zaterdag 13 augustus 2016

Geld uitgeven voor je bruiloft?

In het Noorden wordt volgens dit bericht steeds minder getrouwd. En als er dan getrouwd wordt, dan wordt er aan de huwelijksvoltrekking minder geld uitgegeven.
Dat maakt het voor ondernemers in de branche moeilijk om het hoofd boven water te houden.
Niet een schitterende trouwjurk, geen pak van Armani, geen trouwstoet met blinkende trouwauto's.
Ondernemers in Oost-Groningen slaan de handen ineen en hebben "Partners in Trouwen" bedacht.
Het initiatief is in Oost-Groningen gestart, maar ook andere ondernemers kunnen deelnemen.
Waar moet je dan aan denken? Een juwelier, een bloemist, een fotograaf, een nagelstylist, een kapper, een herenmodezaak, bruidsmode, trouwautoverhuur, een grafisch ontwerper voor de trouwkaart. Verder zijn actief: een edelsmit, een levensloopschilder en een barbier. In totaal zijn er 30 ondernemers die lid zijn van Partners in Trouwen.
Het lijkt me een goed idee om mensen die willen gaan trouwen een mooi pakket aan keuzemogelijkheden te bieden, waarbij niet ieder koppel voor zich het wiel hoeft uit te vinden.

Mijn kinderen hebben bescheiden keuzes gemaakt.

De oudste trouwde vorig jaar op een gratis dag, zonder ceremonie. Ze droeg een leuke jurk en hij een mooi pak. Verder geen ringen, bloemen, corsages, receptie, bruidstaarten, trouwauto's of wat dan ook. Gewoon op de fiets naar het stadhuis en alleen voor intimi was er een feestelijke lunch. Er werden door de aanwezigen foto's gemaakt, en niet door een vakfotograaf.

Jongste is onlangs met haar vriend een geregistreerd partnerschap aangegaan, ook zonder ceremonie en andere toeters en bellen. Dat kostte wel wat, want het was niet op de gratis woensdagochtend, maar ook hier een intiem feestje met de beide getuigen.

Bovengenoemde trouwondernemers van "Partners in Trouwen" hebben aan mijn kinderen niets kunnen verdienen en waarschijnlijk betaalden mijn jongste en haar man aan de gemeente alleen de kostprijs van het invullen en verwerken van de formulieren.

Voor sommige mensen is het huwelijksfeest de allermooiste dag van hun leven. Mijn kinderen zien dat anders, die zouden zich absoluut niet fijn gevoeld hebben in een overdonderend feest met zoveel mensen, ceremoniemeesters en alle opsmuk.
Oudste is een paar weken later op huwelijksreis geweest in Rome, dát waren pas leuke dagen!

Een basisschoolvriendin van oudste is al jaren aan het sparen voor een groots huwelijksfeest.
Over een jaar gaan ze trouwen en ze is sinds een jaar verloofd. Het wordt vast en zeker een mooi feest, maar om daar nou zo veel geld in te investeren? Wel goed voor de trouw-ondernemers natuurlijk!
Wat vind jij van een groots huwelijksfeest?

21 opmerkingen:

 1. Wij zijn ook zeer bescheiden getrouwd maar eigenlijk had dat niet zo zeer met de kosten te maken maar meer met het gedoe in de familie van man. We kozen voor een heel klein gezelschap van mijn directe familie (8 personen) en onze goede vrienden als getuigen. We zijn wel in leuke locatie getrouwd in feestelijke kleding, maar zonder auto, boeket en fotograaf. Wel filmde broer en maakte vriendin foto's. Na afloop hebben we wat gedronken en uitgebreid gegeten met ons kleine gezelschap. Heel erg naar onze zin en een topdag. Twee dagen later vertrokken we naar Florida en daar zijn we 17 dagen op stap geweest en alles gedaan wat we wilden doen. Inmiddels zijn we 19 jaar verder.
  Ik heb niets met een enorme bruiloft. Zeker niet als er een dresscode is en van allerlei toeters en bellen. Veel mensen willen dit wel en dat is ook helemaal goed. Ieder zijn ding. Als we de 25 halen dan geven we ook geen groot feest, waarschijnlijk een etentje voor intimi.
  Ilse

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Zelf vond ik het wel leuk om in een mooie jurk te gaan, en een feestje te geven, maar ook wij waren er niet zoveel geld aan kwijt. We kijken er wel nog altijd met veel plezier op terug. Dat zit niet in het gespendeerde bedrag maar in de liefde en het plezier dat we hadden.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Om naartoe te gaan vind ik het fantastisch, eindelijk eens een gelegenheid om mooie kleding te dragen.

  Maar over het algemeen zijn de gasten die op zo'n feest zijn geweest niet meer in het leven van de gehouden een paar jaar later. En dan is dat zonde van geld.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Voor iedereen die graag groots wil trouwen zou ik zeggen: doe het vooral! Geniet er van en ik hoop dat je er nog lang en gelukkig van nageniet.
  Persoonlijk zegt het mij niks, ik ben 45 jaar geleden getrouwd op de toen, in mijn omgeving, gebruikelijke manier (wit pak (droeg nooit jurken) receptie, diner en avondfeest etc.) Ik ben (meestal) erg gelukkig met mijn partner maar de trouwdag zelf.......vreselijk. Wij noemen het de ergste dag van ons leven 😉

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ik ben destijds ook getrouwd op de gratis dag van de gemeente met twee goede vrienden als getuigen erbij. Met hen op de dag zelf lekker uit eten geweest. Toen de beide nabije familie de kaart gestuurd dat we getrouwd waren en een etentje gegeven voor hen. Wonderlijk genoeg was mijn moeder heel boos dat we het zo gedaan hadden, en mijn schoonouders vonden het grappig, die kwamen meteen met een geldboom (mooie tak met biljetten erin gebonden) aanzetten.Van mijn moeder geen enkele reactie. Ik zou het eerder andersom gedacht hebben, dat mijn schoonouders het niks zouden vinden en mijn moeder prima, zo zie je maar...
  Als iemand daar veel geld aan uit wil geven moeten zij dat vooral doen, maar eerlijk gezegd denk ik soms dat veel mensen een totaal verkeerd en te romantisch beeld van het huwelijk hebben. Ik ben echter geen maatstaf want ondertussen alweer 17 jaar gescheiden. ;)

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Eigenlijk ben ik helemaal niet van plan te gaan trouwen of een geregistreerd partnerschap aan te gaan. Ik hou ontzettend veel van m'n vriendin en blijf ook altijd bij haar, maar zoiets vastleggen in een contract zou mij teveel benauwen. Een soort van inperking van m'n vrijheid om te gaan en staan waar ik wil.

  Daardoor ben ik ook niet van plan er ook maar een euro aan uit te geven, dat scheelt volgens mij al gauw weer een paar duizend euro. Dan geef ik liever een keer een barbecue met vrienden ofzo :)

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Wij hebben best wel wat uitgegeven voor onze bruiloft, maar absoluut minder dan de meesten deden. We bespaarden op de zaken die voor ons minder belangrijk waren en gaven geld uit aan de zaken die voor ons hoog op de prioriteitenlijst stonden. Hierdoor hadden we toch het gevoel van luxe en was het voor ons een dag die tot in de puntjes verzorgd was, zonder dat het bakken met geld gekost heeft.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Ik vind een wat grotere bruiloft wel leuk. Mooie gelegenheid om een leuk feestje te vieren. Vergeet niet dat je normaal ook veel geld krijgt. Mijn broer en schoonzus zijn groots getrouwd. Z'n 40 daggasten. 300 receptie waarvan er 250 ofzo de hele avond bleven. Laat op de avond eenvoudig buffet. Ik had het na afloop een keer met schoonzus over de kosten (niet in detail). Feest met buffet en diner hadden ze betaald van het gekregen geld. Jurk was door de ene ouders betaald. Fotograaf door de andere. Per saldo waren ze iets van €1.500,00 kwijt. Dat vind ik niet veel. Als ze hadden gewild hadden ze zelfs nog jurk/schoenen/pak kunnen verkopen om goedkoper uit te zijn. Ze hebben alles gehouden. Mascha.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Het hangt er van af waar je je lekker bij voelt. Ik ken mensen die zijn getrouwd toen hun kind al anderhalf was, want ze waren aan het sparen voor hun droomdag. Schoenen bekleed in stof van de sprookjesjurk, proefavond voor bruidstaart, ook een proefavond voor de wijn, ga zo maar door. Bruid een perfectionistisch ingesteld iemand en bruidegom ook wel een pietje precies. Ze hebben zich jaren van alles ontzegd en zijn er helemaal voor gegaan en ook achteraf erg blij mee. Ik heb niet durven vragen wat het heeft gekost.
  Onze eigen trouwdag, al weer krap dertig jaar geleden, hield het in de midden tussen eenvoudig en uitgebreid. Wel jurk, pak, fotograaf, carillion, bruidstaart, boeket en corsages, buffet en receptie, tijdstip uitgekozen op logistiek en niet op kosten. Het enige wat ik over zou doen is de trouwkaartjes. Die vonden we achteraf niet mooi. Bij de geboortekaartjes van onze kinderen hebben we onze wensen aan de drukker kenbaar gemaakt ipv uit een album de minst lelijke te kiezen.

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Wij zijn nu bezig met het plannen van onze bruiloft en we willen een ceremonie (gewoon in het gemeentehuis), een diner (met alleen directe familieleden) en een feest (100 gasten, maar dat zijn alleen familieleden en goede vrienden. Geen collega’s, buren, etc.)
  We vinden sommige dingen belangrijker (fotograaf, diner, feest) dan andere dingen (fotoboek, bloemen, decoratie) en willen vooral geld uitgeven aan wat wij belangrijk vinden. De bruiloft is het enige grote feest dat we ooit willen geven. We zijn van plan om er ongeveer 10.000 euro aan uit te geven en het geld dat we krijgen gaan we voor de huwelijksreis (en onze nieuwe woning) gebruiken.

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Wij zijn getrouwd op het stadhuis, alleen met de getuigen erbij. Onze zoon was toen 6 maanden, het was handiger om te trouwen . Ik woon in het buitenland, waar trouwen op het stadhuis niet zo heel veel voorkomt. Men trouwt in de kerk, grote bruidsjurk, enorm grote bruiloften met diner, live-muziek en iedereen feestelijk aangekleed. Alles verloopt op zo'n dag volgens vast stramien. Ik ben al vaak te gast geweest op zo'n dag en vind dat ook best leuk. Je tut je mooi op en geniet van de feestelijkheden.
  Maar om zelf zo te trouwen, nou nee. Ik hou voor mezelf meer van simpel. En wij hebben ook geen spijt van onze huwelijksdag, zonder pracht of praal.

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Ik vind het soms wel mooi, maar ik denk dat voor mij persoonlijk dat ook te druk zou zijn. Ik weet niet of ik er dan echt volop van kon genieten. Dan neig ik toch meer naar iets 'lossers'. Ik zou wel graag een mooie huwelijksreis willen.

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Mijn eerste trouwdag was redelijk duur en ook in het huwelijk heb ik teveel moeten investeren (incasseren) Dat laatste zegt natuurlijk niets over de trouwdag, of andersom. Mijn tweede trouwdag was sober, maar daar staat dan weer een beter huwelijk tegenover. Ach, je moet dat doen waar je je goed bij voelt en wat haalbaar is. Trouwen is voor mij niet perse DE reden voor een feestje, dat kan ieder willekeurig ander moment in je leven ook zijn.

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Een ieder moet doen wat ie het fijnst vindt. Wij zijn samen naar het stadhuis gegaan en daarna bij de bakker aan de overkant een doos gebak gehaald. Op de trouwdag zouden de verstuurde kaarten bij vrienden en familie op de mat liggen, dus wie langskwam kreeg gebak. 's Avonds met z'n tweetjes uit eten. Ik vond het een prachtdag met weinig kosten. Oja, wel ringen.

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Leuk om te lezen allemaal! Ik vind dit altijd een fascinerend onderwerp.
  Wij zijn op de gratis dag getrouwd omdat het burgerlijk huwelijk voor ons een formaliteit is. Om 8 uur eerst in gewone kleren naar het gemeentehuis en daarna ieder ons weegs om ons klaar te maken voor de rest van de dag. We zijn getrouwd in de kerk en hadden een receptie bij mijn ouders thuis met hulp van kennissen en buren. Daarna uit eten met onze directe familie en beste vrienden.
  We hadden geen fotograaf maar een broer en zus die graag fotograferen hebben mooie foto's gemaakt. Ik heb zelf een mooi album gemaakt. We kijken nog altijd terug op een fantastische dag en hebben van geen enkele keuze spijt.

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Ik denk dat het consuminderen vooral bij mij al heel vroeg en onbewust al aanwezig was. Wij zijn in 1978 getrouwd en natuurlijk niet in zo'n stomme witte trouwjurk (dat vonden wij toen zo net in na de hippie tijd) het was een prachtige jurk met verschillende stofjes satijn fluweel in creme oud roze bloemen heel rustig met creme satijnen schoenen met van die lange satijnen veters die je om je enkels moest knopen. De jurk heb ik nog steeds en komt met de trouwdag deze maand weer voor de dag. Ik kan hem helaas niet meer aan. De Oma's vonden de jurk prachtig. En de bruiloft kostte ik weet het niet meer zeker in ieder geval nog geen 1000 gulden incl.muziek bandje. Via mijn opa hadden wij een zaaltje gehuurd incl. bediening bij hun in het dorp maar moesten wel de inkopen zelf doen en wat er aan volle flessen over was kon toen gewoon terug naar de winkel.De aangebroken flessen hebben wij uitgedeeld aan fam. en vrienden. We hebben een mooi feest gehad lekker ouderwets.
  Groeten Gea

  BeantwoordenVerwijderen
 17. Ik ben onlangs getrouwd (half juni in Nederland en eind juli in Spanje). Mijn man is Spaans en we wonen in Spanje, maar trouwen in Nederland bleek een stuk makkelijker qua papierwerk. We zijn in Nederland voor de wet getrouwd dmv een simpele ceremonie met daarna een lunch en boottocht met de close familie (12 man) en savonds een kleine receptie (met familie, vrienden en kenissen). Het feest in Spanje was om ons trouwen te vieren met familie (m.n. van mijn man) evenn vrienden. Dat was een groot feest, met ongeveer 80p. We kregen ontzettend veel geld, naar mijn mening veeel te veel. Onze.outfits waren simpel, mijn man droeg een nette broek met een mooi jasje en overhemd (geen pak), alles apart en "zomaar" te gebruiken. Ik droeg een witte lange jurk: geen typische trouwjurk want ik wilde geen sleep en geen wijde jurk. Ik vond een mooie "echte" jurk, maar besloot dat 2000e echt te veel was. Een week later kwam ik een mooie simpele jurk tegen, voor 1/10e van de prijs en daar trouwde ik in. We droegen onze outfits uiteindelijk allebei twee keer.
  Ik begrijp nu enigszins dat sommige mensen een lening afsluiten om hun bruiloft te betalen in Spanje...... (al zou ik dat noooooit doen)! Ik zou het nu niet direct anders doen, maar misschien denk ik daar over een aantal jaar heel anders over.

  BeantwoordenVerwijderen
 18. onze trouwdag , nee , te veel spanning ...!
  ouders die niet mee wilden naar de kerk , (kerk te licht in hun ogen diezelfde ouders die niet zouden komen, als die oom en tante uitgenodigd werden ...toen ik naar het toillet moest , de domme opmerkingen van ouders , dat manlief NU mocht helpen... brrr , nee , we hadden beter samen , naar het gemeentehuis kunnen gaan ...

  BeantwoordenVerwijderen
 19. Ik ben er toevallig mee bezig, met de voorbereidingen. We hebben nog geen locatie, maar we trouwen toch buiten het seizoen. Ik heb waarschijnlijk al een jurk (moet ik nog passen) en de gastenlijst is al gemaakt. Het wordt gewoon een goed feest met goed eten, veel drinken, muziek en gezelligheid. En niet op een superdure locatie. Budget, maar op onze manier. Gelukkig hebben we nog een tijd om te sparen :)

  BeantwoordenVerwijderen
 20. Wij gaven veel geld uit aan onze trouwdag. Ik voelde me fantastisch en heb heel de dag gestraald. Wat een prachtig. We zijn vanuit huis getrouwd en hebben bespaard op bloemen,foto's en de auto maar hebben altijd gezegd; al gaan we trouwen geven we een goed feest met alles erop en er aan. Niet na vier biertjes geen drinken meer. Ik denk dat we zo'n 14.000 betaald hebben. Ik heb er absoluut geen spijt van, man zou het anders gedaan hebben.

  BeantwoordenVerwijderen


Reageren is leuk, graag zelfs, maar onzinnige en/of onnodig kwetsende reacties naar mij of anderen worden verwijderd. Over verwijderde reacties ga ik niet in discussie.