Welkom bij Zuinigaan

Dit weblog gaat over bezuinigen, consuminderen en nog meer, want een mens is tenslotte meer dan alleen een consuminderaar, of zo je wilt een vrek. In '07 kocht ik mijn huis, in december 2018 word ik 66 jaar en mag ik met pensioen, want dan krijg ik mijn AOW. Ik heb een pensioengat van 20 jaar. Ik verkeek mij op de kosten van een koophuis en constateerde dat ik financieel vanaf mijn 66e jaar nogal krap zou komen zitten, vooral vanwege het pensioengat. Dus daar ging ik wat aan doen en op deze weblog vind je mijn berichten hierover.

vrijdag 10 november 2017

Vegetarische vrijdag - flextariërs

Met de term flextariërs worden parttime vegetariërs bedoeld. Dat zijn mensen die bewust minder vlees eten, maar niet helemaal geen vlees meer eten. Ik vind het heel goed dat mensen minder vlees eten, dat is veel beter voor het milieu en het bespaart ook dierenleed. Als je bijvoorbeeld 3 dagen per week vlees eet en 4 dagen vegetarisch, dan scheelt dat ruim de helft en dat vind ik al een heleboel!

Ik ben al jaren flextariër. Ik schuif wel steeds meer op richting volledig vegetarische voeding, maar zo nu en dan vlees vind ik nog steeds wel lekker.

Wanneer eet ik vlees?
Als ik uit eten ga neem ik soms een menu met vlees of vis, maar soms ook vegetarisch.
In de supermarkt liggen bij de vleesafdeling altijd stukjes of plakjes ham of worst of zo. Dat is om te proeven. Ik proef graag een stukje vleeswaar. Niet dat ik vleeswaar voor op brood of uit het vuistje koop, dat doe ik eigenlijk nooit.
Vlees bij de warme maaltijd gebruik ik eigenlijk niet meer, wel wil ik wel eens wat paté kopen voor op een crackertje.
Tot voor kort at ik regelmatig rookworst, boterhammenworst, luncheonmeat , of cornedbeef, maar de behoefte daaraan is helemaal verdwenen. Geen trek meer in fabrieksmatig geproduceerd spul uit blik of pak.

Vis eet ik nog wel, maar ook niet zo vaak meer als het wel geweest is. Ik eet haring, gerookt of gezouten, gerookte makreel, gerookte zalm of tonijn uit blik.
Gisteren heb ik bijvoorbeeld weer zoute haringen gekocht. Heerlijk vind ik die!

Hoe sta jij tegenover parttime vegetarisme? Vind je dat je consequent zou moeten zijn, of vind je het net als ik prima om minder vlees te eten?

17 opmerkingen:

 1. Elke stap is er een.Ik was jaren vegetariër, toen flexitarier en nu weer vegetariër.
  Het scheelt al enorm als mensen minder vlees eten en meer op de herkomst letten.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik heb het in mijn karakter om door te slaan en dan rigide en compulsief te worden. Ik ben daarom blij dat het me lukt om gewoon heel weinig vlees te eten en dat zo te laten. In de winter heb ik meer trek in vlees dan in de zomer, daarin luister ik naar mijn lichaam. Vlees als broodbeleg en als snack eet ik alleen bij hoge uitzondering, en bij de hoofdmaaltijd eet ik vaker niet dan wel vlees. Onder vlees reken ik hierbij ook: vissenvlees. In restaurants vind ik de vegetarische menu's niet altijd verrassend, behalve in de Indische restaurants. Daar kun je soms uit wel tien vegetarische gerechten kiezen, super is dat!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik herken mij het meest in u, dat ik doorsla en het eten mijn hele doen en laten beheerst. Ik ben een tijd vegetarier geweest, nu ben ik flextariër.

   Verwijderen
 3. Ik ben net als jij: ik eet minder vlees, maar helemaal stoppen vind ik nog te ingewikkeld.

  Huisvlijt

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ik vind het super als mensen minder vlees eten, als iedereen dat zou doen was de bio industrie al niet meer nodig.

  Ik ben zelf veganist, maar ik vind dat het beter zou zijn als meer vegans open zouden staan voor vleesverminderaars en vegetariers, omdat elke stap voor de dieren er een is. Ik ben ook niet geboren als veganist.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ik ben vegetarier, ik eet dus geen vlees en sporadisch vis. Niet omdat ik het niet lekker vind, ik was altijd dol op vlees maar in verband met het dierenleed en de mileuverontreiniging. Onlangs een "totale keuring" ondergaan en ik ben kerngezond met een conditie van een "jonge meid" (ik ben bijna 68) aldus de arts!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Vegetariers eten geen dieren, ook geen vissen.

   Verwijderen
  2. Ik ken meer vegetariërs die een enkele keer vis eten. Mijn broer eet al wel bijna 50 jaar vegetarisch, maar zo nu en dan eet hij wel vis.

   Verwijderen
  3. Iemand die af en toe vis eet is geen vegetarier.
   In restaurants denken ze soms ook dat vegetariers vis eten en dat leid tot misverstanden. Het valt voor dat het vlees vervangen wordt door vis voor vegetariers, maar bij mijn weten zijn vissen nog altijd dieren.

   Verwijderen
  4. @anoniem van 00:38 en 20:10. Je hebt helemaal gelijk hoor, als je sporadisch vis eet, dan eet je niet volledig vegetarisch. Dan ben je eigenlijk flextariër.
   De grens is soms moeilijk te trekken, als je 1x per 2 jaar 50 gram vis eet en verder totaal geen vlees of gevogelte, wormen of insecten, ben je dan geen vegetariër? Strikt gesproken niet, maar in de praktijk wel, in mijn beleving.

   Verwijderen
  5. @anoniem van 00.38 en 20.10 Als je uitgenodigd wordt voor een etentje en je zegt dat je vegetariër bent krijg je vaak iets van zalm of gegrilde sardines. Mijn fatsoen gaat dan voor mijn principe. Bij een volgende uitnodiging zal ik duidelijk zeggen dat ik nu ook geen vis eet!

   Verwijderen
 6. Ik eet geen vlees op de boterham. Echt niet lekker. Vlees bij de warme maaltijd zou ik totaal niet missen, maar manlief wil perse vlees. We hebben een compromis gesloten om al het vlees te halveren. Vroeger ging er een pond kip of gehakt in een schotel (voor 2 dagen) nu meestal maar een ons of 2. In het begin onder protest, maar inmiddels gaat het ongemerkt en vindt hij het ook prima :)
  Groetjes Carla

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Net als jij, bij uit eten gaan of bij anderen kan ik het prima eten. Maar zelf koop ik het in de supermarkt niet meer.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Ik was vegetariër, maar kreeg een vleesetende man. Toen zoon ook nog eens een periode geen lactose, gluten en soja verdroeg (soja nog steeds niet en gluten zijn niet zeker) heb ik het vleesloos eten even opgegeven. Het werd te ingewikkeld met koken.

  Inmiddels eten we wel vaak vlees, maar dan in kleine hoeveelheden (3 ons gehakt door de pastasaus voor 2 dagen - voor 4 personen).

  Inmiddels probeer ik weer vaker vleesloos te koken.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Hier denk ik ook 'iedere stap is er 1' :). Minder vlees gaat goed hier, zonder vlees zou manlief te grote uitdaging vinden. Om die reden doen we het af en toe vleesloos, af en toe met (weinig) vlees :)...

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Ik ben voor meer mensen zoals Odette...serieus hoor, heel veel niet-vleeseters gaan bijna in de aanval als je bekent nog wel eens een stukje vlees te eten.
  Laten we vooral de vleesloze recepten met elkaar delen en blij zijn met elk stapje in het proces.
  Ik eet zelf al vanaf mijn zevende minder vlees. Af en toe wel, grotendeels niet. Ik vergelijk het zelf met pannenkoeken eten, dat is soms heel lekker maar als je dat elke dag gaat doen het lekkere en leuke er vanaf.

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Ik ben vegan, maar vermijd gesprekken erover liever. Niet omdat ik laf ben, maar vanwege een vroegere gereformeerde opvoeding dat 'zendelingengedrag' haat. Waarmee ik niet wil zeggen dat vega's i.h.a. zo zijn, hoor. (Ik ben dan ook nooit geschikt gebleken voor verkoop/salesfuncties). Gewoon een hekel aan. Ik zal dus ook niet makkelijk vleeseters bekritiseren. Vanaf mijn 16e vegetariër, en vanaf mijn 51e vegan. Soms een kleine zonde, als het echt niet anders kan, of als ik me vergis.

  BeantwoordenVerwijderen