vrijdag 6 april 2018

Vegetarische vrijdag - koeien moeten weg om klimaatdoelen te halen

Die zin: Koeien moeten weg om klimaatdoelen te halen, was afgelopen woensdag de kop van het voorpagina-artikel in de Volkskrant.

Dat is een advies van de Raad voor Leefomgeving en Infrastructuur aan de minister van Landbouw. Om de klimaatdoelen te halen, moet er snel iets gedaan worden aan onze melkveehouderij. We moeten met ons allen echt veel minder vlees en minder zuivel eten. Anders worden er veel te veel broeikasgassen uitgestoten en dat is niet goed voor het klimaat.

Centraal in hun advies duurzaam en gezond    staat de vraag wat er moet gebeuren om de transitie naar een duurzaam en gezond voedselsysteem te versnellen. De raad spitst zich in dit advies toe op dierlijke producten, omdat de productie en consumptie daarvan een belangrijke rol spelen in het klimaatprobleem en in vraagstukken rond volksgezondheid en milieu.

De Raad voor Leefomgeving en Infrastructuur doet in dit advies drie aanbevelingen:

1. Geef duidelijkheid over de ruimte voor de veehouderij in de toekomst
Bied vanwege de nationale klimaatopgave zo spoedig mogelijk duidelijkheid over de ruimte voor productie in de veehouderij in 2030 en 2050. Vertaal deze ruimte in een systeem van in de tijd afnemende, verhandelbare emissierechten.
Ga als rijksoverheid in gesprek met provincies over een effectieve inzet van instrumenten en middelen om in gebieden met een hoge concentratie aan dieren de overblijvende milieu- en gezondheidsproblemen regionaal op te lossen.


2. Werk toe naar duurzame consumptiepatronen
Stel als doel dat het aandeel dierlijke eiwitten in het eetpatroon in 2030 is gedaald naar 40% van de totale eiwitconsumptie. Een duurzaam en gezond eetpatroon houdt in dat er meer plantaardige en minder dierlijke eiwitten worden gegeten.


3. Benut ketenpartijen bij verduurzamen van productie en consumptie
Werk samen met de ketenpartijen aan de ondersteuning van een duurzamere en gezonde productie en consumptie en de ontwikkeling van de markt voor plantaardige eiwitproducten.
De noodzakelijke omslag in het Nederlandse voedselsysteem is te vergelijken met de manier waarop in de naoorlogse jaren de voedselzekerheid in het nationale en Europese landbouwbeleid is gewaarborgd. Dat heeft geleid tot de toonaangevende positie van de Nederlandse agrarische sector. De verduurzaming van het voedselsysteem waar we nu voor staan biedt een uitgelezen kans om boer, voedsel­verwerkende industrie, retail en consumenten op een vergelijkbare wijze te verenigen in een op duurzaam en gezond voedsel gerichte coalitie.

(Bron:
Raad voor Leefomgeving en Infrastructuur  http://www.rli.nl/publicaties/2018/advies/duurzaam-en-gezond)

Plantaardig voedsel is duurzaam en gezond! Vooral aanbeveling 2 spreekt me erg aan. In de komende 12 jaren moet het aandeel in dierlijke eiwitten in de consumptie teruggebracht worden naar 40% van de totale eiwitconsumptie. 60% van alle geconsumeerde eiwitten moet dan dus plantaardig zijn. Een uitstekend plan, het zou van mij nog wel wat meer mogen.

manden met peulvruchten

Hoe krijg je mensen zo ver dat ze zuivel en vlees grotendeels laten staan? Ik denk dat de prijs zeker invloed heeft. Misschien moeten deze voedingsmiddelen 21% BTW krijgen en alle plantaardige artikelen, ook de melkvervangers, 0% BTW.
Daarnaast wil ik mensen er graag van overtuigen dat plantaardig eten en drinken heel lekker en gezond is!

Wat vind jij?

33 opmerkingen:

  1. Wat een belachelijk advies. De agrarische sector draagt al heel erg bij aan het halen van de klimaatdoelen. Misschien moeten mensen een wat minder vaak gaan vliegen (lees ver weg op vakantie). Over die sector hoor je nooit dat ze moeten inkrimpen. De agrarische sector moet tegenwoordig alle problemen oplossen. Kwam gisteren deze collumn tegen. Hierin word het wel mooi verwoord. https://www.volkskrant.nl/opinie/wijs-niet-altijd-naar-de-veehouderij-maar-neem-andere-maatregelen-om-minder-co2-uit-te-stoten~a4588932/

    groeten
    Roos

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Koekoek, Veehouderijen sjoemelen massaal met aantal dieren en daarmee uitstoot gassen etc.

      Er moet zeker een rem op. En als er minder melk wordt geproduceerd zal de prijs vanzelf stijgen. En eten we er minder van.

      Helemaal geen dierlijke producten vind ik wat naïef. Je kunt koeienmelk niet vergelijken met een sojaproduct en met alle bewerkingen die nodig zijn om het erop te laten lijken, vind ik t ook niet echt een goede vervangen. Daarnaast is de reactie van sommige producten in t kookproces ook heel anders, dus het is voor nu geen oplossing.

      Verwijderen
    2. Het is gebleken dat boeren helemaal niet massaal gesjoemeld hebben. Jammer dat dat niet zo breed uit gemeten wordt door de pers.

      Verwijderen
    3. @ Madelief: Pers is (linkse) staats- en EU propaganda... Wanneer wordt iedereen eens wakker en slikt niet alles meer voor zoete koek??

      Verwijderen
  2. Ik heb dan altijd een beetje met de boeren te doen als ik dit soort dingen lees. Maar als koeien zo'n desastreus effect hebben, tsja, dan moet er denk ik wel iets gebeuren.

    Huisvlijt

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Je hoort in de media en politiek zelden over heilige koeien(de auto's) halveren, en vliegtuigen aan banden leggen.
    En groenten en fruit meer belasten was ook geen slimme zet van onze regering, draagt zeker niet bij aan het meer groenten eten.

    Groet,Greet

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Ben het helemaal eens met Greet wat betreft vliegtuigen. Liever geen groot vliegveld in Lelystad en maximum snelheid van auto’s terug naar 110 km per uur. Autorijden is in Nederland al extreem duur. Openbaar vervoer is vaak geen optie. Dichterbij het werk gaan wonen hebben wij gedaan, maar er zijn nog maar weinig mensen die een vast contract hebben en waarbij de partner makkelijk kan mee verhuizen.
    Nederland produceert enorm veel dierlijke producten voor de export. Dat kan best minder en dan liever meer biologische akkerbouw. En natuurlijk de boeren hierbij financieel helpen.
    Ik zie het CO2 verhaal als een manier om de bevolking enorm hoge belastingen op te leggen waarbij ze niet al te veel protesteren. Ik zie de zaken los van elkaar. Ik vind een schoner milieu heel erg belangrijk, maar de manier hoe de overheid werkt lijkt me niet de meest handige.
    Dat de gaskraan in Groningen dicht gaat lijkt me heel terecht voor Groningen. Al verbaas ik me al jaren waarom er niet aardbevingsbestendig is gebouwd.
    Ik eet meestal vegan.

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Door verhoogde CO2 uitstoot vergroent het milieu (fotosynthese: CO2 + H2O => C6H12O6 + O2 ). We krijgen dus meer bladgroen

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Klopt, de tuinders in het westland injecteren met opzet CO2 in hun kassen voor een grotere productie. Het is niet voor niets een broeikasgas

      Verwijderen
    2. Precies! Daarom vind ik het CO2 verhaal ook zo dubieus.

      Verwijderen
  6. Vergroening:
    http://www.worldsbestnews.nl/aarde-groener-dan-gedacht/

    BeantwoordenVerwijderen
  7. De verdiencultuur is eigenlijk de oorzaak, alles maar meer en mega. De mens en moeder aarde is beter zonder hebzucht en drang naar rijkdom en macht. Ik geloof er eindelijk een stroming op gang komt naar een bewuster leven, op meerdere fronten.
    Groetjes El

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Met alle respect voor mensen die vegan of vega van uit ideologie zijn ik heb het idee dat alles wel heel simpel door stadse schone lui op die vieze dus vervuilende boer afgewenteld word. Verbaas me zo als ik s,avonds tussen de burgerhuizen door loop . Aquariums aan licht en warmte uit stoot en zo veel buiten verlichting. En al dat ingevlogen ook bio voedsel. Hoewel zijn organic mais taco in kleine zakjes met veel lucht wel voedsel ?

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Wat een belachelijk verhaal weer.. Denk eens aan vleesvervangers. Die zijn vaak van soja gemaakt, en waar komt die soja vandaan? Juist, uit landen waar regenwoud gekapt wordt voor de aanbouw van soja. Beetje eenzijdig verhaal, opgeklopt door de groene/linkse lobby die de boeren het licht in de ogen niet gunt. Raar volk om hier boeren te verbieden en de kap van regenwoud toe te staan. Net zo als auto´s verbieden maar wel elk jaar 2 keer vliegen om in Azie op zoek te gaan naar hun eigen ik.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Het kappen van oerwoud voor sojaplantages is voor veevoer. Een vleesteter eet indirect veel meer soja dan een veganist.
      Ik verbaas me ook over de ‘groene’ mensen die met het vliegtuig de hele wereld overvliegen.

      Verwijderen
    2. Martina, je moet niet denken dat vlees en zuivel ontstaat door het eten van gras, je vergist je als je denkt dat vegetariërs "kampioen-soja-eters" zijn!
      Het is namelijk zo dat koeien, varkens en kippen heel veel soja eten om 1 kg vlees te produceren. Dus die kap van het regenwoud is voornamelijk voor vlees en zuivel, en niet voor de vleesvervangers met soja voor vegetariërs en veganisten.
      Vleeseters eten indirect heel veel soja!
      Meer dan 90 procent van de soja die we eten, zit ‘verborgen’ in vlees, eieren en zuivel.
      Zo heeft een kip maar liefst 109 gram soja nodig voordat die bij de slacht 100 gram kipfilet oplevert. Eieren bevatten per stuk van 55 gram gemiddeld 35 gram verborgen soja. Een hamburger bestaat per 100 gram voor iets minder dan de helft uit verborgen soja. Zelfs kaas bevat per ons 25 gram verborgen soja.

      Verwijderen
    3. Yeps, verre reizen met het vliegtuig worden vaak door de linkse elite gemaakt onder het mom van milieu studie. Vaak meerdere keren per jaar.

      Verwijderen
    4. Heb een aantal maal meegemaakt dat groene gutmenschen een 2CV ('lelijk eend') reden want goed voor milieu. Nou nee, de twee-taktmotor in een lelijk eend doet aan onvolledige verbranding en stoot gigantische hoeveelheden stikstofdioxiden uit. Ze vonden het raar als ik dat zei.

      Verwijderen
    5. https://www.rtlnieuws.nl/nieuws/buitenland/vegetarisch-en-gezond-eten-vaak-slechter-voor-het-milieu

      Verwijderen
    6. Ik vind het jammer dat er alleen kennis gedeeld wordt over soja etende koeien.

      De zuivelsector werkt al jaren aan processen en technieken die circulair zijn. Dan eten ze dus wel gras,van eigen bedrijf,en de mest gaat ook op het eigen land. Dat kanje herkennen aan de woorden grondgebonden bedrijf.
      Daarnaast maakt vee (zowel de varkens als koeien) het SWILL op. SWILL is de GFT uit bedrijven, bierbostel het afval van bierbrouwers, kookresten uit restaurants en ziekenhuizen, overdatum eten uit de winkels.

      De circulaie economie is het antwoord tussen de veganwens en de vleesetende werkelijkheid. Het midden, dat klinkt prima toch, voor ieder wat wils.

      Verwijderen
    7. @ anoniem: kan mij helemaal bij je aansluiten!

      @ zuinigaan: toch vreemd dat steeds meer zuivelproducten een stempel krijgen met er op het predikaat gemaakt uit weidemelk. Misschien iets voor jou om uit te zoeken. Daarnaast ken ik genoeg boeren waar de koeien naar buiten gaan, de dieren mais en hooi van eigen land krijgen, en wat anoniem schrijft SWILL krijgen. Dat is voeding wat niet uit den verre komt!In plaats van een lobby voor minder vlees/melk/eieren zou je beter kunnen lobbieen voor diervoeding die NIET gemaakt wordt uit soja.

      Verwijderen
  10. Natuurreizen naar het poolgebied worden steeds populairder.

    BeantwoordenVerwijderen
  11. Als we met zijn allen een beetje matigen in onze consumptie op alle gebieden dan lijkt me dat meer effect hebben dan alleen met zijn allen geen vlees meer eten. Iedereen die een bepaalde ideologie aanhangt wijst met zijn vingertje alleen naar degene die zijn of haar ideologie niet volgt. Dus vegetariërs willen dat we geen vlees meer eten, weer anderen willen dat we minder spullen kopen. Daarmee redt je echt de wereld niet. We moeten op alle gebieden matigen en anders gaan denken.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ik denk zeker dat het klopt dat er op veel gebieden gematigd moet worden.
      Wat die CO2 doelen betreft: Geen verre vliegvakanties, geen sperzieboontjes en snijbloemen uit Kenia (ook ingevlogen)
      Minder en schonere auto's, meer zonnepanelen en windmolens, meer energie halen uit de eb- en vloedbewegingen (dat schijnt een enorme potentie te hebben).

      Verwijderen
  12. Als meer mensen veganistisch gaan eten, hebben we straks massa mensen met een b12 tekort. Plantaardige b12 toegevoegd in voedsel (behalve van dierlijke afkom) zorg er niet voor dat je b12-gehalte op peil blijft. Als je denkt dat dat wel het geval is, dan houd je jezelf gigantisch voor de gek.

    BeantwoordenVerwijderen
  13. Moest hier even over nadenken. Ik ben een grote voorstander van stemmen met mes en vork.Aan de andere kant denk ik vaak wat maakt het uit : Die paar mensen daar hoeven ze zich niks van aan te trekken en nu het er op lijkt dat de overheid "er wat aan gaan willen doen " nu voel ik daar weerstand tegen .Wat nou overheid bemoeienis het moet uit mensen zelf komen .En onder tussen staan heel erg veel dieren het niet goed en dan ook echt niet goed te hebben. Das m,n weerstand denk ik nu het gaat om afspraken die na gekomen moeten worden over co2 uitstoot nu ligt het aan de domme boer en niet aan de luxe van de vervuilende stads(t)er. Die die luxe ook op z,n bord of bbq wil voor heel weinig. Waardoor al die dierenellende enzo voort. Waar en hoe stopt dat ?

    BeantwoordenVerwijderen
  14. Als we allemaal ook binnenshuis zuiniger omgaan met energie, minder vaak in de auto stappen, bewuster met onze spullen omgaan, niet ieder jaar met het vliegtuig op vakantie, wat minder vaak vlees, groentes en fruit van het seizoen en minder boter, kaas en eieren eten en geen voedsel weggooien, dan zouden de grote, energievretende kassen, de grote kippenstallen, de varkensstallen waar het dier niet genoeg ruimte heeft om haar kont te keren en de grote melkveehouderijen met 500 koeien, die nooit buiten komen wel verdwijnen en werd ons land en de hele wereld beter..........hoop ik!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dat is onzin, want de consumptie in oa China is niet te stuiten zo groot.. Dus als er hier minder vlees gegeten wordt, exporteren we het wel. Nog vervuilender dus met het oog op transport!

      Verwijderen
    2. He, fijn, het maakt dus allemaal niet uit! Ga ik mooi met mijn vervuilende auto het ritje naar de supermarkt maken voor een paar lapjes kiloknaller en plastic bordjes voor de bbq.
      Schuldgevoel niet nodig, hoera, want nu ligt het lekker aan de Chinezen.

      Verwijderen
    3. Martina, als ik over “we” en de wereld schrijf bedoel ik iedereen, ook de Chinezen!
      De Bond zonder Naam publuceerde vroeger ‘n spreuk die in 2018 nog steeds belangrijk is : Verbeter de wereld, begin bij jezelf!

      Verwijderen
  15. Mij maakt het klimaatverhaal niet zo veel uit, ik wil gewoon geen moord voor m'n eten. Alleen planten voor mij

    BeantwoordenVerwijderen
  16. Verbeter de wereld.. door zelf te beginnen.. door kleine veranderingen door te voeren veranderd de wereld wel. Niet beginnen en de schuld bij de andere de grotere vervuiler te leggen veranderd er niets ten goede.
    Mijn zusje was eens verdrietig, ze had een hondje uit Polen genomen, maar dat is maar een druppel op de gloeiende plaat zei ze, er zitten er nog zoveel daar in de ellende. Ik zei toen tegen haar, dat klopt, jij kunt in je eentje de wereld problemen niet oplossen, maar je hebt voor jouw hond zijn wereld wel voorgoed veranderd. Dus mensen doe wat binnen jouw mogelijkheden ligt en dan veranderd de wereld ook ten goede. Bieke

    BeantwoordenVerwijderen
  17. Pas las ik hier een interessant stuk over , waarin iemand van de vleesindustrie praat over de klimaatdoelen en co2. En inderdaad over circulaire bedrijven . Waar ik overigens wel om moest lachen was dat hij vlees een bijproduct van de melkindustrie noemde ..... Hier de link https://www.vno-ncw.nl/forum/minder-vlees-eten-om-klimaat-te-redden-berust-op-misverstand

    BeantwoordenVerwijderen

Reageren is leuk, graag zelfs, maar onzinnige, onaardige of kwetsende reacties naar mij of anderen en ook reacties met nep-informatie worden niet geplaatst.

Over verwijderde reacties ga ik niet in discussie.