vrijdag 12 mei 2017

Overstappen naar een andere energieleverancier, hoe doe je dat en waar moet je op letten?

Er zijn nog steeds een heleboel mensen in Nederland die nog nooit zijn overgestapt.
En het is veel gemakkelijker dan je zou denken!
Ik zelf stap ieder jaar over en maak weer gebruik van een passende deal, inmiddels ben ik eind 2016 voor de 11e keer overgestapt. Omdat ik maar weinig energie verbruik, is voor mij vooral de overstapbonus, de zogenaamde eenmalige korting, erg interessant, dus voor mij is een bonus van bijvoorbeeld 250 euro mooi meegenomen!

Hoe doe je het?
Overstappen doe ik altijd via een vergelijkingssite. Voor zover ik weet, is er geen enkele vergelijkingssite echt onafhankelijk. Ze worden allemaal betaald door energiebedrijven die via de vergelijkingssite hun producten promoten.
Het beste kun je een aantal vergelijkingssites naast elkaar gebruiken en de uitkomsten vergelijken.
Ik gebruik meestal Pricewise en de site van de consumentenbond.
Overstappen is heel eenvoudig, het opzeggen van de oude leverancier wordt gedaan door de nieuwe leverancier en het gaat eigenlijk altijd goed.

Wat heb je nodig?
- Wat je nodig hebt, is je jaarverbruik van de afgelopen jaren, anders kun je niet berekenen hoeveel je ongeveer bij een nieuwe energieleverancier zou moeten betalen. Ik had tussen eind maart 2017 en eind maart dit jaar bijvoorbeeld 532 m3 gas verbruikt en 972 kWh stroom. Je voert deze getallen in op de vergelijkingssite en op basis daarvan wordt berekend hoe hoog een nieuw voorschotbedrag zou worden. Hierbij is de overstapbonus al verrekend.

Waar moet je op letten?
- Als je verbruik gaat veranderen, doordat je bijvoorbeeld in een ander huis woont of een gezinsuitbreiding verwacht, dan kan het heel goed zijn, dat je veel meer gaat verbruiken. Dan is het belangrijk te kijken welk bedrijf de laagste tarieven rekent.

- Stap niet te snel over, want dan pleeg je contractbreuk en moet je boete betalen en krijg je ook niet de overstapbonus van je huidige leverancier. Het betekent dus dat je de ingangsdatum van je contract altijd goed moet bijhouden. 

Ik kies altijd voor een jaarcontract en geen meerjarig contract en altijd voor groene, Nederlandse stroom. Dat doe ik omdat ik dan ieder jaar opnieuw een leuke eenmalige korting ontvang. Ik denk dat je met meerjarige contracten minder op je uitgaven bespaart, omdat je dan die eenmalige korting mist.

Als ik nu zou overstappen, dan zou ik per maand €36,06 voorschot betalen. Omgerekend scheelt de eenmalige korting mij €18,33 per maand. Helaas ben ik in januari overgestapt, met een bonus van 225 euro, het duurt nog even voordat ik weer ga kijken of ik ergens voordeliger kan.

Als laatste nog wat tips:
  • noteer de ingangsdatum van je nieuwe contract 
  • krijg je een bonus in de vorm van een eenmalige korting, let op dat je aan de voorwaarden van deze eenmalige korting voldoet (meestal wordt de korting na 1 jaar betaald, voldoe je niet aan de voorwaarden, dan kun je fluiten naar je korting.
  • vind je groene stroom belangrijk, vink dat dan meteen aan op de vergelijkingssite, dan wordt de grijze stroom er direct uit gefilterd. 
  • er is ook groene stroom die aangekocht is uit het buitenland, bijvoorbeeld van waterkrachtcentrales in Noorwegen, die groene stroom die verandert dus niets aan de productie van groene stroom in Nederland. Vind je het belangrijk dat de groene stroom uit Nederland komt en dus in Nederland opgewekt is? Ook dat kun je aanvinken.

7 opmerkingen:

  1. Ik stap ook elk jaar over. Loont absoluut de moeite.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Een fijne post. Je maakt het overzichtelijk en zo lijkt de stap niet meer zo intimiderend moet ik zeggen!

    Huisvlijt

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Ja overstappen loont, ik doe het ook ieder jaar. Toch elke keer weer tussen de 150 en 250 euro. Dat is bij een laag verbruik ook echt de moeite. Mijn moeder ziet het niet zitten om het zelf te doen, dus regel ik het voor haar.

    Nog een kleine tip, als je de aanvraag doet via een site die een percentage korting geeft is het nog meer de moeite, zo ook met je zorgverzekering. Steek je nog 20 a 25 euro extra in je zak.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Ook net overgestapt.. Twee weken geleden. Ik kreeg 200 euro bonus

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Hoi Zuinigaan,

    Overstappen is inderdaad de moeite waard. Helaas ben ik zelf laatst geweigerd omdat er in mijn woning alleen een elektriciteitsaansluiting is, en geen gas. Als ik zowel gas als elektriciteit had, zou ik ook regelmatig overstappen.

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Als ik de keuze had zou ik zeker ook elk jaar overstappen. Ik woon helaas in een buurt met stadsverwarming. Dus ik heb geen keuze in leverancier. Overstappen voor alleen stroom is niet de moeite waard. Daar zijn geen of veel lagere bonussen voor. Bovendien is mijn maandbedrag voor stroom een negatief bedrag (de standaard teruggave van de overheid is hoger dan de kosten van mijn verbruik)
    Dus ik weet niet hoe dat zit als het niet verrekend wordt met het bedrag voor warmte.
    Anne

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Dank voor je post over overstappen naar een andere energieleverancier. Het blijkt dat ik in december van mijn driejarig contract af kan. Ik ga shoppen!!!

    BeantwoordenVerwijderen

Reageren is leuk, graag zelfs, maar kwetsende reacties naar mij of anderen, reclame en ook reacties met naar mijn mening onjuiste informatie (bijvoorbeeld complottheorieën) worden niet geplaatst.

Over verwijderde of niet geplaatste reacties ga ik niet in discussie.