vrijdag 1 december 2017

Vegetarische vrijdag - gezond en goedkoop vegetarisch eten

Als je begint met vegetarisch eten, dan is de verleiding groot om in de supermarkt vegetarische vleesvervangers te kopen. In plaats van een hamburger of half-om-half gehakt eet je een vegetarische hamburger of vegetarisch gehakt, en klaar ben je! Simpel toch?

Op zich vind ik deze vegetarische vleesvervangers vrij prijzig en ook niet altijd echt lekker. Dus zoek ik op andere manieren naar goedkope en gezonde vegetarische voeding.

Ik vind het leuk om ideeën voor recepten te vinden bij Annemiek van Deursen, van Mijmeringen. Zij geeft  lekkere recepten en nooit heel duur! Ze maakte bijvoorbeeld romige gebonden soep, zonder room. Hierin zit in plaats van room melk verwerkt. Doe ik zelf ook wel eens. Melk is slanker en goedkoper dan room.

Ook Zuinig met tante Dora geeft voor stof voor inspiratie. Deze weblog richt zich speciaal op mensen met een smalle beurs, mensen die de Voedselbank nodig hebben om rond te komen. Natuurlijk kan, je daar ook als je geen eten krijgt van de Voedselbank, terecht. Hier overigens niet alleen vegetarische recepten, maar ook recepten waar wel vlees in zit. Naast recepten vind je er tips om meer te doen met weinig. Ik mag er altijd graag grasduinen, gisteren met adviezen hoe je zonder al te veel kosten een kerstdiner kunt houden.

Heb jij ook sites die je vaak raadpleegt op zoek naar lekkere, gezonde en toch goedkope recepten?

18 opmerkingen:

  1. Vind het altjd leuk om de recepten van Annemieke te lezen. Verder verzin ik vaak zelf recepten of ik neem recepten (gratis) mee bij de supermarkt ter inspiratie.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Annemiek (geen Annemieke) schrijft regelmatig dat zij niet slank is.

    Melk en slank gaan dan niet goed samen.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dat is echt een van de onzinnigste opmerkingen die ik ooit heb gelezen. We drinken hier met de hele familie melk. Allemaal prima op gewicht. We eten puur en snoepen weinig en bewegen ruim. Alles gaat samen met slank, als de totale som van calorieën maar niet boven je verbruik uitkomt.
      http://www.welingelichtekringen.nl/gezond/261354/man-valt-36-kilo-af-omdat-hij-alleen-mcdonalds-eet.html

      Verwijderen
    2. @Opnieuw: ik heb de naam van Annemiek aangepast.

      @Anoniem: helemaal mee eens, gematigd melkgebruik maakt mensen niet dik, het gaat meer om de andere dingen, zoals meer eten dan nodig.

      Verwijderen
    3. Juist omdat er een aantal vleesvervangers zijn die bijna de 'gewone' vleesproducten evenaren, kon mijn dochter haar man Rookworst voorschotelen (Vegetarisch dus)bij haar Rode kool met aardappelpuree. Heerlijk. In smaak geen verschil.

      Ik eet zelf ook niet (meer) elke dag vlees. Niet nodig, maar wel eiwitrijke producten in plaats van.

      Annemiek heeft nu ook een uitstekende Kerstactie!

      Verwijderen
  3. Ik heb van Sinterklaas een aantal keren mooie tweedehands vegetarische kookboeken gekregen. Verder kijk ik graag bij een aantal blogs. Zuinig met tante Dora vind ik zelf niet bij uitstek een blog voor mensen met smalle beurs. Daarvoor zit er teveel archief in over huishouden vroeger. Volgens mij valt dit blog daarmee zelfs onder erfgoed!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Haha, ik ben binnen een week 65, ik val binnenkort misschien ook wel onder het cultureel erfgoed.
      In ieder geval geniet ik van de leuke stukjes op de site van Zuinig met Tante Dora.

      Verwijderen
    2. Ja, ik ook. Net als de Mijmeringen en jouw eigen blog!

      Verwijderen
  4. Koolhydraatarmrecept.nl volg ik voor originele recepten, daar staan ook veel vegetarische recepten. Heel geschikt voor diabetici. Olga

    BeantwoordenVerwijderen
  5. deze blogjes lees ik ook vaak. Ik vond ook nog, bijstandsgerechten, wordtnu volgens mij niet meer bijgehouden. Staan ook leuke goedkope gerechten.

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Mijn favoriete vegetarische recept is een avocado geprakt met wat mayo en sambal, en daarbij 2 gekookte eitjes en potje asperges. Ik eet al jaren koolhydraatarm en daardoor kan ik vetter eten, goed om op gewicht te blijven en ook goed voor diabetes type 2, al heb ik dat zelf niet.

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Kant-en-klare vleesvervangers koop ik nooit! Soms eet ik ergens en dan is er voor mij zo'n brok maar ik vind ze echt niet lekker. Ook eet ik geen soja (produkten)
    Ik eet vooral veel peulvruchtgerechten, zelfgemaate falafel, 'n enkele keer vis of een ei.
    Ik heb veel simpele, vegetarische gerechten in mijn kookschrift en ik neem vaak recepten over van vegetarische/veganistische blogs.

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Ik kijk voor leuke recepten vaak op pinterest en op de site van allerhande. Staan heel veel lekkere recepten op.

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Het simpelste om vega te eten vind ik in een recept gewoon het vlees weglaten! Pasta, lasagne, wraps, stamp etc lenen zich daar uitstekend voor. Om wel je vitamines voldoende binnen te krijgen kun je er extra bonen doorheen doen. Voor elk recept zijn er wel bijpassende peulvruchten te vinden, en door de pastasaus blend ik vaak linzen zodat je het niet eens merkt. Een makkelijke en budgetvriendelijke oplossing om meer vega te kunnen eten :)

    BeantwoordenVerwijderen
  10. Voedingscentrum.nl. prima verantwoorde recepten.

    BeantwoordenVerwijderen
  11. Ja tante Dora mag ik ook graag lezen! Ik haal weleens inspiratie van Lekker & Simpel. De naam zegt het al; niet teveel poespas en het meeste heb je al gewoon in huis qua kruiden en specerijen.

    BeantwoordenVerwijderen
  12. Meestal google ik gewoon, want het hangt toch een beetje af van wat ik in huis heb. Dat is makkelijker dan een site met recepten volgen en dat precies matchen met de inhoud van mijn kast ;-) Maar wel leuke tips, ik ga er zeker eens kijken!

    BeantwoordenVerwijderen

Reageren is leuk, graag zelfs, maar onzinnige, racistische, onaardige, of kwetsende reacties naar mij of anderen en ook reacties met nep-informatie worden niet geplaatst.

Over verwijderde reacties ga ik niet in discussie.