Welkom bij Zuinigaan

Dit weblog gaat over bezuinigen, consuminderen en nog meer, want een mens is tenslotte meer dan alleen een consuminderaar, of zo je wilt een vrek. In '07 kocht ik mijn huis, in december 2018 word ik 66 jaar en mag ik met pensioen, want dan krijg ik mijn AOW. Ik heb een pensioengat van 20 jaar. Ik verkeek mij op de kosten van een koophuis en constateerde dat ik financieel vanaf mijn 66e jaar nogal krap zou komen zitten, vooral vanwege het pensioengat. Dus daar ging ik wat aan doen en op deze weblog vind je mijn berichten hierover.

maandag 25 juli 2016

Sparen? Sparen!!!

Zo nu en dan krijg ik een bericht over gewijzigde spaarrentes. Ik heb 10 spaarrekeningen, waarvan 5 op sterven na dood slapend, dus het is logisch dat ik met de regelmaat van de klok mailtjes krijg over de renteverlaging.
Die verlaging is nooit het onderwerp van de mail, er staat altijd iets anders, wijziging of zo.
Bij het woord wijziging kun je nog denken dat er eindelijk eens een verhoging aan staat te komen, maar helaas, nog steeds worden de spaarrentes lager.
Op dit moment krijg ik op de spaarrekening met de hoogste rente de schamele 0,8% en vermoedelijk wordt die binnenkort ook weer verlaagd.
Betekent die lage rente dat sparen dan niet meer de moeite waard is?
Ik denk het niet, ik denk dat het zeker goed is om geld opzij te zetten voor bepaalde doelen en ook als buffer voor calamiteiten en andere ellende die een mens kan overkomen! Zonder geld achter de hand kun je in de problemen komen en gedwongen zijn om schulden te maken.
Als je het maken van schulden kunt voorkomen is dat zonder meer een betere weg. Ook zonder calamiteiten voelt het goed dat je de zekerheid hebt dat je die reparatie van het lekkende dak, de vervangende auto, wasmachine of die nieuwe elektrische fiets gewoon kunt betalen!
Hoe heerlijk is dat!
Dus wat mij betreft wordt er nog steeds gespaard.

Het spreekt voor zich dat ik veel liever had dat de spaarrentes hoger waren, maar misschien komt dat in de (verre?) toekomst wel weer.
Ooit had ik 5000 euro in een spaardeposito van 5 jaar waar ik per jaar 5,45% rente over ontving.  Dat deposito leverde €272,50 per jaar op! Kom daar nu eens om!

12 opmerkingen:

 1. Net als jij ben ik een enorme spaarfan. Ondanks de lage rente.
  We hebben een flinke pot voor na de pensionering en kleinere potjes (allemaal op de bank natuurlijk) voor de volgende dingen: auto en fietsen (onderhoud en vervanging), inventaris huis en tuin, vrije tijd en sport, ziektekosten die buiten de verzekering vallen enz.
  Heerlijk om zonder zorgen een versleten meubel of dekbed te kunnen vervangen of probleemloos de grote beurt van de auto te kunnen betalen.
  Iedere maand gaan er vaste bedragen naar deze "potjes"

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. P.s. toen wij trouwden in 1978 was de rente 8%...........Acht.........helaas was onze spaarrekening toen mini.

   Verwijderen
  2. Haha, ja, dat herinner ik mij ook! In 1978 kreeg ik een relatie met de vader van mijn dochters. We hadden bijna geen cent te makken en de spaarrente was 8%.

   Verwijderen
 2. Reacties
  1. Het openen en hebben van een spaarrekening kost niets. Ik heb regelmatig gecontroleerd welke bank de hoogste rente gaf en daar een rekening geopend. Daarom had ik ook een rekening bij Icesave, want 5,25%. Omdat het een niet-Nederlandse bank was, zonder garantie van de Nederlandsche Bank, aarzelde ik met het stallen van geld daar en ik heb er uiteindelijk geen geld op gestort.

   Omdat spaarrekeningen geen geld kosten, heb ik er nooit werk van gemaakt om de lege rekeningen te sluiten. Van de meesten heb ik ook geen idee meer van wachtwoorden en inlognamen.

   Verwijderen
 3. Wij hebben wel eens 8,6 % op een spaarrekening gehad, die stond toen 5 jaar vast, toen ging de rente zakken en kregen wij dat nog steeds, dat was wel fijn, ging helaas ook niet om een groot bedrag.
  Onze hypotheek was toen, 11,25% dat dan weer wel .
  Op dit moment sparen we voor de aflos bij de regiobank,( eigen huis sparen, dat geeft nog 1,1% dat is nog best veel)

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ik spaar wel minder. De buffer blijft op peil, maar niet zo hoog. Verder lossen we lekker af, dat scheelt 2,5% en een afgeloste hypotheek. En we hebben nog 1000 euro geïnvesteerd in crowdfunding, waar we al een derde van terug hebben. Een luxe, dacht ik zo!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Wij blijven ook gewoon doorsparen, ik vind het toch fijn om geld achter de hand te hebben... ook al is de rente bijna niks meer, het is toch nog wat. Als er een negatieve rente komt, dan ga ik denk ik wel iets anders doen met ons geld (met uitzondering van een kleine buffer)

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Ook ik spaar gewoon door, hoewel ik vanwege de lage rente meer (extra) heb afgelost op mijn hypotheek dan vooraf bedacht... Dat zie ik ook als een vorm van sparen, zeker omdat ik over 12, uuuh 11, uuuh liever nog 10 jaar hypotheekvrij wil zijn...

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Ik probeerook te blijven sparen. 4 jaar gelden heb ik precies op het jusite moment een spaarrekening geopend, dat begon met 3% rente en stijgt nu door tot 4,5% volgend jaar. ik weet nog niet wat ik volgend jaar ga doen met mijn spaargeld. Maar ik denk wel eens, had ik het inderdaad maar langer vast gezet in het verleden.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Ik spaar niet bewust, maar als inkomen binnen is kijk ik wat die maand aan vaste lasten, huishouden en extra's te verwachten zijn en wat er dan meer is gaat meteen naar spaarrekening.
  Soms is er aan het eind van de maand nog wat over of juist tekort en dan boek ik wat extra over of haal het er juist af.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Ik heb nog een (niet zo heel grote) deposito tegen 3,8%. daar ben ik nu héél blij mee - hoewel 3,8% natuurlijk nog steeds niets is tegenover de 10% die ik moest betalen toen ik wilde /mocht / moest studeren, is het een enorme inkomstenbron t.o.v. de 0,5 % die ik op mijn gewone spaarrekeningen krijg. Waarom heb ik toen, jaren geleden, niet veel meer ingezet op die deposito? ;-). Mrs. H te B

  BeantwoordenVerwijderen