Welkom bij Zuinigaan

Dit weblog gaat over bezuinigen, consuminderen en nog meer, want een mens is tenslotte meer dan alleen een consuminderaar, of zo je wilt een vrek. In '07 kocht ik mijn huis, in december 2018 werd ik 66 jaar en kreeg ik mijn eerste pensioen en AOW. Ik had een pensioengat van 20 jaar. Ik verkeek mij in 2007 op de kosten van een koophuis en constateerde dat ik financieel vanaf mijn 66e jaar nogal krap zou komen zitten, vooral vanwege dit pensioengat. Ik heb hard gewerkt aan het aflossen van mijn hypotheek. De hypotheek is inmiddels volledig afgelost. Mijn berichten gaan nu over leven met een pensioen.

zaterdag 10 maart 2018

Is er nog een leuke vacature in het bestuur van de ING beschikbaar?

Bovenstaand vroeg één van mij Facebookvrienden zich een paar dagen geleden af. Hij zou graag 3 miljoen doneren aan alle non-commerciële goede doelen waar het Rijk níet garant voor staat.

Meestal publiceer ik op zaterdagochtend mijn uitgaven voor de boodschappen van de afgelopen week, maar dat bericht laat ik nog even liggen, dat kun je vanavond verwachten.

Eerst dus even wat over het salaris van een van de bestuurders van ING.
Recent in het nieuws:
topman Hamers krijgt 50 procent loonsverhoging en gaat voortaan meer dan 3 miljoen euro per jaar verdienen.
De man verdiende absurd weinig en dat kon echt niet langer.  Hij verdiende volgens de commissarissen namelijk veel minder dan zijn collega's in andere landen in de wereld.
De rest van het personeel van de ING krijgt  er dit jaar 1,7% bij, maar Ralph Hamers 50% en  mag ruim 3 miljoen euro gaan toucheren. En dan is hij nog steeds heel sneu,  want de best verdienende topman in de wereld verdient 16 miljoen per jaar. Dat is de topman van de Charles Shwab bank in de VS. In Nederland hoort dit salaris van Hamers overigens wel bij de top van de bestuurders van banken.

En die Ralph Hamers verdient minder dan topmensen (bijna altijd mannen) van Unilever en Heineken in Nederland. Want daar is het hoogste inkomen ruim 12 miljoen per jaar. Dat is dus 1 miljoen per maand. Lees ook hier.

Ik blijf me over dergelijke getallen verbazen! Hoe kan dit en waarom krijgen deze mensen zo absurd veel geld? Hebben ze zo'n duur leven dat ze anders hun boodschappen niet kunnen betalen?

Ik ben jaren klant geweest van de ING en haar voorgangers, al vanaf 1972, als ik nu nog klant was, dan zou ik overstappen naar een andere bank. Dat overstappen deed ik 7 jaar geleden, toen de ING bonussen ging uitbetalen aan haar bestuurders. Toen was ik er helemaal klaar mee!

Wat vind jij van de 3 miljoen voor deze topman?

21 opmerkingen:

 1. Wij zitten nog bij de ING, maar dit is wel een reden om nog even heel goed na te denken of we daar willen blijven.
  Ik vind het wel lastig om te bedenken waar we dan heen willen. Waar ben jij naar overgestapt of iemand anders een goed idee?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Kijk eens op de eerlijke geldwijzer: https://eerlijkegeldwijzer.nl/bankwijzer/
   Daar blijkt dat ING slecht scoort op o.a. dierenwelzijn, klimaatverandering, gendergelijkheid, woningbouw en vastgoed, bonussen en nog meer.
   Ik ben 7 jaar geleden overgestapt naar de ASN bank, samen met mijn dochter en schoonzoon. De overstap was gemakkelijk en is mij goed bevallen.

   Verwijderen
 2. Ik ga mijn ing rekening opzeggen. Ze begrijpen het bij ing nog steeds niet.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ik vind die drie miljoen erg veel, maar ok, zal wel. Wat ik helemaal niet ok vind is dat wanneer deze bank in de problemen komt dat dit zeer waarschijnlijk wordt afgewenteld op de burger die daarvoor moet gaan betalen. Absurd. En Balkendende keek en zag dat het helemaal prima was. Doet denken aan Kok.
  VeggieMo

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Knab is een goede bank, kan je zo veel rekeningen openen als je wilt voor hetzelfde bedrag , ook je creditcard valt daar in, en je kan ze een naam geven, zo heb ik bv een rek. die ik aflossen noem, ze geven voor deze tijd ook nog de beste rente, 0,35%, en 0,4 voor een kwartaalrekening.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Heerlijk zoveel geld op de plank. Als je even niet zulk goed werk hebt geleverd, samen met je concurrenten,, dan is het fijn dat de politieke belangen zo groot zijn dat ze je helpen.
  Zo helpt de ECB de banken met die klote rente die veel te laag blijft. De opkoopprogranma’s waardoor mensen met een met moeite bijeengespaard bedrag nul rendement hebben en de schatkist moeten spekken.

  Maar hé, het is fijn om geld te hebben. Iedereen wil geld en Dagobert Duck kreeg ook geen rendement met zijn munten in een loods. Hij kon zwemmen in het geld.

  Het is heerlijk om geld te hebben, dus ja, doen, een baan bij de bank,

  Bij het vorige bedrijf had de politiek het salaris van de directeur beknot. Uiteindelijk vonden ze iemand, maar die directeur is geen hoogvlieger. Weinig visie enz.

  Ach zie het ruim, eerlijk maar het personeel is het niet, maar dat is al langer zo. Het is vechten om omhoog te komen.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Ik ben wel benieuwd of er op de werkvloer ook een salarisverhoging in zit voor het personeel. Ik vind de 3 miljoen buitenproportioneel, al heeft hij natuurlijk ook wel flinke verantwoordelijkheden, maar ik vind het vooral belangrijk dat bij loonsverhogingen alle lagen in het werkveld omhoog gaan bij goed functioneren. Maar daar wordt niet over gesproken...

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Weet je wel hoe goed werknemers het bij een bank hebben? Zoveel extras en cursussen potjes en afdelingen voor hulp dat als ze op een "gewoon" kantoor komen keihard door de mand vallen!
   Alles bij de bank is een farce. Maarja de meeste hebben ze nidig ve hypotheek of roodstaan PL ed..
   Een voetballer verdient nog veel meer. Kijk je dat dan ook maar niet meer???

   Verwijderen
 7. Die vriend wil dan ook vast 80-100 uur werken in de week en de verantwoordelijkheid en druk van het leiden van tienduizenden mensen en een onderneming die een constant (negatief) in het nieuws komt en waarbij hij de kop van jut is als er iets mis is.

  Het is makkelijk te zeggen dat het te veel is (en hij heeft het zeker niet nodig), maar uiteindelijk zijn er maar weinig mensen die de functie willen en daarnaast ook kunnen vervullen. Als iedereen het kon zou hij wel een veel lagere beloning ontvangen, of anders vervangen worden voor iemand die het voor een veel lagere beloning doet.

  Feit blijft dat het veel geld is, maar we moeten niet doen dat het gek is dat een bestuurder van een miljardenonderneming meer verdient dan collega's bij ING met veel minder verantwoordelijkheid en druk.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Het IMF vindt dat er in Nederland een loongolf moet komen. De loonsverhogingen gaan nu niet snel genoeg en blijven achter bij de groei van de economie.
  De ING maakt een goed begin, nu de rest nog!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Door al die extra regels van werknemers waar de werkgever financieel voor opdraait is een loonsverhoging voor heel veel bedrijven echt niet op te brengen hoor. En dan hebben er nog veel meer mensen maar 70% en wie gaat dat straks dan betalen????

   Verwijderen
  2. En maar klagen met zijn allen dat alles steeds duurder word????????? Wanneer zijn we tevreden en houden we op met kijken naar anderen?

   Verwijderen
 9. Deze verhoging vind ik ook echt niet kunnen! Ben ongeveer een half jaar geleden overgestapt van ING naar Triodos. Ook al krijg je daar geen rente, het voelt gewoon veel prettiger. Ze missen vast niet mijn spaargeld, maar als iedereen die moeite heeft met deze graaicultuur daadwerkelijk overstapt dan moeten ze wel iets merken aan hun klantenaantal. Toch?

  BeantwoordenVerwijderen
 10. "Ik heb dat geld nodig, ik werk meer dan twaalf uur per dag en moet ook kunnen ontspannen" was een weerwoord van de bankman. En ik dacht,arme arme man...dat je geen nee kan zeggen na acht uur werk,dat je vastzit in een bubbel van werkwerkwerk, dat je niet kan ontspannen van ik noem maar wat, het lopen van het Pieterpad of uitgebreid kokkerellen in het weekend, dat je verslaafd bent aan werken, en dat anderen voor jouw verslaving de rekening krijgen.

  Ik heb te doen met boeren, die ook zulke lange dagen maken, om ons eten op ons bord te krijgen en die helemaal geen loonsverhoging krijgen,erger nog,meer regeltjes en kosten op zich geladen krijgen.Maar...wél kunnen genieten van het leven en alles eromheen!

  Misschien moet de INGman daar eens een maand meewerken om uit zijn bubbel te komen.

  Groet,Greet

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Eigenlijk moet iedereen zijn rekening opzeggen bij de ING!
  Er zijn banken zat die niet meedoen aan die graaicultuur.

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Grappig al dat gepraat over de verantwoordelijkheden van deze mensen en hoe zwaar dit wel niet is, maar ik heb nog niet vaak gehoord over het nemen van verantwoordelijkheden als de dingen fout lopen. O ja , ze stappen op met een ontslagbonus om vervolgens elders voor een topsalaris aan de gang te gaan. Je verantwoordelijkheid nemen is het probleem oplossen , niet dit overdragen aan een volgende. Of voeren bezuinigingen in waar voor ander goedkoper personeel van de werkvloer op moet stappen of bezuinigen op dingen zoals de schoonmaak of doen een beroep op de overheid. Allemaal maatregelen waar anderen slecht van worden, niet zijzelf. Ans

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Ik vind dat wel heel erg veel geld. En als je er nu naar toe werkt, of het is je eigen bedrijf, dan vind ik het nog één ding, maar als je 'omdat je zielig bent' gewoon 50% erbij krijgt (terwijl je dus dan blijkbaar al een miljoenensalaris had), dat vind ik echt van de zotte. Dat komt op mij over alsof daar gedacht wordt dat dat geld nergens vandaan hoeft te komen.

  En als ze er dan ook nog iets voor leverden, maar over het algemeen stappen ze bij problemen min of meer geruisloos op, al dan niet met een dikke vertrekpremie. Klaar om aan te schuiven bij de volgende rijkgevulde tafel.

  Ik zou liegen als ik zei dat ik het zelf niet graag zou hebben, maar ik denk dat ik me op zo'n moment toch ook écht heel ongemakkelijk en zwaar overbetaald zou voelen.

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Het is absurd en trouwens wat moet je met zoveel geld, niks te wensen meer over? Of gaat het naar goede doelen haha??

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Die man spaart voor zijn oude dag ... :)
  Of zou hij niet tot zijn 67 ste door moeten werken ...
  Ach , als we allemaal wat meer zouden beseffen dat al het aardse slijk , maar voor zo korte duur is , en dat hij met al dat geld , misschien wel de ongelukkigste man is in andere opzichten.

  BeantwoordenVerwijderen