Welkom bij Zuinigaan

Dit weblog gaat over bezuinigen, consuminderen en nog meer, want een mens is tenslotte meer dan alleen een consuminderaar, of zo je wilt een vrek. In '07 kocht ik mijn huis, in december 2018 word ik 66 jaar en mag ik met pensioen, want dan krijg ik mijn AOW. Ik heb een pensioengat van 20 jaar. Ik verkeek mij op de kosten van een koophuis en constateerde dat ik financieel vanaf mijn 66e jaar nogal krap zou komen zitten, vooral vanwege het pensioengat. Dus daar ging ik wat aan doen en op deze weblog vind je mijn berichten hierover.

dinsdag 2 augustus 2016

Het nut van het hebben van een zwemdiploma

Om maar meteen met de deur in huis te vallen: er zijn dit jaar al meer mensen verdronken dan in heel 2015. De reddingsbrigade meldde gisteren dat er dit jaar in Nederland al 8 mensen verdronken zijn en dat de toename van het aantal verdronken mensen hen zorgen baart.
Waren er acht jaar geleden in een heel jaar 4 verdrinkingsslachtoffers. In dit jaar zijn er halverwege het seizoen al 8 slachtoffers te betreuren.
Bij 5 van de 8 doden speelde een rol dat het slachtoffer niet goed kon zwemmen. Het blijkt dat er steeds minder mensen het B en het C diploma behalen.
Diploma A is in principe nèt voldoende voor een zwembad, maar voor open zwemwater is meer nodig dan dat. In dat water, met soms stromingen, golfslag en een veel lagere temperatuur, moet je een goed geoefend zwemmer zijn.
Probleem is dat in heel veel gemeentes het schoolzwemmen is afgeschaft, ook in de stad Groningen. Als je wilt dat je kind leert zwemmen, dan moet je zelf actie ondernemen en het ook zelf betalen. Er zijn ouders die er het nut niet van inzien en soms ook de financiële middelen niet hebben.
De reddingsbrigade is een groot voorstander van de herinvoering van het schoolzwemmen, zodat weer alle kinderen in de basisschoolperiode leren zwemmen.
Ook ik vind dat een goed idee. Gymnastiek en sport zijn goede manieren om bij kinderen de vanzelfsprekendheid van gezond bewegen bij te brengen. Zwemmen kan daar onderdeel van uitmaken.

Hoe ging dat met mijzelf?
Mijn ouders konden nauwelijks zwemmen en zagen het dringende nut van een zwemdiploma niet in.  In de stad waar ik tot mijn 9e woonde, kende men geen schoolzwemmen. In de plaats waar ik daarna woonde, was dat wel het geval. Toen ik daar op school kwam, hadden mijn klasgenoten al een zomer zwemles gehad. Vrijwel alle klasgenoten konden zwemmen en zwommen in het diepe toen ik met schoolzwemmen begon. Ik moest met 1 achterblijver in het ondiepe met krukjes lessen. Ik heb toen in die zomer 1 diploma gehaald, daarna hield het schoolzwemmen weer op.
Op de middelbare school gingen we tijdens de gymnastiekuren ze nu en dan wel eens met de halve klas (de meisjes) zwemmen. De jongens zullen dat ook wel eens hebben gedaan, maar dan op hun vaste gymuur.

18 opmerkingen:

 1. Mijn dochter heeft nu haar A en B-diploma, na de vakantie gaat ze verder voor C en daarna zijn er nog drie diploma's zwemvaardigheid te behalen. Mijn geluk is dat dochter zwemles heeft bij een zwemvereniging die draait op vrijwilligers. Wat ik nu per maand betaal, dat kosten de zwemlessen van het zwembad zelf per les.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Het probleem zit hem( ook ) in het geoefend zwemmer blijven, niet iedereen of elk kind heeft die mogelijkheid. Ik heb vroeger mijn a-b-c gehaald, dat stelt net zovele voor als nu A is mij opgevallen bij mijn kinderen hun zwemles. Kinderen moeten absoluut leren zwemmen, maar dit verhaal is in mijn ogen niet hellemaal kloppend.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Toen mijn zoons op de basisschool zaten, kregen ze zwemles. Ik had echter niet de indruk dat de kinderen daar nu zoveel leerden. Toen ik op de basisschool zat kon je via school een zwemdiploma halen. Ik vond zwemles best duur, maar zoons hebben allebei zwemmen geleerd.
  Ik zag bij vriendjes van allochtone ouders dat zij een huis in het land van herkomst belangrijker vonden dan de veiligheid van het kunnen zwemmen van hun kinderen. Ik heb dat nooit begrepen. In een woestijn hoef je niet te kunnen zwemmen. In Nederland is het een must. Ook al houd je niet van zwemmen, je kunt ook per ongeluk in het water terecht komen en jezelf moeten kunnen redden.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Heel belangrijk ja. Onze kinderen hebben allebei 2 zwemdiploma's gehaald. In een waterrijk stukje als Zeeland is het zeker een must, maar eigenlijk overal. Een kind heeft maar een klein slootje of plasje nodig om te verdrinken........

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Hier is laatst een meisje vlakbij ons huis verdronken, 10 jaar was ze, echt verschrikkelijk! Ik vind het heel belangrijk dat onze kinderen leren zwemmen, Thijs gaat als hij 5 wordt op zwemles. Het is niet goedkoop en voor 3 kinderen in totaal zal het helemaal een flinke klap geld zijn, maar ik heb het er graag voor over. Dan doen we maar wat minder andere dingen... ik denk dat er toch altijd wel een mogelijkheid is om een diploma te halen.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Mijn kinderen hebben zwemles gehad bij de zwemvereniging. Dat was een stuk goedkoper dan de zwemlessen van de gemeente. Bovendien: bij de zwemvereniging ging het er zeer relaxed aan toe en leerden ze ook het plezier van het zwemmen. Heel belangrijk!
   Ze hebben beiden in totaal zo'n 15 (deel) diploma's, o.a. zwemslagen, reddend zwemmen, balvaardigheid, kunstzwemmen, survival zwemmen. Dat alles na A en B. Toen was er nog geen C diploma.

   Verwijderen
  2. Heb jij een zwemdiploma?

   Toen ik klein was hadden ze een 'zwembad' in het dorp. De kikkers van de naastgelegen sloot vertoefden er ook in. Wij kregen geen zwemles, maar we leerden het van elkaar. In de vijfde klas kregen we tijdelijk zwemles.... Ik heb er iets van geleerd, in Akragon in Rotterdam is mijn rugzwemmen verbeterd door een zwemleraar. Ik leerde crawlen door af te kijken en uit een boekje.
   Een zwemdiploma heb ik niet.

   Verwijderen
  3. Ik heb een a- diploma, behaald in 1962, tijdens het schoolzwemmen.

   Verwijderen
  4. Wellicht was diploma C nog niet landelijk bij je dochters. Ik ben 42 en heb hier wel gewoon A B en C gehaald. A gehaald met gewone zwemles. B en C met schoolzwemmen. Dat was best gebruikelijk hier. Het valt mij ook op dat vroeger men meer samen ging. Bij ons reed 1 moeder met 4 kinderen naar zwemles. Dat houd in dat iedere moeder maar 1 keer per maand aan de beurt was. Nu gaat iedereen hier apart terwijl wel veel moeders erover klagen. Ik denk dan. Doe zoals vroeger. Dan hebben alle moeders meer tijd. Mascha.

   Verwijderen
  5. Ik ging steeds met 4 kinderen naar de zwemles: 2 kinderen die les hadden (mijn dochter en haar vriendinnetje) en ik paste op de tribune op mijn jongste en het broertje van het vriendinnetje. Om en om, dan weer de moeder van het vriendinnetje en dan ik weer.

   Verwijderen
  6. Ook een fijne afspraak. Dan had de moeder die niet hoefde ook echt haar handen even vrij. Hier gingen broertjes of zusjes nooit mee. Ik weet niet hoe de andere moeders dat regelden maar als mijn moeder mee ging dan was mijn vader thuis (werkte altijd in de zorg dus was soms door de weeks vrij of was bij een vroege dienst om 15.15 thuis) of mijn broer was bij een vriendje. Broertjes of zusjes konden ook niet mee want meer dan 4 paste er niet in een auto. Zwembad was op 11 km enkel dus fietsen was ook niet echt een optie. Mascha.

   Verwijderen
 6. Ik kan me geen schoolzwemmen herinneren uit mijn 50-er jaren schooltijd.
  Maar aangezien mijn ouders een boot hadden en we de hele zomer in de weekenden op het water doorbrachten heb ik al snel zwemmen geleerd eerst van opa en later via een vereniging voor de diploma's, destijds een bekende in Amsterdam het AMVJ. Alleen duurde het lang voor ik mocht afzwemmen omdat ik een rare slag in mijn been heb en die is er nooi helemaal uitgegaan.
  Met mijn dochter nu bijna 40 ben ik na schol ook prive op les gegaan met haar.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. In mijn eerste jaar op de middelbare school kreeg ons dorp een zwembad. Zwemles heb ik toen nooit gehad masr ik kon wel goed zwemmen. Mijn oudste dochter heeft zwemles gehad en a,b en c gehaald. Mijn man en ik gingen regelmatig met haar zwemmen. Jongste dochter kreeg op (speciaal onderwijs) school zwemles en heeft daar a en b gehaald. Ikzelf heb op mijn 33-ste nog diploma a gehaald want anders mocht ik niet met de kinderen in het diepe bad zwemmen 😉

  BeantwoordenVerwijderen
 8. In Nederland toch gewoon een must om een zwemdiploma te hebben.
  Hier in het zwembad is een Marokkaanse zwemleraar. Hij zei eens als grapje tegen mij. Toen ik naar Nederland ging verhuizen zeiden ze tegen mij, dan heb je een regenpak en een zwemdiploma nodig hihi.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Mensen denken vaak nog steeds in het A-en-B-systeem en vinden C overbodig. Kinderen die dan ook nog geen zin meer hebben en het houdt gelijk op. Ik vond het een enorm verschil in zwemvaardigheid tussen B en C bij mijn dochter. Ik ben blij dat ze ze allemaal heeft.

  Ja, het is duur, maar het is geen luxe-dingetje wat je van tafel moet vegen. Kinderen zijn sowieso duur. Soms krijg ik echt jeuk van alle klachten over alles wat duur is. Een kind's veiligheid is onbetaalbaar! En hier spreekt een (toen) alleenstaande moeder, die ook uitdaging in financiën had.

  Verschrikkelijk triest hoeveel volwassenen en kinderen om het leven kwamen de afgelopen weken. :(

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Het hoort m.i. bij je opvoeding.
  ALS je een kind krijgt heb je met zulke kosten te maken.
  Lijkt tegenwoordig wel of alles teveel moeite is.
  Ik heb 4 kinderen met zwemdiploma. Ja het is zwaar met drie kleine kinderen naar nr 4 te gaan zitten kijken op een snikhete tribune weken lang. Ook nog buiten de woonplaats dus reizen en laat avondeten.

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Het zit hem meer in het onderhouden van de zwemvaardigheden, daar is weinig gelegenheid voor. Weinig zwembaden en er wordt heel veel bezuinigd op de exploitatie door gemeenten en private instellingen. Vroeger hadden wij een abo voor de hele zomer en was het buitenzwembad open van 7-21 uur. Nu is het heel beperkt open, geen buitenbad meer wegens te duur onderhoud en kan ik in het binnenbad zelden terecht omdat er allemaal doelgroep uuertjes zijn. Nu is het zelfs 3 weken dicht wegens vakantie en onderhoud... Olga

  BeantwoordenVerwijderen