Welkom bij Zuinigaan

Dit weblog gaat over bezuinigen, consuminderen en nog meer, want een mens is tenslotte meer dan alleen een consuminderaar, of zo je wilt een vrek. In '07 kocht ik mijn huis, in december 2018 werd ik 66 jaar en kreeg ik mijn eerste pensioen en AOW. Ik had een pensioengat van 20 jaar. Ik verkeek mij in 2007 op de kosten van een koophuis en constateerde dat ik financieel vanaf mijn 66e jaar nogal krap zou komen zitten, vooral vanwege dit pensioengat. Ik heb hard gewerkt aan het aflossen van mijn hypotheek. De hypotheek is inmiddels volledig afgelost. Mijn berichten gaan nu over leven met een pensioen.

woensdag 4 april 2018

Pensioen aangevraagd!

Mijn pensioen komt nu toch met rasse schreden nader! Ik kreeg in de afgelopen week een brief met een folder in de brievenbus en ik werd verzocht mijn pensioen tijdig te plannen.
Dus ben ik er mee aan de slag gegaan.
Mijn arbeidscontract eindigt van rechtswege, zoals dat zo mooi heet, op de dag dat ik 66 jaar word. Dan heb ik geen werk meer en ben ik zonder werk, voor het eerst sinds jaren. Een raar idee!
Een deel van mijn leven ben ik tijdens verschillende periodes heel hard op zoek geweest naar werk en nu laat ik dat los! Nu heet dat ineens niet meer werkzoekend of werkloos, maar AOW gerechtigd.
En dan moeten er keuzes gemaakt worden.
Laat ik het pensioen ingaan per AOW datum, al iets eerder of misschien later en rentenier ik dan een tijdje op mijn bescheiden vermogen?
Ik kan ook kiezen tussen nu een hoger pensioen en later een lager pensioen of andersom. Eerst een beetje en later méér.
Ik zou kunnen zeggen: ik wil eerst lekker veel en dan zie ik het later wel of ik dan bijna geen aanvulling meer krijg op mijn AOW. Eigenlijk is dat niets voor mij en daarom heb ik besloten dat ik vanaf mijn 66e iedere maand evenveel pensioen wil. Een reden daarvoor is vooral: mijn moeder en grootmoeders werden allemaal ouder dan 87 jaar (oma's 87,5 en 90 en mijn moeder 89) en ik denk dat de kans groot is dat ik minstens 90 word. Ik heb niet veel zin om de laatste periode van mijn leven ineens een stuk minder inkomen te hebben.

18 opmerkingen:

 1. Een spannend, maar ook wel een apart vooruitzicht denk ik. Geen baan meer en ook niet hard op zoek hoeven naar eentje. Geniet er maar lekker van.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Lekker van genieten. Ik had ook elke maand hetzelfde bedrag liever gehad. Meer zekerheid. Nog 42 jaar werken en dan krijg ik ook AOW.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Dan is er de afgelopen 3 jaar heel wat veranderd. Ik kon niets kiezen kreeg gewoon vanaf 65 en 3 maanden AOW en pensioen. Tot mijn grote verrassing meer dan de WAO uitkering die ik ruim 2 jaar ervoor had.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Geniet ervan! Ik zou denk ik wel kiezen voor een aflopend pensioen. De eerste 10 jaar van je pensioen ben ben je het meest vitaal, bezig, op reis etc. Daarna ben je steeds minder nodig, behalve waarschijnlijk zorg. De overheid zal je wel niet laten creperen als het geld daarvoor niet is.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Wat gaat het snel, genieten straks! Mijn ouders hebben juist gekozen om eerst meer te ontvangen en later minder, omdat zij nu nog regelmatig willen reizen en dagjes weg willen etc. Later kan dat misschien ivm hun gezondheid niet meer of minder.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Pensioen? Het lijkt wel een hypotheek :P... Ik ben nog maar 28 en heb eerlijk gezegd nog geen idee hoe het straks zal gaan tegen die tijd... Dan zullen de regels wel weer anders zijn. Geniet ervan voor nu en sterkte met de laatste loodjes!

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Franse spoorwegbeambten gaan al met 52 jaar op pensioen.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Alleen de machinisten met 52. Het kantoorpersoneel met 57.

   Verwijderen
  2. In andere landen zelfs in europa gaan er mensen met 42 met pensioen. Met alle gevolgen vandien. Wat is je punt ?

   Verwijderen
 8. Weer een mijlpaal! Ik snap dat het ook wat gek voelt, maar het is toch zeker een felicitatie waard. Gefeliciteerd dus.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Met zo´n vet lijf als jij hebt en de zurigheid van je blogs denk ik dat je de 70 niet gaat halen

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. @anoniem van 2:27,ben je niet beschaamd zo'n grove onbeschofte reactie....

   Verwijderen
  2. Mijn mening: mensen die anderen beschuldigen van zurigheid, zijn zelf ongelooflijke azijnpissers!

   Verwijderen
  3. Wat een achterlijke opmerking om 02.27 ga slapen , zit je beter in je velletje....

   Verwijderen
  4. Als die van 2.27 een volwassen persoon is wees dan zo sportief om openlijk hier je excuses aan te bieden, dan heb je echt lef,

   Verwijderen
 10. Wat een nare opmerking anoniem 2;27. Dan zit je kennelijk zelf erg slecht in je vel. Sacha

  BeantwoordenVerwijderen