Welkom bij Zuinigaan

Dit weblog gaat over bezuinigen, consuminderen en nog meer, want een mens is tenslotte meer dan alleen een consuminderaar, of zo je wilt een vrek. In '07 kocht ik mijn huis, in december 2018 word ik 66 jaar en mag ik met pensioen, want dan krijg ik mijn AOW. Ik heb een pensioengat van 20 jaar. Ik verkeek mij op de kosten van een koophuis en constateerde dat ik financieel vanaf mijn 66e jaar nogal krap zou komen zitten, vooral vanwege het pensioengat. Dus daar ging ik wat aan doen en op deze weblog vind je mijn berichten hierover.

dinsdag 19 juli 2016

Vreemde vogels

Ik kan erg genieten van de natuur vlak bij de deur! In het natuurgebied van Kardinge, hier zo ongeveer om de hoek, zijn heel veel (water)vogels te vinden: zwanen, futen, wilde eenden, kuifeenden, aalscholvers, meerkoeten, waterhoentjes (vrij zelden), ganzen, reigers, scholeksters, kieviten en nog veel meer!

Sinds kort zijn er nieuwe soorten ganzen bij gekomen. Eerst waren er alleen de kolossale witte en grauwe ganzen, vaak een mix van beide soorten, nu zijn er ineens Canadese ganzen en Nijlganzen bij gekomen. Hoe ik weet wat het zijn?
Dat is een kwestie van op google het woord gans intypen en op afbeelding zoeken.
Nijlgans

Canadese gans, met jonge exemplaren er tussen
Witte en grauwe ganzen
Waarom er ineens nieuwe soorten verschenen zijn, dat weet ik niet. Zou het te maken hebben met de klimaatverandering?
Ik heb geen idee.
Hoe dan ook, er is nog weer meer variatie!
Gisteren zag ik ook nog weer 4 jonge zwanen, met ouders. Zo leuk, zo'n koppel zorgzame ouderzwanen, dat zorgt dat de jongen op een plek zijn waar weinig drukte is. Geen recreërende kinderen of jeugd, maar rust, ruimte en riet, veel beter voor de kuikens.

7 opmerkingen:

 1. Ik wist niet dat een Canadese gans zo'n zwarte kop had zeg! Nu ga ik extra opletten of ik er ook eentje zie.

  Huisvlijt

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Volgens mij leven ganzen altijd in groepen. Hier zit een groep van 11 ganzen.
   Kijk ook hier: http://www.welkevogelisdit.nl/canadese-gans
   Brandganzen lijken er wel wat op, die hebben een wittere kop en hebben in plaats van een bruin lijf, grijze veren.

   Verwijderen
  2. Voor zover ik weet leven ganzen idd altijd in een groep

   Groetjes Sas

   Verwijderen
 2. Wij hebben de laatste twee jaar ook enorm veel nijlganzen en Canadese ganzen. Eigenlijk teveel, vermoed ik.. (Randstad)

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ik kom ook geregeld nijlganzen tegen

  Groetjes Sas

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Wat heerlijk zo'n variatie aan vogels bij elkaar. Ik woon midden in een stad met veel water en mooie parken. Waterhoentjes zie ik hier regelmatig, net als meerkoeten en kauwtjes. In het voorjaar zat een nachtegaal regelmatig te zingen in de boom voor mijn flat. Kon ik genieten van zijn mooie gezang. Nu zit er regelmatig een merel te fluiten in diezelfde boom voor het raam. Ook fijn!
  Groetjes Astrid C.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ik heb me laten vertellen dat een koppel Nijlganzen ooit uit een dierentuin in Rotterdam zijn ontsnapt en ze gedijen hier buitengewoon goed, van de Canadese ganzen weet ik het niet hoe die hier zijn terechtgekomen maar leuk is het wel al die verschillende soorten

  BeantwoordenVerwijderen