Ik zal direct maar eerlijk zijn, bij vegetarische voeding valt er minder te variëren.
Vlees- en viseters kunnen kiezen tussen walvis, haai, slakken, sprinkhanen, maden, spreeuwen, mussen, struisvogels, reigers, muskusratten, honden, katten, cavia's en wat al niet meer.
Ik geef toe, in ons land worden genoemde diersoorten weinig gegeten, meestal beperken landgenoten zich tot kip, koe, varken, schaap en een aantal soorten zeevis, maar de lijst van gegeten dieren is wereldwijd heel lang.
En die dieren die vallen af als je vegetariër bent, want dan passen dieren niet in je menu.
Wat blijft er over aan eiwitrijke voeding?
Erwten :
kikkererwten
groene erwten
capucijner erwten
grauwe erwt
Bonen:
bruine bonen
witte bonen
zwarte bonen
kievitsbonen
nierbonen (kidneybonen)
sojabonen en daarvan afgeleide producten (tempeh, tofu en gebruik in diverse vleesvervangers)
Linzen
Noten in allerlei variëteiten
Granen
In tarwe en rijst zitten veel eiwitten en ook in quinoa en boekweit. Die laatste twee zijn eigenlijk geen granen, maar planten uit de duizendknoopfamilie.
Zorg dat je de volkorenvariant neemt: volkoren pasta, volkoren brood, volkoren rijst etc. daarin zitten veel meer bouwstoffen dan in de witte varianten.
Paddenstoelen
Zuivel zoals kaas, melk, kwark etc
Eieren
Al met al een flinke lijst, er valt nog veel te kiezen.
De variatie in groenten en fruit kan precies hetzelfde blijven, hierin zijn geen beperkingen als je vegetarisch eet.
Ik ben zelf geen enorm liefhebber van erwten en bonen. Wat ik redelijk lekker vind, zijn kikkererwten, nierbonen, witte bonen en linzen. Dus die eet ik dan ook regelmatig.
Wat heeft jouw voorkeur bij vegetarische voeding?
Over besparen en bezuinigen en over met pensioen zijn. En ook over leven in de huidige tijd!
vrijdag 1 juni 2018
Vegetarische vrijdag - kun je wel voldoende variëren als je geen vlees of vis eet?
Labels:
Vegetarisch
AUTEUR: Aaf, alias Zuinigaan.
Ooit opgeleid als bibliothecaris (1974) en maatschappelijk werker (1984). Van 1999 – 2019 werkzaam in het HBO en sindsdien met pensioen. Vanaf de aankoop van mijn huis in 2007 blogger met als centraal thema zuinig leven en besparen. Sinds 2016 oma van inmiddels 4 leuke kleinkinderen.
zuinigaan@gmail.com
Ooit opgeleid als bibliothecaris (1974) en maatschappelijk werker (1984). Van 1999 – 2019 werkzaam in het HBO en sindsdien met pensioen. Vanaf de aankoop van mijn huis in 2007 blogger met als centraal thema zuinig leven en besparen. Sinds 2016 oma van inmiddels 4 leuke kleinkinderen.
zuinigaan@gmail.com
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
Hoi Zuinigaan,
BeantwoordenVerwijderenFlageolets vind ik ook lekkere peulvruchten. Als ik een link mag plaatsen, dit vind ik een fijn recept: https://www.ah.nl/allerhande/recept/R-R1185408/groentechili-sin-carne
Ik zie meer in kweekvlees
BeantwoordenVerwijderenIk ben vegetariër sinds mijn studententijd. Wat ik toen zo grappig vond is dat ik veel gevarieerder at dan mijn mede-studenten. Als vegetariër moet je nou eenmaal iets creatiever zijn.
BeantwoordenVerwijderenToen ik vegetarier was, at ik naast veel groenten een beetje bonen en granen. Aangevuld met wat zuivel,kaas of noten. Geen kant-en klaarspul
BeantwoordenVerwijderenHet voordeel van kant-en-klaar maaltijden is dat er meestal erg weinig vlees bij zit. Een klein worstje bijvoorbeeld.
VerwijderenGrapje zeker? Een klein worstje is niet vegetarisch.
VerwijderenHa ha , vind het wel leuk gevonden
VerwijderenMisschien komt het van de vega slagers ;)
Ik ben het wel met Lonica eens, vegetariërs zijn doorgaans creatiever. Tenminste de groep die geen genoegen neemt om het lapje vlees door een plakje vleesvervanger te vervangen.Voor mij staat het begrip vegetariër voor meer dan vleesvervangen door kantenklaarmeuk.
BeantwoordenVerwijderenIk vind zelf kikkererwten erg lekker, in de falafel en humus of gewoon door de salade of soep, en ik ben gek op mijn linzensoep en bonenburgers.
Groet,Greet
Sinds mijn dochter en ik vega zijn, zijn we nog gevarieerder gaan eten. Ik maakte al veel zelf, maar vlees vervangen zorgde er voor dat ik nog meer zelf ging maken, nu maak ik bonen- , linzen burgers, falafel en seitan zelf. Af en toe komt er een gekochte vlees vervanger op tafel.
BeantwoordenVerwijderenIk gebruik veel kikkererwten om falafel-balletjes en burgers te maken. Eet graag allerlei soorten peulvruchten en bonen in salades en curry’s. Noten door een groene salade en als tussendoortje. Linzenburgers en curry. En paddestoelen, heerlijk. Eieren en kaas zo beperkt mogelijk alhoewel ik dol ben op gebakken haloumi!
BeantwoordenVerwijderenTofu, marineren in ketjap, knoflook, gember etc en dan bakken. Of gerookte tofu in stukjes door bv andijviestamppot. Linzen, kikkererwten. Of helemaal geen eiwitvervanger maar extra groente zoals een plak gebakken selderijknol, of lekker veel gebakken aardappels met een heerlijke salade met wat noten erdoor. Mogelijkheden genoeg !
BeantwoordenVerwijderen