Welkom bij Zuinigaan

Dit weblog gaat over bezuinigen, consuminderen en nog meer, want een mens is tenslotte meer dan alleen een consuminderaar, of zo je wilt een vrek. In '07 kocht ik mijn huis, in december 2018 word ik 66 jaar en mag ik met pensioen, want dan krijg ik mijn AOW. Ik heb een pensioengat van 20 jaar. Ik verkeek mij op de kosten van een koophuis en constateerde dat ik financieel vanaf mijn 66e jaar nogal krap zou komen zitten, vooral vanwege het pensioengat. Dus daar ging ik wat aan doen en op deze weblog vind je mijn berichten hierover.

vrijdag 15 juli 2016

Een oooepsmomentje

Een week geleden kocht ik incontinentie inlegkruisjes. Ze waren in de aanbieding en ik wilde ze wel eens proberen. Volgens de verpakking heeft 1 op de 3 volwassen vrouwen wel eens last van ongewild urineverlies, dus is het blijkbaar doodnormaal om een beetje in de broek te piesen.
Eén op de drie! Dat vind ik heel veel!
Nu plaste ik als schoolkind en als jongvolwassene regelmatig in de broek, destijds was een inlegkruisje echt niet genoeg om de "overstroming" op te vangen, de urine stond mij regelmatig in de schoenen of er ontstond een plasje in de gymzaal (schaam, schaam, dat is niet afkomstig van mij hoor! Echt niet, hoe kòm je er bij? Ik weet echt niet hoe dat plasje daar komt!).
Ik heb pas later, toen ik zwanger was en ook na de bevalling, geleerd dat daar met bekkenbodemtraining wat aan te doen is. Nu, met een baarmoeder en blaasverzakking is die bekkenbodemtraining niet steeds afdoende, maar mijn schoenen blijven nog steeds kurkdroog, behalve als er sprake is van vocht uit andere bronnen, maar dat heeft niets met incontinentie te maken, eerder met een gigantische onweersbui of zo.
Waarom schrijf ik over incontinentie en inlegkruisjes? Omdat wat er op de verpakking staat mij behoorlijk in het verkeerde keelgat schiet! Er staat namelijk dat de verbandjes bedoeld zijn voor oooepsmomentjes. Met 3 o's aan het begin!
Oooepsmomentjes!
En dan heb je het over een beetje plas van volwassen vrouwen! Geen kleuters die een ongelukje hebben, maar over mensen die al lang en breed volwassen zijn!
Ik word behoorlijk kwaad van deze benaming van die paar druppeltjes die zonder dat ik het wil in mijn ondergoed belanden!
Het kan zijn dat ik door mijn in-de-broek-plas-verleden wat overgevoelig ben op dit onderwerp, maar wat mij betreft is dit voor de producent een oooepsmomentje!

19 opmerkingen:

 1. Heb me nog niet hoeven verdiepen in deze materie maar als ik dit zo lees, krijg ik verschrikkelijke jeuk! Alsof vrouwen kleine kinderen zijn. (Ik sla trouwens tegen kleine kinderen nooit zo'n infantiele toon aan.) Volgens mij laten fabrikant en reclamejongens - ik kan me tenminste niet voorstellen dat een vrouw dit heeft bedacht - hier een knap staaltje verborgen (?) seksisme zien.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dat was ook mijn eerste gedachte: stomme reclamejongens, hoe verzinnen ze het!

   Verwijderen
 2. Constant maken we gebruik van hun producten lijkt het wel. Luiers, maandverband, tampons en hoppa in de overgang dit soort inlegkruizen en daarna incontinentie luiers. En op welk onderzoek baseren de producenten die 1 op de 3??

  Wij op het callcenter brengen onze teksten ook zo...80% van de gebruikers..Gewoon verzonnen percentages.

  Dus laat ze maar zeiken.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. 't Is natuurlijk te zien welke leeftijdsgroep ze bedoelen met 'volwassen vrouwen'. Als je een groep vrouwen vanaf 75 neemt, kan ik me wel voorstellen dat 1 op de 3 last heeft van ongewenst urineverlies. Wij hebben meerdere dames in de familie van die leeftijdsgroep en ik weet dat ze allemaal inlegkruisjes, maandverbanden of incontinentieverbanden gebruiken.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ha, ha, ha, hilarisch, oooepsmomentjes! Alsof je een infantiele kleuter bent... Truttige betutteling van het ergste soort, oooepsieeee! Ik moet er erg om lachen, maar vind het dieptriest dat je als weldenkende volwassen vrouw niet serieus genomen wordt door deze fabrikant. Want eerlijk is eerlijk, het is zonder twijfel lastig, vervelend en ongemakkelijk als je zomaar urine verliest...

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik vind het ook wel grappig dat ze bij de fabrikant gemeend hebben dat het voor vrouwen om oooepsmomentjes ging. Door dit woord kleineer je mensen ongelooflijk, zo voel ik het tenminste wel!

   Verwijderen
 5. Wat naar dat jij als kind en jongvolwassene ook last had van urineverlies! Dat moet je toen veel stress hebben opgeleverd! Hoe houd je een natte broek onopgemerkt? Ruiken ze het, zien ze het? Heel vervelend, lijkt mij!

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Ik vond de tv-reclame al beschamend, toen bedacht ik al dat ik in geval van nood zeker een ander merk zou kopen maar dat een fabrikant het ook zo op de verpakking durft te zetten, is helemaal van de zotte

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Ik erger mij er niet aan. Ik koop ze niet. Mijn incontinentie verbanden komen van de Aldi of van de Lidl. Veel goedkoper en zeker zo efficient.
  Bernadette

  BeantwoordenVerwijderen
 8. De strijd tegen al-of-niet verborgen seksisme in recames en de infantiele manier van benaderen daarin heb ik allang opgegeven. Ik koop geen produkten van die merken. Vroeger reageerde ik vaak op reclames maar fabrikanten gaan er zelden serieus op in.
  Ik heb (nog) geen incontinentie-verband nodig maar zal het ooopsiemomentje-merk nooit gebruiken!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik denk dat reclamemakers uitgaan van het door hun zelf bedachte stereotype mens, en dat er niet doelbewust verborgen seksisme in reclames zitten.

   Groetjes Sas

   Verwijderen
  2. @Janne
   Ik probeer ook zo min mogelijk van dergelijke producten te kopen. De enige manier om seksistische reclames uit te bannen is een massale boycot van de producten. Ik zie het nog niet zo snel zo ver komen aangezien mensen vaak helemaal niet door hebben hoe ze gemanipuleerd worden.

   @Sas
   Alles in reclame is tot de laatste puntkomma uitgedacht. Marketing- en reclamepsychologie is een specialisatie binnen de psychologie! Er worden allerlei vergaande psychologische trucs toegepast om ons de producten te laten kopen. De meeste reclamemakers hebben geen scrupules. Alles draait om geld.

   Verwijderen
 9. Reclame an sich is al irritant.

  Laat je dag niet verpesten door en stelletje ondoordachte reclamemakers

  Groetjes Sas

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Wat belachelijk om dat te schrijven.
  Bovendien klopt het niet helemaal. Als het Oeps is dan is het al gebeurt en daar help een inlegkruisje dan niet meer voor, of je moet hem ondersteboven gebruiken dan trekt vocht er zo weer in. Pfffffff wordt er melig van. Maar dat merk zal ik niet kopen als heb ik ze af en toe wel nodig ook ivm leeftijd.

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Een tip als je er voor open staat. Anders dit bericht gewoon negeren. Ik gebruik in mijn periode wasbaar maandverband. Al een jaar of 4. Ik weet dat dit ook veel wordt gebruikt door vrouwen met licht urineverlies. Eenmalige aanschaf. Zit veel prettiger en even effectief. Koop dan bijvoorbeeld maat small van momiji Natural. Is maat inlegkruisje. Is geheel katoen met pull laag tegen lekken onderop. Of normaal van Charlie banana. Mascha.

  BeantwoordenVerwijderen
 12. De benaming is inderdd een beetje boel verkeerd gekozen... maar ik lees nu nergens wat je van de oooeps kruisjes vond hahaha ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Ik heb er ook last van en dat zijn zeker geen oepsmomentjes. Dan sta ik echt binnenmonds te mopperen en haat ik het ouder worden. Maar ik ben er wel openlijk over, want ik geloof ook dat veel vrouwen er last van hebben en ik hoor ook zo nu en dan een man erover. En erover zwijgen, doe ik niet !!! Het hoort er blijkbaar bij ☺.
  Groetjes Tineke

  BeantwoordenVerwijderen
 14. De tv reclames voor dit soort producten zijn ook irritant. Veel te jong uitziende ouderen, wel met grijs haar maar allemaal heel slank. Ze huppelen trappen op, spelen wild met hun kleinkinderen of schateren het uit in het theater.
  Ik heb er af en toe last van en gebruik extra lange inlegkruisjes. Dat gaat meestel goed. Behalve als ik vreselijk moet lachen, de slappe lach, dan is het wel eens misgegaan:-)

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Als ik door mijn longklachten erg moet hoesten, doe ik voor de zekerheid wel eens een wasbaar maandverband om. Ik ben nog niet helemaal door de overgang, maar ga ze daar voor bewaren.

  BeantwoordenVerwijderen