donderdag 7 september 2017

Gratis monumenten bekijken

Komend weekend is het weer open monumentendag. (klik op de link voor de site met nadere informatie). Op zo'n dag kun je gratis monumenten bezoeken. Het thema van dit jaar is "Boeren, burgers en buitenlui."
Als je het goed uitzoekt, dan kan het ook voor kinderen heel educatief zijn om monumenten te bekijken. Kies dan iets dat kinderen aanspreekt, zoals een molen of een kloostertuin of mooi en bijzonder kasteel!

Tekst van de site:
In het weekend van 9 en 10 september 2017 zijn meer dan vierduizend prachtige monumenten in heel Nederland gratis toegankelijk voor iedereen. Het is dé kans om een plek te bezoeken waar je normaal niet zo snel komt, of om mee te doen aan een eenmalige activiteit. Tot die tijd ben jij van harte welkom op de Open Monumentendag Specials die gedurende het hele jaar door heel Nederland worden georganiseerd.

In de provincie Groningen zijn alleen al 365 monumenten te bekijken, onder anderen in de historische binnenstad van Appingedam:
"De historische binnenstad van Appingedam is één grote verzameling monumenten. Tientallen eeuwenoude panden zijn fraai gerestaureerd en een bezoek waard. Nabij het oude centrum en in het buitengebied treft u ook bijzondere en historische locaties aan die een bezoek waard zijn.
VERHALENVERTELLERS
Er zijn vele verhalen te vertellen die een kijkje geven in de geschiedenis van Appingedam. Verhalen over het verleden, de mensen en hun belevenissen. Dit weekend nemen verhalenvertellers u mee naar het Gouden Pand, Huissynagoges, Cleveringa panden, Cornelis Albertsstraat of kerkje Marsum.
Ga gratis mee op stap!
De vertellers vertrekken om 11:00 – 13:00 – 15:00 uur (vanaf het Raadshuis) en nodigen u graag uit om met hen mee te gaan.
In Appingedam worden de locaties te voet bezocht.
Naar het kerkje Marsum gaat de verteller per fiets, u kunt met eigen fiets mee of gebruikt 1 van de 10 gratis leenfietsen, op=op.
Vertrek vanaf het Raadshuis, tegen over de VVV.
Wij wensen u een plezierige dag in ons monumentaal Appingedam! "
Hangende keukens in Appingedam

En in de Gemeente Groningen zijn 99 panden die je kunt bezoeken! Bijvoorbeeld gasthuizen, kerken, en bijzondere panden.

3 opmerkingen:

  1. vorig jaar belanden wij in een oud cafeetje dat in de jaren 60 al was gesloten en vergeten Opnieuw ontdekt door de nieuwe bewoners van het pand in Velp Gld erachter was een overwoekerde tuin met theehuisje.. wat een leuke middag. Dit jaar gaan we naar het Strooien dorp in de Steeg, daar heeft mijn man als kind gewoond. Ook proberen we kaarten te krijgen voor kasteel Biljoen. Kortom we bezoeken al jaren op deze dagen de meest leuke en onverwachte gebouwen. Bieke

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Toevallig kwam ik erachter dat het monumentendag was, omdat we gingen tanken in Achel. Daarvoor wilden we wandelen bij de Achelse Kluis. Was erg leuk, ook met dat re-enactment erbij (ze kenden ook de groep waarin ik op een blauwe maandag nog re-enactment mee heb gedaan, dus dat was leuk)!

    BeantwoordenVerwijderen

Reageren is leuk, graag zelfs, maar onzinnige, racistische, onaardige, of kwetsende reacties naar mij of anderen en ook reacties met nep-informatie worden niet geplaatst.

Over verwijderde reacties ga ik niet in discussie.