Welkom bij Zuinigaan

Dit weblog gaat over bezuinigen, consuminderen en nog meer, want een mens is tenslotte meer dan alleen een consuminderaar, of zo je wilt een vrek. In '07 kocht ik mijn huis, in december 2018 word ik 66 jaar en mag ik met pensioen, want dan krijg ik mijn AOW. Ik heb een pensioengat van 20 jaar. Ik verkeek mij op de kosten van een koophuis en constateerde dat ik financieel vanaf mijn 66e jaar nogal krap zou komen zitten, vooral vanwege het pensioengat. Dus daar ging ik wat aan doen en op deze weblog vind je mijn berichten hierover.

donderdag 11 mei 2017

Dingen die je blij maken

Mijn oma kreeg op haar zeventigste verjaardag van mijn opa een gouden ring met een rode robijn. Oma had van die oude-mensen-handen: knokige vingers met een dunne gevlekte huid. Bovenop de huid lagen bloedvaten als kabels. Mooi vond ik de ring absoluut niet staan, maar blij dat mijn oma er mee was! Ze was er enorm gelukkig mee en daar snapte ik destijds (ik was toen 15) weinig van. Wat moet je met een gouden ring als zeventigjarige?
Nu snap ik het veel beter. Ik denk dat mijn opa met de aankoop van de ring een schot in de roos deed. Mijn oma kwam uit een arme familie, haar moeder was analfabeet en oma moest als 12-jarig kind als dienstmeisje gaan werken. Door de armoede heeft ze nooit de kans gehad zoiets moois als een gouden ring met een echte steen te krijgen en nu was het dan eindelijk zo ver! Nu was ze ook een rijke dame met een prachtige ring. En dat niet alleen, ze zag het gebaar van mijn opa ook echt als een blijk van enorme waardering. Ze heeft er nog ruim 20 jaar van kunnen genieten. Een heel goed geschenk en het geld meer dan waard!

Als je geld uitgeeft, maakt niet uit waaraan, dan is het belangrijk dat je er van kunt genieten, dat het je blij maakt. Zo geniet ik regelmatig van etentjes. Binnenkort is het weer zo ver, dan ga ik weer met spaarpunten samen met dochters genieten van etentjes waarbij je voor 1 persoon betaalt en je met 2 mensen eet. Bijna altijd de uitgave meer dan waard! Natuurlijk kan je veel goedkoper thuis koken en samen eten, maar uit eten gaan is ook heerlijk! In mijn arme periode had ik nooit kunnen denken dat ik tegenwoordig wel 10x per jaar uit eten ga! Dat is inclusief "gratis" (niet echt gratis, maar ik betaal niets) etentjes van mijn werk.

11 opmerkingen:

 1. Ik spaar fanatiek maar maak ook graag gebruik van restaurantacties. Afgelopen week nog, was heel geslaagd.
  Eet smakelijk!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ben in nu de enige die hier dus niet aan mee doet? 9 van de 10 keer zijn die restaurants relatief duur, zit je vast aan een bepaald menu en komt de drank er natuurlijk nog gewoon boven op. Hebben het twee keer gedaan en beide keren waren we bij een lokaal restaurant net zo duur/goedkoop afgeweest, en hadden we niet slechter/beter gegeten. Maar goed, is wel super gezellig natuurlijk!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Met mijn dieet uiteten gaan, is niet echt handig. Ik heb er verder ook geen enkele behoefte aan. Vroeger vond ik het wel leuk, maar ik werd er bijna altijd ziek van.
  Bij AH maak ik andere mensen blij met de zegels. Doe ik met bijna al die acties. Over geld uitgeven en blij worden. Ik ben zo blij met de vaatwasser die we vorige week gekocht hebben en die elke dag draait. Zo ook met ins vrijstaande huis. Die rust is zo heerlijk :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 4. mooi dat je ziet dat je oma geniet van de ring.
  mijn verhaal is dat je oma genoot van deze ring omdat ze deze gekregen hebt van je opa, het bewijs van zijn liefde voor haar, dat ze nog steeds zijn meisje is en dat ze zich daardoor speciaal en gewaardeerd voelt

  mijn vader geniet iedere dag 8 halve liters bier, hij gaat dan lekker verdoofd naar bed, het kost me moeite om in te zien dat dit zijn manier van genieten is. De ene keer lukt dit / de andere keer veroordeel ik het toch weer.


  BeantwoordenVerwijderen
 5. Uit eten ga I ❤️ it. We gaan dan ook regelmatig uit eten. Zelf vind ik leuke aanbiedingen via de app van social deal vaak drie gangen voor 15 euro. Komt de drank er idd overheen maar voor een dikke 20 pp eten we luxe en zeer uitgebreid. Vaak bespaart t me zo een dikke 40 euro

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Iedereen wordt blij van andere dingen. Ik kan heel blij worden als ik mezelf in de spiegel zie met een nieuw kledingstuk wat me ook echt staat zodat ik zelfverzekerd bij iemand op visite kan. Of met dure wandelschoenen waar ik probleemloos uren mee kan lopen, echt hun geld waard.
  Wat attent van je opa Zuinigaan, ik moet mijn verjaardagskado altijd zelf kopen hahahaha.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Wat een mooi verhaal over je opa en oma, Zuinigaan.
  En die restaurantacties zijn geweldig!

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Wat mooi van je Opa en Oma en fijn dat je Oma nog zoveel jaar van haar ring heeft kunnen en mogen genieten . Restaurant actie's deden we nooit aan mee , vaak gaf ik mijn zegels bij AH gewoon door aan een ander even als de andere spaar actie's.

  Gr Henriette
  www.onsleveninroemenie.blogspot.ro

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Ik kan je helemaal begrijpen zuinigaan van uit eten gaan. In mijn arme tijd kon ik dat ook niet en nu is het dubbel genieten. laatst kregen we een dinercheque en daar hebben we erg van genoten, nu krijg ik van een neef de AH spaarkaarten. Maar ook kleine vakanties houden is super. Dan koop ik liever andere ( luxere) dingen niet om deze dingen te kunnen doen. Het zijn altijd keuzes die je maakt.

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Wauw, mooi verhaal joh! Wij gaan vaak 1x per jaar uit eten (rondom onze trouwdag bij de locatie waar we toen ons feest hielden). Het eten is dan lekker, daarnaast genieten we vooral van het even samen eruit zijn. Met 2 kleine kids is het vaak best druk aan tafel, dus lekker rustig samen tafelen is er vaak niet bij ;)... Geeft niks; we genieten dus extra in de zomer :)...

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Volgende week gaan wij de restaurantzegels inzetten t.g.v. ons huwelijksfeest. We nemen dan kinderen plus aanhang mee.

  BeantwoordenVerwijderen