Welkom bij Zuinigaan

Dit weblog gaat over bezuinigen, consuminderen en nog meer, want een mens is tenslotte meer dan alleen een consuminderaar, of zo je wilt een vrek. In '07 kocht ik mijn huis, in december 2018 word ik 66 jaar en mag ik met pensioen, want dan krijg ik mijn AOW. Ik heb een pensioengat van 20 jaar. Ik verkeek mij op de kosten van een koophuis en constateerde dat ik financieel vanaf mijn 66e jaar nogal krap zou komen zitten, vooral vanwege het pensioengat. Dus daar ging ik wat aan doen en op deze weblog vind je mijn berichten hierover.

dinsdag 27 februari 2018

Alleen kopen wat je nodig hebt

Gisteren schreef iemand in een reactie dat hij/zij alleen kocht wat nodig was.
Nodig hebben is een heel relatief begrip. 
Juist over wat nodig is en wat niet kun je enorm van mening verschillen!

Als voorbeeld de aankoop van een jas:

- Je kunt zeggen: mijn jassen zijn uit de mode, daarom heb ik dringend een nieuwe jas nodig! Je hebt nog wel jassen en die zijn nog niet versleten, maar ze  passen niet in het modebeeld, dus heb je een nieuwe jas nodig.

- Je kunt zeggen: ik ben 5 kg afgevallen, die jassen die ik heb, zijn allemaal te wijd, ik heb een nieuwe jas nodig.

- Je kunt ook zeggen: ik heb helemaal geen passende winterjas, maar daar weet ik wel wat op, ik heb een dikke trui en die draag ik onder mijn zomerjas, dan ben ik warm genoeg.
Dat laatste deed ik op mijn 27e. Ik was in vrij korte tijd zwaarder geworden en ik paste echt niet meer in mijn oude winterjas, die paste gewoon niet meer dicht. Ik had wel voor de winter een grote, warme lange trui voor mezelf gebreid. Heel leuk, met allerlei motieven. Die trui droeg ik over mijn gewone kleding en daarover de wijde zomerjas.

Een ander voorbeeld, de aankoop van aardappelen.
Je kunt zeggen, de aardappelen zijn op, dus heb ik aardappelen nodig. Maar misschien heb je nog allerlei alternatieven in huis die je in plaats van aardappelen kunt eten:
bruine bonen of andere peulvruchten
rijst
pasta
bami of andere noedels
wraps
meel om pannenkoeken mee te bakken.
Zo beschouwd heb je helemaal geen aardappels nodig.
Mijn schoonouders hadden dan ook nog een speciaal type aardappels nodig. Die vonden gewone aardappels minderwaardig spul, die wilden uitsluitend rode bildstar, bij voorkeur van eigen teelt en voor minder deden ze het niet.  Ik heb bij hen nooit anders dan aardappels gegeten en dat waren dan wel bildstar, want die hadden ze nodig.

Zo zijn er veel meer voorbeelden te noemen.
Sommige mensen hebben niet genoeg aan 10 of 20 paar schoenen, maar hebben nu juist dat ene paar bruine nodig.
Of ze zijn al in geen 4 weken naar de kapper geweest en moeten heel nodig weer bijgeknipt worden, terwijl een ander misschien 1 of 2 keer per jaar naar de kapper gaat, of helemaal niet.

Het is maar net wat jij normaal en nodig vindt.

27 opmerkingen:

 1. Een heel leuke overpeinzing van je. Ga er eens over nadenken hoe ik het meestal doe.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Dit vind ik een interessant onderwerp (en ik hoop oprecht dat de zure reageerders die ik toch regelmatig voorbij zie komen, dit keer eens pauzeren...). Vooral omdat dit zo per persoon en maatschappij verschilt.

  Laatst zag ik op een andere consuminderblog (sorry, weet even niet meer welke het was) dat er boodschappen gedaan moesten worden, omdat er 'nog maar' 2 soorten beleg waren. Waar ik woon, in Afrika -ben dan nu wel even aan het overwinteren in Nederland en vanwege wat andere omstandigheden, maar dat terzijde- is dit de normaalste zaak van de wereld. En dan heb ik het over de mensen met een normaal inkomen, niet de armere klasse. Dan hebben ze bv kaas en jam in huis, en dat is het. Niet zoals in Nederland dat ze 10 soorten beleg in huis hebben (sowieso is er minder keus dan in Nederland, en olijfolie daar is ook gewoon een gangbaar beleg) en nog even naar de winkel moeten omdat de hagelslag op is. Overigens is dit absoluut niet als aanval bedoeld, maar meer om te laten zien hoe dit per land/maatschappij kan verschillen. Precies zoals je zegt met die aardappels, hoewel sommige mensen gebruik maken van een weekmenu, dus als er bv boerenkoolstamppot op het menu staat en je aardappels op blijken te zijn, dan kan ik het me nog wel voorstellen dat je nog per se die aardappels wil kopen. Maar als er nog genoeg rijst, pasta, meel of wat dan ook in huis is en je bent een beetje creatief dan zouden voor mij die aardappels ook geen noodzaak zijn om te kopen.

  Zelf heb ik al meer dan 10 jaar dezelfde winterjas, is nog steeds goed (volgens mij ook een redelijk tijdloos model) maar omdat het me net een beetje té warm is, draag ik dus ook 2 vesten over elkaar. Nu met de vrieskou wel mijn jas, maar wanneer het een graaf of 5 is volstaan de twee vesten. (Waarschijnlijk ook de reden dat 'ie al zo lang meegaat!) Of eigenlijk: een dik vest en een poncho. Gaat prima. Is heerlijk warm vanwege de laagjes. Je zou dus idd kunnen zeggen; koop dan een tussenjas. Maar dit gaat prima zo voor mij, en ik heb (vooralsnog) geen behoefte aan een tweede jas erbij.

  Ik denk dat ikzelf ook wel onder de categorie 'alleen kopen wat nodig is' val, maar dan wel 'kopen wat ikzelf nodig vind'. Misschien vind een ander die tussenjas wel bittere noodzaak en koop ik waarschijnlijk ook weer in de ogen van een ander onzinnige zaken (zo heb ik iets met beslagkommen in de keuken, daar heb ik er echt ontzettend veel van. Best stom, want daar gebruik je er toch maar 1 -hooguit 2- tegelijk van... Dus ja, daar heb ik er meer van gekocht dan noodzakelijk).

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Haha, dat doet me ook denken aan mijn ex-schoonmoeder. Daar moesten de muren geverfd 'omdat dat al drie jaar niet gedaan was' (het zag er in mijn ogen prima uit. Er moest met spoed een nieuwe 'tussenbank' komen, omdat de huidige niet bij de nieuwe stoelen kleurde en daarna nog weer een permanente bank. Ook moesten de tv en stereoset vervangen worden omdat ze zwart waren en de nieuwe dvd-speler zilverkleurig was en dat kon echt niet. Het hele huis moest verwarmd worden, alle kamers en gangen. Ze moesten per se drie keer per jaar op vakantie. Etc. etc. En een stress dat ze had om geld... Het lijkt mij veel prettiger om wat minder uit te geven zodat je rust ervaart van het hebben van wat geld achter de hand, maar niet voor iedereen werkt dat zo. En je kunt natuurlijk niet besparen op wat je denkt echt NODIG te hebben.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Mijn borden en mijn bestek zijn een allegaartje, een samengeraapt zootje, maar ik vind het totaal niet nodig om nieuw te kopen, zodat ik overal zes of tien van heb en het precies bij elkaar past.

   Verwijderen
  2. Mijn broer heeft een tijd bij iemand gewoond die een allegaartje aan bestek had, en hij werd daar heel onrustig van. Alles hetzelfde geeft hem rust in het hoofd. Kooplustig is hij verder niet en tweedehands is prima. Ik verdenk onze familie er van dat we op het randje van O.CD zijn. Ik leg bijvoorbeeld kranten altijd op een nette stapel omdat ik anders onrustig wordt en onze jongste draait altijd de stelen van de opscheplepels van zich af. Zo bekeken is "hetzelfde bestek" nog redelijk eenvoudig!

   Verwijderen
  3. Dit herken ik maar wat is O.CD?

   Verwijderen
  4. OCD is Obsessive Compulsive Disorder (in het Nederlands Obsessieve Compulsieve Stoornis, OCS dus). Kort gezegd: dwanghandelingen of -gedachten. Ik herken daar ook altijd veel in, al is het bij mij geen 'moeten' maar net als bij bovenstaande persoon een wegnemen van onrust.

   Verwijderen
 4. Als ik alleen zou kopen wat ik strikt gezien nodig heb, dan zou dat op het moment alleen eten zijn. Maar ik zie er het nut niet van om mezelf alles te ontzeggen. Heb ik hobby-materiaal bv nodig? Natuurlijk niet. Maar het geeft me wel een uitlaadklep en heel veel plezier, dus als ik er geld voor heb dan koop ik het gewoon (als dat nodig is; niet alleen om voor de sier bij mijn hobby spulletjes te leggen ;) )

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Een mooie om over na te denken! Ik heb zeker meer spullen dan strikt noodzakelijk, maar ik probeer dat meer en meer in de gaten te houden, door voor kwaliteit te gaan, zuinig te zijn op wat ik heb en spullen optimaal te gebruiken. Ik probeer bovendien altijd eerst voor tweedehands te gaan, omdat ik denk dat er al genoeg spullen op de wereld zijn die eer 'op' kunnen. Daarmee pak ik het meer en meer aan als mijn ouders, wat ik als tiener maar reuzesaai vond. Wijsheid komt soms toch met de jaren, blijkbaar.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Ik heb het een tijdje echt arm gehad, dat ik mijn huis en vaste lasten kon betalen (zo laag mogelijke lasten...) en dan €50 over had voor de maand, voor àlles. Het was eigen keus, omdat ik weer aan de studie ging en geen lening wilde aangaan, maar toch, de keus of iets nodig was of 'alleen maar' wenselijk werd door mij elke dag gemaakt.

  Daar heb ik een voor mij absoluut minimum ontdekt (en een bult creativiteit :D). Nu nog vind ik het lastig om geld uit te geven aan iets wat puur 'wens' is.

  Siebrie

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Goed punt! Wat nodig is, is voor iedereen weer anders. Feitelijk heb je uiteindelijk maar heel weinig nodig heb ik het idee.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Het is zo enorm verschillend wat mensen denken nodig te hebben. Die winterjas is wel een goed voorbeeld, Ik heb 2 winterjassen en een tussenjas, allemaal jaren geleden gekocht. Het zijn neutrale modellen en staan nog steeds prima. Geen behoefte aan een nieuwe jas dus. Maar ik kan echt behoefte hebben aan een museumbezoek of een bepaald boek. Ook een nieuwe lippenstift in precies de goede kleur kan ik niet weerstaan, heel frivool ! Maar eigenlijk koop ik weinig spullen. Ook in de supermarkt koop ik wat ik echt nodig heb en (belangrijk) ik ook echt lekker vind. Mijn lijstje is aanmerkelijk korter dan dat van Zuinigaan.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Wat je nodig hebt...dan kom je al gauw uit bij Maslow's piramide. Lichamelijke basisbehoeften(slaap,eten) veiligheid, sociaal contact,erkenning en zelfrealisatie. Dat het zo verschilt ligt er ook aan in welke fase je zit. Als je amper geld hebt voor eten ben je niet bezig met spulletjes kopen voor je hobby.

  Voor mijzelf,ik hoef geen tien soorten beleg, ik voel me de koning te rijk met mijn zelfgemaakte jam en ei en kaas van de boer.Gasten vinden het maar karig qua keuze...andersom vind ik als ik bij anderen ben de overdaad aan broodbeleg enorm.Voor beiden geldt,leef zoals je zelf wilt en veroordeel de ander niet als die ander er andere normen op nahoudt.

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Tja, het verschil tussen need en greed. We hebben net weer een vaatwasser en daarmee iets meer vrije tijd gekocht. Ik besef dat dat een luxe is. Wel hebben we met behulp van tips onderhoudsdienst en zelf repareren de aankoop bijna een jaar uit weten te stellen. We hebben aan de hand van de leeftijd van de machine en de samenstelling van ons gezin uitgerekend hoe vaak de vaatwasser heeft gedraaid en zijn tot de slotsom gekomen dat hij hoogstwaarschijnlijk echt af is. Daarom met de site van de C.Bond een keuze gemaakt en hopelijk weer een goede koop gedaan. Onderhoud van onze meubelen en apparatuur staat regulier op de agenda en we kopen zelden nieuwe meubels. Ook als ik iets tweedehands zie, gaat het niet zo maar mee. We hebben veel spullen van mijn ouders weg moeten doen, dus waarom zou ik andermans tweedehands in huis halen terwijl we geen ruimte hadden voor ons eigen dierbare tweedehands?

  BeantwoordenVerwijderen
 11. ALDI heeft kant en klaar maaltijden van 2.90 euro. Je kunt dus van een euro of 6 per dag leven.

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Quilty! Ik haat borden glazen en bestek wat niet bij elkaar hoort. Wel irriteer ik me tot ik r nog maar 1 heb. Dan gaat t weg. Maar t liefst passend.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Zolang ik een even aantal van iets heb, stoort het me niet. Dan kan het tenminste 'netjes' in de kast. Laatst nog een leuke beker weggedaan omdat er eentje stukgevallen was en ik er nu dus nog maar drie had :)

   Verwijderen
 13. Sommige mensen hebben niet genoeg aan 10 of 20 paar schoenen, maar hebben nu juist dat ene paar bruine nodig.

  BeantwoordenVerwijderen
 14. AH heeft kant en klaar maaltijden van 3.90 euro. Je kunt dus van een euro of 7 per dag leven.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. ??? wat bedoel je daarmee? Dat ik nu iedere dag kant-en-klaar van de AH moet kopen en dat ik verder niets nodig heb?

   Verwijderen
  2. Dat zou duurder voor je zijn Zuinigaan.
   7 dagen maal 7 euro is 49euro, en je leeft nu rond de 30 a 35 euro per week.Wat een malle anoniempjes die zomaar wat roepen.
   Groet Greet

   Verwijderen
 15. Laatste 3anoniemer :waarom niet in 1keer ......

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Wat leuk om even over na te denken. Ik ben me er de laatste 2 jaar van bewust geworden wat ik belangrijk vind om "nodig" te hebben. Zoals laatst...ik had dus helemaal geen 1 lekkere dikke trui meer, niks nakkes nada. Dus ik "moest" een trui vinden. Heb ik gelukkig 2 gevonden! Ben nog nooit zo blij geweest met een trui...Meer heb ik niet nodig vind ik....Een ander wil er minstens 10 hebben...Maar of je ze echt nodig bent? ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 17. Nodig hebben is relatief inderdaad. Hmm, leuk om over na te denken. En ik denk trouwens ook dat hoe meer en langer je nadenkt over of je iets 'nodig' hebt, des te kleiner de kans dat het antwoord bevestigend is :) in mijn geval althans. Bij twijfel: wacht een maandje en bedenk dan nog eens of je het inderdaad nodig hebt. Grote kans dat je het na een maand niet eens meer weet.

  BeantwoordenVerwijderen
 18. Supermooie blog :)! Dat is wat ik keer op keer blijf zeggen tegen anderen 'er zijn maar weinig dingen die je écht nodig hebt' ;)... Goed bezig Zuinigaan, ga zo door :)!

  BeantwoordenVerwijderen
 19. Mooi blog.

  Vraag me af waar de grens ligt wat betreft nog basisbehoefte en wat niet. Sowieso is basisbehoefte per land al anders, gezien bv de weersomstandigheden hier in Nederland al andere basisbehoefte vraagt dan bv in Afrika.

  Groetjes Sas

  BeantwoordenVerwijderen
 20. Ligt er wel een beetje aan waar in Afrika... in mijn woonplaats ligt nu gewoon sneeuw, en de huizen zijn er doorgaans veel kouder dan in Nederland (geen CV, vaak alleen een gaskachel in de woonkamer), schoenen gaan wel weer sneller kapot vanwege de slechte straten. Verschil is natuurlijk wel dat er hetere zomers zijn, maar de winter is vaak even koud.

  BeantwoordenVerwijderen