Welkom bij Zuinigaan

Dit weblog gaat over bezuinigen, consuminderen en nog meer, want een mens is tenslotte meer dan alleen een consuminderaar, of zo je wilt een vrek. In '07 kocht ik mijn huis, in december 2018 werd ik 66 jaar en kreeg ik mijn eerste pensioen en AOW. Ik had een pensioengat van 20 jaar. Ik verkeek mij in 2007 op de kosten van een koophuis en constateerde dat ik financieel vanaf mijn 66e jaar nogal krap zou komen zitten, vooral vanwege dit pensioengat. Ik heb hard gewerkt aan het aflossen van mijn hypotheek. De hypotheek is inmiddels volledig afgelost. Mijn berichten gaan nu over leven met een pensioen.

dinsdag 1 mei 2018

Geen sollicitatieplicht meer

Vanaf vandaag hoeven langdurig werklozen van 65 jaar niet meer te solliciteren. Werknemers die kort geleden werkloos waren geworden hoefden dat al niet en nu is de ongelijkheid opgeheven en hoeven ook langdurig werklozen niet meer te solliciteren. Je mag nu een jaar voordat je AOW leeftijd in gaat, stoppen met het zoeken naar werk. Dat lijkt me heel fijn.
Solliciteren zonder dat het iets oplevert is heel deprimerend. Ik heb daar zelf ervaring mee. Dat is weliswaar al geruime tijd geleden, maar ik ben wel twee jaren werkloos geweest voordat ik een baan kreeg.
Het is naar om telkens maar weer afwijzingen te krijgen. Je wordt 2e, je wordt nog een keer 2e in een procedure, maar niet diegene die ze uiteindelijk uitkiezen.  Dat werd ik in mijn huidige baan feitelijk ook niet. Ik was tweede geworden, maar op een andere afdeling hadden ze op korte termijn tijdelijk iemand nodig en er was geen tijd voor een uitvoerige sollicitatieprocedure, dus besloot men tot een gesprek met nummer 2 (ik dus, ik was toen 46 jaar). Als dat gesprek goed verliep, dan gingen ze met mij in zee. En dat gebeurde en ik kon uiteindelijk blijven.

Persoonlijk denk ik dat 65 jaar voor een maximum sollicitatieplicht nog steeds wel heel hoog is. In mijn organisatie wordt nooit iemand van 60+ aangenomen.
Waarom? Ouderen passen waarschijnlijk slecht in de profielschets. Je wilt niet iemand die volgend jaar of het jaar er op weer weg is. Je wilt iemand voor de langere termijn, iemand die goed op de hoogte is van de nieuwste ontwikkelingen.
Ik zou er wel voor zijn om de maximum sollicitatieplicht op 60 of misschien wel 55 jaar te zetten. Niet dat je dan niet meer mag solliciteren, maar dat je niet verplicht bent om vier keer per maand te solliciteren.

16 opmerkingen:

 1. Ben het met je eens,dat 55 jarigen ook vrij moeten zijn om te mogen/willen/kunnen solliciteren.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Een gratis basisinkomen zou voor iedereen veel handiger zijn.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. We kunnen niet een de AOW op 65 houden (in feite een basisinkomen) laten we dat nu eerst eens regelen.

   Verwijderen
  2. Ja gratis geld is het mooist. Politiek links is daar altijd voor.

   Verwijderen
 3. Uit eigen ervaring: niets is frustrerender dan elke keer die afwijzing. Yasr

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Het lijkt me inderdaad deprimerend om steeds te worden afgewezen bij een sollicitatie. Dat doet denk ik echt wel wat met een mens.

  Huisvlijt

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Eigenlijk zouden ze dat gewoon vanaf 55/57jr moeten inlassen, vroeger kon je op die leeftijd ook zo beetje in de vut.
  De fustratie van het afwijzen en alle verplichtingen er om heen, dat lijkt me zo erg.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. De VUT was een riante regeling. Gouden tijden waren het destijds: Of vanaf je 50e in de VUT of in de WAO (zonder al te veel gedoe). Er is veel veranderd, nu door tot je 68 of 69e !

   Verwijderen
  2. Toch heb ik in mijn verplichte sollicitatieprocedure in de WW meerdere aanbiedingen gekregen.
   Ik vermoedde dat het salaris nog lager was dan de WW -uitkering en saai werk. Dan nog full time. Nee, liever niet.
   Waardering daar gaat het om.

   Je zult maar ‘s nachts moeten werken in distributiecentra van webwinkels. Slecht betaald en hard werken. Afstompend.

   Verwijderen
  3. Ja stel je voor dat je echt moet werken voor je geld. Wat een onzin. Naast de politiek is instelling het grootste probleem. Vroeger ging men lopend of met nazzel op de fiets naar t werk werkte de godganse dag op n droig broodje en liep weer naar huis waar hij kolen moest scheppen en speelgoed mkn. 6 dagen in de week. Dat dat nu anders kan is prachtig, maar v hard werken word je niet minder hoor!

   Verwijderen
  4. 5 jaar geleden was er geen werk voor mensen van 60 jaar!!!! En dan zit je daar bij een werkcoach die jaren jonger is en je bij voorbaat al vertelt dat je kansloos bent maar toch moet solliciteren. Ik heb me de eerste jaren suf gesolliciteerd, wilde echt aan het werk!!!! Ik kreeg later gezondheidsproblemen en besefte dat het hierdoor niets zou worden. Het laatste halfjaar gesolliciteerd voor behoud uitkering. De WW-uitkering opgespaard en deze gebruik ik nu om van te leven. Nog 1 jaar en 4 1/2 maand, dan krijg ik mijn AOW. Yasr

   Verwijderen
  5. Maar...mij werd verteld eerst je eigen huis opeten en dan mag je bijstand.

   Verwijderen
  6. Nu staan de distributiecentra in de belangstelling vanwege nachtdienst en laag loon.Maar er zijn zoveel banen waarop dit van toepassing is.Niet iedereen is hoogopgeleid.
   Vanaf een jaar of 58 is verplicht solliciteren toch onzin eigenlijk.Er zijn zo weinig kansen op een baan!!

   Verwijderen
 6. Vanmorgen een artikel in de krant, VK of FD, dat AOW best op 66-jarige leeftijd kan. Immers de AOW is al jarenlang nauwelijks verhoogd.

  Ik knijp mijn handen dicht wannneer ik de lagere inkomstenbelasting krijg.


  BeantwoordenVerwijderen
 7. Dus eigenlijk wordt bijstand het nieuwe pensioen? Bemoedigend..

  BeantwoordenVerwijderen