Welkom bij Zuinigaan

Dit weblog gaat over bezuinigen, consuminderen en nog meer, want een mens is tenslotte meer dan alleen een consuminderaar, of zo je wilt een vrek. In '07 kocht ik mijn huis, in december 2018 word ik 66 jaar en mag ik met pensioen, want dan krijg ik mijn AOW. Ik heb een pensioengat van 20 jaar. Ik verkeek mij op de kosten van een koophuis en constateerde dat ik financieel vanaf mijn 66e jaar nogal krap zou komen zitten, vooral vanwege het pensioengat. Dus daar ging ik wat aan doen en op deze weblog vind je mijn berichten hierover.

vrijdag 2 maart 2018

Vegetarische vrijdag - waarom wordt niet iedere vegetariër een veganist?

Als vegetariërs geen vlees eten omdat ze geen dieren willen (laten) doden, dan zou het wel zo logisch zijn om ook geen zuivel en eieren meer te eten.

Waarom?

Omdat koeien en kippen maar een zeer beperkte tijd genoeg melk kunnen geven of voldoende eieren kunnen leggen. De productie is zo geïntensiveerd, dat zo'n productiedier al snel niet meer genoeg levert of ziek wordt. Het dier wordt dus gedood, niet omdat het geen melk meer geeft of geen eieren meer legt, maar omdat de productie terugloopt. Dus het zijn geen oude dieren die worden gedood, maar dieren die geen topproductie meer halen en daarom om financiële redenen, in feite productietechnische redenen weggedaan worden.
Eendagskuikens, daarvan wordt de helft gedood omdat ze haantjes zijn en dus geen eieren kunnen leggen.

Een koe kan gemiddeld wel 20 jaar oud worden, maar dat worden melkkoeien niet, die worden na 5 jaar geslacht, want dan zijn ze uitgemolken.
Dus in feite gaat het bij het eten van eieren en zuivel wel degelijk om het doden van dieren in verband met de efficiëntie van het bedrijf.
Lees hier meer (klik)
Heb jij hier wel eens bij stil gestaan?

54 opmerkingen:

 1. Ja, ik heb daar zeker al bij stil gestaan en het is inderdaad een feit dat ook aan zuivel veel dierenleed verbonden is. Anderzijds ben ik ook van mening: hoe meer mensen geen vlees (of minder vlees) eten, hoe meer dierenleed er kan voorkomen worden. Alle beetjes helpen.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik ben het helemaal met je eens dat alle beetjes helpen.

   Verwijderen
 2. Ik denk dat de oplossing niet is dat we geen vlees en andere dierlijke producten meer eten en drinken, maar dat het op een duurzame en leedarme/leedvrije manier wordt ‘gemaakt’.

  Het alternatief voor alles wat dierlijk is, is nu nog te beperkt, te bewerkt, te moeilijk te krijgen en voor velen ook te duur.

  Wmb ook gewoon een stukje circle of life dat we consumeren van dieren.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dat kan alleen als we STERK minderen en het VEEL duurder wordt. Vind maar eens ruimte om 57 miljard dieren niet op elkaar gepropt te laten leven. Als je de dieren ook nog eens niet veel te jong wilt laten sterven (wat in mijn ogen nodig is voor 'leedvrij') heb je het ook niet meer over 57 miljard dieren, maar me dunkt al snel het dubbele. Hoe ga je al die dieren voeden? Nog oneindig veel meer regenwoud kappen?

   Verwijderen
  2. De dieren zijn kunstmatig gemaakt. Ik heb nooit op school geleerd over de koeien en varken overbevolking tijdperk voordat de mens hebben vlees gegeten. Sterker nog, de grooste rede waarom amazon bos is verwoest is omdat mesen eten vlees. Misschien kan je een keer "cowspiracy" kijken en andere documentaires.
   Van de 57 miljard dieren zijn er veel vissen en we weten wat de stand van de vis bevolking is. Ik wacht nog op de volgede argumenten ;-) http://camerongreen.org/veganbingo/#!/veganbingo/

   Verwijderen
  3. Precies, juist door al dat overconsumeren zijn er zoveel dieren, dat krijgt een natuurlijker verloop. Schaarste maakt duurder waardoor de consumptie ook terugloopt.

   Daarnaast ben ik niet perse tegen jong slachten, want waarom valt dat onder leed. Als dieren meer ruimte hebben en met respect behandeld worden, dan is slachten gewoon onze circle of life. Wij eten nu eenmaal planten én dieren. Of laat een leeuw een lief klein hertje ook rustig doorgrazen...

   Verwijderen
  4. Peulvruchten zijn niet bewerkt en goedkoop, ams je ze samen met granen eet (brood, rijst, gierst...) heb je volwaardige eiwitten.

   Verwijderen
 3. De strikte tweedeling die er in het hoofd van veel vegetariërs bestaat is vreemd. Waarom niet soms een stukje vlees en dan kaas en toetje laten staan? Het gekste is nog wel het fenomeen 'vegetarische kaas'. Dat is voor mensen die niet willen dat er stremsel uit de maag van een geslacht kalf in de kaas komt (het kalf mag niet dood), maar er wel mee akkoord gaan dat elke koe aan de lopende band kalveren op de wereld zet voor de melkproductie (dan heb je binnen de kortste keren een enorm koeienoverschot) en dat mama-koe na 5 jaar geslacht wordt.
  Flexitariër of veganist zijn is veel logischer dan vegetariër zijn.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Een veganistische levenswijzen is slechter voor het milieu dan een veganistische (o.m. een grotere CO2 uitstoot)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dat lijkt me volkomen flauwe kul! De productie van eieren en zuivel zou minder CO2 uitstoot geven dan noten, peulvruchten etc?
   Die dieren die zuivel en eieren leveren produceren mest en moeten veel eten om deze voedingsmiddelen te leveren.
   Pertinent onzin!

   Verwijderen
 5. Ik ben nu 4 jaar vegetarisch en ik drink almond melk, eet avocado en soya boter en beperkt mijn "process voeding". Maar ons gezelschap is (nog) niet voor Vegan gemaakt. Om een vegan te zijn, men moet veel energie en tijd investeren en niet iedereen heeft het. Het is bij voorbeeld zo gemakkelijk om een broodje ham/kaas onderweg te kopen.
  Daarna het is makkelijk te zien in de commentaren dat vegetarisch en veganist leven betekend dat je moet tot de conclusie komen dat veel wat men tot nu toe heb geleerd is niet helemaal waar. eiwitten komt alleen van vlees, melk is goed voor jou en is een goede bron van calcium etc... Ik begrijp dat het is moeilijk voor veel mensen. Dus ik wil je nog bedanken voor jouw blog want je geeft gewoon een andere mening over voed.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Vandaag op het menu een linzensoepje...met groentebouillon. En zelfgebakken brood met zelfgemaakte humus. Niet omdat ik vegetariërs ben of vegan...maar omdat ik altijd ook vleesloze dagen in het weekmenu heb.Ik vind het fijn om mijn kookkunsten uit te breiden met recepten die lekker zijn en dat kan ook vleesloos zijn.
  Groet,Greet

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi Greet, zo doen wij dat ook regelmatig. Mijn huisgenoot op kamers noemde dit vroeger parttime vegetariër zijn. Je hebt bovendien helemaal niet zo veel vlees nodig per week.

   Verwijderen
 7. Cowspiracy is Amerikaans, en niet te vergelijken met de Nederlandse melkindustrie.
  Nederlandse melkkoeien leven gemiddeld 5 jaar en ruim 8 maanden. Dan worden ze niet afgevoerd vanwege een teruggelopen productie, maar om andere redenen. De 3 belangrijkste redenen voor afvoer van melkkoeien zijn verminderde vruchtbaarheid, klauwproblemen en problemen met de uiergezondheid. Dit terwijl de economisch optimale vervangingsleeftijd van gezonde melkkoeien veel hoger ligt.
  Bron: http://www.boerderij.nl/Rundveehouderij/Nieuws/2015/12/Weinig-schot-in-verlengen-levensduur-melkkoe-2738289W/

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Natuurlijk in Nederlands, of europa is er nooit schandaal. Dit komt van de VS: https://nos.nl/artikel/2188554-het-eierschandaal-met-fipronil-hoe-het-zover-kwam.html Varken en kippen die nooit licht zien in NL bestaan niet.

   Verwijderen
  2. Maar aan het eind, iedereen is vrij te doen wat hij/zij wilt. Als iemand kiest voor vlees eten het is zijn keuze.

   Verwijderen
  3. Nou, nou, 5 jaar en 8 maanden... Dat is heel iets anders dan 5 jaar inderdaad. Dan bereiken ze wel meer dan een kwart van hun levenspotentieel!
   Wat maakt het uit waardoor ze afgeschreven worden? Als nog maken we bij bosjes jonge dieren dood.
   En waar komen de afvoerredenen door? Juist. Uitbuiting.
   1. De koe kan niet meer goed zwanger worden en dus kan de melkproductie niet meer op peil worden gehouden, dus wordt ze gedood.
   2. Klauwproblemen? Heeft dat te maken met doorfokken? Met veel stilstaan? Kan dat niet gewoon verholpen worden door een vee-arts? Het lijkt me dat dieren in de natuur niet op hun vijfde bij bosjes sterven aan klauwproblemen.
   3. Hun uiers worden zo intensief gebruikt en zijn zo abnormaal groot gefokt dat er problemen ontstaan.

   Verwijderen
 8. Ik ben vegetariër omdat ik vlees en vis gewoon niet lekker vind. Yoghurt, kaas en eieren wel heel lekker en nodig voor vitamine B12.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dan krijg je te weinig B12 binnen. Ook vegetariers hebben dit supplement nodig.
   VeggieMo

   Verwijderen
  2. Dat hoeft niet. Altijd zonder B12 supplement gedaan en waardes zijn prima. Overigens hebben vleeseters dit mogelijk ook nodig, zie dit blog onder 2: http://squatcilla.nl/vegans-irritant-geitenwollensokken-vooroordelen/ Toegegeven beetje gepeperd qua woordkeuze, maar alla het is ook een pittige tante die dit schrijft:-)

   Verwijderen
  3. 100micro gram per dag of 1000 micro gram per week zijn zeer belangrijk. Anders ben je in gevaar. Maar dat komt niet alleen van gebrek aan vlees, maar ook omdat we eten nu "te schon". Waarom B12 en Omega 3 zijn belangrijk: https://www.youtube.com/watch?v=q7KeRwdIH04

   Verwijderen
  4. Op de website van het Voedingscentrum kun je precies berekenen of je voldoende vitamine B12 per dag binnenkrijgt. Bij mij is dat dik in orde dus.

   Verwijderen
 9. Ik eet sinds mijn 18e vegetarisch en sinds 3 jaar vegan en het is helemaal niet moeilijk. Je moet er gewoon voor kiezen.

  De komende week is het de nationale week zonder vlees. De ah heeft alle vegetarische producten met 25%! (helaas dan ook weer stunt deals met vlees)

  misty

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Ik zou in deze vrijdagse 'rubriek' liever leuke en lekkere vegetarische tips lezen, dan keer op keer die dode discussie of je vegetariër of veganist of wat dan ook moet zijn. Voelt nogal Telegraaf om mensen steeds tegenover elkaar te zetten. Niemand gaat acuut stoppen met z'n gewoontes, er wordt hooguit meer over nagedacht. En dat bereik je dan weer sneller met goede berichten, dan met de start van een never ending discussie.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Niemand gaat acuut stoppen met zijn gewoontes? In mijn vriendenkring wordt de een na de ander vegetariër of veganist, simpelweg door bewustwording van wat er nou eigenlijk gaande is in de wereld van de vee-industrie.

   Verwijderen
  2. Oh ja, dat dekt natuurlijk wel de lading voor íedereen.

   Verwijderen
  3. je zegt het zelf al, ze worden vegetariër na een proces van bewustwording. Dus niet van het ene op het andere moment. En inderdaad, dat moment komt eerder als je goede en prettig geschreven informatie kunt lezen in plaats van geruzie over en weer. Dit onderwerp is net als roken ja/nee een onderwerp waarbij mensen echt niet zeggen 'Oja je hebt helemaal gelijk, ik word vegetariër!' Ze moeten zelf de echte feiten lezen en er over nadenken Het is een proces. Waarbij roepen om gelijk te krijgen niet helpt

   Verwijderen
  4. Maar wie doet dat dan? Roepen om gelijk te krijgen? Ik zie alleen maar mensen die feiten presenteren. Feiten die door mensen die liever hun ogen sluiten voor leed als onaangenaam ervaren worden.

   Verwijderen
 11. Helemaal eens Suzanne! De vrijdag blog vind ik niet leuk meer om te lezen. Vegetarisch, veganistisch... ze worden in ieder geval niet aardiger, leuker of begripvoller tegenover anderen met een andere mening.olga

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Het is niet mijn bedoeling om mensen te dwingen, maar meer om mensen te motiveren om andere keuzes te maken.
   Het gaat me niet om goed of fout, ik eet zelf ook niet helemaal vegetarisch of veganistisch.

   Verwijderen
  2. Wel aardiger, leuker en begripvoller voor de onschuldige dieren.

   Verwijderen
  3. Ik doelde meer op de drammerige reacties dan op jouw schrijven Zuinigaan. Olga

   Verwijderen
 12. Het lijkt een beetje op een heksenjacht als je vlees eet of rookt of drinkt.
  Alles is tegenwoordig slecht ook ademen in de buiten en binnen lucht, (lucht vervuiling).
  Inderdaad geef leuke en lekkere recepten!
  Hier komen we toch niet uit, en iemand dwingen een kant op te gaan heeft een averechtse effect.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik vind het heel lovenswaardig om waarheden waar velen zich niet van bewust zijn aan het licht te brengen.
   Ik vind het heel erg dat er miljarden dieren per jaar vermoord worden voor vlees, melk en eieren. Hoe meer mensen beseffen wat we nou eigenlijk aan het doen zijn met zijn allen, hoe beter.
   Ik ken veel vegetariërs die uit dierenliefde vegetariër zijn. Het is goed als zij beseffen dat zuivel en eieren niet zo veel verschillen van vlees.
   Ik vind dat Zuinigaan hier een heel terechte vraag stelt. Ze probeert niet te bereiken dat vleeseters stoppen met vlees (dat zijn toch geen dierenliefhebbers), ze probeert te bereiken dat de vegetarische dierenliefhebbers bewust met zuivel en eieren omgaan in plaats van maar aan te nemen dat dat geen kwaad kan.

   Verwijderen
  2. Helemaal mee eens. En wie recepten wil lezen kan ook andere bronnen zoeken. Kappersblaadjes genoeg. Sorry, dit laatste klinkt wat zuur, maar ik kan slecht tegen dat 'doe maar lekker dom, want dat is zo makkelijk' geluid. ZuinigAan, keep going!

   Verwijderen
  3. Is eerder dom om te denken dat iedereen ‘lekker makkelijk’ wil. Maar elke week dezelfde discussie aanzwengelen is níet hetzelfde als goede informatie verstrekken en bewustmaken. Dá’s wel makkelijk.

   Je kunt niet zomaar uit allerlei recepten (bijv) melk of ei schrappen, want plantaardige ‘melk’ reageert tijdens koken niet hetzelfde. En je hele levensstijl acuut omgooien is nogal wat.

   Dus prima: bewustwording, maar wees dan ook vernieuwend. En herhaal niet dezelfde vraagstelling keer op keer. De commentaren eronder zijn dan ook een herhaling.

   Verwijderen
  4. Waar staat dat er iemand beweerde dat *iedereen* lekker makkelijk wil?

   Verwijderen
 13. Star en humorloos, zo ervaar ik de blogs over eten zonder vlees maar ook de anti rook stukjes. Ik rook niet en eet soms vlees, maar de manier waarop wordt gereageerd vind ik vaak vervelend. Eten zonder vlees kan ook LEUK zijn, genoeg lekkere recepten te vinden. En als stoppen met roken zo makkelijk zou zijn dan rookte NIEMAND meer.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik heb zelf niet het idee dat humor nu echt mijn handelsmerk is, maar vanaf 9 maart kun je hier een reeks vegetarische recepten verwachten.

   Verwijderen
  2. Hahaha! Wat grappig! 20.000 Nederlanders sterven per jaar aan roken! 553 miljoen dieren worden per jaar in NL vermoord voor vlees! Ik lach me dood. Misschien kun jij de humor even aanleveren, anoniem 17:31? Ik weet niet waar die vandaan moet komen...

   Verwijderen
 14. Gisteren bij Binneste Buiten (tv) een item over bokken. Het zou fijn zijn als elke vegetarier elk jaar een goed groot gebracht bokje at. Dit zou het leed van deze dieren, dat indirect door vegetariers en wordt veroorzaakt ernstig verminderen en de hang naar voedingsuplementen doen afnemen.

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Het wordt een je eentonig en zeurig op de vrijdag
  Net zoals de blogs over roken
  Het lijkt erop om zoveel mogelijk reacties te willen krijgen
  En ook discussie uitlokken komt niet altijd even gezellig over.
  Als de inspiratie er even niet is , beter om een dag niet. Te bloggen misschien ....

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. En laat ik nou denken dat ik gevarieerde blogs schrijf op de vrijdag!

   - over minderen met zuivel vanwege het milieu.
   - over veganisme vanwege diervriendelijkheid.
   - over vegetariërs vroeger
   - gezondheidsaspecten
   - is het zuiniger om vegetarisch te eten?
   - koe Hermien die ontsnapt was aan het slachthuis
   - mijn grote liefde voor kaas
   - wat kun je eten als vleesvervanger, als bron van eiwit
   - parttime vegetariër zijn
   - pannenkoeken zonder eieren
   - Vlees op het menu met kerst, kan kerst zonder vlees?
   - vegetarische babyvoeding
   - misstanden in slachthuizen in België
   - gezonde en goedkope gerechten
   - vlees en de enorme milieubelasting
   - hoe zorg je dat je geen tekorten oploopt (bijvoorbeeld ijzer en B12)
   - flextariërs
   - spagettipompoen met houmous en ui
   - in hoeverre eet ik zelf vegetarisch?

   Ergens is het natuurlijk vreselijk eentonig en zeurderig, want het gaat nooit over vlees of vis of kip, maar altijd over vegetarisch eten.
   Maar ik vind wel dat ik over dat onderwerp redelijk gevarieerd schrijf.

   Anoniem, van 20:51 uur, heb je misschien tips om de eentonigheid en zeurderigheid wat te doorbreken? Of zeg je stoppen met bloggen?
   Of hooguit 3x per week een interessant recept plaatsen?
   Ik zie je reactie wel verschijnen!

   Verwijderen
  2. Iedereen kiest er zelf voor om te lezen...men kan ook niet lezen. Iedereen kiest er zelf voor om te reageren...men hoeft niet te reageren.
   Ik zou het jammer vinden als je door commentaar anders gaat doen dan je bent, anders gaat schrijven dan waar jouw eigen behoefte is.
   Tip,misschien de commentaren op de vegetarische vrijdag blog uitzetten? Zodat we gewoon lezen wat jij wilt delen zonder te verzanden in de welles/nietes?

   Groet,Greet

   Verwijderen
  3. Of wat denk je van een geïnspireerde gastblog over vegetarisme of misschien waarom jij zo aan vlees gehecht bent?
   Lever een stukje aan en ik plaats het, tenminste als ik het geschikt vind voor mijn blog.

   Verwijderen
  4. Ow, ik was niet die mopperaar hoor. Ik ben zelf ook niet aan vlees gehecht,ik eet hooguit vijf keer per maand vlees.
   Ik zou zelf nooit een gastblog schrijven over Zwarte Pieten, vegan of beeldenstorm. Ik wil niet meegaan in die polarisatie.

   Groet,Greet

   Verwijderen
  5. @Greet: nee dat snap ik. Je was me net voor bij de publicatie van een 2e reactie op de reactie van anoniem van 20:51 uur.

   Verwijderen
 16. Zuinigaan heeft dus gelijk, geen zuivel, geen eieren, geen vlees, geen vis, geen dierenleed. En trouwens niet alleen vegetarërs eten geitenkaas.

  BeantwoordenVerwijderen
 17. Vreemd. Alsof recepten met vlees en foto,s van rokende mensen zo humoristische en niet eentonig zijn. En zuinig aan heb ik nog nooit zien drammen of discusies uit lokken. Ook daarin is ze juist heel zuinig aan.

  BeantwoordenVerwijderen
 18. Ja ik sta er bij stil. Koezuivel mijd ik niet helemaal maar wel zo veel mogelijk. Eieren koop ik voornamelijk van eigen kippen van een collega. Die gaan dood als ze oud zijn geworden maar niet omdat ze niet meer leggen. Mascha.

  BeantwoordenVerwijderen
 19. info over plantaardig eten : http://tryvegan.be/gezond/

  BeantwoordenVerwijderen
 20. Helemaal zonder lukt me nog niet, thuis wel maar buitenshuis vind ik het wel lastig. Ik eet regelmatig vegetarisch, maar als ik haast heb neig ik toch sneller naar een stukje vlees. Ik vind ook dat zuivel net zo erg is eigenlijk, maar dat eet/drink ik ook nauwelijks vanwege mijn huid. Toch lastig om sommige dingen te vervangen: roomboter, melk bij sommige recepten, kaas is helemaal onvervangbaar. Ik let er wel meer op sinds ik eens de vega challenge heb geprobeerd. Eieren eet ik wel trouwens, maar die koop ik altijd bij de buren of krijg ik van vrienden die kippen hebben.

  BeantwoordenVerwijderen
 21. Ik ben blij met de vrijdag blogs, fijn om op een bespaarblog ook te lezen over vegetarisch en veganistisch eten. En het is prima om mensen aan het denken te zetten.

  BeantwoordenVerwijderen