Welkom bij Zuinigaan

Dit weblog gaat over bezuinigen, consuminderen en nog meer, want een mens is tenslotte meer dan alleen een consuminderaar, of zo je wilt een vrek. In '07 kocht ik mijn huis, in december 2018 word ik 66 jaar en mag ik met pensioen, want dan krijg ik mijn AOW. Ik heb een pensioengat van 20 jaar. Ik verkeek mij op de kosten van een koophuis en constateerde dat ik financieel vanaf mijn 66e jaar nogal krap zou komen zitten, vooral vanwege het pensioengat. Dus daar ging ik wat aan doen en op deze weblog vind je mijn berichten hierover.

zondag 2 oktober 2016

Spaargeld, spaardoelen en andere plannen

Opnieuw Beginnen schreef kort geleden over spaardoelen en dat zij die niet ging halen.
Mij sprak haar verhaal mij erg aan, want voor mij geldt precies hetzelfde.
Ook ik doe naar aanleiding van de blog van Min-of-Meer mee aan het spaaronderzoek van het NIBUD.
Het leek mij wel leuk om mee te doen en ik heb opgegeven dat ik in een half jaar wel even 4000 euro zou sparen, maar inmiddels heb ik anders besloten en geef ik veel geld uit, veel meer dan er in komt.
Mijn anders zo spaarzame houding, waarbij ik per jaar redelijk wat spaar, is veranderd in helemaal niet sparen. Geen cent!

Hoeveel geef ik in ruim een jaar uit?
Vanaf januari dit jaar t/m januari 2017 geef ik in totaal meer dan €29.750,- uit aan allerlei extra dingen en dat terwijl mijn bruto jaarsalaris in 2015 €27.250,- was! Dit bruto salaris is in 2016 vergelijkbaar met het jaarsalaris in 2015.
De gewone uitgaven zoals vaste lasten en boodschappen zijn niet bij die €29.750,- inbegrepen.
Ik schreef al over mijn geplande uitgaven vanaf september dit jaar en begin dit jaar kocht ik een tweedehands auto en loste ik €10.700,- op mijn hypotheek af.

Ik moet de NIBUD teleurstellen, want dat sparen van 4000 euro gaat niet lukken! Nou ja, eigenlijk wel, maar ik geef het ook meteen weer uit, zodat er eind december nog steeds niets toegevoegd is aan mijn spaarsaldo en mijn spaargeld alleen maar geslonken is.

Wat kan de NIBUD daarvan leren? Mensen hebben plannen, maar bedenken zich en doen wat anders dan dat ze eerst van plan waren.
Hoewel ik een heel brave spaarder ben die in de loop van de jaren veel geld gespaard heeft, kan ook ik ineens bedenken dat ik een flink deel van mijn buffer opmaak en helemaal niets spaar.
Het is niet zo dat ik daar mee door blijf gaan, want ik weet ook wel dat veel meer uitgeven dan er in komt op termijn een zeer slecht plan is, want op een bepaald moment kom je op de bodem van je eigen "schatkist" terecht en dan zijn er 2 mogelijkheden: lenen of sparen en de buffer spekken.

Laat het duidelijk zijn, ik kies voor het laatste!

8 opmerkingen:

 1. Wij sparen alles wat over blijft aan het einde van de maand. Af en toe lossen we, aan het einde van het jaar, wat extra van de hypotheek af. Soms tussendoor. Vorig jaar kochten we ineens een andere auto (en losten we af). En dit jaar komt er een nieuwe keuken. Dus we sparen veel. Maar ook veel verdwijnt weer zo :-)
  Met een doel, gaat het sparen wel harder. Maar soms is de focus op wat anders ook wel fijn. Bijvoorbeeld uitstapjes op vakantie, hal opknappen oid.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Wij doen ook mee, maar halen door werkeloosheid ons spaardoel niet. We hebben een andere auto moeten kopen en het inkomen gaat achteruit. Ik ben benieuwd of /nibud ook gaat vragen naar situaties die van invloed zijn op je spaargedrag.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dat zat ik ook te denken, dat maakt zo'n onderzoek het meest interessant he, als ze ook uitzoeken waarom het anders is gegaan dan gepland.

   Verwijderen
 3. Maar zoveel aflossen op je hypotheek is ook sparen hoor, dat zorgt voor lagere maandlasten en een afgelost huis.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Inderdaad, aflossen is ook sparen. Dan heb je ineens helemaal geen verkeerd spaarsaldo, ook niet volgens Nibud

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Het klopt wel dat ik door aflossen lagere maandlasten heb, maar mijn spaargeld krijgt er wel een flinke deuk van.

   Verwijderen
 5. Wij doen niet mee, maar dat is eigenlijk zonde, want dat zou jouw uitgaven weer een beetje opheffen. Wij waren van plan om meer af te lossen, maar hebben het bedrag juist gespaard, omdat we even wat meer zekerheid nodig hebben, nu ik ontslag heb genomen.

  Uiteindelijk zitten er in zo'n onderzoek vast allemaal mensen die iets anders hebben gedaan dan ze bedacht hebben. Zo is het leven. En het punt is met jou: je doet het heel bewust he. Dat is toch het belangrijkst? Dat vindt het Nibud vast ook!

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Hier nog eentje zeg, we hebben zoveel plannen maar alles kost natuurlijk geld grrrr lenen doen we niet aan dus sparen!
  Volgende maand eerst weer de jaarlijkse extra hypotheek aflossing doen, dan is dat in ieder geval weer binnen en brengt meer op dan de rente dat je op welke spaarrekening dan ook krijgt ;-)

  BeantwoordenVerwijderen