zaterdag 26 november 2016

Boodschappentips om honderden euro's per jaar te besparen

Hoe zorg je dat je niet veel te veel geld uitgeeft als je boodschappen doet?

Heel veel tips zijn vast wel bekend, maar toch vind ik het leuk om alles nog een keer op een rijtje te zetten:

- zorg dat je niet met een lege maag boodschappen doet. Doordat je trek hebt koop je met een lege maag dingen die je anders helemaal niet zou kopen, louter omdat je zin in eten hebt.

-  maak een lijstje met de producten die je wilt kopen. Dat heeft 2 voordelen: je vergeet niets en je komt minder snel in de verleiding om méér te kopen.

- ga door de knieën, letterlijk, en kijk in de onderste schappen. Daarin vind je vaak de goedkoopste producten. Die producten liggen minder voor het grijpen. Dat komt omdat de supermarkt er minder op verdient en de producten daardoor qua winstmarge minder interessant zijn. Soms kan ik er gewoon helemaal niet goed bij. Dan pak ik iets, bijvoorbeeld een pak spaghetti, om de producten naar voren te halen, zodat ik er wél bij kan. Ook vraag ik personeel vaak om iets voor mij te pakken.

- maak gebruik van reclames, maar laat je er niet door verleiden. A-merken zijn ook in de reclame vaak nog steeds aanmerkelijk duurder dan producten die kwalitatief even goed zijn. Bovendien: wil jij dat product dat in de reclame is echt, of kun je er ook wel zonder?
Spullen die je normaalweg ook gebruikt, maar nu voor de helft van de prijs zijn, dat tikt aan, zeker als je ze goed kunt bewaren.
Soms lijkt iets goedkoop, maar dat valt dan toch een beetje tegen. In de vorige week kocht ik bijvoorbeeld 2 grote potten haricot verts van Hak. Die kosten normaal €2,93 per pot. In 1 pot zitten netto 350 gram boontjes. Je hebt dan in de reclame voor 99 cent 350 gram boontjes. Maar je kunt ook een zak diepvries boontjes kopen voor 59 cent en dan heb je 100 gram meer en het kost 40 cent minder. Op de keper beschouwd proef ik eigenlijk niet erg veel verschil tussen gewone gebroken sperziebonen en die extra dunne, normaal zeer dure, haricots verts. Ik vind sperziebonen ook erg lekker.

- koop grote verpakkingen,dat scheelt aanmerkelijk. Één winterwortel kost bijna even veel als een hele kilogram. Je koopt 2 uien voor 79 cent en 2 kg voor €1,31. En een zak met 150 gram gesneden uien kost een euro.

- kook zelf met basisingrediënten. Dat is niet alleen voordeliger, maar ook smakelijker. Ik hoef geen maaltijdsoep uit blik meer en ook geen kant en klare quiche. Zelfgemaakte soep en quiche zijn een stuk lekkerder en ook goedkoper als je het slim aanpakt.

- de voedingswaarde van groentenconserven en diepvriesgroenten is tegenwoordig heel goed vergelijkbaar met vers en vaak veel goedkoper. Dus koop vaker een pot of een blik of diepvriesgroenten.  Datzelfde geldt trouwens ook voor vis.

Heb jij nog meer tips?

17 opmerkingen:

  1. Goede tips. Vorige week 136 rollen keukenpapier bij de Lidl in de aanbieding gekocht. Mijn tip: koop grote hoeveelheden van spullen die eeuwig houdbaar zijn als ze in de reclame zijn.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. 136 rollen keukenpapier! WoW waar laat je zo'n grote hoeveelheid? Hoe lang doe je met deze voorraad? Vast en zeker een paar jaar. Wat er er toch vocht bij komt? Of er een beetje zilvervliesje oid bij komt en zich nestelt in je papier? Dan gaat je hele voorraad verloren. Ik zou dat echt heel zonde vinden.

      Verwijderen
    2. Een beetje moet een beestje zijn...

      Verwijderen
    3. 136 rollen keukenpapier! Ik gebruik meestal wasbare keukendoekjes en soms wat keukenpapier, bijvoorbeeld om de kots van de kat op te ruimen. In mijn eenpersoonshuishouden kan ik met 136 rollen wel een heel mensenleven toe. Ik denk dat ik hooguit 2 rollen per jaar gebruik!

      Verwijderen
    4. Ik gebruik nooit keukenpapier, altijd vaatdoekjes en elke dag een schone, soms 2 per dag.. Wassen moet ik toch, 1x per week witte was maar die was ik wel op 60 graden, dan zijn de vaat- en theedoeken weer hygiënisch schoon.

      Verwijderen
    5. Hier wordt ook maar 1 keer per jaar keukenpapier gebruikt: als we oliebollen bakken, om de bollen op te keggen.

      Verwijderen
  2. Ik verbruik 2 rollen per jaar, om in keukenkastjes te leggen, in een bakje in de badkamer waar mijn creme/olie in staat en na een half jaar nieuw papiertje erin.
    Wat is er mis met een vaatdoek om schoon te vegen vraag ik me af.. en kindergezichtjes daar heb je een washandje voor... Bieke

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Goede tips . Nog eentje: zoek goed uit wat voor jou belangrijk is en betaal daar de beste prijs voor. Voorbeeld: witte pasta is heel goedkoop maar niet erg waardevol qua voedingsstoffen. Mijn keus is biologische volkorenpenne van AH. Deze koop ik uitsluitend in de reklame en laatst heb ik mijn voorraadje aangevuld met de tegoedbon van de postcodeloterij voor duurzame maaltijden.
    Nu niet allemaal roepen dat de postcodeloteij weggegooid geld is want dat is weer een ander vraagstuk hahaha.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Wat Wilma zegt, herken ik ook. Er zijn dure producten waar ik bewust geld aan uitgeef vanwege de hogere voedingswaarde, zoals volkoren speltpasta en zilvervliesrijst van de biowinkel. Maar ik weeg dan wel weer mijn pasta en rijst af als ik ga koken, zodat ik niet meer kook dan ik nodig heb.

    Wat ik nog steeds weleens lastig vind is hoe je als eenpersoonshuishouden voorkomt dat je dingen moet weggooien. Het klopt dat grote verpakkingen veel goedkoper zijn, maar bij verse producten heb ik er dan wel moeite mee om het op te krijgen. Dan is goedkoop soms toch gewoon duurkoop en het leidt ook nog eens tot verspilling.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Het klopt dat grote verpakkingen voor een eenpersoonshuishouden niet altijd het voordeligst zijn. Ik koop bijvoorbeeld nooit meer een zak met 5 kg aardappelen, dat is voor mij gewoon veel te veel.

      Verwijderen
  5. Eet eens wat vaker vegetarisch met groente en fruit van het seizoen. Vlees en vis zijn duur en om vele redenen niet te verkiezen. Het is vaak ook nog gezonder.

    Kies inderdaad ook voor zilvervliesrijst, volgraan pasta of gewoon aardappels. Je eet er minder van dan witte pasta en rijst en je lijf zal je ook dankbaar zijn. Tegenwoordig hebben de budgetsupermarkten ook volgraanproducten.


    Baseer je menu op de groenten en fruit die in de aanbieding zijn, wellicht een inkoppertje maar veel mensen kiezen eerst wat ze willen eten ipv andersom. En als je de tijd hebt ga langs meerdere supermarkten om daar de aanbiedingen te kopen. Zorgt voor variatie en scheelt heel veel geld.

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Wat grote verpakkingen van vers voedsel betreft, kun je ook met iemand anders delen. Dus je koopt een zak van 5 kilo aardappelen, en iemand anders neemt en betaalt daar de helft van. Hetzelfde kan bijvoorbeeld met kistjes mandarijnen.

    Ook komen bepaalde aanbiedingen om de zoveel tijd weer terug. De supermarkt waar ik meestal mijn boodschappen doe, heeft bijvoorbeeld om de zoveel tijd een scherpe aanbieding voor wasmiddel.

    Soms is de aanbieding maar een paar cent goedkoper dan normaal. Dat heb ik weleens gehad met blikjes tonijn. Dan voel ik me net een soort gratis opslagruimte.

    Het is een goed idee om recepten bij aanbiedingen te zoeken. Er is zelfs een website die iedere week recepten geeft met aanbiedingen van een aantal supermarkten.

    En het kraanwater in Nederland is prima, het is zonde om water in fles of pak te kopen, en water is ook veel beter om te drinken dan frisdrank.

    Ik kook ook vaak grotere porties zodat ik zelfgemaakte kant en klaar maaltijden kan invriezen. Een valkuil hier is dat het vriesgedeelte van de koelkast te vol raakt. Laatst heb ik helaas veel moeten weggooien omdat de deur van het vriesgedeelte open was gegaan. Zonde van al het eten, en natuurlijk kost dit ook extra stroom.

    Momenteel ben ik hier de voorraad aan het opmaken, maar dat is geen besparing omdat ik dat geld al eerder heb uitgegeven. Wel scheelt het tijdelijk in boodschappengeld en het voorkomt onnodig dingen over datum weggooien.

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Hou eens een tijd bij wat je gebruikt (per week of per maand) zo weet je als er goede aanbiedingen zijn hoeveel je moet inslaan. Zelf zorg ik altijd als ik weet dat er een dure tijd aankomt dat ik dan minder boodschappen hoeft te doen. Als er geklust moet worden komen er altijd bijkomende kosten en het is dan handig als de boodschappen dan minder geld kosten

    BeantwoordenVerwijderen
  8. met een aanbieding gekocht: 200 rollen wc papier, 200 keukenrolpapier, scheelt heel veel poen , en ik kan er mee doen , tot aan mijn pensioen ! want heel veel geld , is bij mij het enige wat teld, fam. of vrienden heb ik niet , weer meer geld voor mij in t-verschiet , want geen vrienden , kind of man , fijn dat ik er nog meer centjes bij optellen kan !

    BeantwoordenVerwijderen
  9. ...sommige dingen koop ik bewust niet! Geen groentes uit glas en zeker niet uit blik! 'n enkele keer diepvriesgroente. Met de seizoensgroentes kun je zoveel doen op zulke verschillende manieren dat het altijd anders smaakt. Keukenrollen koop ik nooit, papieren servetten ook niet. Ik heb vaatdoekjes en stoffen servetten, iedere dag een schone. Mijn voorraad "houdbaar" is genoeg voor 3 weken en ik zit zelden of nooit zonder basisprodukten.

    BeantwoordenVerwijderen
  10. Voordeelverpakkingen, ik ben er ook dol op. Evenals producten die in de aanbieding zijn groot inslaan.
    Wat ik soms wel merk is dat een grotere voorraad mij soms wat minder zuinig maakt.
    Bv shampoo, onbewust denk ik dan ach, shampoo zat, ik gebruik gewoon zoveel shampoo als ik nodig denk te hebben. Als ik met mn laatste fles bezig ben denk ik toch vaak, ah laat ik maar superzuinig doen want anders moet ik weer geld uitgeven aan een nieuwe fles.
    Het klinkt nu heel stom zoals ik het zeg maar ik denk toch dat het onbewust zo is. Bij mij in ieder geval wel.

    BeantwoordenVerwijderen

Reageren is leuk, graag zelfs, maar onzinnige, onaardige of kwetsende reacties naar mij of anderen en ook reacties met nep-informatie worden niet geplaatst.

Over verwijderde reacties ga ik niet in discussie.