woensdag 6 september 2017

Zuinig gas- en stroomverbruik!

Iedere zondag schrijf ik mijn meterstanden op. Ik leg deze vast in een excelsheet, zodat ik precies mijn verbruik bijhoud. Zo nu en dan bereken ik mijn jaarverbruik. Op zich is dat heel simpel te berekenen. Ik neem de laatste meterstanden en trek dan vervolgens de meterstanden van een jaar geleden er van af.
Mijn stroomverbruik is door mijn nieuwe, veel zuiniger koelkast, flink gedaald. Mijn gasverbruik is niet/weinig gedaald. Blijkbaar is het een vrij koude winter geweest of een koel voorjaar of heb ik, doordat ik zo langzamerhand ouder word, toch meer behoefte aan warmte.
Mijn jaarverbruik tussen eind augustus 2016 en 2017:
Gas 534 en stroom 797

Hoe zat dat een paar jaar geleden?
Eind december 2014 - eind december 2015: gas 502 en stroom 1124
Half februari 2012 - half februari 2013: gas 584 en stroom 1228.

Als ik het recente jaarverbruik invoer op vergelijkingssites, dan zou ik bij bij een overstap bij de goedkoopste energieleverancier met groene stroom nu €30,70 per maand betalen. Dat is inclusief overheidsheffingen, vaste leveringskosten en netwerkbeheerkosten en een eenmalige korting (= de overstapbonus).
Mijn contract loopt nog tot begin januari, het is nu nog te vroeg om over te stappen. Over een paar maanden ga ik een geschikte leverancier zoeken om weer over te stappen, zodat ik weer van een overstapbonus kan profiteren!

15 opmerkingen:

  1. Ik heb in mijn telefoon een lijstje gezet en neen ook elke week de meterstanden op. Van 31 aug 2016 tot 31 aug 2017 heb ik 625 kuub gas verbruikt. Maar dankzij mijn 9 zonnepanelen heb ik overschot van 633 wb electriciteit. Dit krijg ik gerestitueerd bij de eindafrekening. Ik ben 67 en woon alleen in een kleine tussenwoning. Gebruik geen droogtrommel en zelden de afwasmachine. Daarentegen wel heel vaak de wasmachine ook voor, shame shame, de wasmachine!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ik heb geen droogtrommel en geen afwasmachine, maar ook geen zonnepanelen. Dus ik lever niet aan het elektriciteitsnet.

      Verwijderen
  2. Knap hoor, zo weinig electra. Ik zit toch altijd nog wel rond de 1200. Ik heb echter een oude koelkast die ik pas ga vervangen als hij kapot gaat. Ik weet niet of de besparing van het stroomverbruik op zou wegen tegen de aanschafprijs, plus dat oude dan op de storthoop terecht komt en er nieuwe materialen gebruikt worden voor mijn nieuwe koelkast. Dit zijn verborgen kosten voor het milieu die ik ook in mijn overweging meeneem. Ik heb ook een oude droger en een vaatwasser die ik heel spaarzaam gebruik. Was ook nog dingen op de hand af en gooi dingen die ik anders zou moeten strijken en de kleine dingen even in de droger voor ik ze ophang. De rest gaat aan de lijn. Als de droger kapot gaat komt er geen nieuwe, voor de vaatwasser echter wel. Dat is een van de weinige luxe dingen die ik mezelf gun, heerlijk, geen zooi op de aanrecht.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. O ja, wel maar 50 kuub gas per jaar omdat ik het genot heb van een supergeisoleerd huis waar ik nooit stook. De temperatuur komt eigenlijk niet onder de 18 graden in de winter, ik trek dan gewoon iets extra's aan. Dus alleen gas voor koken en douchen, dat is wel heel fijn.

      Verwijderen
  3. Als je je gas ook nog onder de 500 kan krijgen dan gaan je netbeheerkosten ook nog omlaag. Scheelt ongeveer 25% op het tarief van 500+.

    Ik heb ook net de jaarnota. Ik had 421 gas en 2107 elektra. nieuwe maandbedrag 62 euro.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Ik had rond de 350 kuub gas, 2500 kwh electra. Oja, met 4 personen in een tussenwoning van zo'n 140 m2 zonder hulpmiddelen als zonneboiler, zonnepanelen, enz. Zal dit jaar vast iets meer zijn verwacht ik. Electra kan minder als ik de lampen zou vervangen, maar wil ik niet. Ze zien er mooi uit, doen het nog goed, dus als ze stuk gaan ga ik ze pas vervangen...

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Wat doe je dan om zo weinig gas te verbruiken of liever gezegd wat laat je dan?

      Verwijderen
    2. Korter douchen en eerst een trui/pantoffels aan voordat de kachel aan gaat. Maar; ik ga niet in de kou zitten en als er visite is, zet ik hem hoger aan, zij zijn minder gewend. Zelf trek ik dan een laagje uit om geen hoofdpijn te krijgen...

      Oja en ik kook elektrisch, dus daarom zal electra meer zijn en gas minder. Toch is 70% van je gasverbruik je warm water. Met korter douchen doe je dus al een stevige slag...

      Verwijderen
    3. @Zuinigaan: Door een kortingsactie betaalde ik vorig jaar 37,38 per maand totaal voor gas en electra. Ik had 100 euro aan voorschot per maand betaald en kreeg dus ruim 750 (!) euro terug... Die hebben aan mij niet veel verdiend dat jaar ;)... Nu toch weer gekozen voor 100% groene stroom, dus ik zal dit jaar meer betalen, maar dat is een bewuste keus :)

      Verwijderen
    4. Ook ik kies voor 100% groene stroom. Dit jaar voor het eerst uitsluitend Nederlandse groene stroom en niet geïmporteerd (op papier) uit Noorwegen of zo.

      Verwijderen
  5. Zelf geen zonnepanelen en we hebben een 2 persoonshuishouden. Probeer minder gas te gebruiken door bijv. bepaalde groente ( waarbij het kan) samen in een pan met aardappelen te doen. Dus 1 i.p.v. 2 pannen te gebruiken ( scheelt ook weer afwas :)).
    Ook macaroni die maaar 5 minuten hoeft te koken kan op het laatst bij de pan groente in die al kookt.
    Ik denk nog wel een slag te kunnen slaan om te vergelijken met andere leveranciers , dat heb ik nog nooit gedaan.
    Krijg nu een paar procent korting op elektriciteit en dat is eigenlijk niets want het gas is vele malen duurder.

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Mijn gebruik is al zo laag dat overstappen waarschijnlijk niets oplevert, mijn voorschotbedrag is 38 euro, ik woon alleen en vind het al snel warm in huis en als ik de verwarming hoger zet krijg ik vaak last van hoofdpijn dus trek ik liever wat warmere kleding aan en gebruik een deken op de bank. Ook probeer ik met koken, meerdere dingen in een pan te koken en gebruik een moderne uitvoering van de hooikist ,wat ook weer gas scheelt. Douchen doe ik twee keer per week als ik mijn haar moet wassen, verder was ik mij bij de wastafel. Wassen doe ik eens per week met af en toe een tussendoor was voor beddengoed. Stekkers eruit van apparaten die ik niet gebruik en ruim een uur voor ik naar bed ga zet ik de verwarming laag. Allemaal dingen die natuurlijk makkelijker zijn als je alleen woont. Als er visite komt gaat de verwarming wel hoog, want wil niet dat mensen in de kou moeten zitten voor mijn plezier. Ben wel zuinig maar geen echte vrek.

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Ik mag hier geen zonnepanelen, dus ik heb ze nu via mijn lokale energiebedrijf. Ik kocht van hen zonnepanelen die in de buurt op een dak liggen, op de brandweerkazerne, sportschool, of ander gemeentebedrijf. Dat betekent wel dat ik niet meer van leverancier kan wisselen, maar ik ben erg voor lokale bedrijven, dus dat is goed zo.
    Volgend jaar koop ik wat panelen erbij en dan gaat fornuis hier vervangen voor inductieplaat.

    Groet,Greet

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Toevallig ik doe al jaren hetzelfde altijd op de eerste van elke maand, dit jaar zijn we duidelijk minder elektriciteit gaan gebruiken, reden? ja heb bijna alle lampen vervangen door LED verlichting. Dit verschil kun je duidelijk zien als ik de meterstanden vergelijk met het jaar ervoor

    mvg Cor

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Wat een heerlijk laag aantal kuubs voor gas in alle reacties hierboven! Met een nieuwe HR-ketel heb ik het verbruik in mn hoekhuis uit 1918 terug gebracht naar 1182, voor mij een laagterecord, en elektra 781. Met jaarlijks overstappen houd ik de kosten in bedwang.

    BeantwoordenVerwijderen

Reageren is leuk, graag zelfs, maar onzinnige, racistische, onaardige, of kwetsende reacties naar mij of anderen en ook reacties met nep-informatie worden niet geplaatst.

Over verwijderde reacties ga ik niet in discussie.