een bedrijf met de laagste prijzen voordeliger dan een bedrijf met de hoogste bonus.

Hoe stap je dan over? Dat is heel simpel, je klikt ergens op, bevestigt dit nogmaals en dan is het klaar. Tegen de tijd dat je contract in gaat, geef je de meterstanden door en dan ben je overgestapt. Dat is alles!

9 opmerkingen:

 1. Ook wij stappen al jaren over, met welkomstbonus. En met een slimme meter hoef je zelfs je meterstanden niet eens door te geven.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik ben vorig jaar voor t eerst overgestapt. Makkie! Ik snap niet dat ik het niet eerder heb gedaan, maar mede door jouw blog durfde ik het aan. Nu weer overgestapt en het is allemaal goed verlopen.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Vorig jaar ging het prima. Dit jaar een hoop gezeur door het tot twee keer toe een verkeerde datum doorgeven van het nieuwe bedrijf. Het lijkt nu goed te komen. Controleer dus je contract.
  Fijne dag, groetjes, Thea

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ik ga meestal mee met de tender van vereniging Eigen Huis. Of ik pak de site van Ben Woldring: gaslicht.com. Als het goed is krijgen we deze maand de bonus van 150,- van E.ON

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ik stap over via gaslicht. Mijn gasverbruik is rond de 550. Electra 1200/1300 jaar. Twee keer overgestapt nu. Huidige jaarcontract loopt tot 1 oktober. Bij gaslicht laatste keer €190 overstapbonus. Tevens 400 clix ervoor ontvangen. Zijn z'n €5 waard op de koers waarin ik ze in wissel.
  Mascha v

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Dankjewel voor de logje! Potentieel 303 euro verdiend in een half uur :-)
  Deze keer voor het energiecollectief van de consumentenbond gekozen. Ik ben er nu al weer blij mee. Hopelijk gaat alles ook deze keer weer goed.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Hier nog een belangrijke aanvulling. Niet alle energieleveranciers hebben afspraken over bonussen met vergelijkingssites. Sommige worden zelfs niet genoemd. Ook heb ik ontdekt dat er verschillen zijn die afhangen van de hoeveelheid energie die je waarschijnlijk gaat afnemen. Als je -wat betreft gas - net onder de 500 m3 verwacht af te nemen, moet je als gasverbruik 490 m3 invullen en niet 499 m3 anders krijg je het verlaagde vastrecht als kleinverbruiker niet te zien. Probeer dus in ieder geval meerdere sites, zoals - bijvoorbeeld - Easyswitch, Pricewise, Gaslicht, maar ook Energieveiling is interessant, als je nog enige weken geduld hebt. De sites van Eigen Huis en Consumentenbond gaan gewoon via bestaande sites. Het is voor die instelling een leuke bron van provisie inkomsten. Veel succes!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Je hebt gelijk Harm, je kunt het beste de vergelijkingssites met elkaar vergelijken, want niet alle energiebedrijven hebben een contract met alle vergelijkingssites.
   Daarnaast verschilt de aangeboden bonus per week en soms wel per dag. Soms is het beter nog even te wachten en een dan in te gaan op een mooi aanbod.

   Verwijderen
 8. Ik mag en kan niet overstappen, omdat ik onder bewind sta, Mijn bewindvoerder heeft 2 maanden geleden Robin energie aangevraagt, deze schijnt zeer goedkoop te zijn en werkt vaak met bewindvoerders kantoren.

  BeantwoordenVerwijderen