Welkom bij Zuinigaan

Dit weblog gaat over bezuinigen, consuminderen en nog meer, want een mens is tenslotte meer dan alleen een consuminderaar, of zo je wilt een vrek. In '07 kocht ik mijn huis, in december 2018 werd ik 66 jaar en kreeg ik mijn eerste pensioen en AOW. Ik had een pensioengat van 20 jaar. Ik verkeek mij in 2007 op de kosten van een koophuis en constateerde dat ik financieel vanaf mijn 66e jaar nogal krap zou komen zitten, vooral vanwege dit pensioengat. Ik heb hard gewerkt aan het aflossen van mijn hypotheek. De hypotheek is inmiddels volledig afgelost. Mijn berichten gaan nu over leven met een pensioen.

dinsdag 3 april 2018

Weer geld geleend

Sinds 5 jaren leen ik regelmatig geld uit in de vorm van een microkrediet. Dat doe ik bij Wakibi. Zo'n microkrediet is tussen de 200 en  een paar duizend euro en alle deelnemers leveren een stukje van dit bedrag. Tegenwoordig betaalt een deelnemer 25 euro per lening, vijf jaar geleden was dit 22 euro.
Ik heb nu voor de 21e keer geld uitgeleend, deze keer aan een vrouw in Kenia. Zij is boerin en leent geld om haar boerderijtje uit te breiden.

Het uitlenen levert mij geen winst op. Als ik pech heb, dan krijg ik ook geen geld terug. Als je rijk wilt worden door het verstrekken van deze leningen, dan ben je aan het verkeerde adres.
Het is bij mij 1 x mis gegaan. Toen heb ik van de geïnvesteerde 22 euro bijna niets teruggekregen. Dat was 5 jaar geleden, dus ik weet wel zeker dat ik daar niets meer van terug zie. Ik heb al jaren geen terugbetaling meer gehad.
Maar verder ging het steeds prima en kreeg ik steeds mijn geld terug.
In kleine beetjes.
Soms ruim 5 euro, maar soms ook nog geen euro.
Ik vind het leuk om anderen te helpen en houd er rekening mee dat er wel weer eens eentje is waarbij door omstandigheden de terugbetaling niet lukt. Een mens kan ziek worden, er kan een natuurramp plaatsvinden of er breekt een oorlog uit. En weg is je geld!
Meestal spaar ik terugbetalingen op, totdat ik weer een lening van 25 euro kan doen, maar deze keer heb ik er vanwege Pasen wat bijgelegd, zodat ik samen met anderen weer iemand gelukkig kan maken met een lening.

21 opmerkingen:

 1. Mooi initiatief. Ik heb een verhaal gehoord, dat lokaal de rentepercentages voor de microkredieten heel hoog zijn en dat arme boeren veel moeite hebben de kredieten terug te betalen. Weet je of dat zo is ?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. https://www.oneworld.nl/nieuws/microkrediet-met-megarente-wie-profiteert/

   Verwijderen
  2. In die landen liggen de rentepercentages heel hoog. Dat komt niet door de microkredieten op zich, dat komt door de situatie ter plaatse.
   Het mooist is natuurlijk als men daar ook tegen lagere rentes kan gaan lenen, maar dat is helaas niet zo.

   Verwijderen
  3. Ja door de inflatie zitten die arme mensen ineens met gigantische rentes die terugbetaald moeten worden. Van de regen in de drup. Geen goed plan.

   Verwijderen
  4. Betekent dat dan dat je deze mensen beter helemaal niets kunt uitlenen en dat alles bij hetzelfde blijft?

   Verwijderen
  5. Inderdaad, je duwt ze eigenlijk de afgrond in. Triest maar waar.

   Verwijderen
 2. Wat een goed idee! Ik heb even rondgekeken op de site van Wakibi en toen besloten om ook iemand te steunen. Het is een vrouw geworden die iets wil bijverdienen met borduurwerk. En omdat ik zelf zo graag handwerk leek mij dit een mooie keuze. Het idee van terugbetaald krijgen en opnieuw investeren maakt dat je met weinig middelen toch verschillende mensen kunt steunen. Het sprak mij erg aan.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ik dacht eerst dat je zelf geld had geleend! Wat mooi dat je op deze manier anderen helpt!

  Huisvlijt

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ik leen ook geld uit,maar dan hier in Nederland. Boeren die geld "lenen" voor een melktap,of karnkamer voor boter, uitbreiding of opzetten van een landwinkel.Je krijgt dan tegoedbonnen(plus rente) voor boerenproducten, die je de komende jaren op kan maken.
  Prima om mensen in andere landen blij te maken met een lening, maar onze eigen boeren verdienen ook steun.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ja, een mooi systeem microkrediet bij Wakibi, ik ben januari 2015 begonnen en ben nu bij uitleen nummer 14.
  Natuurlijk zijn er meer projecten ook in Nederland om te steunen, crowdfunding lijkt er op, als er een regeling tot terugbetalen of producten leveren is, zie "Buitengewone Varkens" De voedselbank heeft toch geen vorm van microkrediet?

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Ik ga eens kijken, ik leen nu uit via Kiva. Ook alleen maar positieve ervaringen. Het is toch fijn als we heel veel mensen vooruit kunnen helpen met ons spaargeld, in plaats van alleen onze eigen portemonnee. Bedankt voor de tip!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dit vind ik op de website van Wakibi:

   Wat is de overeenkomst tussen Wakibi en Kiva?
   De overeenkomst tussen Wakibi en Kiva is

   - 100% van jouw steun gaat naar het geselecteerde project
   - Daarmee kunnen ondernemers die wellicht geen andere mogelijkheden hebben een bedrijf opstarten of uitbouwen
   - Zorgvuldig geselecteerde partners ondersteunen en/of financieren deze investering voor
   - Als er terugbetaald is kun je zelf een volgende ondernemer uitkiezen
   - Gemiddeld wordt meer dan 98% van de leningen volledig terugbetaald
   - Wakibi mag gebruik maken van de projecten die ook op Kiva.org getoond worden.

   Volgens mij moet je bij Kiva met een creditcard betalen en die heb ik niet. Bij Wakibi kun je betalen met iDeal en heb je geen creditcard nodig.

   Verwijderen
  2. Wat ik er van begrijp is dat Wakibi het geld weer uitleent aan Kiva. Ik heb me daarnet aangemeld en een project uitgekozen. Klopt het overigens dat er extra kosten bijkomen? Ik zocht iets uit van 25 euro en moest 28 euro betalen. Helaas lukte de betaling niet en werd er niets gereserveerd voor het door mij uitgekozen project. Yasr

   Verwijderen
  3. @Yasr: je kunt die 3 euro extra bijdrage aan de organisatie ook uitvinken. Dat doe ik meestal.

   Verwijderen
 7. Geef wat meer aan goede doelen daar word iederden beter van

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Volgens mij heb je geen geld geleend maar geld uitgeleend. Een groot verschil 😜

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Wat ik niet kan plaatsen is dat u zelf zal uit de schulden wilt maar anderen met plezier aan een schuld helpt....

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Het is helemaal niet mijn bedoeling anderen in de problemen te brengen. Het is mijn bedoeling om anderen te helpen met een kleine lening en te zorgen dat ze investeringen kunnen doen zodat ze het beter krijgen.

   Verwijderen
  2. Ik begrijp uw intentie. Daar is helemaal niets verkeerd aan.
   Alleen jammer dat het in de vorm van een krediet gaat waar de ander rente over moet betalen.
   En voor u is het een kleine lening maar voor de persoon die leent bedraagt het wellicht het equivalent van een jaarsalaris.

   Verwijderen