Welkom bij Zuinigaan

Dit weblog gaat over bezuinigen, consuminderen en nog meer, want een mens is tenslotte meer dan alleen een consuminderaar, of zo je wilt een vrek. In '07 kocht ik mijn huis, in december 2018 word ik 66 jaar en mag ik met pensioen, want dan krijg ik mijn AOW. Ik heb een pensioengat van 20 jaar. Ik verkeek mij op de kosten van een koophuis en constateerde dat ik financieel vanaf mijn 66e jaar nogal krap zou komen zitten, vooral vanwege het pensioengat. Dus daar ging ik wat aan doen en op deze weblog vind je mijn berichten hierover.

maandag 3 oktober 2016

Bijverdienen naast bijstand

Er waren al langer plannen, maar de kogel is door de kerk, vanaf 1 januari 2017 mogen mensen in de bijstand in de stad Groningen naast de uitkering maximaal 199 euro bijverdienen.
Of eigenlijk zeg ik het verkeerd, van de bijverdiensten mogen mensen in de bijstand de helft houden, tot een maximum van 199 euro.
Dus als je bijvoorbeeld 600 euro bijverdient, dan mag je daarvan 199 euro houden, maar als je 199 euro bijverdient, dan mag je daarvan 99,50 houden.
Natuurlijk heeft dit hogere inkomen wel consequenties voor de toeslagen die mensen krijgen, want méér inkomen betekent lagere toeslagen. Het zal zeker niet zo zijn dat het besteedbare inkomen daadwerkelijk met 199 euro stijgt.

Wat vind ik er van? Ik vind het een goed idee. Bijstandsgerechtigden hebben een laag inkomen, als door deeltijdwerk het inkomen iets verhoogd kan worden, lijkt me dat heel prettig voor gezinnen.
Probleem is wel om werk te vinden, want werk ligt in de stad Groningen niet voor het oprapen en de concurrentie is groot. Denk aan al die studenten en scholieren, die op allerlei plekken proberen een graantje mee te pikken: horeca, callcenters, post, supermarkten en noem maar op.

Op zich is er overigens niets nieuws onder de zon. Ook in de jaren 90 mocht je van de bijverdiensten tot een bepaald bedrag iets houden. Hoeveel is mij ontschoten, er staat mij iets bij van 150 gulden, maar dat weet ik absoluut niet zeker. Wie nog weet hoe het zat, destijds in de stad Groningen: ik hoor het graag!

Er zit wel een rare omslag in en dat zal nu niet anders zijn dan toen:
Ik verdiende in 1999 met 3 dagen werken nèt te veel en kwam net boven bijstandsniveau, daarom kreeg helemaal geen bijstand meer. Als ik 2,5 dag gewerkt had, dan had ik wel bovenop bijstandsniveau een bedrag mogen houden. Vanaf mei '99 werkte ik nog maar 1,5 dag per week en kreeg ik aanvulling tot bijstandsniveau + dat bedrag dat ik extra mocht houden omdat ik bijverdiende.
Gelukkig vond ik in november 1999 bij mijn huidige werkgever werk voor 30 uren per week, waarmee ik definitief uit de bijstand raakte!

Wat vind jij van de bijverdienregeling die vanaf januari in diverse Nederlandse steden van kracht gaat worden?

20 opmerkingen:

 1. Ik wil de pret niet bederven, maar ik voorzie grote problemen met toeslagen terugbetalen. De Belastingdienst is helemaal niet ingesteld op flexibele inkomens en vordert genadeloos toeslagen terug zodra er maar iets hapert. Ik ben werkzaam in de sociale rechtshulp en krijg regelmatig klanten die in de schulden komen vanwege het moeten terugbetalen van toeslagen.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik vind de bijverdienregel niet meer dan logisch. Het is alleen wel jammer dat er mensen zijn die er niet beter van worden. Dat moet anders !! Groetjes, Anne-Marie

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ik hoop,dat er mensen zijn,die door bijverdienen meer kans krijgen op het vinden van een volle baan. Het deels mogen houden van geld helpt alleen maar om bijverdienste te zoeken.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ik vraag me af wat het netto effect zal zijn. Als je door vermindering van toeslagen netto bijna niks extra's overhoudt, waarom zou je dat dan doen (in financieel opzicht)?
  Zouden mensen dan nog steeds niet zwart gaan/blijven werken?

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Die bijverdienregeling is uiteraard logisch, maar precies zoals Anoniem hierboven zegt, het is jammer dat mensen er niet beter van worden. Misschien motiveert het mensen juist om meer te gaan werken als ze een percentage mogen houden :)

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Daarmee bedoel ik een hoger percentage :) want ze mogen nu in principe ook al iets houden.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. In het zuiden van het land is een regeling in deze categorie er sinds april van dit jaar. Hier gaat het om 25% tot een maximum van 198 euro (uit mijn hoofd) en dat voor maximaal 6 van de 12 maanden. Leuk maar ook weer niet om wild enthousiast van te worden.
  Hier namelijk al maanden geleden aangegeven dat de inkomsten weer gestopt zijn maar het belletje gaat niet rinkelen. Aangezien er al drie maanden onterecht nog steeds staat dat er inkomsten waren en dus wordt dat bedrag niet uitgekeerd, terwijl de inkomsten die je zou mogen houden nog steeds niet zijn verrekend (althans ik kan het niet terugvinden op de specificaties).
  Wel een erg goede tip om eens even naar de toeslagen te kijken, daar heb ik tot nu toe nog geen aandacht aan besteed. Hoewel ik mij nu ineens herinner dat in de feitelijke maanden dat mijn vriend aan het werk was de huurtoeslag ineens een stuk lager werd, zonder dat ik de aanleiding zag. Misschien heb ik de verklaring nu dan toch te pakken. In dat geval klopt het dat het een weinig effectieve regeling is. Ik verwacht dat we per maand 75,- euro mogen houden uiteindelijk en ik ontving 100,- euro minder huurtoeslag. Dat komt in dat geval neer op een dompertje van 25,- euro per maand. Gelukkig deed mijn vriend het niet voor de inkomsten, maar voor het netwerken en toewerken naar een vaste aanstelling (iets wat lijkt te lukken!). Dat is de investering van de 25,- euro wat mij betreft wel waard.
  Punt blijft dat we blij zijn met wat de krijgen, we vinden wel een manier om het in deze periode te redden en blijven intussen hopen op weer gewoon inkomsten uit arbeid. Dat is toch echt leuker!

  Groetjes Lily

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Er zijn veel misvattingen over toeslagen. Dat deze zoveel minder worden dan dat je meer verdiend is niet juist. Bij inkomsten €1200 hoger dan bijstand is de huurtoeslag €20 per maand lager dan bij volledige bijstand. Bij €2400 hoger €51 per maand minder dan volledige bijstand. Zorgtoeslag blijft in beiden gevallen gewoon maximaal. Dus als je €200 verdiend en €100 mag houden ga je er €79 per maand op vooruit. Verdien je minimaal €400 waarvan je €199 mag houden dan ga je er €148 op vooruit per maand. Dat zijn toch mooie bedragen. Mascha.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Reken je dan ook de overige kosten mee die mensen moeten maken om dat werk of die baan te hebben? Zoals reiskosten, telefoon, kleding etc? Dan zou het nl. wel eens kunnen dat er na aftrek van alles incl.de toeslagen verdomd weinig overblijft of men er zelfs bij inschiet.
   En je rekent nu naar een 1 ps situatie, maar in lang niet alle gevallen is dat van toepassing.

   Verwijderen
  2. Ik reken eventuele andere kosten niet mee omdat het hier boven vooral ging over de toeslagen die zoveel minder worden. Dat valt dus mee. Verdien je rond de €400 en heb je €150 meer kosten per maand dan normaal dan houd je niets ervan over. Zelf denk ik niet dat veel mensen die €400 verdienen €150 extra kosten hebben. Mascha.

   Verwijderen
 9. ...als de extraatjes worden verrekend met de toeslagen voorzie ik dat weinig mensen aan de slag gaan (als de mogelijkheid zich pal voor zou doen)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Janne. Lees hierboven eventueel mijn reactie. De toeslagen worden wel minder maar niet veel. Zeker wel een voordeel. Mascha.

   Verwijderen
  2. ..dat valt idd mee! Zo hebben de mensen toch iets extra's!

   Verwijderen
 10. gemeenten hebben blijkbaar ieder een eigen beleid voor mensen in de bijstand, mijn buurvrouw zit in de bijstand en hoeft niks, niet bij te verdienen, niet te solliciteren en zij zit gewoon heerlijk de hele maand op de bank op haar geld te wachten, omdat ze geen zin heeft om van die bank af te komen. ik vind dat niet kloppen!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ach, laat haar maar... Beter dan dat zij met tegenzin een baan van iemand anders bezet. Laten we de gemotiveerde mensen laten werken en de ongemotiveerde pas van die bank af slepen als er meer banen zijn dan mensen die willen werken. Zolang er zo veel werklozen zijn per vacature is het waanzin om iedereen achter de broek te zitten. Als je jaloers bent: ga maar ruilen. Ik zou vreselijk depressief worden van niks doen en arm zijn, liever zij dan ik! Volgens mij geldt dat voor de meeste mensen.

   Verwijderen
  2. jaloers ben ik niet hoor, ik zit zelf ook lekker op de bank te wachten op mijn geld. alleen heb ik mijn hele leven daarvoor gewerkt, ik ben nu met pensioen.

   Verwijderen
 11. Ik denk dat het wel goed is dat dit kan. Mensen die in de bijstand zitten omdat ze al langere tijd niet hebben kunnen werken, komen hierdoor misschien toch weer in het arbeidsproces.
  Administratief lijkt dit me een drama overigens.

  BeantwoordenVerwijderen
 12. In de jaren 80 en 90 was de werkloosheid ook hoog. Er was een ruimhartig bijverdienbeleid naast de bijstand, waar niemand gebruik van maakte. Door de administratieve puinhoop die de sociale dienst ervan maakte. Een maandje werken leidde niet zelden tot een half jaar geen uitkering tot het een en ander verwerkt was. En toen waren er nog geen toeslagen, hetgeen de huidige situatie nog ingewikkelder maakt. Ik zou als gemeente dit alleen maar opstarten als ik kan garanderen dat mensen niet benadeeld worden door administratieve achterstanden.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik ken alvast één gemeente die het laatste (in elk geval in onze situatie minimaal de laatste 3 maanden) niet onder controle heeft.. Een extraatje in de maand? Op dit moment is het nog het omgekeerde.

   Groetjes Lily

   Verwijderen
 13. Ook ik zit gedeeltelijk in de bijstand, dat komt omdat ik in de vroege ochtend uurtjes 2 kranten wijken loop, en in de middag ook nog eens 2.
  Ik zie dit gewoon als werk, en dus wordt ik daarop aangevuld.
  Aanvullende bijstand dus.
  Alles wat ik meer verdient dan die krantenwijken, gaat in mindering op me uitkering.
  Moet zeggen ... ben alleenstaand en op deze manier redt ik het wel.

  BeantwoordenVerwijderen