Welkom bij Zuinigaan

Dit weblog gaat over bezuinigen, consuminderen en nog meer, want een mens is tenslotte meer dan alleen een consuminderaar, of zo je wilt een vrek. In '07 kocht ik mijn huis, in december 2018 word ik 66 jaar en mag ik met pensioen, want dan krijg ik mijn AOW. Ik heb een pensioengat van 20 jaar. Ik verkeek mij op de kosten van een koophuis en constateerde dat ik financieel vanaf mijn 66e jaar nogal krap zou komen zitten, vooral vanwege het pensioengat. Dus daar ging ik wat aan doen en op deze weblog vind je mijn berichten hierover.

woensdag 15 november 2017

Zuinig wassen

Een paar dagen geleden bleek uit reacties op mijn blog dat er per huishouden heel verschillend werd omgegaan met wassen.
Daarom heb ik wat tips verzameld. De tips komen voornamelijk van de site van milieucentraal.
 • koop een wasmachine die qua trommelinhoud bij jouw huishouden past, niet te groot en niet te klein
 • koop een zuinig A+++ model en kijk bij aankoop naar het jaarverbruik
 • koop je ook een droger, koop dan wasmachine en droger afzonderlijk
 • was met een volle trommel
 • was indien mogelijk op 30 graden, dat is zuiniger dan 60 graden
 • gebruik de ecoknop
 • gaat de was na het wassen in de droger? Centrifugeer dan op de hoogste stand.
 • soms is wassen op 60 graden wel verstandig. Bijvoorbeeld als je vaatdoekjes wast of als je baby een darminfectie heeft. Gebruik dan voor een hygiënisch goed resultaat een waspoeder voor de witte was, daar zit bleekmiddel in.
 • als je veel op lage temperaturen wast, is het voor je machine verstandig om eens in de maand op een hoge temperatuur (60 graden) te wassen met waspoeder met bleekmiddel. Zo voorkom je dat er biofilms ontstaan. Dat is een slijmlaag van bacteriën en schimmels, die voor een onaangename geur kunnen zorgen. Maak na een wasbeurt ook de rubberen afdichting goed droog, laat de deur openstaan zodat waterresten verdampen en maak het zeepbakje regelmatig schoon. Ook dat voorkomt dat micro-organismen in de wasmachine gaan groeien.
Alle van de bovenstaande tips pas ik toe, behalve dan dat ik geen wasdroger meer heb.
Zelf was ik kleding en beddengoed niet al te vaak. Van wassen slijt en verkleurt textiel behoorlijk! Onderbroekjes draag ik 1 dag, maar de rest van de kleding draag ik langer en lucht ik in de tussentijd. Broeken draag ik meestal minstens een week. Ik heb geen vuil werk en ook thuis worden broeken zelden vuil. Soms wel met kindersnotneuzen of bananenhandjes. Dan is een broek toe aan een wasbeurt. Mocht er een klein vlekje op een kledingstuk komen, dan verwijder ik dat met een doekje en wat ossegalzeep. Het is meestal niet nodig om een kledingstuk in de was te doen.
Een pyjama of nachtpon draag ik een week. Ook met een handdoek doe ik een hele week. Gewoon uithangen en weer gebruiken.
Mijn beddengoed verschoon ik om de 3 weken, alleen het kussensloop iedere week.

Nog een leuk overzichtje van het stroomverbruik van wasmachines bij verschillende watertemperaturen.

Wastemperatuur Kosten* voor elektriciteit per wasbeurt
15 graden € 0,02
30 graden € 0,07
40 graden met eco € 0,07
40 graden € 0,10
60 graden met eco € 0,13
60 graden € 0,18
90 graden € 0,29

* Bij 5 kg katoenwas in een gemiddelde wasmachine met 5 kg belading en energielabel A (oude label); elektriciteitsprijs 20 cent / kWh (prijspeil 2017).

48 opmerkingen:

 1. Ik was om de 14 dagen een was op 90° zo heb ik zeker niet het risico dat er vetluis in wasmachine en leidingen ontstaat.Sommigen raden aan om een wasprogramma zonder was op hoge temperatuur te laten draaien maar dat vind ik dan zonde van het water en de verbruikte energie.
  De deur van de wasmachine én het zeepbakje zet ik na elke wasbeurt open en laat die altijd openstaan zodat het toestel goed kan verluchten (tip van onze elektricien) en op alle jaren dat ik een wasmachine gebruik (ondertussen al 35 jaar) nog nooit last gehad van vetluis in de machine.
  IK was enkel met een volle lading in de trommel maar aangezien we een grote trommel hebben, is het soms wel lang "sparen" om aan een volle lading was te raken. Ik zou, voor ons gezin nu we maar met twee meer zijn, zeker niet meer kiezen voor een wasmachine met grote trommel.
  liesbet

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Wat was jij op 90 graden?

   Verwijderen
  2. Ik was ook 1x per zoveel op 90 graden en gebruik daar de handdoekenwas voor (en eventueel theedoeken en vaatdoekjes)

   Verwijderen
  3. Dat is puur voor de wasmachine en niet omdat die handdoeken dat persee nodig zijn. Maar doe kunnen er wel het beste tegen/van profiteren.

   Verwijderen
 2. Vandaar dat wij zoveel energie verbruiken. Elke week wordt het bed verschoond, alle dag minstens 2 handdoeken, kleding wat gaat ruiken door zweet of vlekken gaat gelijk in de was. Ik werk in de zorg heb veel kleding wat gewassen moet worden. We hebben wel zeer zuinige wasmachine en warmte pompdroger, de droger gebruiken wij alleen voor beddengoed en of handdoeken,theedoeken,vaatdoeken.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ik was sowieso in het weekend (laagtarief). Een lichte was op 40, een blauwe was op 40, een handdoekenwas op 40 (die gaat in de droger), een zwarte was op 40, een bonte was op 40, een ondergoed/theedoeken/vaatdoekenwas op 60, een beddenwas op 40 (ene week ons bed, andere week de bedden van de twee kinderen). Dit doe ik dus in twee dagen, alles behalve de handdoeken droog ik op een rek, over kastdeuren, in het trapgat etc. Op die dagen zet ik ook de verwarming in het washok aan zodat het drogen wat sneller gaat. Op maandag start de dag met vouwen en strijken...

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Weinig was heb jij, zelfs voor een persoon. Wij, partner en ik, doen iedere dag een onderbroek en onderhemd/t-shirt, sokken en ik ook een bh in de was. Om de dag een handdoek en 2 (ik) en 3 (partner) douche-handdoeken per week plus ongeveer 10 waslapjes. Een broek kan inderdaad vaak wel een week mee, een shirt/blouse 2 à 3 dagen (tussendoor luchten) en een dikkere trui ook. Dan de sportkleren (2 keer per week) Vaatdoekjes, handdoekjes bij de wasbak in het toilet en in de keuken in ieder geval 1 en soms 2 keer per dag. Beddengoed om de week en elke week 1 à 2 tafellakens en 6 tot 10 servetten. Wasbare make-up doekjes, Ik was altijd met een volle trommel, droog zoveel mogelijk buiten, nu vaker binnen ivm het weer. Tegenwoordig doe ik alle wasgoed, gemaakt van niet-natuurlijke stoffen (helemaal of deels) in een speciale waszak (Guppyfriend) om de verontreiniging van het water zoveel mogelijk tegen te gaan.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Van sporten zweet ik niet, ik zwem. Dat scheelt vuile sportkleding. Ik douche na het zwemmen. De handdoek laat ik drogen en gebruik ik opnieuw.
   Ik merk ook dat mijn zweet sinds de overgang lang niet meer zo sterk ruikt als voorheen. Je ruikt het niet, ook na een week dragen van kleding.
   In feite heb ik een te grote wasmachine voor mij alleen. Ik heb een trommel waar 5,5 kg wasgoed in past. Het duurt dus wel even voordat ik voldoende was gespaard heb om met een volle trommel te wassen.

   Verwijderen
 5. De importeur adviseerde me bij het maandelijks wassen op 60 gr ook extra water in de machine te doen. Omdat die zuinige afstelling ook mede schuldig is aan een stinkende trommel.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Haha, ja, wasmachines gebruiken tegenwoordig minimaal water. Mijn jongste dochter gebruikt wasbare luiers. Zij kreeg het advies om extra water te gebruiken omdat ze anders deze luiers zo ongeveer in de pies (+ wasmiddel) van haar zoontje wast.

   Verwijderen
 6. Hier wassen we het beddengoed 1x per week omdat we slapen zonder pyjama, ondergoed elke dag een frisse aan en de rest wat spijkerbroeken betreft kun je gerust een hele week aan, vuil word het niet.
  Ook als we werken in de tuin dan laten we na het douchen onze handdoek drogen het word alleen nat en niet vuil.
  En ik was met volle trommel en de witte was op 60gr en de rest lager.
  Nooit last van vetluis gehad, mijn moeder die altijd op 30gr waste wel en die werd op haar vingers getikt zodat ze nu 1x per 2 weken op 60gr wast.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Nooit vetluis gehad, gelukkig! Maar ik was dan ook wekelijks een 60 graden was en soms vaker. De vaatdoekjes (iedere dag schoon aanrechtdoekje en bij klusjes extra uiteraard) moeten toch op 60 graden en dus was ik de handdoeken en het beddengoed ook op die temperatuur (astma en huisstofmijt allergie). Voor wat betreft de handdoeken: alles wat de derde oksel heeft gezien, wordt slechts eenmaal gebruikt. Als je een handdoek toch meermalen wilt gebruiken, dan onderlijf met een washandje drogen en dan kan de handdoek nog een keer mee. We zijn kleinere handdoeken gaan gebruiken want anders was je je ongans met een gezin met opgroeiende kinderen.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ha, de derde oksel, die kende ik nog niet! Hier heeft ieder gezinslid zijn eigen douchehanddoek en die wordt dus een week gebruikt, hoeveel oksels hij ook ziet..

   Verwijderen
 8. En net nog even de berekening gedaan: als ik terugga naar een 60 graden was per maand, bespaar ik daarmee 3 euro per jaar. Daarvoor moet ik dan de stapel aanrechtdoekjes door koop of zelfmaak verdubbelen omdat ik er anders niet mee uit kom, en wellicht wasverzachter kopen om wat mijn oude tante "het dertig graden luchtje" te verbloemen. Ehm, nee dus, dat ga ik niet doen, en ik kan dat nu met cijfers onderbouwen! :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Mijn beide buren wassen vrijwel elke dag, beiden 2 persoons huishoudens. Na hun vakanties hangt er een uur later al een wasje aan de lijn, uurtje later nog een.
  Ik hou ook van luchten, maar wassen doe ik weinig. Handdoeken gebruik je als je schoon bent.
  Alleen keuken hand en theedoeken was ik vaak, dan blijven ze schoon maar ik heb grote voorraad dus nooit te kort aan schone.
  Tijdens keukenverbouwing weken niet kunnen wassen. Buurvrouwen konden het niet geloven dat dat kon!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Wat leuk dat jij de was van de buren in de gaten houdt!

   Verwijderen
  2. Wat fijn dat jij helemaal niks van je buren meekrijgt...

   Verwijderen
  3. ???? waarom denk je dat ik mijn buren in de gaten hou?
   Verkeerd gedacht hoor want we hebben hier geen hoge tuinafscheidingen maar hekje tot heuphoogte aan 1 kant en aan de andere een gazen nog lager hekje.
   En halverwege de 20 meter lange tuinen 2 betonnen palen met 4 lijnen ertussen, zoals je vaak op platteland ziet.
   Al zou ik het willen niet zien is geen optie als ik achter naar buiten ga.

   Verwijderen
 10. Ik moet er niet aan denken, elke dag de handdoeken in de was, ik had een huishouden met acht mensen! Sterker, iedereen kreeg een eigen kleur handdoek, zo kon men zich niet vergissen en dat scheelde nog wat extra handdoeken die er dan bijgepakt werden als de pubers niet meer wisten waar hun handdoek was. Ook geen badlakens hier, gewoon de kleine Hema-handdoeken 50cmx 100cm. Als je onder de douche vandaan komt ben je schoon, gewoon elke week ieder twee handdoeken die je na het wassen of douchen netjes ophangt om te drogen.

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Ik was wekelijks 10x voor 5 personen.
  We trekken elke dag schone kleren aan en gebruiken 5 handdoeken per dag. Dan zit de wasmand elke dag wel vol.
  De wasmachines en droger gaan aan wanneer het uitkomt.

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Zweet en geur kleding wassen we kort en laag. We hebben op onze bosch zelfs een extra snel 15min programma. Ideaal voor sportkleding en anders sportkleding 39min. Daar wassen we ook werkkleding wat ruikt.

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Eens in de 3 weken je bed verschonen vind ik niet zo fris... Misschien ben ik wel enorm kriebelig, maar dat gaat 'm hier niet worden. Wij zijn met z'n tweeën en redelijk onhandig (vaak zit er een koffie of tomatenvlek in onze verse jurk), dus we wassen veel. Iedere avond na het afwassen de theedoeken en handdoeken verversen. En ik draag mijn broek echt geen week, als hij pekkig aanvoelt, gaat hij gewoon in de was. Maar we wassen wel bijna altijd op het eco-programma.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik verschoon mijn kussensloop vaker en slaap in pyjama. Waar wordt een bed precies zo vies van dat 1x 3 weken verschonen niet voldoende is?

   Verwijderen
  2. Weet je zeker dat je dat echt wilt weten, Zuinigaan? :)

   Verwijderen
  3. En zelfs als je het wel weet hoef je het nog niet te veranderen want voor veruit de meeste mensen is het geen gezondheidsrisico hoewel de fabrikanten van schoonmaakmiddelen ons graag anders willen laten geloven.

   Verwijderen
 14. Beste bespaar tip mus sluit hier simpel het ook klinkt wasmachine aan op warm water. Hier in badkamer En werkt uitstekend je verbruikt weliswaar gas naar is altijd nog voordeliger dan op elektriciteit je water warm krijgen.

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Wij wassen nu 3x per week (met baby) in plaats van 2x toen onze dochter nog niet geboren was.
  We hebben wasbare luiers en die gaan in een expresswas met de billendoekjes / wasbaar maandverband en wasbaar wc papier. Dan is het grootste vuil eruit en doe ik de rest erbij wat op 60 graden mag. Daarnaast was ik nog een was op 30 graden ( meestal het beddengoed wat om de week verschoond wordt)
  Wij wassen met regenwater en dit scheelt heel veel nu we de luiers hebben. Qua electriciteit hebben we zonnepanelen.
  Totaal verbruiken wij voor een een persoons huishouden aan stroom,gas en water.


  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. O regenwater, dat is echt heel goed voor je wasmachine! Schoonvader sjouwde altijd emmers regenwater naar de wasmachine, jarenlang. Ding heeft het 45 jaar lang gedaan (5 persoonshuishouden).

   De monteur die de opvolger kwam installeren zag nog geen spoortje kalkaanslag, zag wel een veelgebruikt en enorm antiek ding staan! Kon het nauwelijks geloven maar hij zag het met eigen ogen...

   Verwijderen
 16. Wat grappig om al die uiteenlopende reacties te lezen! Mijn vriend wil geen wasmachine en dus fietsen we eenmaal per twee weken naar de wasserette bij ons in de wijk. We vullen dan een grote machine met wasgoed voor 60 graden (ondergoed, zakdoeken, handdoeken, doekjes, etc.) en een kleine met de was op 40 graden (bovenkleding). Qua prijs maakt het niet veel uit met een eigen machine en we hebben een fijne wasserette met schone machines. Wat ik wel onhandig vindt zijn de enorme ladingen met te drogen was als we thuiskomen (we gebruiken liever geen droger).

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Wat bijzonder om te lezen! Ik heb geen eigen wasmachine maar een deelwasmachine met een paar buurtbewoners. In een voor iedereen toegankelijk schuurtje, gewoon noteren hoeveel wassen je gedraaid hebt en welke temperatuur en eens per zoveel tijd afrekenen(voor water energie en afschrijving/reparaties)
   Zo delen we ook tuingereedschap en andere gereedschappen(zo'n hele lange ladder om de goten schoon te maken bv).

   Groet,Greet

   Verwijderen
 17. Dat meen je toch niet ,een week lang dezelfde handdoek.je droogt je onderstel af met die handdoek en de volgende dag je gezicht ? 3 weken hetzelfde beddengoed is toch te bizar voor woorden en zo onfris .Bezuinigen snap ik best wel maar op dit nou nee! Zo enorm duur is wassen toch niet !

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik verschoon ook iedere 3 weken mijn bed en mijn bovenkleding gaat na 1 week in de was, evenals de handdoeken. Ik lucht de bovenkleding tussentijds wel een paar dagen.
   Zo deed mijn moeder het ook!
   Theedoeken, slopen en keukenhanddoeken werden wel altijd vaker gewassen.

   Verwijderen
 18. Als je de helft gelooft van wat er over bezuinigen geschreven wordt, is dat al te veel. De bedoeling is een discussie op gang brengen. Je kan maar ergens van genieten.  BeantwoordenVerwijderen
 19. Ik vind het helemaal niet onfris om het bed eens per 3 weken te verschonen. Als je met pyjama pf nachthemd in bed ligt en het bed alleen gebruikt om te slapen wordt het toch niet zo vies? Op de kussensloop na, maar die verschoont zuinigaan vaker.
  Handdoeken worden hier ook een week gebruikt.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Mijn partner is een enorme zweter, ook met pyjama... Hier gaan de lakens max. een week mee, in de zomer vaak 2x per week verschonen.

   Verwijderen
 20. Ik sta versteld als ik dit allemaal lees. Een week met dezelfde handdoek, drie weken de lakens niet verschonen, kleding de hele week aanhouden...Sommige mensen hebben volgens mij ook niet meer in de gaten dat ze zelf muf ruiken en dat hun huis vies is. Sorry, maar ik vind het bijzonder onhygienisch.

  BeantwoordenVerwijderen
 21. Ik kan mij niets voor stellen bij kleding langer dan 1 dag dragen en handdoeken vaker dan 1 keer gebruiken. Bij goede kwaliteit kleding en handdoeken is slijtage nauwelijks aan de orde. Ik heb handdoeken van toen ik op kamers ging 25 jaar terug. Nog geen enkel gat of rafel. Ik ben alleenstaand. Na 1 dag dragen of gebruiken gaat alles in de was. Dit levert 1 was per 5 dagen op bij mij. Wel zuinige machine. Geen droger. Ik heb zelf het idee dat een droger meer slijtage zorgt dan wassen. Mascha.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Interessant punt over de kwaliteit van de handdoeken. Ik heb mijn "studenten handdoeken"(die ik mee kreeg van moeder) ruim 20 jaar gebruikt zonder rafels aan de kanten. De handdoeken die ik later kocht rafelen na een paar jaar al. Ik ga voor mijn verjaardag weer gewoon handdoeken van het merk uit de jaren 80 vragen want op internet heb ik het merk gevonden :-) (de betere textielwinkels zijn met de andere speciaalzaken uit het centrum van ons provincieplaatsje verdwenen helaas)

   Verwijderen
 22. Sommige mensen hebben naar mijn mening hygiëne veel te hoog zitten. Dat heet gewoon smetvrees.
  Een beetje bacterie en stof ga je echt niet dood aan. De wereld uiteindelijk wel aan het idiote verbruik. (en dat heeft dus niks met zuinig zijn te maken)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Mee eens, erg wordt teveel aan zgn hygiene opgehangen. Vaak zijn kinderen van die ouders vaker ziek omdat ze te weinig weerstand opbouwen.

   Verwijderen
  2. Nou, ik denk dat tegenwoordig er meer kids ziek worden van binnen zitten ipv gezond buiten spelen dan doordat mams de handdoeken, kleding en beddengoed 'te vaak' wast... Maar goed, dat is een andere discussie.

   Verwijderen
  3. Ja dat is een andere theorie........

   Verwijderen
 23. Gewoon al de heerlijkheid van een schoon bed...daarom alleen al zou ik bijna elke dag mijn bed willen verschonen. Wat ik natuurlijk niet doe. Maar 1x per week toch wel. Verder gaan handdoeken meteen de was in. Daar denk ik eigenlijk om eerlijk te zijn niet over na. Onderkleding uiteraard meteen de was in na 1 dag, bovenkleding kan soms wel 2 dagen mee, ligt eraan wat het is.

  BeantwoordenVerwijderen
 24. Verkeerde bezuiniging zo weinig wassen.
  Wat te denken van huisstof mijt,poepbacterie en bedwantsen.
  Hoop dat er in ieder geval een handdoek voor boven en een aparte voor onderen wordt gebruikt als het maar 1 keer in de week wordt verschoond,
  Ben het eens met anoniem 15 november,
  mensen hebben zelf niet meer in de gaten dat ze niet meer zo fris ruiken.
  Vooral bij ouderen merk ik dat hun haren vaak vies ruiken en dan sta je in de rij bij de kassa.
  Dit heeft niets met bezuinigen te maken

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Anoniem, heb je er al eens over nagedacht dat niet alle bejaarden nog alleen in en uit hun bad kunnen stappen en ook niet iedereen beschikt over een douche. Wie daarover niet beschikt kan zijn haar wassen aan de lavabo of in een bassin met water maar voor vele oudere mensen is het moeilijk om hun haar te wassen zonder hulp van derden. Niet iedereen heeft iemand die hem of haar wil helpen om zijn haar te wassen en dat heeft niets te zien met bezuinigen.

   Verwijderen
 25. Verkeerd beleid om zo te wassen.
  Bedwantsen huisstof mijt en poepbacterie kleine greep.
  Mag toch hopen dat er bij 1 keer per week wassen dan toch in ieder geval een handoek voor boven en een aparte voor onderen wordt gebruikt,
  Ben het eens met eerdere reactie dat sommige mensen niet fris meer ruiken.
  Mij valt het op dat in de rij bij de kassa vaak oudere mensen niet fris meer ruiken en idd muf.
  En wat kost wassen nou


  BeantwoordenVerwijderen