woensdag 14 juni 2017

Heerlijke vitamines!

Sinds een aantal maanden heb ik nieuwe vitamine D tabletjes. Het zijn kauwtabletjes met een verrukkelijke fruitsmaak. Ze zijn zo lekker, dat ik de neiging heb om er van te snoepen! Heel erg fout natuurlijk, want de dosis is echt hoog genoeg! Het zijn tabletjes met 20 microgram, die hoeveelheid wordt eigenlijk geadviseerd voor mensen van 70+ en dat ben ik nog niet.

Als kind snoepte ik alles wat ik te pakken kon krijgen. Ik had, vanaf dat ik een peuter was overgewicht en kreeg toen een vermageringsdieet van de kinderarts. Door dit dieet had ik altijd honger!
Ik mocht weinig koolhydraten, maar ook weinig vetten. Ik herinner mij eindeloos op stukken winterwortel en koolraap geknaagd te hebben. Ook boterhammen zonder boter en zonder beleg mocht ik zo veel als ik wilde en sla en gekookte groenten zonder sausje.
Andere kinderen kregen geld mee naar school. Daarvan konden ze in het winkeltje tegenover de school, oh wat een verleiding, snoepjes kopen. Dat ging per stuk. Dus geen rollen of zakjes, je kon bijvoorbeeld voor 10 cent 3 snoepjes kopen.  Wat had ik graag óók eens snoepjes willen kopen! Zakgeld had ik niet en als ik geld kreeg, dan werd er op toegezien dat dat geld in de spaarpot gestopt werd en daar kon ik het geld niet uit krijgen.
Ik herinner me dat ik als 8 jarige precies wist wat er voor lekkers in huis was. Hoeveel biscuitjes en waar die waren, en zeker chocolade en ander snoep was voor mij niet veilig. Het vervelende was, dat als ik in het bijzijn van mijn moeder iets kreeg, bijvoorbeeld een chocoladereep of snoep van een oma, tante of oudtante, dat ma dat dan direct in beslag nam. Ik mocht dat niet hebben, want het paste niet in mijn dieet. Dus werd het lekkers ergens in een kast gelegd en ik dacht dan: als ik er nu een heel klein beetje van neem, dan valt dat helemaal niet op, toch? Maar het viel wel op en dan werd ik op het matje geroepen.
Zo'n "stout" gevoel krijg ik nu ook weer van die vitamine pilletjes! Zal ik eentje extra nemen? Niemand merkt er wat van!
Mijn kleindochter van 8 maanden en mijn kleinzoon van 6,5 maand zijn nu nog veel te klein, maar zodra die kunnen lopen en de vitamine-potjes binnen hun bereik hebben, dan moeten de vitamines (en natuurlijk ook mijn diabetesmedicijnen, bloedrukpillen en schildkliermedicijnen) op een andere plek opgeborgen worden. En daarbij moet ik goed bedenken, dat kinderen ook op stoelen en tafels kunnen klimmen en op die manier een flink bereik hebben.

Over dat bereik van kleine kinderen nog een anekdote: toen mijn dochters 3 en 6 jaar waren, toen scheerde hun vader zich altijd met een echt scheermesje. De "krabber" had hij in een houder in de douche bevestigd, op ongeveer 1.80 meter hoogte. Hij had er niet aan gedacht dat we daar ook een vloertrekker hadden staan om de vloer na het douchen weer droog te maken. En met die stok kun je ook andere dingen doen dan met de vloertrekker de vloer droog maken. Bijvoorbeeld de krabber van de muur stoten. Kortom, ze hadden hem in handen gekregen. Jongste werd ingesmeerd met tandpasta en "geschoren". Dat ging natuurlijk niet helemaal goed, jongste kreeg een hevig bloedend sneetje in haar bovenlip en ze begonnen beiden te gillen! Ik heb jongste in een baddoek gewikkeld, ben de trap afgegaan en heb haar languit op de tafel gelegd om de wond eens even goed te inspecteren. Het bloedde flink, maar in feite was het een zeer oppervlakkig sneetje. Ik heb het met de schone handdoek dicht gedrukt en de geschrokken dochters gekalmeerd. Gelukkig had ik heel recent een cursus kinder-EHBO gedaan en wist ik wat ik moest doen en hoe ik de situatie moest inschatten. Het bloeden stopte al snel en daarna was het klaar. We zijn er niet mee naar een arts geweest.
Als je nu héél goed met een vergrootglas kijkt, dan zie je nog een piepklein lijntje op de plaats van de snee.

12 opmerkingen:

  1. Wat een vreselijke manier om met kinderen om te gaan qua voeding en het recept om een extreem lage verbranding te krijgen.
    Ik was als kind altijd misselijk, opgezetten buik, obstipatie, heel veel spugen en maar het advies krijgen om melk te drinken omdat het zo gezond was :-(
    Dat was bij mij nl de reden, als baby was ik een projectielspuger, maar ook dat was geen reden om mijn voeding te bekijken. Tja, jaren zestig.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ja er waren toen hele andere inzichten die gelukkig alweer ingehaald zijn. Kinderen die inderdaad niets of heel weinig lekkers krijgen,gaan er helemaal op fixeren. Af en toe een beetje moet kunnen al zijn er natuurlijk gezondere alternatieven. De kunst is om ze daar enthousiast voor te krijgen.
    Dat van die melk wisten ze gewoon nog niet, wie had er nou van lactose-intolerantie gehoord?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Toen mijn oudste zoon anderhalf was vermoedde ik bij hem koemelkallergie. Dat was in 1990. Ik wist toen nog niet dat ik ook problemen had met melk. Door mijn huisarts werd ik zelfs toen niet serieus genomen. Heb nog acht maanden met mijn zoon lopen sukkelen voordat ik eindelijk werd doorgestuurd naar een kinderarts. Een neefje van mijn zoon had het nl. Na een paar minuten was de diagnose overduidelijk.
      Idd wisten ze het toen niet, maar net als bij Zuinigaan maakt dat niet alles goed. Tot in mijn dertigste ben ik elke avond misselijk geweest, had ik klachten, heb ik een verwoest gebit door al dat spugen, ben ik ondervoed geweest als kind, chronisch vermoeid, eindeloze verkoudheden, keelontstekingen etc. Mijn leven had er heel anders uit kunnen zien en dat is best moeilijk.

      Verwijderen
    2. Ja dat begrijp ik, ik bedoel ook niet dat het alles goed maakt, maar dat door onwetendheid toen heel wat dingen fout gingen. Ook later zullen we weer terug kijken op deze tijd en zien dat we momenteel ook op veel fronten de plank totaal mis geslagen hebben. Dat helpt inderdaad niet als je zelf de wrange vruchten ervan geplukt hebt.

      Verwijderen
  3. Ik deed vroeger soms alsof ik hoofdpijn had want dan kreeg ik een sinaspril, een pilletje met een sinasappelsmaakje ;-) Ik had overigens geen dieet of overgewicht maar ik had wel altijd trek. Groetjes, Anne-Marie

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Owww, zulke verhalen over kinderen zijn inmiddels heel herkenbaar met de kleintjes hier... Ik kan er een boek van vol schrijven ;)...

    BeantwoordenVerwijderen
  5. De ADH voor vitamine is 10 mg voor onze leeftijdsgroep. Ben je niet bezorgd dat je samen met de aanmaak van vitamine D door zonlicht, dat je teveel krijgt?

    http://www.vitamine-info.nl/alle-vitamines-en-mineralen-op-een-rij/vitamine-d/ :
    Een langdurige te hoge inneming van vitamine D kan schade aan hart, nieren en bloedvaten veroorzaken. Verder veroorzaakt een hoge inneming van vitamine D misselijkheid, slaperigheid, verminderde eetlust en obstipatie.

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Toevallig net een artikel gelezen dat de aanbevolen hoeveelheid vitamine D door sommige studies veel hoger mag zijn. Wel tot 5x hoger. En als je je insmeerd met zonnebrand schijn je ook minder vitamine D te krijgen. Dus dat ene pilletje... lekker doen
    Of koop gewoon die reep!!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Inderdaad, inname vitamine D mag wel 50 mcg zijn. In veel landen wordt het al opgehoogd. Nederland loopt altijd achter met dit soort bijstellingen. Houd er ook rekening mee dat als je je insmeerd tegen de zon, je geen vitamine D opneemt/aanmaakt.

      Verwijderen
    2. Je hebt gelijk, sorry. Ik zie nu op de website van Voedingscentrum dat je zelfs tot 100 mcg mag gaan.

      Verwijderen
  7. Els stelt dat de ADH van vitamine D 10 mg (milligram) is.
    Dit moet echter 10 mcg (microgram) zijn

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Volgens mij wordt er bij kinderen nog steeds gedoe gemaakt over gewicht. Ik kreeg over zoon ook al een opmerking bij het consultatiebureau (de vijfjarigen check of zoiets). Vanwege mijn slanke voorkomen namen ze echter (overigens terecht) aan dat hij gezond at.

    Fijn dat je vitamines zo lekker zijn :-) Misschien gewoon viezere vitamines kopen als het te moeilijk is ;-)

    BeantwoordenVerwijderen

Reageren is leuk, graag zelfs, maar onzinnige, onaardige of kwetsende reacties naar mij of anderen en ook reacties met nep-informatie worden niet geplaatst.

Over verwijderde reacties ga ik niet in discussie.