Eind augustus kocht ik 900 gram witte bonen en eind september kocht ik een koolraap van bijna 1,5 kg. Die bonen zaten in mijn bewaarblik (zodat de beestjes er niet bij kunnen) en de koolraap lag geduldig te wachten in de groentelade van de koelkast.
Afgelopen week was de tijd gekomen om daar eens iets mee te doen.
Ik weekte en kookte de bonen en nam de helft van de koolraap en maakte een lekker stoofpotje.
Dit recept publiceer ik om te laten zien dat vegetarisch koken heel goedkoop kan zijn!
Ingrediënten voor 4 personen
blikje tomatenpuree (18 cent)
300 gram droge witte bonen (omgerekend 73 cent) (of ongeveer 600 gram gekookte witte bonen)
750 gram koolraap (omgerekend 50 cent)
500 gram zoete aardappel (omgerekend €1,04)
1 flinke prei (die van mij was 350 gram) (27 cent)
zout en peper
olie met Italiaanse kruiden (over van gedroogde tomaten op olie)
extra Italiaanse of Provençaalse kruiden
Snijd de groenten en de zoete aardappel in stukjes en stoof ze in de
olie. Ik had toevallig gekruide olie, maar je kunt ook andere soorten
olie gebruiken. Voeg Italiaanse of Provençaalse kruiden en het blikje tomatenpuree toe en laat deze mix op een laag vuur afgedekt 45 minuten stoven, zodat het goed gaar is.
Voeg als laatste de gekookte witte bonen toe.
Maak op smaak met zout en peper.
Hoeveelheid groenten per persoon: 400 gram (als je de zoete aardappel, zoals gebruikelijk meerekent)
Kosten, afgezien van zout, peper, olie en kruiden: €2,72, dat is €0,68 per persoon.
Over besparen en bezuinigen en over met pensioen zijn. En ook over leven in de huidige tijd!
maandag 13 november 2017
Een stoofpotje met witte bonen en koolraap
Labels:
Recepten,
Vegetarisch
AUTEUR: Aaf, alias Zuinigaan.
Ooit opgeleid als bibliothecaris (1974) en maatschappelijk werker (1984). Van 1999 – 2019 werkzaam in het HBO en sindsdien met pensioen. Vanaf de aankoop van mijn huis in 2007 blogger met als centraal thema zuinig leven en besparen. Sinds 2016 oma van inmiddels 4 leuke kleinkinderen.
zuinigaan@gmail.com
Ooit opgeleid als bibliothecaris (1974) en maatschappelijk werker (1984). Van 1999 – 2019 werkzaam in het HBO en sindsdien met pensioen. Vanaf de aankoop van mijn huis in 2007 blogger met als centraal thema zuinig leven en besparen. Sinds 2016 oma van inmiddels 4 leuke kleinkinderen.
zuinigaan@gmail.com
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
Ik heb nog nooit losse witte bonen gegeten, alleen maar uit pot met tomatensaus. Dat vind ik heerlijk, dus dit recept zal ik waarschijnlijk ook lekker vinden. Ik ga hem bewaren. Bedankt voor het recept.
BeantwoordenVerwijderenVoor mij was het wel 30 jaar geleden dat ik voor het laatst zelf witte bonen kookte. Ik was altijd een beetje lui en nam witte bonen uit blik. Het leek me leuk om weer eens zelf te koken!
Verwijderen