dinsdag 29 augustus 2017

Wanneer beweeg je genoeg om gezond te blijven?

Volgens de nieuwste richtlijnen moeten volwassenen tenminste 2,5 uur per week matig intensief bewegen om gezond te blijven. Bijvoorbeeld door te zwemmen, wandelen of fietsen. Matig intensief bewegen betekent dat de hartslag iets omhoog gaat en de ademhaling versnelt. Praten is nog wel mogelijk, maar wordt wel iets moeilijker. Die 2,5 per week, dat is ongeveer 22 minuten per dag. Ik las dat vorige week en dacht: echt? zo weinig maar?
Ik zwem in de afgelopen weken vrijwel iedere dag en dan 75-90 minuten, verder fiets ik minstens 4,5 uur per week. Ook traplopen en stofzuigen mag je meetellen.
Ik denk dat ik tijdens werkweken op ongeveer 10 uren matig intensief bewegen uit kom en tijdens vakanties wordt dat iets meer omdat ik dan vaker zwem.
Ik heb zelf het idee dat als ik maar 2,5 uur per week matig zou bewegen, dat ik dan flink in conditie achteruit zou gaan. Dat zou zeker niet goed zijn!

Wat zijn de kosten van bewegen voor mij? Slijtage en afschrijving van mijn fiets, slijtage van badpakken en kosten jaarabonnement zwembad. Ik denk dat deze kosten zeker voldoende opwegen tegenover de gezondheidswinst die bewegen oplevert! Ook omdat fietsen voor mij het voornaamste middel van vervoer is. Gebruik van auto of stadsbus is een stuk duurder, dus eigenlijk zijn de kosten van de fiets in verband met gezond bewegen verwaarloosbaar.

Hoeveel uren beweeg jij per week en vind je dat genoeg?

14 opmerkingen:

  1. Heel weinig. Waarschijnlijk om de niet bewegenden in beweging te krijgen. Sinds ik niet meer werk beweeg ik veel meer.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ik doe aan hardlopen en wandelen. Doe mijn huishouden zelf, zonder hulp of vaatwasser. Bezit geen auto, en loop trappen op. Ben 54. Ik zeg dit niet om te moraliseren, hoor. Als ik iets in mijn leven zou moeten veranderen omdat ik iets niet meer zelf kan, zou ik het zo doen.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Zuinigaan, Goed bezig!

    Maar ga svp niet hardlopen, want:
    Voor elk uur dat je hardloopt, leef je 7 uur langer.
    Die 4 jaar langer leven kost wel weer heel veel ;-)

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ik heb vanaf de middelbare school een grondige hekel aan hardlopen. Dat doe ik zeker niet voor mijn lol. Dan maar wat uurtjes korter leven. Zolang ik leef krijg ik overigens pensioen en AOW, dus zoveel zal dat qua kosten voor mij niet uitmaken.

      Verwijderen
  4. Grappig,dat die richtlijnen regelmatig veranderen. Ik ben benieuwd,welke visie volgt.

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Ik beweeg zeker genoeg in m'n huishouden. Willem, die een zittend beroep heeft, wandelt in elk geval drie keer per week een uur. Dat zou dan ook genoeg zijn. Wij letten goed op voldoende bewegen. Zullen bijvoorbeeld nooit de lift pakken als we naar schoonmama gaan (woont op de vierde etage). Ik vind 22 minuten per dag heel weinig!

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Sinds 2 maanden weer naar de sportschool, 10 min fietsen voor en na 45 min apparaten om spieren soepel te houden en hopelijk te versterken. 3-4 dagen in de week op soort cross-trainer en buikspiertrainer thuis en ook 3-4x per week half uurtje fietsen, maar kan de hond niet meer helaas. Zeker nu het zo warm is.
    Wandelen mag ik niet meer door pen in voet die niet goed in ingegroeid. Maar in huis loop ik best veel.

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Ik heb in juni eindelijk een geode fiets gekocht en fiets nu weer naar mijn werk. Heerlijk! Ik heb het zo gemist! Tot mijn 35e woonde ik in Groningen en had ik geen auto, toen verhuisde ik naar centrum Brussel, waar het gewoon te onveilig was om te fietsen; daarna verhuisden we naar een dorp buiten Brussel en na 5 jaar met de auto heen-en-weer kan ik nu weer op de fiets. 11 km, met 55m hoogteverschil.

    Siebrie

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Ach het wisseld elke keer, dan is het zus en dan is het zo.
    Als je vraagt aan honderd jarige of ze aan sport hebben gedaan zeggen ze bijna allemaal van niet maar ze bewegen wel.
    Het leven was wel wat zwaarder dan nu en veel minder toevoegingen aan het eten en drinken.
    Man lief bewoog veel geen overgewicht,hartlopen zwemmen wandelen en fietsen, sportschool en toch kreeg hij vorig jaar een hartinfarct. ( gevalletje van pech noemen ze het, tzit in de familie)
    Zelf beweeg ik elke dag met fietsen kan geen auto rijden, wandelen, huishouden, yoga, moestuin werken en als ik heel veel zin heb de sportschool.
    Als je de gehele dag op je krent zit is gewoon sclecht voor het hart.

    BeantwoordenVerwijderen
  9. In de N.rc stond een mooie column van een flosooof. Diens conclusie was: we vergemakkelijken ons leven met apparaten voor van alles, en krijgen dan fysieke klachten van het nietsdoen. :-)

    BeantwoordenVerwijderen
  10. Heb om verplicht te bewegen en aan mijn conditie te werken een postwijk genomen:-) 2 x p w 2 uur..daar kom ik dus wel aan..vind het weinig 2.5 uur..

    BeantwoordenVerwijderen
  11. Bewegen doe ik te weinig. Daardoor word ik strammer en stijf. Ik ben 61, te jong om al zo slecht te bewegen. Goede voornemens heb ik vaak, maar heb last van knie en voet na een flinke wandeling. Beweeg wel normaal in het huishouden en ik zwem af en toe in zee.
    Toch maar een home trainer kopen misschien ?

    BeantwoordenVerwijderen
  12. Fijn dat het goed lukt om op een prettige manier veel te bewegen.

    Aan hardlopen heb ik ook een broertje dood.
    Met twee kinderen (een actief jongetje en een beweeglijke peuter) en het huishouden kom ik zeker wel aan die 2,5 uur. Regelmatig eens meerennen in de speeltuin of op het strand. Ik zit sowieso zelden overdag.

    BeantwoordenVerwijderen
  13. Ik beweeg best veel. Dochterlief gaat naar school, dus per dag 2u fietsen. Ik fiets niet elke dag, omdat ik samen reis met iemand anders. Ik fiets gemiddeld 5x, best beweeglijk dus :)...

    BeantwoordenVerwijderen

Reageren is leuk, graag zelfs, maar onzinnige, onaardige of kwetsende reacties naar mij of anderen en ook reacties met nep-informatie worden niet geplaatst.

Over verwijderde reacties ga ik niet in discussie.