Welkom bij Zuinigaan

Dit weblog gaat over bezuinigen, consuminderen en nog meer, want een mens is tenslotte meer dan alleen een consuminderaar, of zo je wilt een vrek. In '07 kocht ik mijn huis, in december 2018 word ik 66 jaar en mag ik met pensioen, want dan krijg ik mijn AOW. Ik heb een pensioengat van 20 jaar. Ik verkeek mij op de kosten van een koophuis en constateerde dat ik financieel vanaf mijn 66e jaar nogal krap zou komen zitten, vooral vanwege het pensioengat. Dus daar ging ik wat aan doen en op deze weblog vind je mijn berichten hierover.

zaterdag 1 oktober 2016

4000 euro per dag of een gewoon leven

Vandaag las ik op de site van de NOS dat onze kroonprinses vanaf haar 18e het riante inkomen van €4000 per dag belastingvrij krijgt.
Dat is per jaar ongeveer 1,5 miljoen euro en er wordt inflatiecorrectie op toegepast. Stijgen de prijzen en de salarissen van ambtenaren? Dan stijgt het inkomen van Amalia ook.
Die 1,5 miljoen euro is veel geld! Ik had niet gedacht dat een kroonprinses zo veel geld zou krijgen!
Tjeempie, wat een geld!
Wat staat er tegenover?

Leven in een glazen kooi, 24 uur per dag, 7 dagen per week.
Geen beroepskeuze, jouw baan ligt al vast op het moment dat je in de buik van je moeder zit. 
Heel goed je best doen op school en tijdens je studie voor koningin. Jij bent een soort belofte en die moet jij waarmaken. Geen falen, geen geklungel, gewoon briljant met achten en negens en natuurlijk de juiste vakken die er voor zorgen dat jij net zo'n goede koningin wordt als de koninginnen die voor jou waren.

Je partnerkeuze is aan kritiek onderhevig, sterker nog, het parlement kan jouw keuze gewoon afkeuren en je dringend verzoeken op zoek te gaan naar een andere vent. Wat als je van de vrouwen bent en helemaal niets met mannen hebt? Wat doe je dan?

Eigenlijk heb ik medelijden met het meisje. Ik hoop dat ze het karakter heeft dat past bij de enorme eisen die aan het kind gesteld worden en dat ze lol kan beleven aan het feit dat de een koningin in de dop is.
En dat geld? Ik ben wel een klein beetje jaloers op de bakken met geld die in de toekomst bij haar binnenstromen, maar ik gun het haar wel.

En mocht ze denken: dit is echt niets voor mij, ze heeft nog 2 zusjes die ongetwijfeld als reserve opgeleid worden.

10 opmerkingen:

 1. Ja, en natuurlijk eigendom van het volk, altijd i n de schijnwerpers, het is onze prinses
  Gr José

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Wow dat is inderdaad een bak geld! Maar ben niet jaloers, zou niet met haar willen ruilen

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ik hoop voor haar dat het niet meer hoeft tegen die tijd. W.A. had toen ook te kennen gegeven dat hij zou trouwen met wie hij wilde en anders afstand van de troon zou doen. Maar ja, dan zadel je de tweede in lijn op met die zware taak.........

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Afschaffen dat koningshuis. Het lijkt me een vreselijk leven. Altijd in de schijnwerpers, alom kritiek. En het kost ook nog eens heel veel geld. Al die mooie outfits van Maxima, het vakantiehuis in Griekenland..wie betalen al die luxe ? Juist ja. Of heeft de koninklijke familie amusementswaarde en betalen we een soort kijkgeld ?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Geen amusementswaarde maar een koning of koningin heeft nu eenmaal een hogere status dan een president, da's niet onbelangrijk in de buitenlandse politieke mores.
   En je wil niet weten wat het kost om iedere 4 jaar een nieuwe president te moeten inaugureren.
   Verder ben ik blij dat ik dat 'luizebaantje' niet hoef uit te voeren. I

   Verwijderen
  2. afschaffen , en dan ... denk niet dat het dan beter zal gaan .....er is nu al zoveel opstand en rebbellie ... zal dat dan minder worden ... denk het niet !

   Verwijderen
 5. Het gaat er natuurlijk niet om of wij wel/niet jaloers zijn op het inkomen, wel/niet in haar positie zouden willen zijn, wel/niet haar baan zouden willen hebben, en het gaat er ook niet over wat een president kost of zou moeten kosten. Het gaat erom dat erfopvolging ondemocratisch is en niet van deze tijd. Dáárom deugt dit niet.
  Annemaria Koekoek

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Wat te denken van kinderen die hun ouders opvolgen in het bedrijf? Of dat kinderen dezelfde cultuur volgen als hun ouders? Is het echt zo erg? Ik geloof dat wA en Beatrix geen hekel hebben of hadden aan hun baan.

  De knieoperatie van Beatrix is meestal een operatie en een dag in het ziekenhuis en klaar. Nu op zaterdag geopereerd en een paar dagen in het ziekenhuis. Deze artsen worden door het orthopedium in Delft altijd aanbevolen voor gewrichten.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. In een familiebedrijf is de opvolging en bedrijfsvoering een kwestie van het bedrijf. Een koning(in) maakt deel uit van de regering en heeft dan op papier wel geen macht, maar wel degelijk invloed. Het is dus niet de zaak van 'het familiebedrijf' maar het gaat alle inwoners van Nederland aan.
   Annemaria Koekoek

   Verwijderen
 7. Mijn hemel wat een geld! Nooit geweten! Ik ben er niet jaloers op ook. Het zou niets voor mij zijn.

  BeantwoordenVerwijderen