Welkom bij Zuinigaan

Dit weblog gaat over bezuinigen, consuminderen en nog meer, want een mens is tenslotte meer dan alleen een consuminderaar, of zo je wilt een vrek. In '07 kocht ik mijn huis, in december 2018 word ik 66 jaar en mag ik met pensioen, want dan krijg ik mijn AOW. Ik heb een pensioengat van 20 jaar. Ik verkeek mij op de kosten van een koophuis en constateerde dat ik financieel vanaf mijn 66e jaar nogal krap zou komen zitten, vooral vanwege het pensioengat. Dus daar ging ik wat aan doen en op deze weblog vind je mijn berichten hierover.

zaterdag 30 juli 2016

Soms stiekem toch een voorkeur voor een A-merk

In het begin van de week was ik in een winkel van een drogisterijketen, de Krui*vat. Daar verkochten ze een A-merk toiletreiniger, je weet wel, die van  ... eend, voor 99 cent per fles. Normaal €2,49 bij de AH, nu dus €1,50 goedkoper.
Het is heel raar, ik hang anders helemaal niet aan A-merken, maar op het moment dat ik die fles daar zag staan, moest ik hem kopen. Vaak koop ik huismerk van AH, als hij verkocht wordt 2=1. Dat is nog veel goedkoper, want dan heb ik 2 voor €1,29.
Wat maakt dan dat ik die fles voor 99 cent koop, ben ik er door de reclame eigenlijk van overtuigd dat ik dan een veel beter product koop? Blijkbaar werkt het zo wel, ook bij mij. Ik ben er kennelijk diep van binnen van overtuigd dat ik waar voor mijn geld krijg, bij zo'n A-merk, terwijl ik altijd roep dat de producten zo duur zijn omdat de bedrijven zo veel geld steken in marketing.
Zou het beter zijn?
Misschien wel, ik heb geen idee, ik ga het proberen!
Heb jij dat ook, dat reclame meer invloed heeft dan je eigenlijk zou denken?

15 opmerkingen:

 1. Heel herkenbaar. Soms is het een bevlieging van mijzelf en ga ik mee in een slimme marketingctie. Soms geef ik er ook gewoon de voorkeur aan, omdat een product kwalitatief beter is. Dat staat voor mij hoger dan het feit dat het een A-merk is.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Voor bepaalde producten heb ik ook een voorkeur voor A-merken, maar dat komt echt door de kwaliteit/geur/smaak. Ik geloof niet dat ik erg beïnvloed word door reclame (of ik maak dat mezelf wijs natuurlijk ; D)

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Daarom is kopen bij de Aldi en Jumbo zo handig. Je bent geen tijd kwijt aan reclamefolders onzin.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Die reclamefolders van Krui*vat ontvang ik niet. Ik kom dus zeker niet af op aanbiedingen, ik kom daar voor vaste dingen als o.a. vitamines en eigen merk zoetstof.

   Verwijderen
 4. Ja, ik merk dat ik gevoelig ben voor 'look and feel' en voor andere boodschappen in reclame, die ik als ik er alleen met mijn verstand naar kijk niet zo geloof. En ik vrees dat er bovenop de gevoeligheid waar ik me bewust van ben en die ik dus meestal (niet altijd) kan negeren, ook nog invloed van reclames is waar ik me niet zo bewust van ben.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. ongemerkt trap je er toch in. ik moet van mezelf altijd rekenen. Als het goedkoper is dan het normale middel dat ik koop mag ik het....
  Maar ik wil geen dingen kopen die ik anders ook niet heb.
  gisteren kon je eenn fles bronwater met smaakje kopen en je geld terug krijgen .leuk dacht ik en had de fles al vast, maar opeens dacht ik, ik koop het toch nooit dus waarom moet ik het nu wel meenemen.....ik heb het terug gezet.....

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dat laatste is ook mijn dilemma wel eens. Soms geef ik het dan weg of eet/drink het zelf, maar me overtuigen zal het me nooit doen om het nogmaals te kopen denk ik.

   En ik zal inderdaad ook wel eens een a-merk gekocht hebben voor veel minder, heb er nooit over nagedacht, maar dat ga ik nu zeker doen indien weer voorkomend.

   Verwijderen
 6. Ik ben vooral gevoelig voor mooie vormgeving van A-merken. Bijvoorbeeld met thee.. de goedkope groene thee met citroen van de Lidl vind ik qua smaak prima, maar toch koop ik liever Pickwick omdat het er mooier uitziet.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Ik heb niks met reclame, of nee, afkeer oor alles waar de producent geld overhoudt om reclame mee te maken. Dat wordt altijd betaald uit de opbrengst van wat de consument betaald. Nou koop ik sowieso geen wcreiniger, ik gebruik azijn, en evt baking soda, en groene zeep voor het schoonmaken dus de hele afdeling dure schoonmaakmiddelen valt daarmee af voor mij.
  Koek snoep en lekkers maak ik ook zelf, zelden iets kant en klaar of pakje/zakje. Door niet ingaan op reclame of niet nodig hebben van die (reclame)spullen, blijft er geld over voor noten van goede notenwinkel, goede chocolade,biologisch vlees en groenten.
  Maar het is een levensstijl die al meer dan dertig jaar zich zo ontwikkeld heeft. Kan me wel voorstellen dat iemand in reclame trapt.

  Groet,Greet

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Het is zeker niet zo dat ik iets heb met reclame, maar soms word je er ongemerkt toch door beïnvloed. Een reclameloos bestaan is in Nederland niet mogelijk. Je hoeft maar tv te kijken, een tijdschrift of een krant te lezen en je wordt bestookt met reclame.

   Verwijderen
 8. Ik koop het inderdaad alleen als het goedkoper is als mijn normale product. Als het een Geld Terug Actie is koop ik het eigenlijk altijd, kan het altijd nog weggeven of eten/schenken op een verjaardag.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. vele goedkope produckten zijn eigelijk AA merken met een andere wikkel er rond. Vrienden werken in een koekjes fabriek van een gekend merk in belgie. De ene dag wikkels voor de aldi en de andere dag wikkels voor hun enz....
  Wij laten ons bedotten waar wij staan op te kijken.
  Hebben jullie al koeien ziet staan in de wei van een aa merk of een met een label ik geef goedkope melk.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. nee natuurlijk zie je geen koeien in de wei staan , of andere dieren , met een a merk ....
   maar je proeft wel degelijk verschil in halfvol of volle melk , en ook welk merk je hebt , maakt wel uit

   Verwijderen
 10. Ook ik heb voor sommige producten liever A-merken. Maar ik verplicht mezelf om te wachten tot ze in reclame zijn en met wat geluk kan ik dan nog kortingsbonnen afgeven ook. Ik koop ze sowieso pas als de prijs lager ligt dan de producten van Aldi of Lidl en bij 100% terugbetaald acties.

  BeantwoordenVerwijderen
 11. mijn vroegere voorkeur voor Amerken kwam door gewenning. nu koop ik regelmatig Bmerken en merk dat als ik die langer gebruik ik ze vaak lekkerder en beter vind dan Amerken. mijn favoriete ijsjes bij de Lidl, een soort nepmagnums waren niet op voorraad en dus kocht ik voor een keer echte magnms, niet echt een goede koop, want de neppers vind ik minstens 3 keer lekkerder

  BeantwoordenVerwijderen