Welkom bij Zuinigaan

Dit weblog gaat over bezuinigen, consuminderen en nog meer, want een mens is tenslotte meer dan alleen een consuminderaar, of zo je wilt een vrek. In '07 kocht ik mijn huis, in december 2018 werd ik 66 jaar en kreeg ik mijn eerste pensioen en AOW. Ik had een pensioengat van 20 jaar. Ik verkeek mij in 2007 op de kosten van een koophuis en constateerde dat ik financieel vanaf mijn 66e jaar nogal krap zou komen zitten, vooral vanwege dit pensioengat. Ik heb hard gewerkt aan het aflossen van mijn hypotheek. De hypotheek is inmiddels volledig afgelost. Mijn berichten gaan nu over leven met een pensioen.

donderdag 31 mei 2018

Als er één schaap over de dam is,

dan volgen er meer.
Ik hoop dat dat ook voor de tabaksverkoop in supermarkten geldt.
Gisteren werd bekend dat de Lidl stopt met verkoop van tabak.
Heel goed!
Ik zou het liefst zo snel mogelijk een geheel rookvrije generatie zien opgroeien.
Kinderen die niet meer vroegtijdig overlijden aan kanker of aan hart-en-vaatziekten.
Niet roken = zuinig zijn op je gezondheid + zuinig zijn op je geld.

Vandaag is het wereld-niet-roken-dag, een uitgelezen moment om aandacht te schenken aan de gevolgen van roken. ROKEN IS DE GROOTSTE OORZAAK VAN ZIEKTE EN STERFTE IN NEDERLAND.

Wil je meer weten over de gezondheidsschade die je loopt als je rookt en hoe goed het is om te stoppen of gewoon niet te beginnen, lees dan HIER en ook HIER

16 opmerkingen:

 1. Helemaal mee eens!! En daarna pakken we de fijnstof en andere luchtvervuiling aan. Daar kun je namelijk ook een akelige vorm van longkanker van krijgen. Dus hup met z'n allen, aktie! voor een schone lucht.
  Joanne

  BeantwoordenVerwijderen
 2. En alcohol verbieden. Deze hard drug is overal verkrijgbaar. 40 ct voor een halve liter bier in de Aldi. Schandalig

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Bij de Lidl kost een six-pack iets meer dan 2 euro. Gaan ze dat ook aan de handel nemen ?

   Verwijderen
 3. Goed begin! Ik moet zeggen dat de verkoop van rookartikelen (dat valt me vaak op nl.) bij Lidl niet erg groot is dus dat zal zeker meespelen maar wat de reden ook is, stpoen met de verkoop is geweldig!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Goed bezig!! Chapeau dat zij het als eerste aandurven

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Vergeet niet dat een verslaafde aan sigaretten of alcohol dit liever ook niet wil maar een verslaving aan wat dan ook niet makkelijk te stoppen is. Bij alle verslavingen geldt dat je het zelf moet doen, oké eventueel wat hulp, dat kan voor sommigen erg moeilijk zijn. Laten we de rokers niet als ketters gaan zien!
  Groet, Ellen

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Ben het grotendeels met je eens , maar wel jammer dat er altijd veel nadruk op het roken ligt maar alcohol iets dat nog veel schadelijker is altijd buiten schot blijft. Ook dit kost ons als samenleving veel geld en er vallen door alcohol ook heel wat onschuldige slachtoffers

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. En lever transplantaties die niet hadden gehoeven. Gelukkig wordt de donor wet aangepast.

   Verwijderen
  2. Hm , wat je gelukkig noemt. Ben zelf donor, maar dan toch liever voor iemand die buiten zijn/haar schuld ziek word en niet voor iemand die russich roulette speelt door te roken en of drinken.

   Verwijderen
  3. Daarom hebben veel mensen problemen met de nieuwe orgaanroofwet

   Verwijderen
  4. @Anoniem van 15:45: er wordt niets geroofd, als je de moeite neemt om nee te zeggen, ben je geen donor. Je hebt nog steeds zeggenschap over wat er met je organen gebeurt. Het is onzin om te schrijven dat ze geroofd worden.

   Verwijderen
 7. Eerlijk gezegd wordt ik hier wat moedeloos van, want Lidl stopt niet met de verkoop, omdat men aan de gezondheid denkt, maar omdat het steeds minder verkocht wordt en omdat die meuk, die ze verkopen niet te roken is.
  Kortom, het scheelt niets in de omzet als ze stoppen met de verkoop, maar past wel mooi in het publieke plaatje.

  Rook niet
  Drink geen alcohol
  Eet geen vlees
  Eet niet teveel
  Gebruik weinig zout
  Gebruik weinig suiker
  Ga sporten, alle sportblessures maar even vergetend.

  Dat roken aan banden wordt gelegd in openbare gelegenheden vind ik een prima zaak, maar stop alsjeblieft met al die regeltjes van hoe mensen moeten leven.

  Hoe meer ik al die regeltjes lees, hoe meer ik hoop, dat ik niet al te oud word om niet geleefd te worden!

  Jammer, dat je niet schrijft, dat gemeentes het aan de laars lappen om niet vlak bij een hoogspanningsmast te bouwen, omdat kinderen daardoor meer kans hebben op leukemie.
  Maar dat past ook minder in het publieke plaatje...

  Enigszins mijn excuses voor mijn felle reactie, maar ik word echt moedeloos van dergelijke berichten. Het keurslijf komt strakker en strakker om mij heen te zitten en het knelt!

  Vriendelijke groet,

  Lily

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Inderdaad veroorzaakt sport het leeuwendeel aan de blessures in Nederland.

   Verwijderen
  2. Chappeau Lilly!

   Groet, Ellen

   Verwijderen
  3. @Lily, als jij ongezond wil leven met ongezonde risico's omdat het anders te benauwend wordt, dan is dat jouw zaak.
   Je doet net of je zonder tabak, zonder alcohol, matig met eten en vooral met zoet, zout niet kunt genieten.
   Dat valt erg mee, als je het probeert!
   De mens is duizenden jaren geleden niet gemaakt om de hele dag op een stoel te zitten, daarom is het ongezond om dat te doen. Je hoeft niet perse keihard te sporten, als je maar beweegt: fietst, wandelt, zwemmen, joggen. Daar hoef je niet automatisch blessuren van op te lopen.

   Verwijderen
 8. Over een jaar mag ik vieren dat ik 10 jaar rookvrij ben. Inmiddels kan ik me amper nog voorstellen dat ik zeer fanatiek gerookt heb (25 sigaretten op een dag was geen uitzondering). Daarmee stoppen is het beste kado wat ik mezelf kon geven.
  Ik hoop met je mee dat het spul uit de supermarkten gaat. Hoef ik ook niet meer tegen die ranzige plaatjes aan te kijken als ik in de rij sta ;)

  BeantwoordenVerwijderen