donderdag 13 juli 2017

Meer werknemers arbeidsongeschikt door verhoging pensioenleeftijd

Gisteren las ik het voorpaginabericht in de Volkskrant over  het feit dat de groei van het aantal arbeidsongeschikten hoog is. De Volkskrant: "volgens het UWV is de kans om arbeidsongeschikt te worden  voor 55 plussers tien keer zo groot als voor werknemers onder de 25 jaar."
De groei van het aantal arbeidsongeschikten zit vooral in de sectoren Metaal en Zorg & Welzijn.
Die groei zat er aan te komen natuurlijk, want mensen houden het zware werk niet eindeloos vol. Soms zijn mensen al op hun 17e begonnen met werken en als je dat zware lichamelijke werk dan tot je 67e of 68e vol moet houden, dat is wel erg lang! In 2006, ruim 10 jaar geleden, lag de gemiddelde leeftijd waarop mensen met pensioen gingen op 61 jaar en nu ligt die op 64 jaar een een paar maanden. Uit onderzoek bleek dat vooral de beter betaalde werknemers het zich kunnen permitteren om op dit moment eerder te stoppen. De laagstbetaalden moeten gewoon door buffelen en dan houdt het op een gegeven moment op!
In veel CAO's zijn de seniorenuren gesneuveld. Dat was discriminatie die ging ten koste van jongeren en dat kon niet. In mijn CAO ging het om een uur seniorenverlof per dag.
Ik geloof wel dat ik een heel riante seniorenregeling had, maar het feit dat ik èn een jaar langer door moest werken èn ineens een uur per dag langer moest werken, voelde als heel oneerlijk.
Ik dacht een aantal jaren geleden nog tot mijn 65e te blijven werken en dat 7 uren per dag en toen was dat ineens helemaal anders.
Maar ik dwaal af, terug naar de arbeidsongeschikten.
Volgens Pierre Koning, hoogleraar arbeidsmarkt en sociale zekerheid hoort dat hogere aantal arbeidsongeschikten gewoon bij de nieuwe pensioenleeftijd. Het is logisch dat als er meer mensen tot hoge leeftijd doorwerken er meer mensen arbeidsongeschikt raken.

18 opmerkingen:

  1. Voor mij is het allemaal nog ver weg. Mijn ouders hangen wel tegen het pensioen aan. Dat dus is uitgesteld. Mijn moeder doet ook nog eens erg gevaarlijk en verantwoordelijk werk. Ik heb respect voor haar en haar arbeidsethos.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ik werk in de zorg. Het is lichamelijk en geestelijk zwaar en onregelmatig. Mijn collega's die rond de 62 zijn gaan allemaal met vervroegd pensioen. Als je voor 1965 geboren bent kan dat nog steeds. Ik val precies buiten die regeling. Maar ik ben zelf bezig om eerder te stoppen of iig minder dagen te werken. Hypotheek versneld aflossen en sparen voor mijn eigen plakband pensioen. Ik houd dit niet vol tot ik 67 ben, zeker niet de onregelmatige diensten.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Mijn man is 61 en dacht nog niet zo heel lang geleden dat hij met 65 met pensioen kon....Dat is inmiddels 67 en 3 maanden geworden en misschien wordt het nog later. Toch een tegenvaller waar je je op moet instellen.
    Hij werkt op kantoor, maar moet wel elke morgen om 5.20 uur opstaan omdat hij anders in de file staat. Dan anderhalf uur rijden en dat 's avonds weer.
    Dat komt doordat het bedrijf door reorganisaties is verplaatst. Vroeger werkte hij in de buurt. In onze levensfase zien we verhuizen niet meer zitten dus dit moet hij nog minstens 6 jaar vol zien te houden.
    Waar trek je de grens van "zwaar werk"?..........

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dit herken ik Wilma, en ook dat je hierdoor minder prive tijd/ hersteltijd/ tijd voor sociale contacten etc hebt.

      Verwijderen
    2. Dat is absoluut zo. Door de week is het hele ritme op het werk gericht en in het weekend bijkomen....

      Verwijderen
  4. Het is zo'n alles of niets met dat opschuiven van die pensioenleeftijd. Waarom niet mensen verminderd laten werken - iets wat past bij de energie van een persoon / leeftijd. En dan een pensioen over het gemiddelde en niet over het eindsalaris?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Pensioen over het gemiddelde salaris is al aan de orde. Over het eindsalaris is al een tijd geleden afgeschaft (ik weet niet precies wanneer).
      Wat betreft het afbouwen ben ik het enorm met je eens. Voor mij man zou het al stukken beter vol te houden zijn als hij bijvoorbeeld elke woensdag vrij zou zijn. Dan kun je steeds een rustdag houden met 2 dagen werken ertussen. Alleen de financiële kant is dan nog lastig. Als het door de werknemer zelf betaald moet worden is het weer alleen weggelegd voor de hogere inkomens. Iemand met een laag salaris kan zich die 4 dagen vrij per maand niet veroorloven.

      Verwijderen
    2. Pensioen op basis van middelloon is al jaren de norm; op basis van eindloon komt niet veel meer voor. Het betekent ook, dat je goed rekening moet houden met het deeltijdwerken bijvoorbeeld ivm kinderen. Want je kunt heel wat werkende jaren hebben en dan toch een veel lager pensioen hebben door die deeltijdfactor. Dat geldt in mijn geval bijvoorbeeld voor driekwart van mijn gewerkte 30 arbeidsjaren.

      Verwijderen
  5. Mijn werk is zwaar doordat ik onregelmatige diensten draai, bijvoorbeeld om 23.00 's avonds thuis en om 7.15 's morgens weer present zijn. Tijdens de dienst zijn de enige momenten dat je zit, het moment dat je de cliënten helpt met eten, soms 3 tegelijk en dan zelf ook wat. Pauzes zijn er niet, een kwartiertje zitten voor koffie is een zeldzaamheid. Daarnaast fysiek lichamelijk zwaar werk doordat iedereen rolstoel afhankelijk is en en liggend verzorgd moet worden of de lichamelijke agressie waardoor je elk moment alert moet zijn. Verbale agressie die kan maken dat je in een spagaat terecht komt. Werken in de zorg betekent dat je het iedereen naar de zin wilt maken..... soms ten koste van jezelf
    Schoonmaken, koken, boodschappen, kleding wassen moet tenslotte ook nog gedaan worden.
    En wat te denken van de regelgeving, administratie, consulten en overleggen met disciplines of cliënten vertegenwoordigers.
    Uiteraard daarnaast je eigen huishouding op orde houden waar de energie wel eens voor ontbreekt.
    Ik dacht ook met 65 eruit te kunnen maar helaas gaat dat feest niet door. Vanaf 2012 zet ik alles opzij om toch maar eerder met pensioen te kunnen, dit nog 10 jaar volhouden wordt moeilijk.
    Groet, Ellen

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ik neem mijn pet voor je af en hoop dat er een oplossing komt.....

      Verwijderen
    2. Dat doe ik dus ook. En ik verdien een normaal salaris in de zorg. Net onder modaal.

      Verwijderen
    3. welke CAO heb je? Als ik het zo lees worden er wel een aantal CAO afspraken geschonden (van late naar vroege dienst, te weinig pauze enzo) Daar hoef je echt niet mee akkoord te gaan hoor! Check even goed waaar je recht op hebt en laat het je werkgever weten als hij/zij zich er niet aan houdt.

      Lara

      Verwijderen
  6. Tja, het is maar hoe je het bekijkt.
    Het groot probleem is niet het feit dat je geen AOW krijgt maar dat je gewoon nog in de "werkende" belastingschalen zit.

    Ik denk dat veel meer mensen eerder kunnen stoppen als ze in de "67+" belastingschaal zitten.

    Hoe je er ook naar kijkt, het blijft oneerlijk.

    Feitelijk zou je moeten stellen je mag met pensioen mag (inclusief alle belastingvoordelen etc.) als je 45 jaar gewerkt hebt.
    Mensen die lang studeren gaan dan door tot 70, mensen die zwaar werk hebben zijn meestal eerder begonnen en kunnen stoppen op 60.
    Natuurlijk blijven er problemen voor ZZP-ers, Flex werkers etc. maar mensen die al jaren lang zwaar werk doen hebben zo wel een mogelijkheid om eerder te stoppen.
    De discussie gaat dan weg van zwaar werk naar "werk" en dat lijkt mij een gezonder startpunt.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Studeren betekent niet automatisch dat je niets doet! Studeren is ook pittig, net als werken.

      Verwijderen
  7. Dat is geen nieuws, dat is een inkoppertje.

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Best wel moeilijk allemaal.

    Want wordt lichamelijk zwaar werk anders gezien als geestelijk?

    Het lijkt mij trouwens ook dat je minder banen voor jongeren hebt als je de oudere langer door laat werken.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Klopt, in een aantal CAO's is het generatiepact daarom ingevoerd en in een aantal CAO's wordt bekeken of dit mogelijk gaat worden. Dit om jongeren meer de kans te geven op een volwaardige baan.
      "Geestelijk moeilijk" is een lastige. Wanneer ik niet met mijn leidinggevende door de bocht kan is dat geestelijk zwaar. Wanneer er van mij hogere prestaties verwacht worden dan in mijn functie omschrijving is dat waarschijnlijk ook geestelijk zwaar. Wanneer ik de hele dag wordt uitgescholden en/of verwensingen naar mijn hoofd krijg is dat ook zwaar. Maar ik kan me ook voorstellen dat een geestdodend beroep, waar geen uitdagingen zijn, ook zwaar is.
      Groet, Ellen

      Verwijderen
  9. Oekraïense Werknemers zijn werknemers uit Oekraïne die tijdelijk in het buitenland werken, waaronder België, Nederland en andere Europese landen. Deze arbeidskrachten zijn vaak gezocht vanwege hun vakmanschap, toewijding en flexibiliteit. Ze worden vaak ingezet in sectoren zoals de bouw, landbouw, horeca en zorg. Oekraïense Werknemers brengen waardevolle vaardigheden en ervaring naar hun werkplekken en dragen bij aan de economie van het gastland.

    BeantwoordenVerwijderen

Reageren is leuk, graag zelfs, maar kwetsende reacties naar mij of anderen, reclame en ook reacties met naar mijn mening onjuiste informatie (bijvoorbeeld complottheorieën) worden niet geplaatst.

Over verwijderde of niet geplaatste reacties ga ik niet in discussie.