Welkom bij Zuinigaan

Dit weblog gaat over bezuinigen, consuminderen en nog meer, want een mens is tenslotte meer dan alleen een consuminderaar, of zo je wilt een vrek. In '07 kocht ik mijn huis, in december 2018 word ik 66 jaar en mag ik met pensioen, want dan krijg ik mijn AOW. Ik heb een pensioengat van 20 jaar. Ik verkeek mij op de kosten van een koophuis en constateerde dat ik financieel vanaf mijn 66e jaar nogal krap zou komen zitten, vooral vanwege het pensioengat. Dus daar ging ik wat aan doen en op deze weblog vind je mijn berichten hierover.

woensdag 20 juli 2016

Hoe blijf je de warmte de baas?

Gisteren werd het flink warm. De temperatuurkaart van Nederland sloeg helemaal rood uit!
Een beetje warmte is best aangenaam, maar wat als het je te veel wordt?

Er wordt warm weer voorspeld, zeer warm zelfs! Het lijkt er op dat het vandaag op sommige plaatsen wel 35 graden wordt. Hoe kom je de dag door op een hete dag?

 * Probeer lichamelijke activiteit zo veel mogelijk te verschuiven naar de randen van de dag. Ga bijvoorbeeld niet op het heetst van de dag hardlopen.

* Zorg voor voldoende drinken. Je raakt door zweten veel vocht kwijt, zorg dat je dat weer aanvult. Water of thee is prima, geen dure dorstlessers nodig.

* Ga op het heetst van de dag niet in de zon zitten.

* Sluit gordijnen en zonwering, zodat de warmte zo veel mogelijk buiten blijft.

* Zorg voor luchtige koele kleding. Met koel bedoel ik: kleding van dunne katoen of linnen, geen kunststof kleding. Kunststof is al gauw heel benauwd.

* Slaap onder een laken of onder een dunne katoenen deken.

* Bejaarden hebben de neiging om (te) weinig te drinken, bied regelmatig drinken aan

* Let ook op kleine kinderen. Wees heel voorzichtig met baby's en peuters.

* Zorg voor schaduw en voldoende drinken voor je huisdieren.

Geniet zo lang het duurt van het mooie zomerweer. Deze hitte duurt maar kort. Al snel komt er weer onweer, de wind draait en de hitte is weer verdwenen. 

11 opmerkingen:

 1. Ik ben benieuwd! Het voelt hier al erg warm aan, ik let er vooral op dat iedereen goed drinkt. (kinderen en ikzelf) Onze meisjes drinken al niet zo veel, dus ik denk dat ze vandaag een extra flesje melk en een waterijsje krijgen, dat helpt allemaal mee :)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Het is hier nu 22,5 graden, zowel binnen als buiten. Dat valt nog reuze mee!

   Verwijderen
 2. Deze reactie is verwijderd door de auteur.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Op het moment staat er een lekker windje dat scheelt enorm in gevoel. Als het zo windstil is voelt het veel onprettiger.

   Nog een tip: eet iets zouter dan normaal of neem een kop bouillon in de loop van de dag. Je zweet meer en dan verlies je meer mineralen en zouten en ga je je slap en/of moe voelen.

   20 juli 2016 09:06

   Bericht verzonden naar: Hoe blijf je de warmte de baas?

   Reactie verwijderen Reactie verwijderen Annuleren
   Copyright © 1999 - 2016Google

   Verwijderen
 3. Ik vind het wel even heerlijk! Maar mijn huis is koel, ik moet vanwege werk wel even binnen zitten en ik drink altijd al niets anders dan thee en water. Plus: met zulk weer vind ik het veel makkelijker om gezond te eten :D Van mij mag het wel even aanhouden! En wat koeler is ook niet erg, maar echt het zomerweer vind ik genieten!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Het kan mij niet snel genoeg omslaan! Ik ben een van die Nederlanders die de zomer het liefst zou overslaan. Tot een graag of 22 gaat het nog, daarboven hoeft voor mij helemaal niet. Ik vond de zomer tot vorige week prima verlopen. Dus genieten: nee, voor mij nu even niet.
  Maar voor alle zonliefhebbers: geniet er nog maar even van!
  Gerda

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Dit weer vind ik niet echt om te genieten. Op mijn werk is het met zulk weer al gauw 10 graden warmer dan buiten, en de oudere mensen doen met dit weer minder, dus rustiger aan doen gaat ook niet. Ik heb het te doen met mijn collega's, maar ik ben blij dat ik vrij heb vandaag :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Momenteel zit ik midden in de winter (nog 1 1/2 week) ! Overdag veel zon en zo'n 16 tot 18 graden: we lopen in spijkerbroek en sweatshirt buiten. De zon gaat rond 18.00 uur onder en dan koel het snel af. 's-Nachts ongeveer 8 tot 10 graden. Ik neem aan dat na 1 augustus de hittegolf in Nederland wel over is!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Een hittegolf duurt meestal niet zo lang. Ik denk dat je daar wel van uit kunt gaan!

   Verwijderen
 7. Hier nog een persoon die de warmte maar niks vindt. Ik hou van de winter en de herfst en sla de zomer het liefst over. Ik blijf zoveel mogelijk binnen en sluit de zon zoveel mogelijk buiten. Gelukkig morgen al een stuk beter.
  Voor de zomerlovers geniet ervan, ieder mens is anders.

  misty

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Nog wat tips om koel te bijven. Sta vroeg op en zet alle ramen open. Buiten is het nog koel en er komt fijne frisse lucht in huis. Als het warmer wordt sluit je de ramen en daar waar de zon naar binnen schijnt sluit je de gordijnen, luxaflex e.d.
  Ga niet naar buiten op het heetst van de dag. Als je last hebt van de warmte helpt het om met je voeten in een bak koud water rustig binnen te blijven zitten. Een met koud water natgemaakte en uitgewrongen theedoek om je hals is ook heel prettig ! Ik woon in een warm klimaat en als het 's nachts ook warm is slaap ik met zo'n natte theedoek. Dan wel een handdoek op mijn kussen natuurlijk.

  BeantwoordenVerwijderen