zaterdag 27 augustus 2016

Wat is gezond eten en kun je investeren in je gezondheid?

Gisteren reageerde Opnieuw Beginnen met dat volgens haar de beste investering is om te investeren in je gezondheid.
Op zich ben ik het met Opnieuw Beginnen eens dat leefstijl en daarmee ook voeding en waar nodig vitamines van belang zijn om gezond te blijven.

Maar wat is dat dan, "gezond" en hoe investeer je op een goede manier in gezondheid?

Ik las de afgelopen weken het boek: "Wat is nu gezond, Fabels en feiten over voeding", van Martijn Katan. Het was de hernieuwde uitgave met aanvullingen op de eerste editie
Wat ik het meest opvallend vond is dat er wetenschappelijk veel minder vast staat dan je zou denken. Je kunt nu eenmaal niet een mens een jaar lang alleen maar bijvoorbeeld broccoli laten eten om te kijken of dat een goed effect heeft.
Van alle hypes zoals chiazaad of tarwegras is bijna altijd onbewezen of het werkelijk effectief is.
Ook opvallend: Katan vindt het niet verantwoord om kinderen alleen maar veganistisch te voeden. Kinderen zouden volgens hem regelmatig vlees en eieren moeten eten.
In zijn ogen heel fout: vette kaas en andere volvette zuivel en sommige soorten fruit zoals appels, die alleen maar suikers leveren.
Zijn uitspraak over het gezondheidseffect van het eten van veel groentes vind ik heel interessant:  mensen die veel groentes eten zijn gezonder dan andere mensen, maar dat hoeft niet door de groentes te komen, want ze zijn hoger opgeleid (en werken daardoor bijvoorbeeld minder met kankerverwekkende stoffen), ze zijn slanker, roken en drinken minder, sporten meer en gaan vaker naar een kankerscreening. Misschien zijn de groentes helemaal niet wat mensen veel gezonder maakt.
Hij behandelt ook de vitamines en voedingssupplementen: over het algemeen niet nodig, bij uitzondering wel gebruiken. Het Voedingscentrum heeft hiervoor een heel goede richtlijn.

Mijn mening: gezond eten hoeft niet duur te zijn.  Sleutelwoorden: variatie, matig zijn. Kostbare supplementen zijn overbodig en soms schadelijk. En je moet vooral dingen niet doen: alcohol drinken, roken, en weinig vet, zout en suiker eten. Dat kan ook voor relatief weinig geld.

En investeren in je zelf? Dat doe je ook door te stoppen met roken en drinken en voldoende te bewegen en voldoende te slapen.

Die vitamines en supplementen? Ik denk dat de lobby vanuit deze industrie heel sterk is: vitamines geven energie, vitamines zorgen dat je niet verkouden wordt en geen griep krijgt.  Een slimme manier om geld uit jouw zak te kloppen, want wie wil er nu niet helemaal gezond zijn?
En wat als je er heilig in gelooft? Stop eens een jaar met de multivitamines en neem alleen de voor jouw situatie geadviseerde vitamines. Misschien kom je er achter dat er geen verschil is.

14 opmerkingen:

  1. Ik ben het hier roerend mee eens. Alcohol drink ik met mate, maar ik ben me bewust van de risico's. Ik maak dus soms de keuze om wel te genieten van een glas wijn of een snack, maar gezonde voeding heeft de overhand, net als bewegen en voldoende slaap. Zo hoop ik een goede balans te hebben gevonden tussen "alles laten voor de gezondheid" en "genieten van wat ik lekker vind" .
    Ik vertrouw op wetenschappelijk onderzoek maar weet ook dat hier voorschrijdend inzicht aan te pas komt.
    De echte "zekerheden" bestaan niet dus hou ik me vast aan de nieuwste inzichten maar wel wetenschappelijk bewezen inzichten. En die zijn (zoals Katan ook zegt) soms helemaal niet zo in beton gegoten als het lijkt. Van hypes op voedselgebied hou ik niet. Meestal is dat gebakken lucht.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ik denk altijd maar, gewoon leven! Geen gekke dingen!
    Zin in een wijntje? Prima! Maar drink geen fles leeg. Zin in een chipje, prima maar eet geen zak leeg. Geniet met mate van deze luxe en geniet ten volle van het leven!
    Ik probeer wel zo veel mogelijk gekke toevoegingen te laten omdat ik daar ziek van kan worden.
    Voor ons geen tarwegras, of andere gekke dingen. Multivitamines zijn voor ons ook taboe. Alleen vitamine D voor Marietje omdat zij om de een of andere reden deze niet goed opneemt.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Ik heb qua voedingsadviezen meer vertrouwen in artsen als Dr. mcDougall en Dr. Esselstyn. Een echte aanrader is de docu 'Forks over Knives' en is te zien op Netflix.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Ik koop al een aantal jaren een bio groentetas. Nu kun je een discussie voeren of dit het nu wel of niet gezonder is dan regulier gekweekte groente maar het is in ieder geval lekkerder.
    En verder eet en drink gezond. Je kunt op je klompen wel aanvoelen dat iedere dag patat niet gezond is en zo is dat met heel veel eten en drinken. Lees eens de voedingspiramide je wordt er in ieder geval van bewust hoe ingenieus een mensenlichaam is.

    BeantwoordenVerwijderen
  5. We zullen het nooit met elkaar eens worden. Jouw kant van het verhaal is zo simpel. Ik adviseer je een lidmaatschap van het MMV aan. Ik heb respect voor min-of-meer, die haar voeding en gezondheid serieus neemt.
    Zij kijkt niet naar het voedingscentrum me hun voorgekauwde berichten voor de simpele adviezen voor mensen die niet verder willen kijken.

    Ze spendeerde veel geld en na vallen en opstaan heeft ze nu een iets betere gezondheid weten te bereiken.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. De blogger die jij noemt heeft veel verschillende dingen gedaan om haar conditie te verbeteren. Er is vastgesteld dat ze overgevoelig is voor gluten en voor lactose. Natuurlijk pas je daar je voeding op aan om te zorgen dat je minder klachten hebt. Als je merkt dat je iets niet goed verdraagt, dan eet je dat niet. Ik eet bijvoorbeeld geen kiwi's, mango's en rode bietjes omdat mijn lichaam daar overgevoelig op reageert. Ik wil geen opgezette keel en tong, en ook wil ik geen bietjes diarree en buikkramp.

      Maar voor overige wijzigingen in het voedingspatroon blijft het altijd de vraag of het de voeding is die echt voor verbetering zorgt of dat verbetering op een andere manier tot stand komt.
      Het lichaam is veerkrachtig, je kunt ook spontaan herstellen.

      Verwijderen
    2. @opnieuw beginnen: ik vind je opmerkingen erg denigrerend."simpele adviezen voor mensen die niet verder willen kijken".....je durft nogal.
      Mensen die dingen anders zien dan jij kunnen het misschien ook gewoon bij het rechte eind hebben.......
      Verder heb ik ook respect voor de lange zoektocht van Martine naar meer gezondheid, maar dat staat hier helemaal los van.

      Verwijderen
    3. De eerlijkheid gebiedt me te zeggen dat ook het Moermandieet regelmatig aan kritiek bloot staat. Zo zou het eten van rauwe eierdooiers niet aan te raden zijn vanwege risico op darmproblemen. Moerman beval dit vroeger aan. Koffie werd vroeger afgeraden vanwege het brandingsproces, maar mag nu weer wel.
      Er valt heel veel te zeggen over het wel of niet volgen van een dieet om gezondheidsredenen. Maar ook de stress, de moeite en kosten die het volgen van een dieet kost moet worden meegewogen. Ik ken de jubileum-uitgave van de MM vereniging waarin (voormalige) kankerpatiënten werden geïnterviewd die nu nog in leven zijn en het MM dieet hebben gevolgd (of Houtsmuller). Maar er zijn er ook heel veel die het dieet volgden maar toch overleden zijn.

      Groet,

      Partner van overleden kankerpatiënt die Houtsmuller/Moerman volgde (maar ieder in zijn waarde wil laten).

      Verwijderen
    4. Er zijn in het verleden pogingen gedaan om wetenschappelijk aan te tonen dat het Moermandieet effectief is, maar dat aantonen is nooit gelukt.
      Dat neemt niet weg dat er bij mensen ook veel tussen de oren zit. Als je vertrouwen hebt in een therapie en je daardoor meer rust en minder stress ervaart, dan doet dat ook wat. Naar jouw gevoel doe je er alles aan om beter te worden en dat kan net als bij een placebo helpen. Dat zie je bijvoorbeeld bij genezers in Afrika die met methoden die voor ons op hokuspokus lijken sommige mensen genezen van hun kwalen.
      Zo'n 25 jaar geleden probeerde mijn schoonzuster door de kracht van positief denken van haar hersentumor af te komen. Dat was toen erg in de mode, dat positief denken om kanker te bestrijden. Schoonzus heeft wel 20 jaar geleefd met (een deel van) de tumor in haar hoofd. Dat kwam misschien deels van het positieve denken, maar misschien ook wel van het type tumor, de bestraling, de operaties en de chemotherapie. Een dieet heeft zij nooit geprobeerd.

      Verwijderen
  6. ik zou aan niet dingen doen lijstje " geen alcohol, niet roken" en weinig vet, zout en suiker" ook willen toevoegen " beperk medicijn gebruik". en "neem dagelijks een koude douche", "gun jezelf geluk" "lach om je eigen fouten" "wees bereid om op je bek te gaan" " neem het allemaal niet te serieus" en mocht je geloven in hemel en hel en boze straffende god, vervang het woord god door "liefde , vrijheid, vreugde", amen haha!

    Al je overtuigingen/waarheden 1 voor 1 echt eerlijk onderzoekt, kom je er achter dat er geen 1 waar is. Alles is waar of Het is allemaal niet waar
    mmm vrijheid so sweet

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Ben het helemaal met je eens, Zuinigaan, en ik vind het geluid dat Katan d.m.v. zijn boek laat horen heel verfrissend. Ik ben geen wetenschapper en weet niet wat waar of niet waar is. Ik ga af op mijn gezond verstand en op m'n lijf. En dat lijf zegt momenteel dat ik wel wat extra vitaminen in de vorm van een supplement kan gebruiken omdat ik te weinig aandacht besteed aan gezond eten en leven. Dat is een tijdelijk iets en m'n focus is alweer aan het verschuiven naar 'gezond'. Dan laat ik de pillen weer staan. Want ook ik denk dat je in principe alle voedingsstoffen gewoon uit je eten en drinken moet kunnen halen.

    Ik word altijd een beetje moe van de beschuldigingen richting het Voedingscentrum en de wetenschapper Katan. Zij zouden zich door multinationals als U.nilever laten voorschrijven wat ze moeten adviseren. Ik heb tot nu toe geen overtuigende bewijzen gezien dat dit het geval is.
    Nee, dan de gezond-leven-goeroes als R.ens K.roes, van wie we klei moeten eten, of K.ris V.erburgh, die de Voedselzandloper schreef. Die man breekt bijna bij z'n enkels af, zó slecht ziet hij eruit.

    Maar weet je, als mensen zich goed voelen bij een bepaalde eet- en leefwijze, wie ben ik dan om te zeggen dat ze niet zo mogen leven. Zo lang ook ik die vrijheid maar heb.

    BeantwoordenVerwijderen

Reageren is leuk, graag zelfs, maar onzinnige, onaardige of kwetsende reacties naar mij of anderen en ook reacties met nep-informatie worden niet geplaatst.

Over verwijderde reacties ga ik niet in discussie.