Welkom bij Zuinigaan

Dit weblog gaat over bezuinigen, consuminderen en nog meer, want een mens is tenslotte meer dan alleen een consuminderaar, of zo je wilt een vrek. In '07 kocht ik mijn huis, in december 2018 word ik 66 jaar en mag ik met pensioen, want dan krijg ik mijn AOW. Ik heb een pensioengat van 20 jaar. Ik verkeek mij op de kosten van een koophuis en constateerde dat ik financieel vanaf mijn 66e jaar nogal krap zou komen zitten, vooral vanwege het pensioengat. Dus daar ging ik wat aan doen en op deze weblog vind je mijn berichten hierover.

maandag 18 juli 2016

Hoe beheer ik mijn geldzaken?

L vroeg mij afgelopen gisteren het volgende:
Kun je schrijven over je administratie? Hoe doe je dat? Hoe ziet dat eruit? Digitaal, in mappen? Heb je een spaarrekening, of meerdere? Betaal je per pin of via pin? Hoe krijg je het voor elkaar om de cijfers zo goed op orde te hebben? Ben je daar dagen druk mee? Of heb je een systeem? Gebruik je apps om je uitgaven of inkomsten bij te houden? Welke dan?

Ik vind het leuke vragen, dus geef ik in het onderstaande stukje mijn antwoorden.

Ik beheer eigenlijk alles digitaal.
Op mijn PC heb ik een bestandenmapje Geld
In dat mapje zitten weer submapjes:
-belasting - hierin de aangiften van inkomstenbelasting
-salarisstrookjes - inclusief jaaropgaven
-bank - ik ontvang geen papieren afschriften meer en ik kan maar tot + 2 jaar geleden betalingen terugzoeken, dus maak ik zo nu en dan een download van alle transacties.
-Een excelbestand met alle financiële gegevens
-Nog een excelbestand voor als ik overleden ben - hierin van alles, financieel, maar ook wensen voor uitvaart en het wachtwoord van dit blog bijvoorbeeld. Ik heb dit bestand recent gemaakt en ik zal het in de toekomst indien nodig bijwerken.

Verder heb ik op mijn PC de mapjes:
-energieleveranciers
-internet/TV/bellen
-mobiele telefoon
-zorgverzekering
In deze mapjes bewaar ik de contracten en de voorwaarden voor levering en ook de mails die ik over levering ontvangen heb. Er zitten submapjes in met naam leverancier en startdatum contract. Als ik iets op wil zoeken, dan vind ik het heel gemakkelijk weer terug. In het mapje zorgverzekering sla ik ook de ingescande nota's van bijvoorbeeld de tandarts op.

Mijn belangrijkste bestand is mijn excelbestand, daarin heel veel tabbladen:
 • boodschappen - alleen voeding en drinken
 • overige uitgaven - van inlegkruisjes tot reparatie van de toilet en een nieuwe schuurdeur
 • sparen - 2 maandelijks een inventarisatie van alle geld, zowel cash als op rekeningen
 • inkomsten per maand - wijzig ik alleen als er iets verandert
 • zakgeld
 • bijverdiensten
 • vaste lasten
 • kapper/pedicure
 • tandarts - om te analyseren of de verzekering uit kan
 • auto
 • kleding/schoeisel
 • hypotheek
 • gas- en stroomverbruik - per week - hierin ook opgenomen het water verbruik, maar dat noteer ik maar 1x per jaar.
 • energieverbruik tussen 1981 en 2015 - de historie
 • uitvaart
 • lidmaatschappen en abonnementen
 • pensioen

  Dit excelsheet is het belangrijkste. Ik noteer mijn uitgaven, zowel de bank uitgaven als de uitgaven voor de boodschappen. De vaste lasten noteer ik niet, die blijven min of meer constant.
  Maar ik noteer dus wel benzine, tandarts, pedicure, cadeautjes, boeken, planten, vitaminepillen, wc papier, drinken en voeding.
  Is dat veel werk? Nee, dat valt nogal mee. Een paar keer per week noteer ik uitgaven vanaf kassabonnen en vanuit mijn (digitale) bankrekening.

  Ik heb geen budgetten voor uitgaven, behalve dan een streefbudget voor uitgaven voor voeding en drinken. Ik check niet wat er per maand overblijft, dat heb ik ook nooit gedaan. Mijn ouders wisten iedere maand tot op de cent nauwkeurig wat ze uitgegeven hadden en wisten dat ook precies van het bedrag dat ze per maand overhielden. Ik zorg "gewoon" (mmm, ik weet ook wel dat dit misschien helemaal niet zo gewoon is) dat ik niet méér uitgeef dan dat er in komt. Dat gaat altijd goed, ik heb nooit tekorten en ik houd altijd over. Hoeveel ik per maand overhoud? Ik zou het niet weten, ik reken dat nooit uit. Door het tabblad sparen bij te houden, weet ik 6x per jaar precies hoeveel geld ik heb, dat is voor mij voldoende.

  Als mijn salaris binnenkomt, dan spaar ik automatisch 450 euro, dat gaat naar de buffer-spaarrekening. Ik zorg dat er steeds ongeveer 250 euro op mijn salarisrekening blijft staan, de rest gaat naar mijn ASN spaarrekening. Ik vul zo nu en dan aan, als het saldo onder de 100 euro komt.

  Sinds kort pin ik bijna alles en betaal zelden meer contant.
  Ik gebruik geen apps om alles bij te houden, in feite doe ik niet zo veel met mijn mobiel.
  Van mijn bank ontvang ik mails over incasso's die binnenkort lopen, dat vind ik handig, want dan check ik 2x per week even mijn saldo om te kijken of het saldo nog hoog genoeg is.

  En spaarrekeningen? Daar heb ik een heleboel van. Die zijn nog vanuit de tijd dat je op sommige rekeningen veel rente uitbetaald kreeg. Dan opende ik weer een spaarrekening met de hoogste rente. Op dit moment gebruik ik 5 spaarrekeningen:
  1 voor aanvulling van mijn bankrekening - snel over te maken, ook in het weekend
  1 voor belastingreservering van mijn bijverdiensten
  1 voor de fun
  1 voor de dierenarts
  1 bufferspaarrekening
  Daarnaast heb ik minstens 5 slapende rekeningen met 0 euro spaargeld, daarnaast 2 rekeningen die verdwenen zijn, namelijk die van de failliete banken DSB en Icesave.

  Geregeld sla ik alle bovenstaande bestanden op op een USB stick en op de externe harde schijf.  Mocht mijn PC de geest geven, dan heb ik backup!

5 opmerkingen:

 1. Als je al lang consumindert doe je het "gewoon" uit je hoofd met af en toe een notitie(meer om later terug te kijken dan om het echt bij te houden) Niet meer eruit dan erin gaat, werkt hier ook altijd goed.
  Betaal je ook voor al die bankrekeningen?...weinig banken zijn tegenwoordig nog gratis...

  Groet,Greet

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Alleen bankrekeningen kosten wat, spaarrekeningen zijn gratis. Voor mijn bankrekening betaal ik €1,50 per maand.

   Verwijderen
 2. Hallo Zuinigaan,

  Dankjewel! Dit helpt mij. Geweldig zoals je dit doet. Ik ga snel aan de slag om ook een digitaal bestand maken. Super! Hartelijke groet, L.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ik zou zoveel uitgaven (de post 'overige uitgaven') niet willen noteren, maar verder vind ik het klasse.
  Ik had zo'n slapende spaarrekening bij de Rabo en dat beviel hen blijkbaar niet, want hij werd opgedoekt. Heb nu alles bij de ASN en dat voelt wel zo fijn.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ik hou nog alles bij met de hand... Maar overweeg om het inderdaad eens over te zetten in excel! Bedankt voor de tips!

  BeantwoordenVerwijderen