dinsdag 28 november 2017

Hoe houd ik mijn stroomverbruik zo laag?

Mijn stroomverbruik is sinds de komst van mijn nieuwe, zuinige koel/diepvriescombinatie gemiddeld iets meer dan 12 kWh per week.
Liesbet vroeg mij gisteren hoe ik er in slaag mijn stroomgebruik zo laag te houden en nodigde mij uit om een lijst te maken met mijn elektrische apparaten. Het lijkt me ook heel handig te vermelden hoe vaak ik ze gebruik, want het gaat niet zo zeer om het bezit van apparaten als wel om het gebruik daarvan (waar niets bij staat = weinig gebruikt)
Dus daar gaan we dan:

in de keuken
oven - aantal keren per maand
magnetron - dagelijks
broodrooster-  vrijwel dagelijks
blender
staafmixer - wekelijks
handmixer
citruspers
keukenmachine
broodrooster - dagelijks
waterkoker - bijna dagelijks
koffiezetapparaat
koelvriescombinatie- dagelijks
afzuigkap- regelmatig
kruimelzuiger- aantal keren per week
gourmetstel
geluidsinstallatie
elektrische tandenborstel (1) - bijna dagelijks

in de woonkamer
desktopcomputer met geluidsinstallatie- dagelijks
printer
tablet
droog/desinfecteerapparaatje voor hoortoestellen - dagelijks
vaste telefoon - wekelijks
TV - bijna dagelijks
DVD speler
mobiele telefoon - dagelijks
naaimachine
MP3 speler

in de hal
stofzuiger (1) - wekelijks

in de badkamer 
föhn
elektrische tandenborstel (2) -dagelijks
ladyshave

overloop
stofzuiger (2) - minder vaak dan zou moeten ;-)

slaapkamer 
elektrische deken - dagelijks in de winter
e-reader  - dagelijks
elektrische wekker voor slechthorenden (met trilplaat) - dagelijks
strijkbout
ventilator - soms in de zomer

zolder 
wasmachine  - wekelijks
verwarmingsketel- dagelijks, ook voor tapwater
decoupeerzaag
vlakschuurmachine
boormachine

schuur
grasmaaimachine - regelmatig in de zomer

Zoals je kunt zien een indrukwekkende lijst apparaten. 

Ooit, nog niet zo lang geleden, had ik ook een broodbakmachine en een tosti-apparaat - die gingen naar jongste dochter. Verder had ik een condenswasdroger - die ging naar oudste dochter, omdat zij deze droger veel beter kon gebruiken dan ik. Ook bezat ik een friteuse, of zelfs wel twee. Die heb ik beide weggedaan omdat ze het heel slecht deden.

Wat verklaart dan mijn lage stroomverbruik, terwijl ik geen zonnepanelen heb en dus geen energie teruglever? 
Ik denk in de eerste plaats mijn eenpersoons huishouden, waardoor er minder gewassen wordt, minder lampen hoeven te branden en minder computer- en andere apparatuur gebruikt wordt.
Verder de huishoudelijke energieslurpers die energiezuinig zijn:
een zuinige koel(vries)kast klasse A+++ (10 maanden oud) en
een zuinige wasmachine, relatief nieuw (ik heb mijn oude 21 jaar gehad)
een zuinige CV combi-ketel van ruim een jaar oud
en daarnaast heb ik vrijwel alleen LED-lampen in gebruik. Niet overal, op plaatsen waar kort licht brandt maakt de LED niet zoveel uit.

Ik heb mijn weekoverzichten voor stroomverbruik er even bij gepakt. Toen ik nog niet de huidige wasmachine had, geen nieuwe CV ketel en geen nieuwe koelkast en geen LED lampen gebruikte, verbruikte ik per week in november in mijn eentje ongeveer 30 kWh stoom.

15 opmerkingen:

  1. Fijn dat er nog minder stroom werd verbruikt, Ik schreef een reactie op jouw reactie.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Dat is inderdaad een indrukwekkende lijst met apparaten! Goed om te zien dat het hebben van veel elektrische apparaten niet automatisch een hoog stroomverbruik hoeft te betekenen.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. De broodrooster was ik nog vergeten! Die gebruik ik bijna dagelijks om bevroren brood uit de vriezer te roosteren. Nog toegevoegd!

      Verwijderen
    2. Je was hem niet vergeten. Nu staat die er twee keer op :)

      Verwijderen
  3. Wauw, dat zijn inderdaad een heleboel apparaten zeg. Ik heb er veeeel minder : )

    Huisvlijt

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Zojuist heb ik besloten dat de blender en de citruspers naar de kringloop gaan! Tenzij mijn dochters nog belangstelling hebben ;-)

      Verwijderen
    2. Weet je het zeker van de blender? Ideaal om zelf slurpfruit te maken voor de kleinkindjes of andere mixjes van fruit en yoghurt bijv. Ik koop af enntoe een zak diepvriesaardbeien bij de Lidl. Met yoghurt en banaan en evt wat stevia een prima hapje voor de kleinkinderen, je kunt er ook ijsjes van maken

      Verwijderen
    3. Dat kan ook met mijn staafmixer of met mijn keukenmachine. De keukenmachine kan schaven en raspen, maar heeft ook messen waarmee je harde dingen zoals noten of bevroren bessen kunt pureren. De staafmixer is van goede kwaliteit en kan bijna net zoveel als de blender. Als ik een substantie nóg fijner wil maken, dan kan ik dus de keukenmachine gebruiken.

      Verwijderen
  4. Dat is een flinke lijst met apparaten, geloof niet dat ik daar aan kom. Ik vind vooral je laatste alinea interessant, wat een enorme daling in verbruik door zuinigere apparatuur en lampen! Dat is de investering wel waard.

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Bedankt voor de moeite en de tijd om je lijst op te stellen....Eigenlijk onvoorstelbaar hoeveel elektrische apparaten een mens in huis heeft en er vaak een aantal zijn die amper gebruikt worden.
    Ik denk dat onze 2 grote diepvriezers (kastmodellen omdat ik last heb aan mijn rug) en de plasma tv de grootste energieverbruikers in ons huishouden zijn.
    Ik vind het nog steeds een hele prestatie van jou (zuinigaan) om zo'n laag wekelijks elektriciteitsverbruik te hebben. Ons elektriciteitsverbruik is per week gemiddeld 45 à 50kwh afhankelijk van het aantal wasbeurten en het aantal keren ik in het weekend brood gebakken heb.Ik noteer al jaren elke zondagmorgen de meterstanden.liesbet

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Heb je geen modem of wifi-router? Die kunnen ook behoorlijk stroom slurpen. Ook geen deurbel? Die van ons is mechanisch. Alle kleine beetjes helpen :-)
    Als anderen zich afvragen waarom is het bij jou zo laag... Je hebt bijvoorbeeld geen vloerverwarming. De pomp die je daar soms extra voor nodig hebt gebruikt soms dag en nacht (heel veel) stroom. Geen droger enz. Je hebt een flinke lijst met apparaten, maar heel veel heb je ook niet.
    Ik ben eens ruimte voor ruimte systematisch langs gegaan met de vraag wat gebruikt hier nu stroom en hoeveel is dat. Is dat normaal? En wil ik dat wel? Dat heeft hier in huis heel goed geholpen. Tussen opladers van de draadloze telefoon zit een goedkope tijdschakelaar. Alle kleine beetjes helpen. Nu zitten we op 10 kWh per week per persoon.

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Lijkt ook weinig, hier veel meer apparatuur en verbruiken per persoon slechts 6 kWh per week :-)

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Ik zorg ervoor dat ik de meeste apparaten pas gebruik als ik terug van mijn werk kom. In de avond betaal ik minder voor stroomgebruik. Dus dan zet ik de wasmachine/droger en vaatwasser in de avond pas aan. Ook doe ik na het avond eten altijd even stofzuigen. De stofzuiger van Astrovac maak heel weinig geluid en is zeer gemakkelijk in gebruik. Niemand heeft er dan ook last van als ik het in de avond doe.

    BeantwoordenVerwijderen

Reageren is leuk, graag zelfs, maar onzinnige, racistische, onaardige, of kwetsende reacties naar mij of anderen en ook reacties met nep-informatie worden niet geplaatst.

Over verwijderde reacties ga ik niet in discussie.