Welkom bij Zuinigaan

Dit weblog gaat over bezuinigen, consuminderen en nog meer, want een mens is tenslotte meer dan alleen een consuminderaar, of zo je wilt een vrek. In '07 kocht ik mijn huis, in december 2018 word ik 66 jaar en mag ik met pensioen, want dan krijg ik mijn AOW. Ik heb een pensioengat van 20 jaar. Ik verkeek mij op de kosten van een koophuis en constateerde dat ik financieel vanaf mijn 66e jaar nogal krap zou komen zitten, vooral vanwege het pensioengat. Dus daar ging ik wat aan doen en op deze weblog vind je mijn berichten hierover.

woensdag 24 januari 2018

Zuinige besparingstips

Vandaag heb ik 2 besparingstips:

Nootjes
Volgens het Voedingscentrum zou iedere volwassene dagelijks 15 gram noten moeten eten. Een handje vol dus. Noten verlagen je LDL-cholesterol, wat helpt om je bloedvaten gezond te houden. Verder leveren noten veel gunstige voedingsstoffen zoals vezels, eiwit, ijzer en onverzadigd vet.
Heel fijn dat ze zo gezond zijn, maar ze zijn wel erg duur!  Noten kosten al snel 2 euro per 100 gram.
Niet iedereen heeft daar het budget voor.
Wat wèl binnen een klein budget past, zijn pinda's!  Pinda's zijn strikt genomen geen noten, maar ze hebben wel een vergelijkbare samenstelling. Je mag ze daarom van het Voedingscentrum in de plaats van noten eten. Dan zeg je misschien: ik vind amandelen, paranoten en walnoten véél lekkerder! Dat ben ik helemaal met je eens, maar als je die niet voor dagelijks gebruik kunt betalen, dan ik een pinda zo slecht nog niet!
Je kunt ze gebruiken als garnering van maaltijden en salades. Ook kun je ze op brood eten in de vorm van pindakaas. Met één dikbesmeerde boterham met pindakaas  voldoe je aan de norm voor gezonde voeding.
Er is wel één maar: pas op bij kleine kinderen. Kinderen kunnen stikken in pinda's, dus geef een klein kind nooit pinda's,  maar doe pindakaas* (zie voetnoot) op brood.

Pillen (diarreeremmers etc)
Grootverpakkingen zijn vaak veel voordeliger.

Ik heb nogal gevoelige darmen en regelmatig gaat het mis, dan heb ik diarree. Soms gaat het ook wekenlang goed, het is mij niet duidelijk waarom mijn darmen dan opeens weer van slag zijn. Ik zie geen verbanden met voedsel. Om de diarree te bestrijden, neem ik loperamide, altijd 2 stuks tegelijk. Dat werkt bij mij uitstekend. De diarree stopt en ook de eventuele buikpijn. Ik krijg geen verstopping, mijn stoelgang komt als snel weer op gang en is dan weer normaal. Ik koop dus regelmatig diarreeremmers. Ik ontdekte laatst bij de Kruidvat dat een pakje met 10 stuks €2,65 kost en een pakje met 20 stuks €3,35! Voor 70 cent meer koop je dus dubbel zo veel. Ze zijn lang houdbaar. Tegen de tijd dat de houdbaarheidsdatum verstreken is, dan zijn bij mij de pillen al lang op!
Hetzelfde geldt voor de paracetamol, hoewel het verschil hier niet zo groot is. Een pakje met 20 stuks kost 49 cent en een pakje met 50 stuks kost 99 cent. Ze zijn lang houdbaar en ik neem ook vaak strips mee naar mijn werk. Mijn collega's met hoofdpijn weten me wel te vinden.
Ik vind het prima dat ik mensen een plezier kan doen met tabletjes die 2 cent per stuk kosten.


* Dat geldt natuurlijk alléén voor kinderen zonder notenallergie.

17 opmerkingen:

 1. Paracetamol is in belgie niet te koop in Kruidvat maar enkel bij de apotheker. Zelfs de generische vorm zal bij de apotheker een pak duurder zijn of de paracetamol die Kruidvat in Nederland aanbiedt. liesbet

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Toch vreemd dat er ondanks Europese regelgeving zo veel verschillen zijn in de verkrijgbaarheid en prijs van zelfzorgmedicijnen.

   Verwijderen
 2. In plaats van noten: zonnebloempitten, eventueel even in koekenpan roosteren.
  Fijne dag,
  Rosa

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Iedereen kan in een pinda stikken. Bij kinderen is het echt zeer moeilijk ook voor medici om een pinda uit de luchtpijp te krijgen. Het nootje icm de luchtpijp maakt een stof aan waardoor de luchtpijp afsterft. Dit proces is niet meer terug te draaien. Aldus mijn ehbo begeleider mij ooit eens vertelde. Daarom beter geen pindas bij kinderen.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dat was mij niet bekend, wel dat je geen pinda's aan kinderen moet geven.
   Dank voor je toelichting!

   Verwijderen
  2. De pinda kapselt zich in. Daardoor is hij er niet meer uit te hengelen door de dokter. Kinderen verslikken zich sneller dus vandaar dat dit gezegd wordt.

   Verwijderen
 4. Wat gebruik je veel diarree remmers. Ik zou daar niet zo snel op ingrijpen. Het is een manier van het lichaam om iets waar het niet blij van wordt versneld naar buiten te werken. Waarom zou je dat proces verstoren?

  Als je dagenlang buikgriep hebt, is het uiteraard iets anders, maar een reactie op voedsel zou ik niet bestrijden.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Poep jij graag in je broek? Ik niet! Daarom slik ook ik vaak diarreeremmer.

   Verwijderen
  2. Zoals ik al schreef, heb ik gevoelige darmen. Daarmee bedoel ik, dat ik zo nu en dan ongelukjes heb. Gelukkig niet dagelijks of wekelijks, maar toch zeker 6 à 8x per jaar, misschien wel meer. Ik houd het niet bij, want ik wil zo'n ongelukje het liefst zo snel mogelijk weer vergeten.
   Ik denk dat jij ook niet blij zou worden als je op je werk of elders een diarree-ongelukje had en dat je er dan heel anders over zou denken.
   Ik gebruik op doktersvoorschrift 3 soorten medicijnen die als bijwerking diarree kunnen hebben. Misschien wordt mijn lichaam daar inderdaad zo nu en dan niet blij van. Soms gaan er weken voorbij waarin er niets aan de hand is, en soms, zoals in de afgelopen week, had ik 3x diarree-aanvallen. Misschien waren die aanvallen in de afgelopen dagen in combinatie met een virus, mijn kleinkinderen en dochters hadden er ook last van.
   Hoe dan ook: tijd voor pillen, zodat ik er niet ineens op mijn werk door overvallen word.
   Het verschonen van mijn bed en pyjama vind ik geen probleem, maar elders een ongelukje toch liever niet!

   Verwijderen
  3. Ik weet niet welke remmer je gebruikt, maar ik kreeg vroeger tannalbumine voorgeschreven en dat werkte heel erg goed. Desondanks ben ik blij dat mijn darmproblemen nu zo goed als voorbij zijn!

   Verwijderen
 5. Mijn moeder heeft hetzelfde. Heeft psylliumvezels voorgeschreven gekregen. Te krijgen bij Kruidvat voor 2,95 als ik me niet vergis. Sinds ze die neemt geen last meer van ‘ongelukjes’.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Ja pinda,s. Ook de goedkoopste oplossing voor : Ik ben onder weg en ik wil nu wat te kanen hebben of ik moet echt wat eten. Het vult zo veel meer als de snackbar in of aan de chips en het is gezonder .Mineralen en vitaminen en eiwitten en niet al te slechte vetten. Verzadigen dat moeten ze dan juist even ;-) Daar kun je weer een tijd op vooruit. Voor negentig cent ! G&G

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Met een stoma heb je niet zoveel aan diareehremmers. Jammer..

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Nee, dat klopt. Voor de stomapatiënten heb ik deze tip niet geschreven. In die wereld ben ik niet goed thuis.

   Verwijderen
 8. Zo duur zijn noten nu ook weer niet. Een zakje ongebrande noten bij Ah is 2.69 per 200 gram. Als je 15 gram per dag eet dan kost dat minder dan 21 cent!
  Het grote probleem is natuurlijk dat je niet meer eet dan die paar nootjes, dat is heel lastig! De pinda moeten trouwens wel ongezouten zijn!

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Als je in Nederland een combinatie van ecetylsalicylzuur (aspirine) en paracetamol met coffeïne wilt kopen tegen hele erge hoofdpijn betaal je voor Excedrin 7,99. In Duitsland in bijna (niet helemaal) dezelfde samenstelling een huismerk voor 2,49. Het is weliswaar geen eerste keuze middel en helpt niet tegen migraine, maar sommige mensen hebben er baat bij. Als je er meer over wilt weten vanuit het standpunt van de arts lees dan het stuk in het geneesmiddelen bulletin.http://geneesmiddelenbulletin.com/artikel/website-van-de-maand-www-excedrin-nl/ ( ik heb wel een doosje gekocht voor mijn dochter..)

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Meer kinderen dan je denkt hebben een pinda-allergie. Levensgevaarlijk ! Mijn zoon heeft altijd een prikpen met medicijnen bij zich, pinda's zitten in veel voedingsmiddelen en je weet maar nooit. Ben ook niet zo'n fan van die dingen. De prijs van een zakje ongebrande noten valt best mee mits je niet alles achter elkaar opeet.
  Die aanbeveling van het voedingscentrum is trouwens van recente datum, ook zonder noten kun je gezond en voordelig eten.

  BeantwoordenVerwijderen