Jarenlang dronk ik de goedkoopste oploskoffie die ik maar kon vinden. Mijn recept was: 50% halfvolle melk + 50% kraanwater. Heet maken in de magnetron en dan een schepje oploskoffie toevoegen en klaar was mijn bakkie troost. Lekker en zeker niet slechter van smaak dan de automatenkoffie van mijn werk.
Dat maken van oploskoffie is ooit begonnen op fietskampeervakanties die ik in de jaren 80 met de vader van mijn kinderen maakte. We trokken door Nederland, België, Luxemburg, Frankrijk, Duitsland, Zwitserland en Oostenrijk en we begonnen de dag met oploskoffie zoals in bovenstaand recept. Alleen dan niet verwarmd in de magnetron, maar op een campinggasje. Ook 's avonds na de warme campinghap was het tijd voor een campingbakkie. Het was een leuke tijd, waarin we iedere zomer een maand door Europa trokken. Ook thuis dronken we vanaf de zomer van 1980 regelmatig deze oploskoffie.
Ik bezit ook een mooi koffiezetapparaat voor filterkoffie, met ingebouwde thermoskan. Een apparaat dat energievriendelijk is, want zonder warmhoudplaatje. Ik zette filterkoffie voor bezoek, maar niet voor mij zelf.
Lang was het zo dat het mij niet uitmaakte wat ik dronk, filterkoffie of oploskoffie.
Ik denk dat mijn smaak aan het veranderen is, de oploskoffie van de laatste goedkope pot smaakte absoluut niet, ik heb zelfs een deel weggegooid en dat doe ik niet zo snel. De filterkoffie smaakte mijineens heerlijk!
Nu kun je regelmatig in mijn keuken het koffiezetapparaat horen pruttelen, want dan trakteer ik mijzelf op een, of eigenlijk twee, versgezette kopjes koffie. Ook vind je in mijn keukenkastje een duurder soort oploskoffie.
Over besparen en bezuinigen en over met pensioen zijn. En ook over leven in de huidige tijd!
maandag 1 augustus 2016
Koffie en mijn veranderde smaak
Labels:
Boodschappen,
Genieten
AUTEUR: Aaf, alias Zuinigaan.
Ooit opgeleid als bibliothecaris (1974) en maatschappelijk werker (1984). Van 1999 – 2019 werkzaam in het HBO en sindsdien met pensioen. Vanaf de aankoop van mijn huis in 2007 blogger met als centraal thema zuinig leven en besparen. Sinds 2016 oma van inmiddels 4 leuke kleinkinderen.
zuinigaan@gmail.com
Ooit opgeleid als bibliothecaris (1974) en maatschappelijk werker (1984). Van 1999 – 2019 werkzaam in het HBO en sindsdien met pensioen. Vanaf de aankoop van mijn huis in 2007 blogger met als centraal thema zuinig leven en besparen. Sinds 2016 oma van inmiddels 4 leuke kleinkinderen.
zuinigaan@gmail.com
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
Oploskoffie gaat alleen mee als ik kampeer, en dan inderdaad een duurdere variant. Thuis giet ik koffie op, in een thermoskan. Of ik zet met een pruttelpotje koffie op het fornuis.Het liefst met net gemalen koffie, uit de ouderwetse koffiemolen aan de muur.Die twee laatste manieren vind ik het lekkerst.
BeantwoordenVerwijderenGroet,Greet
Zelfs op fietsvakanties zette ik altijd filter-koffie. Filtertje op thermoskan en kokend water opgieten uit blikken pannetje! Oploskoffie dronk en drink ik nooit: als iemand alleen oploskoffie heeft dan drink ik liever koud of warm water.
BeantwoordenVerwijderenVan oploskoffie heb ik een trauma overgehouden. Mijn grootouders dronken dat met gekookte melk, dat was niet te drinken. Dus gewoon filterkoffie, een espresso, of voor de snelheid een senseo. Mocht de senseo het begeven dan komt er een volautomaat van Jura. Duur, maar heb je ook wat.
BeantwoordenVerwijderenPrima idee een Jura en weg wet die Senseo.
VerwijderenOploskoffie heb ik nooit lekker gevonden. Ik zet filterkoffie. Per beker, een aardewerken filter op een beker.En ik koop koffie die ik lekker vind, dat hoeft niet de goedkoopste te zijn. Ik denk erover een koffiemolen te kopen.Dan is de koffie pas echt vers.
BeantwoordenVerwijderenMijn vader kon heel lekkere koffie zetten Hij deed er een schepje Buisman bij, dat zie je nu nergens meer.
buisman is nog steeds te koop hoor bij bv ah of de jumbo
VerwijderenHet aller-allerlekkerste vind het de goede bak koffie die je in sommige koffiezaakjes kunt drinken. Aromatisch, middelsterk, dun cremelaagje erop.
BeantwoordenVerwijderenZelf neem ik thuis genoegen met lekkere filterkoffie (goudmerk Aldi) of als ik snel moet zijn een Senseo. Over de laatste ben ik niet echt enthousiast maar die dure apparaten zijn me het geld niet waard, dat gunnen wij ons dan maar af en toe buiten de deur.
Oploskoffie heb ik niet in huis. Heel soms krijg ik dat wel eens bij de kapper en vind het dan best lekker.
We kregen een paar keer aparte smaakjes oploskoffie bij de voedselbank, en die waren best lekker, maar 'gewone' oploskoffie vind ik al snel niet lekker. Dan drink ik, net als Janne, liever water.
BeantwoordenVerwijderenWij hebben een enorm fijn filterapparaat, en grote mokken; twee kopjes in het apparaat passen in één mok. Ik kan dus per keer dat ik koffie wil drinken nieuwe koffie zetten. Ook heb ik een pruttelpotje, officiëel hoort daar aparte koffie in schijnt, maar met gewone (en meestal de goedkoopste, of Aldi roodmerk) koffie wordt het daarin ook erg lekker. Manieren om koffie te zetten genoeg dus!
Vond het wel een beetje vrekkerig dat je jezelf zolang zulke magere/slechte kwaliteit van koffie gunt. Automatenkoffie kan je echt niet vergelijken met koffie van echte bonen. En dan nog aangelengd met water en melk.
BeantwoordenVerwijderenKan dit nooit zo rijmen met je blogs over deposito's.
Alsof de zorg voor jezelf al heel lang op nummer 100 staat. Dus blij te lezen dat je iets simpels als koffie je jezelf wel gunt. Geniet ervan!
Het ging niet over gunnen en vrekkerig zijn, het ging over smaak.
VerwijderenDie echte koffie die ik maak was en is zeker niet de goedkoopste kwaliteit, maar ik vond het gewoon niet echt lekker. Het is koffie van 100% Arabica-bonen voor ca 14 euro per kg.
Mijn vader maakte oploskoffie met heet water en een scheut koffiemelk, dat vind ik helemaal niet lekker, voor mij moet er tenminste 50% warme verse melk bij zitten en dan vind ik de betere merken nog steeds lekker.
Zo deden wij het ook altijd met kamperen, de lekkerste oploskoffie en bij ons was dat goudmerk van Nescafé. Nu kampeer ik al jaren niet meer maar nog altijd gaat die Nescafé mee als we op pad gaan. Hetzij met een kan heet water mee of op ons logeeradres in hotel of B&B. Let wel op dat je nooit kokend water bij oploskoffie doet, altijd even ietsjes laten afkoelen. Het is de smaak van vakantie en weg zijn. Soms neem ik thuis ook een kopje Nes maar dan smaakt het anders, heel gek is dat.
BeantwoordenVerwijderenBij mij omgekeerd, oploskoffie vond ik altijd een nachtmerrie. Maar ook de filterkoffie uit een gewone koffiezetter van vroeger, vond ik eigenlijk nooit echt lekker. Zodra ik op mezelf woonde, zette ik met de hand opschenken, heerlijk.
BeantwoordenVerwijderenEchter voor nood, heb ik sinds een paar jaar ontdekt, lust ik wel de oploskoffie (nog bio ook) van Simon Levelt. Ik heb een hekel aan de grote merken en supermarkten, probeer altijd zo verantwoord mogelijk. Dit is spul wat lekker is en ik met een gerust hart koop. Handig voor als je een keer echt haast hebt en toch even snel wat warms wil... of op het werk er geen koffie is (gebeurt wel eens)! Altijd een potje voor nood in de kast.