Welkom bij Zuinigaan

Dit weblog gaat over bezuinigen, consuminderen en nog meer, want een mens is tenslotte meer dan alleen een consuminderaar, of zo je wilt een vrek. In '07 kocht ik mijn huis, in december 2018 word ik 66 jaar en mag ik met pensioen, want dan krijg ik mijn AOW. Ik heb een pensioengat van 20 jaar. Ik verkeek mij op de kosten van een koophuis en constateerde dat ik financieel vanaf mijn 66e jaar nogal krap zou komen zitten, vooral vanwege het pensioengat. Dus daar ging ik wat aan doen en op deze weblog vind je mijn berichten hierover.

zondag 24 juli 2016

Vrienden op Facebook

Ik zit al weer een hele tijd op Facebook, niet onder de naam Zuinigaan, maar onder de naam waaronder ik bij de burgerlijke stand bekend ben.
Ik heb niet zo veel vrienden, 64 om precies te zijn. Ik het werkelijke leven vind ik dat best veel, maar in de social media is dat peanuts.
Met een aantal heb ik regelmatig contact en met anderen wat minder. Ik vind het leuk om foto's te zien van allerlei vrienden en kennissen.
De tegeltjeswijsheden die sommige mensen er op zetten interesseren mij niet. Wel echte gebeurtenissen, wereldreizen en vakanties en zo. Maar ook dat een kindje kan fietsen of kan lopen vind ik leuk.
Sommige mensen zitten in de kunsten en publiceren kunstwerken op Facebook, eigen werken of werken waar ze enthousiast over zijn. Daar kan ik erg van genieten!

Wat mij opvalt, is dat er "vrienden" (waren het eigenlijk wel vrienden?) verdwijnen, ik ben dan ineens "ontvriend".  Verbazend vind ik dat verschijnsel!
Mensen waarmee ik bevriend was op Facebook, zijn zo maar weg! Zonder enige nadere aankondiging zijn er ineens vrienden verdwenen!
Het lijkt als op het schoolplein, onder kinderen, die soms ook zonder duidelijke reden vinden dat iemand stom is en niet meer mee mag spelen. Raar hoor!
Hoe voel ik mij daarbij?
Ik voel me niet gekwetst of zo, ik ben geen kind meer, dus als mensen mij zonder aankondiging ontvrienden, dan denk alleen:  "ik word geen Facebookvrienden meer van jou!" Alleen als ze een reden geven voor de nieuwe vriendschap, bijvoorbeeld te kennen geven dat ze mij per ongeluk ontvriend hebben en ik weet dat ze niet erg digitaal vaardig zijn, vind ik het prima om weer vrienden te worden.

Ik ontvriend zelf geen mensen. 
Met sommige mensen heb ik niet zo veel, die zet ik dan niet op vriend, maar op kennis. Er zijn ook Facebookvrienden waar ik alle berichten van wil lezen, die heb ik op beste vriend staan, met meldingen ontvangen. Als deze vrienden wat al te actief zijn en 20x per dag voor mij niet bijster interessante zooi op Facebook plempen, dan doe ik meldingen ontvangen uit en na verloop van tijd weer aan.

Zit jij op Facebook en ontvriend jij wel eens mensen en waarom dan?

20 opmerkingen:

 1. Ja, ik heb ook een Facebook-account. Ook ik heb niet zo heel veel vrienden maar de meeste FB-vriendeh zijn ook irl vrienden of kinderen van FB-vrienden. Ik kom uit een groot gezen, heb veel tantezeggers en we houden elkaar via FB op de hoogte van ons wel en wee. Ook kennissen uit vorige woonplaatsen zijn nu FB-vrienden. Ik heb een paar keer iemand ontvriend omdat hij/zij haar/zijn politieke voorkeur via mijn account openbaar maakte.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik heb een aantal vrienden op 'niet volgen' staan vanwege idd politieke voorkeur, of 20 berichten per dag over zielige honden, of iemand die zelf eindeloos veel berichten post maar nooit op die van mij reageert (een beetje twee richtingsverkeer vind ik brlangrijk).
  Twee keer heb ik mensen ontvriend. Die had ik via een specifieke groep leren kennen waar ik nu niet meer aktief ben. De ene omdat we niks met elkaar gemeen hebben, ook de Nederlandse taal niet. En een andere omdat ze zulke rare ideeen kreeg (eigenlijk doordraaide). Ik kende ook haar niet persoonlijk. Maar was er gewoon klaar mee.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ik heb bewust geen facebook. Ik vind het een rare schijnwereld waar mensen maar 1 deel van hun leven laten zien (meestal het feestgedeelte, wat dan ook nog schromelijk wordt overdreven).
  Met mijn echte vrienden hou ik contact via sporten, visite en gebabbel via WhatsApp

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ik ontvriend regelmatig gewoon om het lijstje overzichtelijk te houden. Mensen die nooit iets posten, er voor mij onacceptabele politieke ideeen op na houden, etc.
  Of iemand 'kennis', 'vriend' of 'familie' is is alleen een indeling voor je zelf. voor berichten etc maakt dat helemaal niets uit. Die indeling doe ik dan ook niet.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ik wist niet eens van "niet volgen". Weer wat geleerd.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Vreselijke schijnwereld Facebook dat heeft al heel veel kappot gemaakt , ik zal er nooit van m'n leven op gaan, ik heb gewoon echt contact met mensen en anders niet

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Als je fysiek niet in staat bent om veel contact te hebben met vrienden/kennissen dan is facebook echt heel leuk om elkaar berichtjes te sturen en foto's. Verder ben ik aangesloten bij een aantal groepen waar ik info van krijg over voeding en gezondheid. Interessant en ik leer er veel van :-)

   Verwijderen
 7. Er zijn ook steeds meer mensen gewoon klaar met facebook en/of social media in het algemeen. Zij verwijderen gewoon hun account en verdwijnen dan ook uit je vriendenlijst
  Lara

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Ik heb ook een account en vind het leuk om over mensen te lezen. Ik ben door meerdere mensen ontvriend door een grappig filmpje te delen waarop ik achteraf pas zag dat er een mannelijk geslachtsdeel te zien was.Van veraf dan, geen details te zien

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Ik heb ook een account en vind het leuk om over mensen te lezen. Ik ben door meerdere mensen ontvriend door een grappig filmpje te delen waarop ik achteraf pas zag dat er een mannelijk geslachtsdeel te zien was.Van veraf dan, geen details te zien

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Ik houd op die manier contact met de volwassen neven, nichtjes, en hun kinderen. Anders zie je ze zo weinig dat je wat van hun afgroeit. Nu komen er foto's of berichtjes voorbij waar je even op kan reageren. Om die reden zet ik er ongeveer 1 keer per maand een berichtje op uit mijn dagelijks leven. Hele gewone dingen, met een of meer foto's. Ook houdt ik zo contact met wat excollega's, vrienden van ver, wat kunstvrienden en vriendinnen en mensen waar je op een andere manier tegen aangelopen bent. Met elkaar ongeveer 50. Ook zit ik in een natuurgroep. Krijg daar allerlei berichten van. Het is jammer dat een paar mensen om privacyredenen gestopt zijn. Kan ik wel begrijpen, maar ik mis de berichtjes en de foto's

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Ik gebruik FB voornamelijk om op verkoopgroepen te zitten en een stichting waar ik lid van ben.
  Mijn dochter en ex-schoonzus zijn de enige vrienden, verder klik ik wel eens op iemand die reageert bij hen en kijk daar wat rond, hoef ik meestal geen vrienden om te zijn.

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Ik ontvriend geregeld mensen. Vaak word je vrienden door bv het delen van foto's met mensen die je daarna niet meer ziet. Ook heb je op een gegeven moment niets meer met deze mensen omdat ze niet meer in je sportgroep of muziekgroep zitten.

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Ik vind facebook wel leuk, nodig wel heelbewust mense3n uit. Ik heb een poos in Bangladesh gewoond en heb na enig speurwerk weer contact met wat mensen daar. We chatten wat of doen een videogesprek.
  Nomoskar

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Nu, ik heb "maar" 50 vrienden en ik wil ook niet veel meer. Het meest familie en aangetrouwde familie en een aantal goede kennissen. Vrienden die alleen maar berichten delen van zg. verlotingen e.d. volg ik niet maar ze mogen mijn berichtjes wel lezen. Ook zet ik een aantal berichten openbaar, bijv wat ik op mijn weblog zet ( openbaar) mag ook openbaar op mijn Fb. Ik vind het een reuze handig medium om op de hoogte blijven van activiteiten van kinderen/kleinkinderen.

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Goede tip. Zojuist twee mesen die onzin plempen, maar wel familie zijn hopelijk niet ontvriend, maar op 'nooit meer zien' gezet.
  Had ik eerder moeten weten.

  BeantwoordenVerwijderen
 16. 'Ik voel me niet gekwetst of zo, ik ben geen kind meer, dus als mensen mij zonder aankondiging ontvrienden, dan denk alleen: "ik word geen Facebookvrienden meer van jou!"'

  Op zich vind ik dat dan juist best een kinderachtige gedachte ;)

  FB moet je gewoon niet zo zwaar zien. Het gaat bij veel mensen nergens meer over en ik ben nog net niet zover om te wissen, maar het was verfrissend om na een week vakantie te ontdekken dat ik echt niets zinnigs gemist had. De niet-volgen-functie is ook heel handig.

  BeantwoordenVerwijderen
 17. Het is dat een zus mij afgelopen zondag attent maakt op ontvolgen maar wel vriend blijven. Nu heb ik spijt van ontvrienden.

  BeantwoordenVerwijderen
 18. Je kunt ook gewoon gestopt zijn met Facebook dan ontvriend je diegene niet maar verdwijnt wel. Niet te snel oordelen

  BeantwoordenVerwijderen