Welkom bij Zuinigaan

Dit weblog gaat over bezuinigen, consuminderen en nog meer, want een mens is tenslotte meer dan alleen een consuminderaar, of zo je wilt een vrek. In '07 kocht ik mijn huis, in december 2018 word ik 66 jaar en mag ik met pensioen, want dan krijg ik mijn AOW. Ik heb een pensioengat van 20 jaar. Ik verkeek mij op de kosten van een koophuis en constateerde dat ik financieel vanaf mijn 66e jaar nogal krap zou komen zitten, vooral vanwege het pensioengat. Dus daar ging ik wat aan doen en op deze weblog vind je mijn berichten hierover.

vrijdag 29 juli 2016

Stoppen met TV abonnement?

Op dit moment heb ik een 3 in 1 abonnement: tv, bellen en internet.
Als ik dit abonnement vergelijk met een abonnement voor bellen en internet is het verschil €13,50 per maand.
Ik betaal dus voor mijn tv €13,50 per maand. Wat doe ik met dat abonnement? Eigenlijk niet zo heel veel. Ik kijk gemiddeld nog geen 3 avonden per week voor kortere of langere tijd tv. Dat betekent dat ik per kijkavond zeker een euro betaal.
Kan dat goedkoper? Ik vermoed van wel, veel programma's kunnen via internet bekeken worden op uitzending gemist en voor films zou ik Netflix kunnen gebruiken.
Nu heb ik geen idee hoe Netflix precies werkt en wat je daarvoor nodig hebt. Jongste dochter heeft Netflix en die gebruikt een speciaal kastje (volgens mij een gameconsole) om films op de tv te kunnen zien.
Beide dochters hebben wel een tv toestel, maar beide hebben geen tv-abonnement meer, ze gebruiken de tv als filmscherm of bijvoorbeeld om foto's te tonen.

Zou ik eigenlijk als 60+ er vreselijk ouderwets zijn door nog wel een tv abonnement te hebben? Misschien bestaat de overgrote meerderheid van de abonnees wel uit leeftijdgenoten. Een grappig idee eigenlijk!
Misschien moet ik mij eens wat verdiepen in andere mogelijkheden waarmee ik goedkoop films kan kijken.
Anderzijds, zoveel zal de besparing ook weer niet opleveren, is opzeggen van het tv-abonnement wel de moeite waard?
En Netflix én een tv-abonnement is ook nog een optie.
Heb jij nog een tv-abonnement, of heb je dat al lang afgeschaft?

27 opmerkingen:

 1. Wij hebben nog een kabkeabonnement. Ik wil er wel mee stoppen, malief niet. Voorlopig houden we het zo. Als we moeten bezuinigen kan het wel een optie zijn.
  Wij hebben ook Netflix. Helaas kunnen wij die niet op tv kijken. Heeft met een of ander idioot concurrentiebeding te maken. Stond onze tv in een ander land, dan kon het wel. Nu moesten we er een duur apparaatje voor kopen. Dat hebben we niet gedaan omdat onze tv al meer dan vijf jaar oud is. Op een smart tv is het geen punt.
  Wij kijken Netflix op de Ipad en de pc's.
  We hebben een gedeeld abonnement. Wij bietalen vier euro per maand, net als oudste zoon en mijn ouders. Als jouw dochter nog ruimte heeft op haar Netflux kun je met haar een abonnement nemen. Ik vind Netflix vooral leuk vanwege de series en de docu's. De meeste films zijn al wat ouder.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik heb alleen een zakelijk tv abonnement, zelfs met extra zenders. Ik betaal daar 23,50 voor. Tachtig procent van de mensen zijn blij met tv en WiFi.
  Ik kijk graag naar het nieuws en een soap.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Wij hebben nog een t.v. abonnement en geen netflix. We hebben een humax kastje en nemen veel op wat we dan op een later tijdstip kijken.
  Voldoende voor ons en voorlopig houden we het hierbij.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. ik internet via de kabel en daar is een tv-abbo de basis.
  Net ook eens zitten kijken, maar veel goedkoper wordt het niet als de tv er uit gaat.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. wij hebben ook een alles in 1 abbo en kijken nooit tv.helaas kan je niet de tv opzeggen als t via een kabelmaatschappij is....

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dan moet je een ander abonnement nemen. Wij hebben kabel van z.iggo en internet plus telefoon van x.s.4.all. Dit is dus best duur. Voor internet vind ik dat niet zo'n punt omdat er zoveel vanuit huis gewerkt wordt via internet. We hebben daarom een duurder pakket van internet. De bijna 30 euro van z.iggo plus h.bo vind ik erg duur. Manlief en zoons kijken graag films van die laatste zender en GOT.

   Verwijderen
 6. Wij hebben al een tijdje geen tv meer en wel netflix. Journaal en dergelijke kijken we via npo-live of npo-gemist. Het bevalt ons goed. We kijken wel alleen publieke zenders via internet. Ik weet niet hoe het zit met andere zenders, maar dat kan vast ook.
  Probeer eens een tijdjes tv te kijken via internet. Als het bevalt, kun je je abonnement opzeggen. Het is toch een besparing.
  Netflix er wel of niet bij lijkt me een andere afweging. We kijken net zo makkelijk en op hetzelfde scherm netflix als tv via internet (en als we willen ook op laptops ed). Dat is volgens mij niet zo moeilijk te regelen, als moet ik wel bekennen dat Meneer het heeft aangesloten.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Ik ben 24 en heb sinds ik op kamers ben gegaan op mijn 18e geen tv gehad. Ik zou wel een mooi scherm willen hebben om films op te kijken, maar verder kijk ik wat ik wil zien op uitzending gemist. Voor films ga ik nog wel af en toe ouderwets naar de videotheek!

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Wij hebben tv en wij zeggen komend jaar internet en vaste telefoon op.
  Dan houden we alleen t.v. over ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Heb je dan nog wel mobiel internet?

   Verwijderen
  2. Ja, vergeet ik om er bij te vermelden.
   Mijn mobiel zit internet op, anders zou ik het niet doen denk ik.

   Verwijderen
 9. Wij hebben al ruim 2 jaar geen tv abonnement meer, het scheelt veel geld (wij hadden een duur pakket) en we missen het totaal niet. We hebben nu wel een Netflix abonnement, maar dat is een stuk goedkoper!

  BeantwoordenVerwijderen
 10. We hebben zowel kabel als Netflix. In deze (zomer) tijd merk ik dat we niet veel zien, maar ik vind het wel lekker om beiden te hebben. We kijken samen vaak series en ook iets van een avondprogramma vind ik wel leuk.

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Ik heb digitenne van KPN en we nemen heel veel op vooral van Belgie 1 en Canvas, die zenden ook veel series uit. Je kan dan natuurlijk niet bingekijken maar soms gaan we pas kijken als alles erop staat want ze doen vaak ook 4x per week een aflevering.

  En als het gewoon een week wachten is vind ik het ook prima
  Ook de BBC kijk ik graag en die zitten niet in elk pakket, of het werd erg duur.
  Nu zijn mijn kosten TV rond de 15 euro en internet andere provider voor 20 euro.

  Bellen doe ik via laptop met VOIP en dat kost me ongeveer 20 euro per jaar.

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Ik heb een bibliotheek abonnement voor 65 euro per jaar en leen daar niet alleen boeken maar vooral in de winter veel series en films, volgens mij is dat nog goedkoper dan Netflix.
  Groet Adriana

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Ik heb het al wel eens overwogen om mijn tv abonnement de deur uit te doen en alleen nog Netflix te gebruiken. Maar ik ben er nog niet helemaal uit.

  Huisvlijt

  BeantwoordenVerwijderen
 14. al dat gedoe met die all in abonnementen, je kunt niet kiezen wat je wil, je moet dit en dat en anders krijg je niks. ik heb een internet abbo van kpn, maar was wel verplicht daar een telefoonaansluiting bij de te nemen. alleen internet was niet mogelijk, maar die telefoonaansluiting gebruik ik helemaal niet, zonde toch! de aanbieders moeten mensen gewoon een keuze laten.

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Wij mogen Netflix kijken op het abonnement van mijn broertje (die woont alleen en had Netflix, en wij mogen meekijken, heel lief), maar geen 'gewoon' abonnement, en ik vind het heerlijk. De series en films die ik wil kijken, kijk ik als ik er tijd voor en zin in heb. Thuis blijven voor de televisie deed ik al nooit, met als resultaat dat ik maar geen series volgde, want ik miste toch altijd hele stukken. Nu kan ik gewoon de dingen kijken die ik leuk vind, zonder rekening te hoeven houden met de agenda van programmamakers.

  Ik geef toe: ik mis soms de bbc wel, en soms van die leuke foute programma's van TLC, of 24Kitchen. Maar dan bedenk ik weer dat ik die dingen toch niet meer keek de laatste periode van ons abonnement, omdat ze zoveel herhaalden, en dan ben ik eigenlijk blij dat ik niet meer in de verleiding kom om herhalingen te gaan zitten kijken ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 16. wij hebben NPO 1, 2 en 3 en netflix (sinds een jaar) nooit een tv abbo gehad. Ik erger me altijd ontzettend aan al die reclame die tussen de film door komt.
  Voot netflix moet je tv overigens op een of andere manier contact hebben met internet. Dat kan via gameconsole of via smart tv. Leuk is ook dat je een abbo voor 2 schermen kunt nemen kijk je samen met iemand anders voor nog geen 5 euro per maand.
  Nomoskar

  BeantwoordenVerwijderen
 17. Ik kijk ook amper tv. In de winter wel meer dan nu trouwens. Net als Adriana huur ik via de bieb ook wel films. Vriendlief is meer een tv kijker. Als ik alleen zou wonen dan had ik misschien alleen internet en bellen op mijn mobiel... Thuis hebben we het nu allemaal op de WiFi en laatst hadden we een stroomstoring, konden we eindelijk weer eens gaan badmintonnen na het eten! ;-). Goed onderwerp wat je aansnijdt Zuinigaan!

  BeantwoordenVerwijderen
 18. Ik hou van TV kijken en vooral de Duitse zenders en de BBC en dan wat publieke programma's op Nederland, ook kijken we graag sport. Series en films kijken we zelden, helemaal al geen Amerikaanse films, ik weet dan ook niets van Net.flix af en vind het combi-abonnement van Z.iggo prettig en zal dat dan ook niet afschaffen.

  BeantwoordenVerwijderen
 19. Wij hebben een kabel TV abonnement bij Ziggo. Dat kost 19,- per maand. Op onze analoge kabel kunnen we een aantal zenders in HD binnenhalen plus Ziggo Sport( F1 Racing).Daarnaast hebben wij een Netflix abonnement. Ik wil de TV niet wegdoen. Wij kijken heel veel België en BBC. Netflix vind ik (omdat ik veel thuis ben) heel fijn als aanvulling. Internet en bellen doen we via Solcon. Echt een hele fijne, goede en betrouwbare provider.

  BeantwoordenVerwijderen
 20. Ik heb het ziggo-abonnement weggedaan en ik heb nu internet via de oude telefoonkabel à € 25,- per maand. Ondertussen kan ik via de kabel nog steeds tv kijken. Ik kijk tegenwoordig heel weinig tv, ik vind er weinig meer aan.
  Groetjes Tineke

  BeantwoordenVerwijderen
 21. Wij geven veel uit aan tv en bellen. We bellen gratis naar Curaçao, waar familie woont en ook Hongarije en Canada zijn gratis. T.v kijk ik graag en kijk vaak uitzending gemist of neem programma's op. Ik wil nog niet zonder. Wel vind ik KPN heel dwingend en heel duur, maar durf niet goed over te stappen vanwege het gedoe....

  BeantwoordenVerwijderen
 22. Ik heb enkel internet abonnement en mobiele telefoon. Ik sluit mijn pc aan op tv toestel en kijk zo heel veel programma's van npogemist, een, canvas,...

  BeantwoordenVerwijderen
 23. Ik moet me er weer eens in verdiepen. Vorig jaar toen ik mijn tv wilde opzeggen belde ze me met een nieuwe deal. Over een jaar gezien was dat uiteindelijk goedkoper dan TV opzeggen.
  Echter kijk ik niet tot nauwelijks tv.

  Destemeer ben ik een Netflix gebruiker, al jaren :) heerlijk!
  Netflix kan, indien je geen smart tv hebt en geen game console, via een chromecast (www.chromecast.com) zo'n kastje is +- 39 euro en sluit je aan via een HDMI ingang. Werkt super makkelijk, vervolgens stream je er heen via je smartphone, tablet of bijvoorbeeld laptop via Chrome!

  Delen van een abbo, buiten 1 huishouden, mag eigenlijk niet (of dat moet gewijzigd zijn), maar volgens mij gebeurd het met 80+ van de abbo's!

  BeantwoordenVerwijderen
 24. ik zelf heb kabel van ziggo. ik had al een kastje waarmee je "gratis" alleen de publieke omroep ziet.

  maar ik wou de BBC ontvangen.

  nu twijfel ik om het op te zeggen.

  en ik zal me informeren of tv kijken via een chromecast niet zonder tv abbonnement kan.

  BeantwoordenVerwijderen