Welkom bij Zuinigaan

Dit weblog gaat over bezuinigen, consuminderen en nog meer, want een mens is tenslotte meer dan alleen een consuminderaar, of zo je wilt een vrek. In '07 kocht ik mijn huis, in december 2018 word ik 66 jaar en mag ik met pensioen, want dan krijg ik mijn AOW. Ik heb een pensioengat van 20 jaar. Ik verkeek mij op de kosten van een koophuis en constateerde dat ik financieel vanaf mijn 66e jaar nogal krap zou komen zitten, vooral vanwege het pensioengat. Dus daar ging ik wat aan doen en op deze weblog vind je mijn berichten hierover.

maandag 13 november 2017

Een stoofpotje met witte bonen en koolraap

Eind augustus kocht ik 900 gram witte bonen en eind september kocht ik een koolraap van bijna 1,5 kg. Die bonen zaten in mijn bewaarblik (zodat de beestjes er niet bij kunnen) en de koolraap lag geduldig te wachten in de groentelade van de koelkast.
Afgelopen week was de tijd gekomen om daar eens iets mee te doen.
Ik weekte en kookte de bonen en nam de helft van de koolraap en maakte een lekker stoofpotje.
Dit recept publiceer ik om te laten zien dat vegetarisch koken heel goedkoop kan zijn!

Ingrediënten voor 4 personen
blikje tomatenpuree (18 cent)
300 gram droge witte bonen (omgerekend 73 cent) (of ongeveer 600 gram gekookte witte bonen)
750  gram koolraap (omgerekend 50 cent)
500 gram zoete aardappel (omgerekend €1,04)
1 flinke prei (die van mij was 350 gram) (27 cent)
zout en peper
olie met Italiaanse kruiden (over van gedroogde tomaten op olie)
extra Italiaanse of Provençaalse kruiden

Snijd de groenten en de zoete aardappel in stukjes en stoof ze in de olie. Ik had toevallig gekruide olie, maar je kunt ook andere soorten olie gebruiken. Voeg Italiaanse of Provençaalse kruiden en het blikje tomatenpuree toe en laat deze mix op een laag vuur afgedekt 45 minuten stoven, zodat het goed gaar is.
Voeg als laatste de gekookte witte bonen toe.
Maak op smaak met zout en peper.
Hoeveelheid groenten per persoon: 400 gram (als je de zoete aardappel, zoals gebruikelijk meerekent)
Kosten, afgezien van zout, peper, olie en kruiden:  €2,72, dat is €0,68 per persoon.

2 opmerkingen:

  1. Ik heb nog nooit losse witte bonen gegeten, alleen maar uit pot met tomatensaus. Dat vind ik heerlijk, dus dit recept zal ik waarschijnlijk ook lekker vinden. Ik ga hem bewaren. Bedankt voor het recept.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Voor mij was het wel 30 jaar geleden dat ik voor het laatst zelf witte bonen kookte. Ik was altijd een beetje lui en nam witte bonen uit blik. Het leek me leuk om weer eens zelf te koken!

      Verwijderen