maandag 17 september 2018

Zowel de zorgpremie als de energierekening gaan in het volgende jaar flink omhoog!

De zorgpremie steeg in het afgelopen jaar nauwelijks, maar komend jaar gaat de premie wel stijgen. Als ik de berichten mag geloven, komt er wel 124 euro bij. Dat is fors, want meer dan een tientje per maand. Klik hier voor het artikel van de NOS.

Ook de energierekening gaat stijgen doordat de belasting omhoog gaat en ook de vraag naar energie stijgt.  De groothandelsprijs voor elektriciteit is nu 63 euro per megawattuur. In februari van dit jaar was dat nog 37 euro, dat betekent dat de prijzen ook door deze prijsstijgingen omhoog gaan. Volgens de vereniging Eigen Huis gaan consumenten ruim 150 euro per jaar meer betalen alleen al door de stijging van de belastingen . 

Beetje jammer, mijn pensioeninkomen gaat vergeleken met toen ik nog werkte flink omlaag en dan komen er nog prijsstijgingen voor energie en zorg bij.

Nu denk ik niet dat ik voor energie 150 euro per jaar meer ga betalen, want mijn verbruik is laag.
Ik heb gisteren berekend dat ik in het afgelopen jaar tot nog toe 530 m3 gas verbruikt heb en 587 kWh stroom. Dat is een stuk lager dan gemiddeld. Bij de goedkoopste aanbieder van gas + groene stroom  uit Nederland zou ik nu per jaar €515 betalen.

Daarom denk ik  dat de prijsstijging voor mij wel wat mee zal vallen, maar een prijsverlaging zit er zeker niet in. Mijn schatting is dat ik op 60 euro per jaar méér uitkom.

13 opmerkingen:

  1. Iedereen gaat er op vooruit zeggen de heren, maar via de achterdeur halen ze het weer terug.
    Groetjes

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ja we worden flink gepiepeld. Ja, die BTW verhoging hakt er goed in. Hoezo 1.5% erbij ? Teflon Rutte lacht alles weg...

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Jep, zo gaat dat :/... Ieder heeft het over de BTW-verhoging op de levensmiddelen, terwijl afgelopen jaar de prijzen al fors gestegen zijn zonder dat de meesten het door hebben. Alleen de zuivel steeg al extreem, bijv. roomboter van 1,39 naar 2,15 in ruim een jaar tijd. Daar kan de BTW-verhoging niet tegenop.

    Enige wat ik eraan doe is zo min mogelijk verbruiken (van bijv. gas en elektra). Hier met 4 personen 210 kuub gas en ruim 2700 kwh. kWil nog een hooimadam gaan maken, scheelt wellicht nog iets op stroomverbruik. Maargoed, met de 3e op komst en daarmee ons 5e gezinslid zal het vast nog iets omhoog gaan...

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hoe krijg je zo weinig gas voor elkaar? Mij lukt het niet.

      Verwijderen
    2. Niemand in Nederland denk ik het gemiddelde gasverbruik voor 4 personen:1.720 m³?

      Verwijderen
    3. Adrianne heeft om te beginnen verwarming op electriciteit. Dat scheelt al veel. Zoals steeds meer mensen.

      Verwijderen
  4. Hier krijgen we er ongv 15 euro per maand bij en langs de andere kant halen ze er ongv 30 euro bij ons weg.
    Hoezo gaan we er op vooruit?
    Wij geven zo min mogelijk uit en hebben een hooikist en dat werkt perfect!
    Ook hier hebben we een aow ( 1/2) want ik ben 9 jaar jonger dan mijn man en werk niet en wat pensioen.
    We gaan er alleen maar op achteruit, en dan zeggen ze we hopen dat ze de 1.5 % niet op de spaar rekening zetten maar uitgeven...……………

    BeantwoordenVerwijderen
  5. inflatie afgelopen jaar 2,3%. De EU juicht. De rente blijft laag, de schulden van de EU zijn absurd hoog. Het EU inkoopprogramma wordt verlaagd.
    Ik heb de begroting voor de watersportvereniging gemaakt. Ook daar volgt de verhuurder de inflatie. Het is de grootste post. Het lukt niet om de tarieven voor volgend jaar niet met de inflatie mee te laten gaan.

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Kan mij nog herinneren dat toen wij in 2000 net samen woonden, wij per persoon 45 gulden ziekenfonds betaalden. En nu omgerekend 280 gulden. Pfff .

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ja, door de marktwerking zouden de ziektekostenpremies alleen maar dalen in het voordeel van de consument :-)

      Verwijderen
    2. Ja, dat zou inderdaad. Leuke sprookjes, die marktwerking in de zorg!

      Verwijderen
  7. Bankkosten (ASN) gaan komend najaar omhoog. En voor de workshops die ik via het lidmaatschap van de bib voor half geld kon volgen, betaal ik nu ineens 33% meer.

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Ik ga belasting ontwijken in Duitsland ;-)

    BeantwoordenVerwijderen

Reageren is leuk, graag zelfs, maar onzinnige, racistische, onaardige, of kwetsende reacties naar mij of anderen en ook reacties met nep-informatie worden niet geplaatst.

Over verwijderde reacties ga ik niet in discussie.