Welkom bij Zuinigaan

Dit weblog gaat over bezuinigen, consuminderen en nog meer, want een mens is tenslotte meer dan alleen een consuminderaar, of zo je wilt een vrek. In '07 kocht ik mijn huis, in december 2018 word ik 66 jaar en mag ik met pensioen, want dan krijg ik mijn AOW. Ik heb een pensioengat van 20 jaar. Ik verkeek mij op de kosten van een koophuis en constateerde dat ik financieel vanaf mijn 66e jaar nogal krap zou komen zitten, vooral vanwege het pensioengat. Dus daar ging ik wat aan doen en op deze weblog vind je mijn berichten hierover.

dinsdag 4 oktober 2016

Eet-geen-dierendag

Vandaag is het dierendag en het is ook nog steeds het jaar van de peulvrucht. Een heel goede reden om in ieder geval vandaag een vleesloze maaltijd te eten en daarvoor in de plaats voor gezonde peulvruchten te kiezen.
Is vlees dan niet gezond? Vlees is wel een zeer goede manier om eiwitten en andere voedingsstoffen zoals ijzer, vitamine B, fosfor, magnesium, kalium en zink.
Maar het schijnt dat je van rood en bewerkt vlees meer kans hebt op darmkanker.
En daarnaast moeten er voor al dat vlees wel veel dieren worden doodgemaakt, dieren die het vaak niet heel prettig hebben tijdens hun leven. Hoe minder vlees, hoe minder dierenleed. Verder is de productie van vlees, met name rundvlees in verhouding tot de productie van peulvruchten een enorme belasting voor het milieu.
 We eten per persoon in Nederland gemiddeld zo'n 76 kg vlees per jaar. Dat kan best wel wat minder, lijkt mij.

Spaanse bruinebonensoep
1 groot blik (800 gram) bruine bonen (of zelf gekookte bonen)
1 blik gepelde tomaten of tomatensaus of verse tomaten ± 200 gr.
Flink veel paprika poeder, naar smaak (verse paprika in blokjes kan ook)
Zout
Peper
3 flinke uitgeperste knoflooktenen
1 rood pepertje, fijngesneden
2  uien, gesnipperd
1 prei in dunne schijfjes gesneden.
1/2 - 1 winterwortel (hangt af van formaat winterwortel) in kleine stukjes gesneden
olijfolie
Om extra te binden, 2 grote aardappels in kleine stukjes gesneden toevoegen.
Bouillon van bouillonblokjes

Uien en prei bakken in de olijfolie, de knoflook, rode peper, zout, peper toevoegen en daarna de tomatenblokjes het blik bruine bonen met vocht en de aardappelblokjes + winterwortel toevoegen.
Verdunnen met water of bouillon en koken tot de aardappelblokjes en wortel gaar zijn of uit elkaar vallen (hangt van het aardappelsoort af die gebruikt is).*
 
Tip: Het is goedkoper om gedroogde peulvruchten te nemen, weken en koken volgens de gebruiksaanwijzing. Als ik de helft van pak bonen nodig heb dan kook ik toch het hele pak bonen gaar en vries de helft daarvan in, dat scheelt tijd de volgende keer. Wel op tijd laten ontdooien in de koelkast.
1 groot blik bruine bonen is ongeveer de helft van een pak gedroogde bruine bonen.
Tip: voeg een klein beetje gare maïs of doperwtjes toe voor de kleur.
* Kruimige aardappelen vallen uit elkaar. Vastkokers blijven blokjes aardappel. Gebruik het soort dat je in huis hebt, dat is het gemakkelijkste.

10 opmerkingen:

  1. Ik hou me niet speciaal op dierendag aan een vegetarisch dieet maar vind het wel een leuk idee. Wij eten ongeveer 3x per week vlees, waarvan 1x kip (valt niet onder rood vlees) en ik koop biologisch/scharrel. Vleeswaren nooit op brood, wel soms als "vlees" bij de warme maaltijd. Ik hoop hiermee een goede middenweg te bewandelen wat betreft gezondheid en dierenleed.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Het klinkt heerlijk deze soep. Ik ga die zeker eens proberen.

    Huisvlijt

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Ik eet dus nooit vlees en zo weinig mogelijk zuivel. Onze, inmiddels gestorven en zeer betreurde, huisdieren aten ook altijd vegetarisch (ezel en geiten) 😀

    BeantwoordenVerwijderen
  4. vandaag is dochter jarig , en wat lust een puber graag :}patat en frikadel .....

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Chapeau voor het eten van meer peulvruchten (lekker recept trouwens).
    En voor wat betreft vlees en gezond, zou eens hier kijken voor het wetenschappelijke antwoord:
    http://nutritionfacts.org/topics/meat/

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Gebruik je voor dit recept zoutloze bouillonblokjes? Omdat je er ook nog extra zout in doet. Het lijkt me echt super lekker, dus ik ga het sowieso maken!

    BeantwoordenVerwijderen
  7. nu nog een lekkere worst door de soep en hij is echt lekker

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ja, met chorizo is de soep nog lekkerder, maar als jij vandaag of misschien wel altijd bewust GEEN dieren eet, is dat niet echt een optie ;-)

      Verwijderen
  8. Ik heb geen vlees gegeten op die dag, gewoon omdat het me goed uit kwam :P
    Gekruide kikkererwten, gebakken aardappeltjes uit de tuin met zelfgemaakte mayonaise en een kaasburger. Heerlijk!

    BeantwoordenVerwijderen
  9. met dierendag geen vlees gegeten. maar z'n vegatariesche slager , hamburger. voor een keer is dat niet erg.
    s'middags op brood kaas , monzoe pindakaas . chocopasta.

    BeantwoordenVerwijderen