maandag 24 september 2018

Bijna stookseizoen!

Er waren vorige week nog een paar warme dagen. Erg warm zelfs!
Vanaf het afgelopen weekend was het een stuk kouder. Hier is gisterochtend de verwarming al aan geweest.
Mijn kleindochter was gisterochtend om vijf uur wakker en toen was het in de woonkamer vrij fris. Te fris voor een dreumes die net uit bed komt. 
Mijn dochter, schoonzoon en kleindochter sliepen hier vanwege een feest waar de ouders naar toe waren geweest. Kleindochter was hier vanaf zaterdagmiddag. Ze had bij mij geluncht, haar middagslaapje gedaan en daarna warm gegeten en toen om een uur of acht weer naar haar bedje.
Ik had gehoopt dat ze wat langer zou slapen. Bij mij slaapt ze ook wel eens tot zeven of zelfs acht uur 's ochtends. Gisteren was dat niet zo. Dochter stond op en later wisselde haar man haar af. De kleine was druk aan het spelen en het was heerlijk warm in de woonkamer toen ik om acht uur 's ochtends beneden stond.
Op zich neemt het even stoken om de kamer op temperatuur te brengen niet veel gas. Nu zijn de minima 's nachts nog rond 8 graden. Dat wordt anders als het echt koud wordt, dan vliegen de stookkosten omhoog. Dan kan het in mijn woonkamer soms maar 15 graden zijn. Mij te koud om in te zitten. Dus dan is het stookseizoen echt begonnen!

23 opmerkingen:

  1. Tot nu toe hebben wij de verwarming nog niet aangezet aangezien het in keuken en living nog steeds 20° is zonder verwarming dus dat is meer dan genoeg. In het stookseizoen staat de thermostaat hier op 17°, warmer is niet nodig omdat ik het vlug veel te warm heb en me daar niet goed bij voel.
    Enkel als ik weet dat er bezoek komt, zet ik de thermostaat hoger.liesbet

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ik ben benieuwd naar je verbruik,als je straks met pensioen bent

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Ik had hem gisteravond ook aan, ik kreeg het gedurende de dag niet warmer dan 17.5 grd. Dat is niet erg als je actief bent met een vest aan. Maar als je s'avonds languit op de bank ligt krijg je het op den duur ondanks vest wel koud. Hopelijk hoeft het nog niet al te vaak,elke dag zonder de verwarming is weer mooi meegenomen.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Hier was het vanmorgen buiten 6 graden, dus snel de winterjassen voor de dag gehaald. Binnen is het nog steeds 21 graden, terwijl de verwarming nog niet aan is geweest. We proberen altijd zolang mogelijk de verwarming uit te laten, maar ik ga geen kou lijden. Zoonlief heeft een romper lange mouw, lange mouwen blouse en een trui aan straks wanneer het kouder is. Als hij lekker aan het spelen is voel ik af en toe natuurlijk wel of hij het niet koud heeft, maar ik vind 16/16,5 als ik aan het werk ben hier in huis prima. In de avond ga ik eerst onder een plaid zitten, maar ik wil het niet koud krijgen, dus zet dan gerust de verwarming aan. En in het weekend zitten we ook meer, dus gaat hij ook eerder aan straks...

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Verwarming is hier gisteren voor t eerst weer aangeweest. Vanochtend hoorde ik hem ook aanspringen. Temperatuur staat op 19.5 ingesteld dag en nacht in vloer verwarming.

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Volgens de energietafel moeten we van het aardgas af. Ben benieuwd wanneer de kraan dichtgaat.

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Ook hier gisteren voor het eerst de verwarming aan . Bizar dat we afgelopen week nog gewoon lekker buiten zaten .

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Hier ook gisterenavond even de kachel aangezet. Het was nog maar 15 graden in huis. Dat is het nu ook weer, maar ik ben aan het stoffen en zuigen enzo, dus de kachel blijft nu uit. Vanavond gaat hij waarschijnlijk wel weer eventjes aan. We hebben besloten een luchtontvochtiger te kopen, we hebben van die kleine bakjes, maar die kunnen niet op tegen dit vochtige huisje. Vochtigheidsgraad op dit moment 85° terwijl tussen 40 en 60 gezond is. Als het huis straks minder vochtig is, zal het ook waarschijnlijk minder kil aanvoelen.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. 85% is wel er hoog, geen was drogen in huis.Veel luchten en geregeld droog stoken de woning.

      Verwijderen
  9. Hier binnen is het al een aantal dagen 20,5 graden. Het koelt wel af, maar gelukkig bij ons nog niet onder 20 graden. Dan vind ik het niet meer fijn. De verwarming is nog niet aan geweest.

    BeantwoordenVerwijderen
  10. Ben benieuwd als wat oudere huizen van het gas afmoeten. Warm water en stoken wordt dan een nog duurdere bedoening. Full electric is onbetaalbaar. Waterstof gas schijnt een voordeliger en millieu technisch beter alternatief te zijn. En waterstof gas schijnt goed en goedkoop opgeslagen te kunnen worden. Ik hoop dat u daar ook een keer over schrijft.

    BeantwoordenVerwijderen
  11. Goed isoleren(altijd eerst isoleren) en dan full electric is prima haalbaar, dat is Nul-Op-de-Meter...zo heet dat. Er zijn diverse bedrijven die zich al gespecialiseerd hebben in N-O-M-wonen.
    Wubbo Ockels zette bv Groene Grachten op, een bedrijf wat zich specialiseerde in het N-O-M maken van grachtenpanden en oude gebouwen.

    Hier de kachel nog niet aangehad, wel weer een dekentje voor het pakken op de bank.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Het probleem is, dat deze handelswijze een jaarsalaris te boven gaat 😕

      Verwijderen
  12. Ik stook altijd zuinig, maar eergister even de verwarming aan gehad. Een klein uurtje, toen weer uit. Vandaag niet nodig gehad, vanavond zal 'ie wel weer eventjes aan gaan. Wel dekentje in de buurt, sloffen al aan en vest.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. altijd zuinig :) uurtje dat is juist duur stoken,kost uur om de boel in gang te zetten en dan gaat hij uit. Minimaal 4 uur aan liefst nog langer.

      Verwijderen
  13. Rond deze tijd van het jaar schijnt de herfstzon precies de woonkamer in overdag. Aangezien de achterkant van onze woonkamer erg veel glas heeft, betekent dit dat het snel opwarmt zodra de zon zich ook maar even laat zien. De temperatuur hier is dan ook nog niet onder de 20 graden gezakt, en de verwarming is nog niet aan geweest. Zelfs met het gure weer van gisteren, was het binnen prima vertoeven zonder stoken.

    BeantwoordenVerwijderen
  14. Hier is t nog niet onder de 20 graden geweest. Snachts staat er zelfs nog een raam open. Gewoon warme sloffen aan en een kleedje op de bank.
    Stoken wil ik niet eerder dan half oktober doen

    BeantwoordenVerwijderen
  15. Vandaag voor de eerste keer de verwarming op 18 gezet
    want het was 15 graden in huis bizar gewoon want gisteren was het 17 graden
    Ik wil het zo lang mogelijk uitstellen maar dit is te koud
    Maar overdag zet ik hem niet aan want dan ben je toch vaak bezig met iets

    BeantwoordenVerwijderen
  16. Vandaag m'n zibro kacheltje maar even aan gehad om de kou uit de kamer te krijgen
    Verder probeer ik zo lang mogelijk te wachten met cv aanzetten.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Is leuk maar wel een bevochtiger zo,n zibro dus zit je gauw boven de 70% vochtpercentage in huis.

      Verwijderen
    2. Ventileren, dus raampje open, wat sowieso altijd moet met een petroleumkacheltje.
      Ook nodig, een werkende koolmonoxidemeter.

      Verwijderen
  17. Hier brandt de pelletkachel al volop heb zo'n hekel aan kou en we hebben hem natuurlijk niet voor de sier

    BeantwoordenVerwijderen
  18. Hoop dat wij nog eventjes kunnen wachten met stoken, onze woonkamer ligt op het zuiden dus iedere zonnestraal komt rechtstreeks naar binnen en dat is in deze tijd wel lekker.. heb nu zelfs de tuin deur open staan, maar koelt in de avond heel snel af, vanmorgen was het 19.5 dus het valt nog mee.

    BeantwoordenVerwijderen

Reageren is leuk, graag zelfs, maar onzinnige, onaardige of kwetsende reacties naar mij of anderen en ook reacties met nep-informatie worden niet geplaatst.

Over verwijderde reacties ga ik niet in discussie.