Welkom bij Zuinigaan

Dit weblog gaat over bezuinigen, consuminderen en nog meer, want een mens is tenslotte meer dan alleen een consuminderaar, of zo je wilt een vrek. In '07 kocht ik mijn huis, in december 2018 word ik 66 jaar en mag ik met pensioen, want dan krijg ik mijn AOW. Ik heb een pensioengat van 20 jaar. Ik verkeek mij op de kosten van een koophuis en constateerde dat ik financieel vanaf mijn 66e jaar nogal krap zou komen zitten, vooral vanwege het pensioengat. Dus daar ging ik wat aan doen en op deze weblog vind je mijn berichten hierover.

zondag 12 november 2017

Energieverbruik in de afgelopen week

Iedere zondag noteer ik mijn meterstanden. Dat doe ik al jaren. Ik heb een tamelijk laag jaarverbruik en ik heb geen zonnepanelen. Dus het verbruik is het werkelijke verbruik.
Een week geleden ben ik begonnen met het publiceren van mijn weekverbruik op dit blog, gewoon voor de nieuwsgierigen.
Vorige week verbruikte ik 11,6 m3 gas en  12,0 kWh stroom.

In de afgelopen week was het kouder, er waren hier een aantal nachten met nachtvorst of maar nèt boven het vriespunt. Dat zie je meteen terug in het gasverbruik!
Minima op Eelde in de afgelopen week: 1,3 °C, -0,6 °C, -2,2 °C, 3,6 °C, 2,7 °C, 4,2 °C, 1,0 °C

Mijn gasverbruik in de afgelopen week: 15,3 m3
Mijn stroomverbruik in de afgelopen week: 9 kWh.
Dat laatste kwam vooral omdat ik in de afgelopen week toevallig geen wassen gedraaid heb en ook niets in de oven bakte.
Kosten deze week, uitgaande van 63 cent per m3 gas en 20 cent per kWh: €11,44

28 opmerkingen:

 1. Het is me echt een raadsel hoe jij aan zo weinig elektriciteitsverbruik komt .....Wij hebben een veel groter verbruik ondanks alle toestellen energiezuinig zijn en zo goed als alle verlichting ledverlichting is. Er branden hier ook niet onnodig lampen. We hebben geen droogkast, geen vaatwas en koken op gas. Ik weet echt niet hoe ik ons verbruik kan verlagen. Tips ?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Sinds oktober 2016 heb ik een nieuwe, zuinige CV ketel, sinds februari 2017 heb ik een zeer zuinige koel/vries combinatie.
   Als verlichting in de woonkamer heb ik 2 ledlampen van 7 watt branden. 's Avonds heb ik òf de nieuwe (en ook relatief zuinige) PC aan, òf mijn TV, maar niet beide tegelijk.
   Hier geen droger, geen vaatwasser, geen elektrisch koken.
   Als ik niet thuis ben, dan werkt alleen de koelkast, de wekker en de vaste telefoon.
   Waar jouw hogere stroomverbruik vandaan komt?
   Heb je een tropisch aquarium, of een waterbed?

   Verwijderen
  2. De cv, de centrale afzuiging en de bel werken ook(tenzij je bij afwezigheid de stekkers eruit trekt) Dingen die mensen nog wel eens vergeten.

   Verwijderen
  3. Mijn bel werkt op batterijen en niet op de stroom. Ik heb geen centrale afzuiging en mijn
   CV staat op een stand dat hij alleen wat doet als ik tapwater wil of als de thermostaat aanslaat.

   Verwijderen
  4. @zuinigaan (ik ben anoniem van 18.37u),
   Elektriciteitsverbruik vorige afrekening : dagtarief 954 kwh, nachttarief 1424 kwh. En neen, we hebben gen aquarium, geen waterbed.

   Wat hier wel continu verbruikt : 2 grote rechtopstaande diepvriezers noodzakelijk om de grote groentenoogst van onze tuin,vlees en vis uit de reclame, zelfgebakken brood in te bewaren.De vriezers zijn 2 vrij recente zuinige toestellen.Ik weet dat koffierdiepvriezers zuiniger zijn in verbruik maar zowel mijn man als ik hebben last aan onze rug en dan is een rechtopstaand model makkelijker om gerief uit te halen/in te steken.

   1 losstaande frigo met onderaan diepvriestafelmodel, zuinig toestel.

   1 plasma tv die wellicht veel verbruikt aangezien ik de warmte van het scherm voel als die aanstaat.

   Sanitair warm water wordt opgewarmd met elektrische boiler op nachttarief.Boiler is eigenlijk een warmtepompboiler(gekocht omwille van zuinig verbruik) maar de warmtepompfunctie heeft het begeven toen het toestel net uit garantie was. Toestel warmt nu het water enkel nog op via elektrische weerstand. Warmtepompfunctie laten herstellen zou ongeveer 500 euro kosten (gas laten opsteken) en dat vinden we eigenlijk nogal veel vooral omdat je niet weet of het toestel binnen een paar jaar opnieuw mankementen met bijhorende kosten zal vertonen.De plaatsing van die WPB is een serieuze flop geweest temeer de hoge kostprijs en het feit dat de warmtepompfunctie zo vlug stuk was.

   Elektrische oven wordt wekelijks gebruikt om brood te bakken. Mijn inbouwheteluchtoven is kapot en om broden te bakken gebruik ik nu een losstaand combimicrogolftoestel.De inbouwoven is bijna 20 jaar oud, niet meer te herstellen. Toestel laten vervangen doe ik niet want het is een "buitenmaat" en die zijn een pak duurder of de standaardtoestellen. Als ik brood bak, geeft die veel warmte af. In de winterperiode recupereer ik die warmte dan doordat de keuken mee opwarmt.Ik weet dat één keer broodbakken 3 kwh elektriciteit verbruikt dus als ik niet elke week brood zou bakken, scheelt met dat 3x52 kwh per jaar maar dan moet ik wel de uitgave doen om brood te kopen.

   Verlichting ligt enkel aan in ruimtes waar we aanwezig zijn en enkel in wc, gang en zolder hebben we nog gloeilampen. Rest is allemaal ledverlichting.

   De decoder verbruikt ook continu want die staat op standby. Hem volledig uitzetten is geen optie want als ik dat doe, heeft hij elke keer bij de opstart problemen.

   Sectionaalpoort verbruikt wellicht ook continu elektriciteit ? Poort wordt zeer weinig geopend aangezien we de auto niet vaak gebruiken.

   Deurbel is elektrisch. De ketel van de centrale verwarming heeft in het stookseizoen elektriciteit nodig.

   Zuinige wasmachine met grote trommel die ongeveer 2 keer per week een was op 30° draait. Om de veertien dagen doe ik een kookwas.

   1 laptop waarvan de adaptor tijdens het gebruik in het stopcontact zit. Bij niet gebruik trek ik hem uit.

   Voila, dat zijn de toestellen die wij in huis hebben.

   liesbet

   Verwijderen
 2. Leuk om wekelijkse standen te lezen. Il hield ze ook wekelijks bij maar ben nu overgestapt op maandelijks.
  Het is inderdaad wel héél weinig stroom dat je gebruikt! Weet je toevallig het verbruik van je koelkast?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Mijn koelkast (met 3 diepvrieslades) verbruikt volgens de producent 149 kWh per jaar.

   Verwijderen
 3. Niet wassen en de oven niet gebruiken scheelt natuurlijk veel. Maar ik zou niet weten hoe ik een week niet moet wassen. Alleen de badhanddoeken en het bed al. En dan de kleding nog. Wij zijn wel met 2 personen. Ik heb toch wel een was of 6 per week.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Wij zijn ook met 2 en komen tot 2 wassen (7kg) per 1,5 week. Sporten beiden meerdere keren per week.
   We kiezen er bewust voor kleding regelmatig te luchten ipv gelijk in de was te gooien.
   Beddegoed gaat 1x per 2 weken, handdoeken worden 2x gebruikt. We wassen ons bij de wastafel met een washand, 2x per week echt douchen. (is ruim voldoende volgens de dermatoloog)

   Verwijderen
  2. 6 wassen met 2 personen is best veel (vind ik - geen idee wat standaarden zijn ;-)) wij komen daar denk ik net aan met 4 personen (waarvan er eentje regelmatig zijn bed nat maakt en er 2 door modder / gras / zand rollen / kruipen / duiken.

   Kleding proberen we meer dan 1 dag te dragen ( met de kinderen lukt dat vaak niet), handdoeken gaan een week mee en het bed wordt de ene week half (matrasovertrek) en de andere week heel verschoond

   Hoewel ik de standen van zuinigaan nooit zal halen :-) Knap gedaan!

   Verwijderen
  3. Zo gaat het hier ook ongeveer, behalve dan dat ik alleen woon.
   Ik lucht kleding, ik doe meerdere keren met een handdoek en ik verschoon mijn beddengoed niet iedere week, wel verschoon ik mijn kussensloop iedere week. Meestal heb ik 1 was per week en soms een week geen was en een enkele keer 2 wassen in 1 week. Ik was namelijk alleen als ik een volle wasmachine heb.

   Verwijderen
  4. Ik bedoelde net als bij Lotte!

   Verwijderen
  5. Zes wassen met z'n tweeën vind ik ook veel. Zelfs met beddengoed.

   Toen wij nog met z'n tweeen waren verschoonde ik elke week het bed en wij doen sowieso maar 1x met handdoeken. Maar dan nog kwam ik niet zo ver.

   Verwijderen
 4. Ben benieuwd naar stroomverbruik als je niet meer werkt ik denk dat dubbele verbruik er makkelijk inzit.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik denk niet dat het stroomverbruik verdubbelt, ik werk nu 3 dagen per week en ben 4 dagen per week thuis.

   Verwijderen
  2. Nee, dat denk ik ook niet. Je zal misschien iets meer stoken. Maar je kookt al elke dag, en je doucht dan niet vaker. Alleen het gebruik van een computer of TV zal misschien wat oplopen of wat vaker een lamp aan. Verdubbelen geloof ik zeker niet.

   Verwijderen
  3. Het gasverbruik zal zeker flink toenemen, omdat er op meer dagen gestookt wordt.

   Verwijderen
 5. 2 keer witte was, 2 keer wolwas, 1 keer beddengoed en 1 keer bonte was. Om de zoveel weken heb ik de was van mijn vader en dan komen er nog 5 bij.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Wat was je dan allemaal? Of was je met halfvolle trommels. Met ondergoed, theedoeken en vaatdoekjes etc krijg je toch niet 2xweek een trommel vol. Zeker niet als je het beddengoed nog apart wast. Of was je steeds al je kleding na 1 keer dragen? Dat is toch zonde, slijt het vreselijk van en daar wordt het echt niet mooier van. Bovenkleding kun je toch ook goed luchten. Maar als jullie mss werk doen waar je heel vuil van wordt dan heb ik niks gezegd hoor.

   Verwijderen
 6. Goh wij zijn hier thuis met zn 5en en regelmatig hebben we een paar logees. Voor ons gezin zit ik gemiddeld aan 2-3 wassen in de week. Met de logees erbij kom ik ook aan 5-6 wassen denk ik, met al dat beddegoed enzo. Maar ook met veel wassen kan je je kosten proberen laag houden. Wij wassen zo veel mogelijk op 30-40° en de zakdoeken en handdoeken op 60°. 1 x per maand wassen we op 90° om wasluis te voorkomen. Wasmiddel maken we zelf. Wollen spullen gaan in de 30º was, de bonte en witte was gaan samen met het beddegoed in de machine. Ahja, met een scheutje azijn als wasverzachter, dat dan weer wel. Als er erge vlekken zijn (altijd wel met een peuter in huis) dan gaat er een scheutje afwasmiddel direct op de vlek. Nog nooit problemen gehad met kleuren die verdwijnen of grauw worden ofzo hoor...gewoon een beeje logisch denken en alles gaat goed. Misschien is (eco)logisch wassen nog eens een leuk onderwerp voor een blog Zuinigaan?
  Groetjes, nina

  BeantwoordenVerwijderen
 7. En dan blijft wit wit? Wij wassen per week; 2x donker bont, 2x wit, 2x handdoek 2x bed (3 bedden) en 1x licht bont 1x wol 4 pers. 10 wassen dus.
  Handdoek ondergoed sokken en dweil 1x gebruiken. Bed elke week. Broeken zolang hij schoon is. Shirts 2x muv wit die 1x. Is dit nou zo raar?
  Ik vind grauw wit echt vreselijk....

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Wit wordt toch niet minder wit als je het minder vaak wast, kwestie van goed sorteren. Waarom kun je een handdoek maar 1x gebruiken, goed laten drogen, kan hij best nog een keer mee. Wat een verspilling van water, energie en wasmiddel. Denk ook eens aan het milileu, en doe je dat niet voor jezelf dan mss voor je kinderen in de toekomst.

   Verwijderen
  2. Ik gebruik ecover wasmiddel, geen wasverzachter en enkel bij volle trommel de droger. Op dat milieu wordt hier zeker gelet. Niet alleen met de was.
   En ik bedoel niet dat wit minder wit wordt (al wordt t zeker geler als je t langer draagt) maar ik kreeg t idee dat alle kleuren bij elkaar gingen. Vandaar grauw.

   Verwijderen
 8. Iedere dag 2 badhanddoeken, keukenspullen, ondergoed etc. Daar heb ik 2 trommels van per week met volle trommels. De wolwas mag niet vol dus ook 2 trommels met sokken, truien en vesten. In de zomer is dat wel wat minder. Kleding wordt 2 dagen gedragen dus dat zijn ook 2 trommels. Ik zeg nu wel per week maar het is ook weleens 8 of 9 dagen. Als ik gekookt heb, zoals nu vandaag uien gebraden, vind ik het niet fijn om de kleding morgen weer aan te doen.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Was je echt wollen truien en vesten na iedere 2e keer dragen? Daar draag je toch altijd iets onder. Tenzij je flink transpirerende nogal ruikende pubers in huis hebt, kun je toch volstaan met goed luchten, eventueel buiten, ook na het uien bakken. En 14 paar sokken vullen misschien een kwart trommel, tenzij je echt 100% wollen sokken draagt kan daar echt wel wat meer bij.

   Verwijderen
 9. Wat een verschillen, ik doe de handdoeken maar 1 keer per week, kleren muv ondergoed wordt gedragen tot het vies is of stinkt. Wollen truien was ik zo min mogelijk, wol kan je goed luchten. Ik was dus maar 2 bonte wassen en 1 witte was per week voor een gezin met 3 kinderen. Moet er niet aan denken om zoveel te wassen, slecht voor het milieu en mijn energierekening en vooral ook zonde van mijn tijd. Heb wel wat beters te doen.

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Mijn man draagt voor zijn werk al 5 witte shirts en 5 overhemden. Die kun je echt niet vaker dan 1 dag aan. En maat xxl vult dus al 1 witte trommel. Soms moet je wel...

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Wow, wat wassen sommige mensen vaak. Ik ben welliswaar maar alleen, maar draai maar 1 was per week. De kleine dingen gaan in de droger, sokken en ondergoed enzo en de rest gaat op het rek in het trappegat, is het zo droog. Ik lucht ook kleding, draag broeken ook zeker een week en rokken nog langer als er geen vlekken in zitten, gaat prima. Handdoeken vaker gebruiken, dekbed omdraaien en alleen sloop en onderlaken verwisselen, eens in de twee weken.
  Mijn spullen gaan hier superlang door mee en ik stink nooit. ;) Douchen ook maar twee keer per week rest aan de wastafel, gaat echt prima. En nee, dat vind ik niet armoedig. :D

  Ik verbruik wel twee keer zo veel stroom als zuinigaan hoewel ik echt weinig aan heb. Bij mij komt het denk ik door de koelkast. Die vervangen voor hij kapot is zorg voor: extra vervuiling want afval, er moet een nieuwe voor me gemaakt worden (weer afval) en het duurt jaren voordat ik dat er allemaal uit heb. Ik wacht dus tot hij echt aan vervanging toe is, dat is op alle fronten een beter idee.

  BeantwoordenVerwijderen