maandag 21 november 2016

Lekkere vegetarische linzensoep

Het is nog steeds het jaar van de peulvrucht. Waarom is het het jaar van de peulvrucht? Omdat peulvruchten een uitstekende bron van eiwitten en mineralen zijn en ze tegelijkertijd goedkoop en zeer milieuvriendelijk zijn.

Nu moet ik eerlijk bekennen dat ik helemaal niet een groot liefhebber van peulvruchten ben. Ik heb veel liever vlees (1e keus), kip (2e keus) of vis (3e keus). Het is dat peulvruchten zo veel beter zijn voor het milieu en voor mijn portemonnee en ook nog eens voor mijn gezondheid, anders hoefden peulvruchten voor mij echt niet. De peulvruchten die ik dan nog het lekkerst vind zijn kikkererwten, grote witte bonen en linzen.

Ik had nog ruim 650 gram gedroogde linzen staan, dus ik vond gisteren dat het tijd werd voor een smakelijke linzensoep. Ik kook meestal voor een aantal dagen, in dit geval voor de zondag, maandag en dinsdag. Die laatste 2 dagen zijn werkdagen waarin ik laat thuiskom en dan het liefst lekker wat opwarm.

Nodig voor 3 à 4 personen: 325 gram linzen (geweekt)
250 gram winterwortel, in kleine blokjes
3 grote trostomaten, in kleine blokjes
150 gram sperziebonen (diepvries)
2 grote uien (die van mij waren samen 425 gram), gesnipperd
3 flinke tenen knoflook, uitgeperst of gesnipperd
3 bouillonblokjes
een flinke hoeveelheid kerrie
olie

Kook in een ruime pan de linzen in water met de bouillonblokjes en voeg halverwege de wortel en de sperziebonen toe.
Bak de uien, de kerrie en knoflook in de olie en voeg aan het einde de blokjes tomaten toe. Laat nog 5 minuten doorbakken.
Meng het uienmengsel door de linzen en voeg eventueel, als de soep te dik is, nog wat water toe.
Smakelijk eten!

Koel, wat je wilt bewaren, snel af en bewaar in de koelkast of op een andere koele plaats.

Het was een smakelijk soepje en volgens mij voor meer dan 3 dagen. Vanavond beslis ik hoeveel er in de vriezer gaat.

4 opmerkingen:

  1. Heerlijk linzensoep! Wij maken dat regelmatig, alleen dan de gepureerde variant.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Vroeger bij mijn ouders at ik vaak linzensoep. Heerlijk vond ik het altijd. Zelf maak ik het eigenlijk nooit, vraag me nu af waarom. Ideaal om een flinke pan klaar te maken en in porties in te vriezen.

    BeantwoordenVerwijderen

Reageren is leuk, graag zelfs, maar onzinnige, onaardige of kwetsende reacties naar mij of anderen en ook reacties met nep-informatie worden niet geplaatst.

Over verwijderde reacties ga ik niet in discussie.